Gordson Gordson komentáře u knih

☰ menu

Muži hněvu Muži hněvu Jason Aaron

Málokdo píše o hnusném, zkaženém Jihu tak dobře jako Jason Aaron.

27.05.2016 4 z 5


Ragemoor Ragemoor Jan Steven Strnad

Jak již bylo psáno - příběhově lze tento hororový námět zařadit mezi Lovecrafta a Poea, volba spíše neutrálního jazyka dobře koresponduje s dobou, která v komiksu není jinak specifikována, stejně jako poloha hradu. Corbenova kresba sice dobře navozuje atmosféru a snaží se ve vás vzbuzovat napětí a udržet vás v pozoru, mne však příliš nezaujala a párkrát jsem se přistihl viset pohledem na jedné a té samé vinětě se znuděným pocitem. Na druhou stranu, všechny čtyři kapitoly nejsou příliš dlouhé a přímo na sebe navazují, kromě několika 'flashbacků' z minulosti nelze říci, že se ztratíte v závalu retrospektivy, což se u některých komiksů které hodně pracují s minulostí může stát.

[spoiler]
Přiznejme si, autoři nepracují s nijak oslnivým a světoborným námětem, tajemný hrad, který tu stojí od počátků věků, vybudovaný z krve otroků a mající vlastní duši se může zdát jako fajn nápad a mile mě překvapilo prohození rolí "šílený pán" a "duchaplný sluha" na "duchaplného pána" a "šíleného sluhu" a trošku nostalgicky se mi mihla myšlenka na Frankensteina, avšak tím pro mě jakákoliv pozitiva pro tento komiks končí. Snad jen ještě vytknu trošku neučesaný pokus o zakomponování mimozemských entit, který v konečně fázi dle mého názoru vypadal jako výstřel do ztracena.
[/spoiler]

Možná tomu komiksu přijdu na chuť časem, pro teď však musím dát 2/5.

22.03.2016 2 z 5


Captain America a Falcon: Utajená říše Captain America a Falcon: Utajená říše Steve Englehart

Asi nejdůležitější dílo v Silver Age, které se potýká s vývojem postavy C.A. Steve Englehart použil Secret Empire jako přímou paralelu na skandál Watergate a vyobrazil motiv rozčarování, rezignace a zklamání vojáka, který přestal věřit ve svou zemi.

Komiks obsahuje čísla Captain America #169-176, které začaly vycházet v roce 1974, tedy téměř dva roky po skandálu Watergate.

V této sérii nedoprovází Captaina Americu jeho sidekick Bucky, ale Sam Wilson, harlemský hrdina, a je zde také ukázán původ Falconových křídel.

[Spoiler]
-Ačkoliv to není přímo ukázáno, Englehart naznačuje, že Number 1. je prezident Nixon.
-Falcon je první superhrdina afroamerického původu (Black Panther byl však první superhrdina černé barvy kůže, ale je afrického původu). Potřeba superhrdinů jiné barvy kůže než bílé je jedním z témat, se kterým se Silver Age musel také mimo jiné potýkat.
[/Spoiler]

02.03.2016 3 z 5


Batman: Rok jedna Batman: Rok jedna Frank Miller

Po Návratu Temného Rytíře se Miller pustil do Batmanova originu. Ačkoliv Temný Rytíř je Batmanova alternativní realita, tento kousek, Rok Jedna, je vnímám jako směrodatný origin pro oba směry.
Mazzucchelliho kresba perfektně dokresluje ponurou atmosféru Gothamu, místa, do něhož se vrací Bruce Wayne a v němž začíná u policejního sboru i James Gordon. Bruce se musí porvat se svými vnitřními démony, zatímco Gordon bojuje proti korupci a prohnilosti policie.

06.02.2016 5 z 5


Top 10 - Kniha první Top 10 - Kniha první Alan Moore

Alan Moore, po svém veledílu Watchmen, pokračuje v destrukci superhrdinského žánru. Myslíte si, že mít superschopnosti je záležitost pouze několika vyvolených? Že superhrdinové jsou výjimeční?
Tak si představte město, v němž má superschopnosti i prodavač hotdogů, kde se prohání slepý taxikář vedený zenovými schopnostmi, kde policejní okrsek vede pes v exoskeletu a kde mimozemská pornoherečka žere lidem hlavy. Protože takové je město Neopolis. V tomto díle Moore nenechal nit suchou snad na nikom a narážky a parodie na superhrdiny na vás vyskočí téměř z každé stránky, kterých se Gene Ha zhostil na výbornou.
Neváhejte!

01.02.2016 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Kdo chytá v žitě. Jako v každé generaci, i v téhle stojí všechno za hovno. Jediný rozdíl je, že oproti minulé to už nejde svést na druhou světovou, oproti předchozí to ještě nelze svést na špatnou vládu.
A teď vážně.
Hlavního protagonistu vyhodili (opět) ze školy. Než se přizná a vrátí na Vánoce domů, rozhodne si užít pár dní sám v New Yorku. Spousta whiskey se sodou, pokus s prostitutkou, prohýřené noci, spousta holek - náznaky beat generation? (Nadsázka) Za mě chabé.
Kniha mne moc nezaujala, i když tehdy to musel být asi boom. Ale přelouskal sem se tím, jen proto, abych si na to mohl konečně udělat sám názor. Aspoň, že se to četlo rychle.
Jo a ještě něco.
Holden je debil.

08.12.2015 3 z 5


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Přečetl jsem komiksovou verzi v angličtině, v češtině by mi ten humor asi vyzněl lépe, ale hodnotím to velice kladně, jednak komiksové zpracování, které nemělo chybu. Mimochodem, nejvíce mě rozesmála vousatá máma od Karotky.

23.11.2014 3 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Přečetl jsem Clockwork Orange v originále a myslím, že v něm lépe vynikne ta genialita jazyka, se kterou se sice na začátku budete chvíli srovnávat, později vám to však přijde naprosto přirozené (možná proto, že vycházejí ze slovanských základů a je to pro nás lépe čitelné a pochopitelné, než pro ostatní jazykové větve). Jak jsem již řekl, slang místních nadsat mi přišel naprosto horrorshow, užíval sem si pasáže plné dratsing s britva a v konečné fázi to dopadlo úplně jinak, než jsem čekal. Sečteno podtrženo - nenechte se odradit jazykem, věci dostanou rychlý spád a možná taky přečtete knihu jedním dechem, stejně jako já.

21.11.2014 4 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Moje první kniha od Kinga, pomalejší začátek, který může některé odradit, ale když se se jím prokousáte, příběh dostane spád a neodtrhnete od ní oči. Knihu jsem přečetl jedním dechem. Konec stojí za to. *MEOW* *MEOW*

18.11.2014 4 z 5


Inheritance Inheritance Christopher Paolini

Série "Odkaz dračích jezdců" mě uchvátila už od prvního dílu, popisy krajiny, propracované postavy a nové rasy (nemohu se zbavit podobnosti Alagesie se Středozemí, ale to je asi čistě náhoda).
Čtení celé serie mě neskutečně bavilo, nicméně nemohu se zbavit dojmu, že ten velkolepý konec, ke kterému celá série směřovala, boj s Galbatorixem a následný odchod za moře,... mně to přijde trošku odfláknuté. Jako by Paolinimu došly síly, nápady, jakoby ten konec psal s nechutí. Můj osobní názor, pro mě nejslabší část byla ta poslední, ale zbytek knihy to víceméně zachránil, tak mám-li to hodnotit jako celek, dávám 4/5.

17.11.2014 4 z 5


Arthas: Zrod krále Lichů Arthas: Zrod krále Lichů Christie Golden

Jako velký fanoušek Blizzardu, který se ke knížkám Warcraftu dostával spíše sporadicky, jsem byl nadšen, když jsem si tuto knihu v dotisku koupil. My, kteří jsme hráli Warcraft III., si tady na své moc nepřijdeme, neboť přepsané dialogy ze hry, sem tam proložené popisem krajiny a nepříliš zajímavými techtle mechtle mezi Arthasem a Jainou, jsme zklamáni.. Za mě 2/5.

17.11.2014 2 z 5