GingerXX GingerXX komentáře u knih

☰ menu

Když zmizela Když zmizela Alex Dahl

Nejlepší čtení za posledních x let. Moc dobře napsáno, žádná hluchá místa, děj má spád a do poslední chvíle jsem netušila, jak se to celé rozplete. Přečteno za tři dny.

29.03.2024 5 z 5


Hlavně na to nemysli Hlavně na to nemysli Iva Hadj Moussa

Na první pohled to vypadá jako kniha povídek, kterých je všude dost. Při pozornějším čtení narazíte i na nějaké chybky, které zřejmě unikly korektuře, byla-li nějaká. Já jsem na tohle pedant, tady ale mhouřím oko. Kniha plná zdánlivě obyčejných lovestory i zdánlivě milionkrát omletých vážných příběhů, ovšem zpracována do podoby sci-fi nebo psychologického drama. Každá jednotlivá povídka vás nutí k zamyšlení, jestli ten život, který žijete, není náhodou vlastně docela fajn.

31.07.2023


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Krásně napsaný příběh o těžkém životě ženy horníka.
Krásné napsaný příběh o životech bližních ženy horníka, jejichž kartami zamíchaly události dějin.
Kdykoli vidím bílé růže, vzpomenu si na hlavní hrdinku.

05.07.2023


Oční kapky Oční kapky Lenka Procházková

Takového Jakuba jsem měla doma taky. A taky s ním mám děti. O to víc jsem příběh hrdinky prožívala. Já mám ovšem výhodu, že nejsem svobodnou matkou v sedmdesátých letech. Příběh lidský, o zradě partnera, který byl tak trochu sobecký, tak trochu možná jen natvrdlý, každopádně nedostatečně emočně vyzrálý.

05.07.2023 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Tahle kniha mě nenechala spát. Doslova. Byla první, kterou jsem přečetla po nastěhování se do domu. Už žádný dupot sousedů na chodbě, žádné třískání dveřmi, žádné hulákání na sebe. Jen vy a dům, ve kterém si za každý zvuk můžete sami. Děsila mě dokonce i moje vlastní kočka, když se ze spánku probrala, aby si olízala tlapky. Tak moc bych chtěla přijít na to, jestli opravdu existuje nějaký Igor a jeho příběh nebo je Karika takový génius.

05.07.2023 5 z 5


Matky Matky Brit Bennett

Mně se tohle teda líbilo na pět hvězd. Konečně žádný román o šťastných ženách, co se dobře vdaly a porodily děti, se kterými se teď nudí na mateřské a tvrdí, že rozhodně nééé dovolené. Příběh o lásce, která se nevyvinula, příběh o dívce, která se rozhodla a už to nikdy nezmění.

05.07.2023 4 z 5


Felix až navěky Felix až navěky Kacen Callender

Knihu jsem si půjčila na základě doporučení knižních influencerů a reklam v médiích. Měla to být naprostá vtipná bomba, bohužel já sama z ní až takový pocit nemám. Snad je to ale tím, že jsem už o dvacet let starší, než jsem byla v době, kdy jsem četla poslední knihu z kategorie červená knihovna. Příběh převídatelný pro každého, kdo někdy četl něco od Lenky Lanczové. Velmi ale doporučuju v rámci edukace, že už není normou být heterosexuální bílý člověk. V našich středoevropských luzích a hájích to víme, ale ze zkušeností s životem v USA vím, že oni takhle daleko ještě nejsou, a proto o tom potřebují (a mluví) daleko víc než my.

05.07.2023 4 z 5


Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Když se úspěšný a talentovaný novinář Etzler z lásky k ženě ocitne v Číně a ještě o tom napíše knihu, už to samo o sobě je známkou toho, že to není jen tak! A taky nebylo. Čína je pro mě země vzdálená asi jako Měsíc, vím, že je, ale vůbec mě to tam neláká. Z pohodlí České republiky si jen těžko dokážeme představit, co to znamená, když jako jedinec vůbec nikoho nezajímáte. Někdy ani vlastní rodinu. Přesto žijete dál. Jste zvyklí trpět. Někdy ale odmítnete mlčet. Knihu Tomáše Etzlera jsem si koupila jako jednu z "někdy si ji přečtu". Po dvou letech jsem se k ní konečně dostala a lituju, že jsem po ní nesáhla dřív. Hluboce se klaním před panem Etzlerem a před každým jednotlivým Číňanem, který je obětí nelidského systému, a přesto si zachoval to, co nám v naší kotlině často chybí: Optimismus a víru.

05.07.2023


Dva prstýnky Dva prstýnky Millie Werber

Nedokážu už ani spočítat, kolik (auto)biografických knih lidí přeživších holokaust jsem přečetla. V životní etapě, ve které jsem neměla na růžích ustláno, v dobách, kdy jsem usínala i budila se strachy o svou existenci, jsem si čtením takových příběhů připomínala, že moje problémy ve srovnání s hrdiny těchto knih zdaleka nejsou neřešitelné. Takové knihy mi pomáhaly vnést naději, že na světě není jen zlo, ale existuje i dobro a naděje. Takový příběh prožila také Millie. Kniha je psána strhujícím způsobem, který mi nedovolil odložit knihu z ruky. V této, konkrétně této, je ukryto daleko více moudrosti, než v knihách, které jsou dosud četla. Pokora, odvaha, víra v sebe samotnou, schopnost sebrat poslední zbytky sil a nejen přežít, ale i začít znovu žít, to je to, co Millie charakterizuje. Moudrá žena, která přežila dvě životní lásky, maminku, bratra a další příbuzné, v knize líčí svůj navzdory všemu zlu láskyplný život. Co k tomu stačilo? Nezanevřít a nezobecnit vinu jednotlivců na vinu kolektivní.

13.05.2020 5 z 5


Astrid Lindgrenová - Válečné deníky 1939-1945 Astrid Lindgrenová - Válečné deníky 1939-1945 Astrid Lindgren

Vydat deníky, které si Astrid vedla od prvního dne války, je určitě dobrý nápad. Z jejích záznamů se zájemci o válečné události dozví řadu detailů, podrobností a zajímavostí nejen ze zákulisí diplomatických jednání, ale i ze života v tehdejší Skandinávii. Zápisky jsou doplněné o novinové články, které si Astrid ukládala a na které v textech neustále odkazuje. Bohužel je ale nikdo nepřeložil, a tak nezbývá, než vytáhnout švédsko-český slovník. Samotné Astrid za tuto knihu dávám pět hvězd, za překlad jen tři. To podstatné tam totiž zůstává ve švédštině.

11.05.2020 2 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Od dob, kdy jsem zaklapla poslední dívčí román a začala se orientovat na literaturu pro dospělé, jsem neměla v ruce knihu, která by mě pohltila tak, že bych kvůli ní odsunula děti, práci a domácnost na vedlejší kolej. Povedlo se to až Aleně Mornštajnové. Od prvních stran knihy jsem si vymýšlela příběhy, jak to asi celé je. Napadla mě celá řada verzí, ale ta, se kterou přišla autorka, by mi přišla jako přitažená za vlasy. V podání Aleny Mornštajnové ale není za vlasy přitažené vůbec nic a příběh je napsán tak citlivě, že vám to v jeden moment kdesi ve čtyřech pětinách knihy totálně sepne, vy zvednete obočí a řeknete si "jo tak takhle, tak proto Tiché roky".

25.08.2019 5 z 5


Sám a sám Sám a sám Richard Evelyn Byrd

Přečteno za čtyři večery i při dětech a předvánočním shonu. Nešlo jinak, příběh mě tak vtáhl, že jsem se stala součástí expedice se všemi jejími nepříjemnostmi.

07.01.2019 5 z 5