Matky

Matky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472472/bmid_matky-Zsw-472472.jpg 3 178 40

Nadia Turnerová je krásná, avšak rebelující a smutkem zmítaná sedmnáctiletá dívka. Luke Sheppard je syn místního pastora, který býval fotbalovou hvězdou. Zranění ho ale přimělo skončit a teď obsluhuje v bistru. Oba jsou mladí a ani jeden z nich nehledá nic vážného. I přesto je výsledkem tohoto teenagerského románku těhotenství a následné tajnosti mají dopad, který daleko přesahuje jejich mládí. Nadia skrývá pravdu přede všemi, včetně své nejlepší kamarádky Aubrey. Roky rychle ubíhají. Nadia, Luke a Aubrey už jsou dospělí, a ještě pořád sklízejí plody rozhodnutí, která onoho léta učinili. Chyceni v milostném trojúhelníku, kterým jsou nuceni opatrně manévrovat, se snaží najít odpověď na vtíravou otázkou: Co kdyby se tenkrát rozhodli jinak?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Mothers , 2016


více info...

Přidat komentář

Lana33
11.03.2024

Jak už tu několikrát v komentářích zaznělo, kniha se čte těžce. Je zvláštně napsaná. Ze začátku (asi 120 stran) jsem se ztrácela v tom, kdo vlastně že danou část příběhu vypráví. Nicméně po té půlce knihy mě to začalo i relativně bavit (vzhledem k tomu, že jsem už byla odhodlaná knihu odložit a znovu neotevřít) a už jsem se do čtení nemusela nutit. I když konec je zvláštní, čekala jsem víc, nějaký jednoznačný závěr. V příběhu je spousta nezodpovězenývh otázek (pro mě hlavně ohledně Nadiiny matky), které by potřebovaly vyjasnit.

veronika8042
14.12.2023 odpad!

Nedocteno. 70 stránek stačilo. Ach jo, hlavu ani patu. Nevěděla jsem chvilkami, co čtu.


Petula.N
03.10.2023 1 z 5

Nedočteno. Jsem ani ne v půlce a nebaví. Bohužel.

ErikaJed
26.08.2023 3 z 5

Pěkná kniha a obálka

BrozaM
04.08.2023 2 z 5

Já nějak ani nevím, jak knihu vlastně hodnotit. Jako spousta ostatních nerozumím tomu, o čem to mělo být. Ten rádoby milostný trojúhelník byl nezajímavý, předvídatelný a absolutně bez jiskry.
Na knize je nejlepší její obálka. Ale jak se říká, nesuď knihu podle obalu. :-)

prestiggio
02.08.2023 2 z 5

O čom to vlastne malo byt? Asi som to nepochopila. Mala som pocit ze čítam telenovelu. Natočené by to malo minimálne 800 časti. Prečítané za dva dni iba preto ze som čítala v podstate iba priamu reč aby som to mala rýchlo za sebou.

GingerXX
05.07.2023 4 z 5

Mně se tohle teda líbilo na pět hvězd. Konečně žádný román o šťastných ženách, co se dobře vdaly a porodily děti, se kterými se teď nudí na mateřské a tvrdí, že rozhodně nééé dovolené. Příběh o lásce, která se nevyvinula, příběh o dívce, která se rozhodla a už to nikdy nezmění.

Verrrunka
23.06.2023 3 z 5

S touhle knížkou to bylo jak na houpačce, chvíli mě bavila moc, chvíli jsem si zas říkala, že to je ztráta času.
Jako pravda je, že kolem ní byl na sociálních sítích asi zbytečný hype, je to celkem průměrná kniha, ale bavil mě styl psaní a propracovanost hlavních postav.
A tím, že je poměrně krátká, tak se daly i ty horší pasáže celkem rychle projít. Takže asi na dovolenou to bude čtivo v pohodě.
Jo a boží obálka samozřejmě!

keselylenka
21.05.2023 3 z 5

Já nějak asi nevím co bylo to poselství nebo jádro pudla, které se mi kniha snažila předat. Na čtení dobré, ale že by to ve mě nějak rezonovalo jak sliboval obal, to teda ne.

Buchtičkajani
30.04.2023 1 z 5

Nedotčeno. I já se přidávám ke zklamaným čtenářkám. Jednu hvězdičku dávám za krásnou obálku.

Kalima206
21.04.2023 odpad!

Proč MATKY?!
Od knihy sem čekala MNOHEM víc. Hodně zajímavý příběh, ALE mnoho otázek a nevyřčených odpovědí, na které čtenář nezíská odpověď.
Nevím za mě velká škoda, protože i postavy byly hodně zajímavé, ale takhle na mě působil příběh hodně chaoticky....

Arkagas
31.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Matky jsou kniha, která okouzlí svou obálkou. A byť se může dle názvu zdát, že se jedná o román pojednávající o úloze matek ve společnosti, opak je pravdou. Příběh se motá okolo sedmnáctileté Nadii, která nečekaně otěhotní. Řešení je jasné, jelikož Luke, se kterým čeká dítě je syn pastora. A tak Luke dodá peníze a na klinice ale Nadiu už nevyzvedne... potkávají se po letech, kdy se Luke žení s její kamarádkou z mládí, ke které si našla vztah po sebevraždě matky. Mezi všemi třemi leží obrovská tíha tajemství, neboť Lukova žena nemůže otěhotnět a ví, že už jednou dítě počal a dotyčná si ho dokonce ani nenechala.. Ale každý velký mrak jednou spustí déšť... Nadia celý život žije v tom, že se na ni Luke vykašlal, ale realita je úplně jinde.. to dítě totiž bylo i jeho...
Chápu že se názory na knihu liší, někdo měl velká očekávání a byl zklamán, někoho zasáhla téměř okamžitě. Jedno je ale fakt, dotýká se tématu, o kterém se moc často nemluví a to ztráty dítěte z pohledu muže, který by o něj stál.
Vše je navíc zasazeno do prostředí věřících a malého společenství, na které dohlíží Matky - ženy, kterým je mnohdy před 90 let a životní zkušenosti už tak mají dávno za sebou.
Matky jsou příběhem o mladé lásce, ztrátě, naději, bolesti, nadhledu, otevřenosti, tajemstvích a vztazích. Nejen s matkami.
Za přečtení rozhodně stojí, i když je to kniha, kterou si nejspíš za pár let pamatovat nebudu.

Moje hodnocení: 7/10

kajakouda
28.02.2023 2 z 5

Přidávám se ke zklamaným čtenářkám. Autorka naťukla hodně zajímavá témata, ale bohužel jenom po povrchu. Vše bylo takové plytké, děj jednotvárný. Musím okomentovat i překlad, který dle mého názoru nedopadl úplně nejlépe. U náročnějšího čtenáře tato kniha rozhodně neuspěje.

micha-ella
12.02.2023 2 z 5

Nemám ráda roztrhané příběhy a přeskakování v čase. Tahle knížka mě zpočátku bavila, ale pak už jen nudila. Pro mne je souvislý děj vždycky příjemnější, někdy si ho přeskakováním sama vytvořím, ale tady to jaksi nešlo. Škoda, slohově to bylo čtivé.

mag097
10.01.2023 4 z 5

I když si Brit Bennett stále drží poněkud odosobněný styl vyprávění, dokázala mě v Matkách lépe vtáhnout do děje než ve své předchozí knize.

Bavilo mě, jak jsou podprahově v knize zmiňovaný rasové problémy a náboženský podtext. Naopak velmi otevřeně se zde řeší těhotenství v mladém věku a rodinné vztahy. Myslím, že autorka v knížce dobře vyvážila jednotlivá témata a příběh je tak lépe přístupný pro "evropského" čtenáře.

5 hvězda to pro mě není - docela mi trvalo se do příběhu ponořit a přibližně první třetinu jsem měla z knížky trochu rozpačité dojmy.

Ve výsledku jsem ale s knihou velmi spokojená a pokud autorka něco dalšího napíše, určitě po její knize sáhnu.

slecnapeta
05.01.2023 3 z 5

Trvalo mi zvyknout si na styl psani a zorientovat se kdo a o kom teda vypravi. Pred pulkou me kniha docela chytla a zajimalo me, jak dopadne..a ona vlastne dopadla tak neuricte, ze ve mne nevyvolala zadne pocity.

lištička123
31.12.2022 2 z 5

Čekala jsem trochu víc. Bylo to celkem ploché čtení a k závěru už mě ani moc nebavilo.

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Brit Bennett u nás loni vyšla výborná kniha Polovina tebe, která řešila vztahy v rodině, postavení ve společnosti, sourozenecké vazby i rasismus.
Autorčina novinka Matky byla ale taky skvělá! Máme v ní 3 hlavní hrdiny, jedno neplánované těhotenství a rozhodnutí, které všechny poznamená na mnoho dalších let…
Brit Bennett píše neskutečně čtivě příběhy s těžšími tématy, které podá tak, že si je užije jakýkoli čtenář.
Matky doporučuju určitě čtenářům Jodi Picoult nebo Celeste Ng.

iveta3689
16.11.2022 3 z 5

Zvláštně napsané. Trochu jsem se ztrácela v těch neustálých skocích - mezi lidmi, v čase. A že by bylo téma knihy nějak extra uchvacující, nemůžu říct. Po nadšených recenzích jsem se na knihu těšila, mohla jsem si s klidem vynechat.

Anička.pa
25.10.2022 2 z 5

Kniha nebyla špatná, ale nemohu napsat, že mě nějak zvlášť nadchla. Příběh se mi táhl a po celou dobu jsem čekala nějaký větší zvrat, ale ten bohužel vůbec nepřišel. Asi jsem po těch všech recenzí také čekala víc.