GabrielleT. GabrielleT. komentáře u knih

☰ menu

K jádru křesťanství K jádru křesťanství C. S. Lewis (p)

Úžasná kniha. K jádru věci. Díky Lewisovu umění metafory pro mě srozumitelná. Srdečně doporučuji!

16.12.2022 5 z 5


Kráľovná z Tammiru - Priatelia čarovnej vŕby Kráľovná z Tammiru - Priatelia čarovnej vŕby Vladimír Štefanič

Krásný, milý příběh! Něco jako "Slovenská Narnie" :)

16.12.2022 5 z 5


Temná láska Temná láska Alexandra Berková

Přestože už problém vystižený v knize nevnímám jako aktuální (což může být velmi subjektivní dojem ovlivněný mou sociální bublinou), se mi kniha líbila. Obrazy ze života ženy byly živé, apelující. Pocit, který ve mě kniha zanechala, je asi především soucit smíšený s hrůzou z degradace, kterou autorka zviditelnila po odstranění vnějších vrstev člověka - a to jak muže, tak i ženy.

27.12.2021 3 z 5


Pipi Dlouhá punčocha (4 příběhy) Pipi Dlouhá punčocha (4 příběhy) Astrid Lindgren

Velice milá četba. Pipi možná působí jako svéhlavý spratek, jak tu mnozí píšou, pro mě je ovšem obrazem soukromé vzpoury dítěte proti dospělým. Dokáže si bez nich poradit a klidně si z nich i dělat srandu. Zároveň je velmi citlivá a zdá se, že "ví, co si ke komu může dovolit". Jako dítě jsem rozhodně chtěla být odvážná a nápaditá jako ona, a jsem ráda, že jsem v sobě tyto pocity mohla teď v dospělosti oživit.

18.12.2021 5 z 5


Don Bosco Don Bosco Teresio Bosco

Krásný životopis krásného člověka. Jedná se o velmi poutavé, inspirativní a povzbudivé čtení. Dona Bosca si zamilujete.

05.12.2021 5 z 5


Záhadné zmizení lorda Listerdalea Záhadné zmizení lorda Listerdalea Agatha Christie

Některé povídky jsou poznamenány určitou úsměvnou naivitou, přesto mě čtení velmi bavilo. Sbírku doporučuji všem milovníkům povídek se záhadnou či detektivní zápletkou.

19.08.2021 4 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Skvěle napsané, nemusíte být nutně v Holdenově věku a ztotožnit se s ním, aby vás kniha bavila.

09.08.2021 5 z 5


Polní tráva Polní tráva Jan Čep

Úžasný styl psaní, pronikající do hloubi postav. Obrazy mnoha životů lidí, kteří "nebyli víc než polní tráva, která roste na pokraji našich zaprášených cest", a přece to byly životy ve své jedinečnosti krásné a cenné.

17.07.2021 5 z 5


Stříbrná židle Stříbrná židle C. S. Lewis (p)

Tento díl Narnie mi přijde trochu podceňován. Možná není tolik dotažen co se týče dobrodružství a charakteru postav, zato je pro mě velmi přitažlivý svou pochmurnější atmosférou. Když jsem ho teď po letech četla, nejvíce mě zaujala alegorie příběhu; Lewis je pro mě mistrem alegorií.

25.12.2020 5 z 5


Rozhlasová inscenace: teoreticky komentované dějiny české rozhlasové produkce Rozhlasová inscenace: teoreticky komentované dějiny české rozhlasové produkce Alena Štěrbová

Stručné pojednání o vývoji a důležitých meznících rozhlasu a o vývoji rozhlasové hry na našem území.

06.11.2020 4 z 5


Větrný zpěvák Větrný zpěvák William Nicholson

Knihu jsem četla už podruhé. Poprvé to bylo někdy v šesté třídě a je zvláštní, že staré děti a Zarové mě děsili mnohem více teď, v dospělosti. Podle mě se dobrá dětská literatura pozná podle toho, jestli nás baví v jakémkoliv věku a tahle tento můj požadavek rozhodně splňuje. Příběh nás dokáže překvapit, žádná prvoplánovost, a toho si u dnešní literatury velmi cením.

28.07.2020 5 z 5


Starec a dieťa Starec a dieťa Daniel Pastirčák

Tři alegorické příběhy životě, o smrti a o lásce, to vše s velmi příjemnou grafikou. Autorův styl sice občas působí trochu násilně, jindy je až příliš abstraktní, přesto účinně působí na čtenáře a odnáší jej do paralelního světa, který je ale jinak úplně stejný, jako ten náš.

01.07.2020 4 z 5


Modlitba argentinských nocí Modlitba argentinských nocí Marek Vácha

Krátké kapitoly k zamyšlení, které člověka časem přinutí znovu se k nim vrátit. Nejen že obsah je u Váchových knih obohacující, ale zamilovala jsem si také jeho styl psaní, který je velmi lehký, příjemný a bohatý.

06.06.2020 5 z 5


Čisté radosti mého života Čisté radosti mého života Jan Šmíd

Parádní oddechová četba, lehké vypravování, suchý humor a nádherné obrazy přírody.

25.05.2020 5 z 5


Azael a Gabriel Azael a Gabriel Daniel Pastirčák

Velice milé, nenáročné čtení, alegorický příběh s krásnou myšlenkou.
"Iba telo, ktoré s námahou vystúpi na vrchol, pozná veľkosť hory. Iba oko, čo v pohľade sústreďuje všetku svoju silu, uzrie krásu, iba srdce, ktoré sa nezľakne bolesti, pozná lásku."

19.05.2020 5 z 5


Mansfieldské panství Mansfieldské panství Jane Austen

Kniha mě velmi pobavila, i když u ostatních autorčiných knih jsem se bavila více. Fanny mě jako hrdinka lezla na nervy, ale beru to jako autorčin záměr. Je to hrdinka, která má vždycky ve všem pravdu a vždy se zachová jen správně, všechno ji příliš vyruší, ... jednoduše čtenáře nutí k trpělivosti. Navíc oceňuji hrdinku, která je svým způsobem závislá na mužích (což se v dnešní době nenosí), ale je jim zároveň oporou, takže je to krásný rovnovážný stav.

17.05.2020 4 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Musela jsem překonat nechuť ke stylu, jakým je kniha psána. Zde je důležitý obsah, a ten má člověku rozhodně co říct. Nemusíte číst jen kvůli partnerským vztahům, dá se to vztáhnout i na rodičovské, kamarádské vztahy, rozhodně doporučuji.

17.05.2020 5 z 5


Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

Krásná pohádka psaná lehce a s humorem. Ano, film působí komplexněji, dává více prostoru některým postavám a závěr je velmi dramatický, na knížce se mi ovšem líbila právě snovost, která dýchala z každé stránky, některé nadpřirozené věci byly zmíněny jen mimochodem, jak tomu ve snech bývá, a závěr je zbaven obvyklého patosu (nebudu spoilerovat, kdo četl, ví, co myslím :) )

17.05.2020


My kážeme Krista ukřižovaného My kážeme Krista ukřižovaného Raniero Cantalamessa

Krásná zamyšlení, musím ale říct, že dosti náročná. Určitě se k tomu za pár let vrátím, a snad porozumím více myšlenkám.

23.02.2020 5 z 5


Poslední cesta do podzemí Poslední cesta do podzemí Roderick Gordon

Bohužel velké zklamání. Tak jako byly předešlé díly nápadité, tento byl velmi průhledný. Teď se tu objeví menší spoilery. Postavy se už v předešlém díle ocitly v situaci, která je naprosto neřešitelná, proto jsem si už zpočátku tohoto dílu říkala: "Doufám, že vyřešení situace nebude spočívat v nadpřirozené moci mimozemšťanů." K mému zklamání tomu tak opravdu bylo, což z mého hlediska značí, že autorům zjevně došly nápady. Podobně, jak zde psali lidé přede mnou, je škoda, že utrpěly některé charaktery postav. Pokud jde o deus ex machina v podobě Marty, zanechalo to ve mě dojem spíše grotesknosti než cokoli jiného.

24.09.2019 1 z 5