gabriela05 gabriela05 komentáře u knih

☰ menu

Pravda o cukru Pravda o cukru Jessie Inchauspé

Kniha je skvělá, vtipně a čtivě napsaná. Složitější vědecká a lékařská témata jsou opravdu srozumitelně popsána. Kniha obsahuje základní informace o fungování glukózy a inzulínu v těle. Autorka mnohokrát píše, že je potřeba zploštit své glykemické křivky a předkládá 10 jednoduše aplikovatelných triků, jak toho docílit, aniž by bylo nutné radikálně omezovat jídelníček. Celé mi to dává smysl a triky reálně aplikuji a aktuálně zkouším i CGM senzor na měření glukózy.

10.02.2024 5 z 5


Čtyřka: Divergentní povídky Čtyřka: Divergentní povídky Veronica Roth

Všechny díly této série jsem přečetla na jeden zátah, protože jak jsem se do toho ponořila, nemohla jsem přestat. Tyto povídky psané z pohledu Tobiase skvěle doplňují celý příběh. A vzhledem k tomu, že jsem si Čtyřku opravdu oblíbila, tak jsem si užila dozvídat se více o jeho životě než se stal Čtyřkou a o jeho přestupu do Neohrožených. V knížce se také dočteme o jeho pocitech, když do jeho života vstoupila Tris a bavilo mě sledovat vývoj jejich vztahu i z jeho pohledu.

02.05.2023 5 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

(SPOILER) Poslední díl série se mi četl dobře, tak jako předchozí dva. Děj rychle utíkal a pořád se něco dělo. S filmovým zpracováním už ale tento díl má jen velmi málo společného. Líbilo se mi, že se střídaly kapitoly psané z pohledu Tris a pohledu Tobiase. Upřímně jsem tento konec čekala a taky že mi ukápla nějaká ta slzička. Když jsem přemýšlela nad tím, jak bych příběh ukončila, kdybych ho psala, měla jsem stejný nápad, nechala bych jednoho z nich umřít nebo oba. Protože i to je život a ne vše vždy končí happy endem. Tak jako v druhém díle se mi nelíbilo, jak se k sobě Tris a Čtyřka chovali. A také to, že Tris zachránila Chicago i úřad a ve výsledku o tom věděla jen hrstka lidí a měla jsem pocit, že upadla do zapomnění. Celkově se mi tedy líbil o trochu více film, který měl sice neuzavřený, ale šťastný konec.

02.05.2023 5 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Druhý díl knižní série se mi četl stejně dobře jako první. Bylo v něm napětí a příběh měl spád. Více se zde dočteme o Trisiných pocitech a myšlenkách. Oproti filmu se ale knižní verze značně liší. Tris mi v této druhé knížce přišla zlomená, slabá, nedokázala vzít ani zbraň do ruky. Měla pocity viny, které nejspíše chtěla vykoupit vlastním sebeobětováním, takže se bezmyšlenkovitě vrhala do nebezpečných situací. Nelíbilo se mi, jak se k sobě Tris a Čtyřka chovali. Ve filmu mi jejich chování přišlo dospělejší, uvědomělejší, v knize odpovídalo chování náctiletým. Z toho důvodu se mi film líbil o něco více.

02.05.2023 5 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Knižní sérii jsem začala číst až po zhlédnutí filmů, které mě nadchly. Autorka vytvořila zajímavý postapokalyptický svět. Mám ráda silné a odvážné hlavní hrdinky, takže jsem si Tris, ale i Čtyřku, okamžitě oblíbila. Bavilo mě sledovat rozvoj jejich vztahu a chemii mezi nimi. Příběh je velmi dobře napsaný, je napínavý a má spád. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a byla jsem zvědavá, co se bude dít dál, i když jsem viděla film. První díl má s filmem hodně podobného.

02.05.2023 5 z 5


Pravidla mozku Pravidla mozku John Medina

Kniha se zabývá především fungováním mozku ve vztahu k učení a obsahuje pro mě plno zajímavých a nových informací. Některé pasáže se četly velmi dobře a některé byly naopak nezajímavé. Celkově bych knihu hodnotila kladně.

09.08.2021 4 z 5


Učení a paměť pravou hemisférou Učení a paměť pravou hemisférou Petr Vladyka

Knihu bych doporučila všem každého věku, kteří studují nebo se chtějí učit cizí jazyk. Kniha je psaná formou rozhovoru, díky čemu se čte sama. Obsahuje popisy různých technik učení, které jsou vždy ukázány na praktickém příkladu. Autor často odkazuje na své kurzy, což je ale pochopitelné. Za mě je to velmi kvalitní kniha o technikách učení a procvičování paměti.

24.07.2021 5 z 5


Čtyřfázový program histaminového restartu – Jak odhalit příčiny migrén, ekzémů, závratí, alergií a dalších potíží Čtyřfázový program histaminového restartu – Jak odhalit příčiny migrén, ekzémů, závratí, alergií a dalších potíží Becky Campbell

Kniha je velmi dobře zpracována. Popisuje osm nejčastějších příčin histaminové intolerance (k zjištění pravé příčiny je zapotřebí podstoupit testy u lékaře), jejich příznaků, doporučení doplňků stravy, postup jednotlivých fází nízkohistaminové diety včetně seznamu vhodných, podmíněných a nevhodných potravin. Větší část knihy je věnována receptům. Většina použitých ingrediencí je u nás běžně dostupných. Určitě doporučuji knihu přečíst. Histaminová intolerance není příliš známá a prozkoumaná, léčí se pouze dietou (postupně by se mělo docílit vyřazení pouze těch potravin, které nám nedělají dobře). Tato kniha dává plno užitečných informací a popisuje, jak napomoci tělu k uzdravení a jak postupovat při dietě, která hladinu histaminu v těle sníží.

12.07.2021 5 z 5


V obklíčení idiotů V obklíčení idiotů Thomas Erikson

Kniha pojednává o rozdílnosti chování lidí, které rozděluje do čtyř kategorií (podle barev). V knize jsou podrobně popsány rekace, chování a jednání jednotlivých kategorií a jak k nim přistupovat, aby co nejlépe pochopili, co jim chceme sdělit. Většina z lidí je ale kombinace dvou i více kategorií. Z mého pohledu je ale zapotřebí si uvědomit, že každý je individuální a každý má jinak nahrané vzorce chování. Kniha se četla dobře, jsou zde popsané i příběhy ze života.

07.02.2021 4 z 5


Střevo není tabu Střevo není tabu Giulia Enders

Velmi vtipně a poutavě napsaná kniha o fungování střeva. Dozvěděla jsem se plno zajímavostí a faktů o střevě, a ještě se při tom pobavila. Kniha se opravdu četla sama, navíc je doprovázena krásnými ilustracemi. Vše bylo napsáno velmi srozumitelně, aby to pochopil každý. Za mě skvělá kniha!

23.01.2021 5 z 5


100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Perfektně zpracovaná kniha o různých chytácích, výjimkách a častých chybách v českém jazyce. Líbí se mi jednoduché, přehledné a zábavné zpracování knihy a nádherné ilustrace. Oceňuji tipy jak si správný pravopis slov zapamatovat. Tuto knihu bych doporučila přečíst každému.

18.10.2020 5 z 5


Ukliďte si v hlavě Ukliďte si v hlavě Andy Puddicombe

Kniha pojednává o meditaci a všímavosti, knihu jsem četla na doporučení. Je to má první kniha o těchto tématech a mohu říct, že jsem se dozvěděla vše, co jsem potřebovala vědět. Vše je srozumitelně napsané, vysvětluje meditaci a její účel, je zde i podrobný popis jak meditovat a rady jak využívat všímavost během dne. Za mě velmi povedená a užitečná kniha, kterou doporučuji.

11.10.2020 5 z 5


Sex ve městě Sex ve městě Candace Bushnell

Jako milovnice stejnojmenného seriálu inspirovaného touto knihou, jsem si chtěla knihu přečíst. Kniha je opravdu jiná než seriál. V knize jsou popsané různé povídky a příhody, objevují se tam postavy, která jsou i v seriálu, ale mají jiné povahy. Každopádně nemohu říct, že by mě kniha zklamala, četla se dobře.

22.08.2020 4 z 5