felixrr felixrr komentáře u knih

☰ menu

Medvěd a liška Medvěd a liška Tereza Ščerbová

Nenáročná jednohubka s neskrývaným přesahem do reálných vztahů.

23.04.2024 3 z 5


Opráski sčeskí historje f koztce Opráski sčeskí historje f koztce Jaz

Ultimátní sbírka oprásků, takhle už jsem se dlouho nezasmál.

23.04.2024 5 z 5


Hajzl Hajzl Kamil Bernášek

Red Meat z Wishe

23.04.2024 1 z 5


Kult svatého ohně Kult svatého ohně Vicente Segrelles

Malba je opravdu výborná, děj má i přes svou jednoduchost a předvídatelnost pár originálních nápadů. Nejslabší částí tak za mě zůstávají kostrbaté dialogy/monology, v tomhle má jednoznačně navrch Druuna.

18.04.2024 4 z 5


Tři okamžiky exploze Tři okamžiky exploze China Miéville

Určitě bych knihu nedoporučoval jako prvního Miévilla, se kterým se setkáte, ale i tak je na této databázi trochu podhodnocená. Většina povídek je záživně a kreativně napsaná, ovšem někdy trvá, než se plně zorientujete v ději. Kromě autorů zmíněných na zadní straně je tu i kingovský horor a další prvky. Jen ty úplně nejkratší povídky včetně té titulní bych vyškrtnul, snad kromě Posledních Orfeů.

Highlighty: Covehithe, Obávaný důsledek, Obrazce, Pevnost, Po slavnostech, Säcken, Sídliště, Včelí vdova, Ztracená nápověda

18.04.2024 4 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Tohle pro mě byla dosti náročná jízda, ale stálo to za to. Příběhy jsou výborně propracované, každý má osobitý styl/žánr, prostředí, postavy, zápletku, jazyk a rozuzlení, přesto jsou protkané společným motivem. Rozhodně to není dílo, které by se četlo dobře a lehce, ale možná právě o to je působivější.

07.04.2024 5 z 5


Rozděl-ení Rozděl-ení Martin Šinkovský

Hezká kresba i nápady, a povedená politická satira. Nemám co vytknout.

07.04.2024 5 z 5


Sněhulení Sněhulení Pavel Talaš

Samotný komiks docela fajn, jen na můj vkus moc keců okolo. U stripů je člověk zvyklý číst jeden za druhým, tady ten úvodní text málokdy přináší něco vtipného nebo nutného pro pochopení příběhu.

27.02.2024 4 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

(SPOILER) Ačkoliv ani film není zrovna pohádka, kniha je ještě o dost ponuřejší a nabízí i notnou dávku cynismu. Zároveň si autor očividně důkladně nastudoval vše potřebné, od paleontologie, přes teorii chaosu, až k blokům kódu, které v relevantních pasážích doplňují text. Jedinou vadou na kráse je několik nepříliš logických rozhodnutí postav v závěru knihy, které tu již nastínili ostatní komentující (proč jít počítat vajíčka do hnízda, když ostrov za pár minut srovná se zemí armáda, atd.).

26.02.2024 5 z 5


Temnými hvozdy Temnými hvozdy Emily Carroll

Vzhledem k celkové délce knihy se to dá čekat, ale stejně je škoda, že je většina zápletek jen rozpracovaná a chybí jim nějaký lepší konec. Poslední příběh je s přehledem nejlepší.

24.02.2024 4 z 5


1984: grafický román 1984: grafický román George Orwell (p)

Názory se tu různí, ale za mě se tohle dílo moc povedlo, a osudové pasáže tu vyznějí lépe než jen na papíře. Nejpopisnější část zůstala jako text s ilustracemi, což chápu, neboť komiksová verze by byla prakticky neproveditelná.

24.02.2024 5 z 5


Puberta a emoce Puberta a emoce Petr Měrka

Nevím. Jestli to má být jen alegorie, tak mi přišla dost plytká. Jestli něco hlubšího, tak mi to zůstalo skryto. Kresba dosti explicitní, ale když není jasný cíl, tak je celkem k ničemu.

24.02.2024 1 z 5


Podivuhodný případ Benjamina Buttona Podivuhodný případ Benjamina Buttona Francis Scott Fitzgerald

Knížka mě celkem překvapila hlavně svým rozhasem, resp. spíš nerozsahem. Anotace rovněž vyvolává dojem propracovanějšího díla, ale hodně aspektů je tu jen naznačených.

24.02.2024 4 z 5


Národní satanista Národní satanista Erlend Erichsen

Pro fanoušky žánru výborná záležitost, a nikdo jiný to asi moc číst nebude.

19.02.2024 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Představte si alternativní vesmír, ve kterém se Jiří Grossmann dožil vydání Forresta Gumpa, přečetl si ho, a pak s Miloslavem Šimkem místo povídek napsali román...

18.02.2024 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

(SPOILER) Knižně jsem tento motiv četl poprvé a přišel mi vydařený. Konec s návratem z ideálně vypadajícího života naposledy do knihovny a potom reálné situace jsem čekal a přišel mi trochu moc deus ex machina, jak bylo všechno najednou zalité sluncem. Jinak ale nemám co vytknout.

07.02.2024


Operace Bruneval Operace Bruneval Jiří Šulc

Od Šulce už nečekám nic než dokonalost, a on to zase dokázal...

06.02.2024 5 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Význam díla za minulého režimu je nezpochybnitelný a platí to i dodnes. Jinak jsem měl ale pocity během čtení jsme měl dost proměnlivé; o kladnou či sympatickou postavu tu člověk moc nezavadí. První cca půlka se mi četla skoro sama, někde u Jaroslava se to ale dost zadrhlo. Konec byl ale dost povedený, a všechno do sebe tak nějak zapadlo, v knize i mojí hlavě. Dost tomu pomohl i doslov Zdeňka Kožmína.

01.02.2024 4 z 5


Minuty do atomové půlnoci Minuty do atomové půlnoci Karel Pacner

Knize vesměs nemám co vytknout, až na pár neshod podmětu s přísudkem a fakt, že ony hodiny jsou tu zmíněny dost letmo.

20.01.2024 5 z 5


Zamrzlý vesmír Zamrzlý vesmír Martin Gilar

Po delší době jsem si přečetl něco z edice Pevnost, která mě zatím nikdy nezklamala. I tak ale tahle knížečka předčila moje očekávání. Celkový námět je originální, politikaření a budování světa se střídá s promyšlenou akcí a autorovo vědecké povolání kape z každé druhé věty.

16.01.2024 5 z 5