Kult svatého ohně

Kult svatého ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412248/bmid_kult-svateho-ohne-aSl-412248.jpg 4 76 28

Žoldnéř série

1. díl >

Jeden z nejslavnějších komiksů všech dob konečně i u nás! Legendární fantasy série plná neuvěřitelných maleb – vycházející u nás ve větším formátu a s bohatým autorovým doslovem, popisujícím příběh vzniku i to, kde hledal inspiraci pro zbraně, zbroje a příšery. V prvním díle je tajemný žoldnéř povolán, aby zachránil ženu před mocným a nebezpečným kultem svatého ohně!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

El pueblo del fuego sagrado , 1981


více info...

Přidat komentář

felixrr
18.04.2024 4 z 5

Malba je opravdu výborná, děj má i přes svou jednoduchost a předvídatelnost pár originálních nápadů. Nejslabší částí tak za mě zůstávají kostrbaté dialogy/monology, v tomhle má jednoznačně navrch Druuna.

Badger
24.03.2024 4 z 5

Souhlasím s hlasy ze všech stran o dokonalé malbě. Opravdu jsem byl uchvácen umem autora. Jen by to mohlo míti minimálně o 10 stran více. Rozhodně mi budou zajímat i další díly.


Badger
23.03.2024 4 z 5

Souhlasím s hlasy ze všech stran o dokonalé malbě. Opravdu jsem byl uchvácen umem autora. Jen by to mohlo míti minimálně o 10 stran více. Rozhodně mi budou zajímat i další díly.

Badger
22.03.2024 4 z 5

Souhlasím s hlasy ze všech stran o dokonalé malbě. Opravdu jsem bych uchvácen umem autora. Jen by to mohlo být minimálně o 10 stran delší. Rozhodně mi budou zajímat i další díly.

lordchaos
03.04.2023 4 z 5

Kniha slibovala nádhernou kresbu a ženská prsa. Obojího se mi dostalo. Příběh tam také nějaký je, ale funguje to všechno především díky úchvatné výtvarné stránce. Uvažoval jsem o dalších dílech, ale dočetl jsem se, že se děj z hlediska scénáře kontinuálně zhoršuje, což by možná tolik nevadilo, ovšem navíc prý také ubývá ňader, což už by vadilo hodně! Do dalších dílů již tedy s největší pravděpodobností nepůjdu.

xmajl
05.10.2022 2 z 5

po graficke strance moc pekne ale docela hodne me zklamal pribeh, jako 10min za 300,-...bez spetky napeti primocary...velka slabota

fvalek
07.03.2022 4 z 5

Přestože vizuálně vypadá Žoldnéř příliš usedle a možná i nudně, do jisté míry i odrazuje a určitě "nevoní" milovníkům akčních epických komiksů, tak opak je pravdou a výsledek skvěle funguje. Segrelles využívá jemné barvy a statickou kresbu na čistém bílém pozadí, což skvěle vyniká ve velkoformátu a nutno dodat, že celkově je knihy velmi kvalitní od obálky až po vazbu.

Nicméně samotný příběh nebyl zase tak oslnivý, jak by být mohl. Celý kult svatého ohně je zajímavý spíš svým vznikem a příběhem v pozadí, ale v aktuálním čase se zrovna moc nepředvede, a i když je pozitivem, že je komiks takový neakční a dává více důrazu na výpravnost, tak alespoň trošku akce tam zoufale chybí, protože v dosavadní statické kresbě je i honička draků dost o ničem. Navíc mně osobně docela vadí, že autor nedává do příběhu žádné větší hodnoty, a přestože má žoldnéř nějaký svůj kodex a je to správný chlap, tak třeba zvířata tam totálně mučí a jejich smrt je pro ně naprosto běžná záležitost. Druhé takové velké mínus je, že je díl zakončen dost nicneříkajícně, otevřeně, ale dále se už téhle zápletce nevěnuje, přestože návaznost mezi díly tam je.

Nicméně celkově se mi Žoldnéř líbí a těším se na další díly. Svět nad oblaky v dalekých Himalájích, nebo kde to vlastně je, je hodně dobrý nápad. Trošku mi připomíná původ Iron Fista z K'un-Lunu, ale je to hodně jiné. Kontrast lidí žijících na zemi a lidí žijících v oblacích, kteří se od sebe ve své malichernosti v podstatě neliší je pěkný a těším se hlavně na objevování celého toho světa.

HerrPilot
18.12.2021 5 z 5

Asi takhle...
Příběhově to fakt není žádný Hemingway, Eco ani Remarque, mělká příběhová linka (čítající necelých 50 stran) slouží asi jen k odhalení co největšího počtu krasavic, ale ta olejomalba... Každý panel je fakt zaskleníhodný.
5 hvězd dávám proto, že z mého pohledu jde o učebnicový příklad zajímavého a stylového braku – ladné dámy, létání, krásné a zajímavé prostředí a netypické (grafické) pojetí. Navíc doslov autora, zasazující mj. i tu nahotu do dobového kontextu. (Plus - moje nyní již ex ve své době ocenila, že pod vlivem tohohle komiksu jsem si začal všímat i jejích krásných křivek, nikoliv jen intelektuálních schopností)

MisaNuff
26.09.2021 4 z 5

Měl jsem z toho rozporuplné pocity, ale po pár dnech uležení a listování chci víc. Ta malba mi tak dokonalá nepřišla, ale dobrá je. Dobrá, ne výborná a nějaký hlavní selling point komiksu. Děj je hrozný. Jednoduchý, nechápeme motivace. Ale dostal mě ten svět. O tom chci vědět víc. Mnohem víc! Shrnuto: i když to nemá moc příběh, i když ten vizuál je jen dobrý, budu pokračovat minimálně dvojkou pro objevení více ze světa.

Daecius
28.08.2021 5 z 5

Pan Segrelles je skutečný umělec, klobouk dolů, tady se snad nedá mluvit o "kresbě komiksu", to jsou obrazy s příběhem, opravdu nádherné. Příběhem se jedná o fantasy 80. let v tom nejlepším slova smyslu, takovým způsobem by to dneska nikdo nedělal. Malba ale hraje jednoznačně prim, je alfou a omegou celé knihy, není to tedy o nějakém propracovaném scénáři, nebo vrstveném příbehu, což chápu, že hodně lidí trochu zamrzí. Většinou mě moc nebaví takové to "jak se komiks tvořil" na konci knihy, ale tady je to poutavé skoro stejně, jako předcházející příběh

Hadati
09.04.2021 4 z 5

Trochu mi to připomíná fantasy příběhy ze starých komiksů, jako byla Kometa nebo Aréna. Zejména styl kresby i vyprávění tomu odpovídá. Takže pokud se vám takové komiksy líbily, tohle bude také. Přesto mám pocit, že tenhle první díl série byl jen jakýmsi představením tohoto fantasy světa. Snad bude v pokračování více akce a více zajímavých věcí.

Luigi1
21.03.2021 5 z 5

Překvapilo mě podání děje,které je vyobrazení kladných i záporných pravd.

1972Sixo
10.03.2020 4 z 5

Nemal som problém s jednoduchosťou príbehu. Sedelo mi to ku komiksu z európskej éry ranných 80tých (Rahan, Storm, Ritier Yvain apod.). O to viac som si vychutnával atmosféru nadoblačných výšok a nedoziernych diaľav... a samozrejme ženských kriviek a anatómie lietajúcich tvorov.

KubaHanzelin
03.03.2020 2 z 5

Příběh je neskutečně přímočarý, předvídatelný a nudí, sám Žoldnéř je neskutečně nadaný téměř ve všem, ale kresba je opravdu povedená

jarynek
24.01.2020 5 z 5

Příběh není nijak převratný (ale co byste chtěli na pár desítkách stran třináctidílné série), avšak na druhou stranu neurazí a pobaví. takže tu máme prostředí dvou světů, nahé krasavice, které je nutno nasazením vlastního života zachránit, draky, s jejichž pomocí (případně s pomocí částí jejich mrtvých těl) se dá překonat nejedna obtíž, intriky, tajemný kult, … Když to takto vypíšu, tak si říkám, že toho nakonec nebylo málo. K tomu všemu jako bonus dlouhý doslov autora. A především nádherná kresba - tady jsem se kochal každým panelem. Moc jsem nečekal (i s ohledem na stáří komiksu), ale nakonec jsem byl hodně spokojen.

adevr
04.01.2020 4 z 5

Sice přímočarý fantasy příběh, ale ta kresba, vlastně malba... protože autor tvořil olejovými barvami... no krása. A jako bonus, jsou tak ukázky a komentáře z jeho jiných prací.

azzies
22.11.2019 4 z 5

Anotace knihy mě překvapila svým tvrzením, že se jedná o jeden z nejslavnějších komiksů všech dob. Do zveřejnění Crwe , že tento komiks vydá, jsem o něm neměl ani páru.
A dobře udělali, byť to podle mého hodnocení nemusí vypadat. Věřím, že pro spoustu čtenářů to bude kniha, ze které budou nadšení. To moje bylo zmírněno příběhem, resp. textem scénáře. Příběh tak nějak odpovídá tomu, co jsem čekal, žádná zbytečně zapletená zápletka a filozofování nad smyslem bytí, ale je zábavný a nepostrádá překvapivé momenty (těch je tam celá řada). Ale ty texty...několikrát jsem byl hlavní postavou ujištěn, že ví co dělá, a že to nedělá poprvé a jindy popisuje to, co je zjevné. Ale funguje to slušně jako samostatný díl a docela dost mě zajímá, co se bude dít v dalších dílech. A kolik pohledných (a nahých, případně polonahých) slečen ještě zachrání, případně co vše s nimi zažije. Kresba je krásná, některé detaily jsou opravdu jedinečně zpracované. Ta kopule paláce? Tohle, že není fotka skutečných skleněných tabulí? Nebo ty hory? Olejomalba má zřejmě své kouzlo. Naproti tomu, vymyšlený svět byl svojí řekněme jednoduchostí lehčí pro malování v takovém rozsahu a množství, ale zvolená barevná paleta paleta je neveselá, hlavně té zelené a pískové je tam opravdu dost.
Celkově to je zábavné čtení na kratší chvíli.

Lenka.Vílka
31.10.2019 5 z 5

"Holding Out For A Hero - Bonnie Tyler"

Žoldnéř mě dostal hlavně vzhledem. Ne tím svým (no, i když...), ale tím, jak je to nakreslené. A jo, příběh tohohle MacGyvera je jednodušší (ale beru, že to je úvod a skoro třetina(?) knihy jsou vysvětlivky kresby a děje), ale tak dobře se na to kouká! Spoře odděné (nebo vůbec) ženy nás asi v sérii budou provázet často (viz autorův komentář na toto téma). Proč ne, nakresleno to je krásně. Což je asi můj jediný mini problém s knihou. Víc mě zajímalo provedení než děj samotný. Ale vem to čert. Na jedno přečtení to bylo...výživné a zážitek.

špulo
17.10.2019 5 z 5

Všetko, čo tu bolo napísané, je pravda. Aj pozitíva, aj negatíva. Mňa to vtiahlo, vcuclo a na konci nadšeného vypľulo. Teším sa na ďalšie diely...

Turlogh
03.10.2019 4 z 5

Povedený, dějově jednoduchý komiks s působivou a občas i originální kresbou ve fantasy stylu. Howgh.