EZ. EZ. komentáře u knih

☰ menu

Jed – Ilustrovaná historie Jed – Ilustrovaná historie Joel Levy

Velmi zajímavá kniha, poměrně snadno stravitelná ( ;-) ) i pro laiky, kteří o toxikologii a jedech nic nevědí.
Vysvětluje, co to vlastně jsou jedy a jak fungují, zkoumá jejich historii a tyto informace průběžně prokládá stručnými přehledy o účincích některých známých jedů (např. arzenik) či případy skutečných otrav, takže i přes to, že se jedná o literaturu faktu, zůstává čtivá.
Jen bych grafikům doporučila použít méně různých fontů písma (je jich zde použito okolo šesti, což je trochu příliš).

06.02.2022 5 z 5


Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

(SPOILER) Dokonalá detektivka. A taky jedna z mála, kde jsem odhalila vraha (tedy ne že bych to vydedukovala, ale měla jsem tušení - a ukázalo se, že správné :))
Gwenda i Giles byli sympatičtí a slečna Marplová, bystrá a laskavá, ale nemilosrdná, co se vraha týče, opět nic neprozradila až do úplného konce s dramatickým rozuzlením.
Připadá mi, že je docela poznat, že tuhle detektivku napsala Agatha Christie mnohem dříve než např. Nemesis nebo Prasklé zrcadlo - má zkrátka jinou, a za mě lepší, atmosféru.
Mimochodem, začínám mít pocit, že slečna Marplová si vyloženě libuje v přistihování vraha přímo při činu a zakročení zcela na poslední chvíli (kromě téhle knihy viz Mrtvá v knihovně, Oznamuje se vražda...)
Tak sbohem, slečno Marplová. Škoda, že tohle je váš poslední případ.

02.02.2022 5 z 5


Bílá komnata Bílá komnata Vojtěch Matocha

Po pravdě řečeno, druhý díl Prašiny mě trochu zklamal a pevně jsem doufala, že ten třetí bude lepší. A po přečetní tohohle dílu jsem nadšená. Zajímavá zápletka (další dílo Hanuše Nápravníka), několik nečekaných zvratů... Jen si myslím, že některé postavy - např. Tonda, Dorotka a Marie - mohly dostat víc prostoru.
Mrzí mě, že tímto dílem série o tajemné pražské čtvrti končí...

25.12.2020 5 z 5


Parta od Mississippi Parta od Mississippi Davide Morosinotto

Moc zábavná knížka, která se rychle čte. Líbilo se mi i grafické zpracování, originální mi přišel nápad dát před začátek každé kapitoly stránku z Katalogu/mapy/novin. Za mě příběh trochu pokazil konec, takové to "o šedesát let později" zrovna nemusím.

19.11.2020 5 z 5


Po stopách stoleté dámy Po stopách stoleté dámy Lenka Pecharová

Zábavnou a poutavou formou popisuje české dějiny od roku 1918 do současnosti.

09.12.2019 4 z 5


Květáky se nenosí Květáky se nenosí Judi Curtin

Cestování časem mě moc neláká, ale tato knížka se mi hodně líbila.

09.12.2019 4 z 5


Černý merkurit Černý merkurit Vojtěch Matocha

Příběh se mi zdál dobře promyšlený, ale první díl byl přece jenom o trošičku lepší.
Zaujalo mě, že spoustu věcí dopadlo úplně jinak, než člověk očekával. Naopak některé závěry situací byly celkem předvídatelné, ale v porovnání s těmi neočekávanými jich bylo málo.
Neměla jsem problém se do knihy začíst a doufám, že brzo vyjde další díl.

Jen malý detail: V knize se mluví o mapě Prašiny. Tak si říkám, jestli ji hrdinové v prvním díle náhodou nezničili v zatopeném sklepení pod Východní baštou...

28.11.2019 5 z 5


Požár v buši Požár v buši Ivan Southall

Zajímavé téma, ale příběh je trochu zmatený.

16.11.2019 3 z 5


Potom Potom Morris Gleitzman

Děj knihy Potom se odehrává v Polsku v období druhé světové války. Navazuje na přecházející díl, který se jmenuje Kdysi, kniha se ale dá číst i samostatně. Potom vypráví příběh dvou sirotků, Felixe a Zeldy. Těm se podaří uprchnout z vlaku jedoucího do koncentračního tábora a snaží se najít někoho, kdo by se o ně postaral. Když takovou osobu najdou v podobě laskavé statkářky Genii, myslí si, že začnou žít nový život a budou v bezpečí před nacisty. Ze začátku se jim tento sen plní, ale v den Felixových 11. narozenin nastane zvrat – bohužel k horšímu.

Hlavní postava knihy, Felix, je desetiletý Žid. Je odhodlaný zachránit svou nejlepší kamarádku Zeldu a společně přežít druhou světovou válku. Laskavě se o Zeldu stará, myslí na ni víc než na sebe a snaží se najít způsob, jak by ji dostal do bezpečí. Je odhodlaný a když se rozhodne, že něco udělá, snaží se to vždy splnit. Jeho vynalézavost mu pomáhá se dostat z různých skoro beznadějných situací. Je také statečný, musí se vyrovnávat se svým těžkým osudem a se smrtí svých blízkých.

Na knížce se mi líbilo, že je napsaná poutavým způsobem a děj má spád. Nepříliš složitou formou z pohledu dětského hrdiny čtenářům přibližuje období druhé světové války. Je ale poměrně drastická, nechybí tu mnoho mrtvých. Kniha se mi zdála velmi dojemná. Jen jsem doufala v jiný konec…

29.09.2019 5 z 5


Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství Tomáš Prokůpek

Ještě že se toho pan Foglar nedožil...

11.03.2019 odpad!


Válka proti superkrávám Válka proti superkrávám A. Audhild Solberg

Anne Bea je sympatická dvanáctiletá dívka, která se narodila jako albínka. Velmi špatně vidí, a to i přes to, že nosí silné brýle. Ve třídě má jen jednoho kamaráda – Nilse. Její spolužáci ji nemají rádi, protože je jiná. Obzvláště “superkrávy“ Thea, Ronja a Širin se Anne posmívají a všemožně jí ztrpčují život.
Anne ale má mnoho dobrých vlastností. Je přátelská, má smysl pro humor, umí krásně zpívat, jde jí matematika… I když je spíše stydlivá, nakonec se rozhodne Thee a spol. postavit: odhodlá se zpívat na Souboji talentů spolu s Nilsem, Johanne a Brittany. Souboj talentů nakonec vyhrají, Anne Bea získá několik nových kamarádů a její život se změní k lepšímu.

07.03.2019 1 z 5


Dárce Dárce Lois Lowry

Jonas je dvanáctiletý chlapec žijící ve světě, ve kterém je vše předem dané a který se tváří jako dokonalý. Jonas je jiný než ostatní, ale nijak zvlášť si to neuvědomuje. Začne si to uvědomovat, až když se stane "příjemcem paměti". Od muže, kterému říká dárce, získává vzpomínky předchozích generací a začíná tušit, že jeho svět není dokonalý. Je trochu vzpurný, protože nechce žít tam, co žije; a také odvážný, když se rozhodne utéct, a to navíc s malým Gabrielem, o kterého se stará jeho otec-pěstoun, a který má být vyřazen.

10.01.2019 2 z 5