Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377963/bmid_rychle-sipy-a-jejich-uzasna-nova-do-m3N-377963.jpg 4 85 27

O čem snil Rychlonožka před tím, než se stal členem Rychlých šípů? Vypátrá Jindra Hojer, čím Jarka Metelka urazil Černé jezdce? Kdo všechno se skrývá pod maskou Široka? Odkud znal Červenáček bratry Mašíny? Dokáže Jeremiáška zachránit Řehoře Samsu? Uspěje Bratrstvo kočičí pracky v soutěži swingových orchestrů? Co zažili Mirek Dušín a jeho přátelé v New Yorku? Všechny odpovědi naleznete v tomto albu, na němž se novými krátkými komiksy ze života Rychlých šípů podílela padesátka nejlepších současných tvůrců z Česka a Slovenska. Mezi žánrově i výtvarně pestrými pracemi tak nechybí příběhy Lucie Lomové, Pavla Čecha, Jozefa Gertliho Danglára, Jiřího Gruse, Karla Jerieho, Tomáše Kučerovského, Karla Osohy, Jiřího Petráčka nebo Martina Šútovce. Vedle komiksové části pak kniha obsahuje také několik textů předních znalců tuzemského komiksu, kteří příběhy Mirka Dušína a jeho přátel zasazují do širších souvislostí. Publikace vychází u příležitosti 80. výročí vzniku slavného komiksu o Rychlých šípech.... celý text

Přidat komentář

Martin82
28.04.2023 4 z 5

Když jsem psal u knihy O Červenáčkovi, že tuto knižku budou čtenáři buď milovat nebo nenávidět a že nic jako průměr asi moc v recenzích nebude, tak zde to platí dvojnásobně! Řadím se ke skupině, kde kniha bude v knihovně na čestném místě s ostatními komiksy RŠ. Také mám stejný názor ohledně rozdílných kvalit jednotlivých příběhů - některé jsem buď nepochopil, nebo byly opravdu špatné a na druhou stranu příběh Imaginární kamarádi, bych zařadil mezi top 10 nejlepších českých komiksů. 85%.

tonysojka
30.04.2022 3 z 5

Spíše více parodie než úcty obsahují tyto moderní příběhy a chápu že se fanoušků dotknou.Jako pocta RŠ a panu Foglarovi ani náhodou.
Nicméně držení bobříka slepoty jsem se od srdce zasmál a některým jiným příběhům také.


Pítrs85
28.04.2022 2 z 5

Přiznám se, že nejsem kdovíjaký fanoušek Rychlých šípů, byť jsem spoustu komiksových sešitů jako malej sopel samozřejmě přelouskal (a s odstupem mohu napsat, že jsem rád, se vší úctou, že jsem "vyrůstal" na příbězích Mirka Dušína a spol. a ne na Batmanech, Spidermanech a dalších "manech"). Takže jsem k tomuto dílku přistupoval bez jakýchkoliv předsudků, jestli mi náhodou nesáhli na moji modlu. A moje resumé? Knížka je graficky moc pěkně vyvedená, Tomáš Prokůpek je očividně komiksový fanatik (v dobrém slova smyslu). Ale samotné příběhy mě moc nenadchly, nebo tedy většina z nich. Tam, kde se autoři drželi původního světa RŠ pěvně a neotřesitelně, sem si své oblíbené kousky našel. Ale zasadit RŠ do současnosti, do fantasy či sci-fi světa... to mi moc šťastné nepřišlo. Ale chápu, že jiný čtenář, především pak asi ten mladší, si naopak oblíbí ty modernější příběhy. Zajímavá je pak příloha o této legendě pánů Foglara a Fischera, o celém kánonu.

Dobraadresa
05.09.2021 4 z 5

Pestrost, se kterou různí komiksoví autoři přistoupili k odkazu Rychlých šípů, potěší i pobaví. Nejvíc chvály na téhle knížce si zaslouží práce editorů a nakladatelství, knížka dobře vypadá, dát ji dohromady musela být spousta práce a závěrečné stati, které vypočítávají mnohá další díla, co navazují na Rychlé šípy, jsou objevné. Paráda.

blindone
06.05.2021 5 z 5

Jelikož si dám cigáro i pivo, je tento počin to nejlepší, co mi Rychlé šípy na stará kolena mohou nabídnout. Věřím, že pro pravověrné, kteří vyhlížejí koně z oken vlaku dodnes, jsou některá zpracování spíše urážlivá. Každopádně kniha dokáže sundat placku z čela.

plutoking
28.09.2020 4 z 5

Člověk vyroste a ví, že ideály RŠ nejsou s dnešní dobou a světem dospělých ideální. Zajímavé zpracování.

adevr
24.07.2020 5 z 5

Někteří výtvarníci dělají sbírce jenom ostudu, jiní ji zdobí. Ale jako počin si to zaslouží chválu.

ADE138
03.06.2020 4 z 5

I když jsou komiksy různé, některé povedenější, některé méně, tak jsem ráda, že tento soubor vznikl. Ke knížce se určitě budu vracet.

ImGinny
27.01.2020 4 z 5

Některé příběhy byly trochu podivné a až moc nefoglarovské, jiné mne naopak dostaly. Jako třeba Rychlé šípy po druhé světové válce. ;)

Maevie
18.01.2020 4 z 5

Samozřejmě jsou některé komiksy povedenější, některé stylem i námětem opravdu připomínají původní Foglarovu tvorbu, v některých pak autoři popustili uzdu fantazii a ztvárnili příběh svým vlastním uměleckým rukopisem. Ale mělo by to vadit? Cílem knihy není navázat na dílo Jaroslava Foglara, ale vzdát pětici kamarádů hold. A doplnění knihy o historická fakta, souvislosti i současnost spojenou s kultovním českým komiksem, bylo více než vhodné. Nelze jen souhlasit se závěrem knihy: Vznik těchto komiksů jen dokazuje, že Rychlé šípy jsou stále aktuální.

Disease
18.11.2019 4 z 5

Uznávám, že ne každý autorský rukopis se k RŠ hodí a taky některé příběhy byly slabší, ale jako tribute to funguje dobře.

1amu
08.11.2019 5 z 5

Z komentářů je poznat kdo je "fandou" Rychlých šípů. Je pochopitelné, že množství autorů nemůže oslovit všechny. V prvé řadě oceňuji, že tato kniha vůbec vyšla a v mnoha příbězích si většina najde to své. Samozřejmě najdeme tam také "story" dosti vzdálené panu Foglarovi, já jsem se třeba bavil Rychlými šípy v ohrožení (Schnelle Pfeile) už za ten nápad ! A parta kolem Mirka Dušína v New Yorku ? Uff-uff.
Tomášovi Prokůpkovi vzdávám velký dík, že svůj skvělý nápad dotáhl až k realizaci, jejímž výsledkem je tato roztomilá kniha s benefitem - IV.kapitolou !
PS: Konec konců i muzikál Noc na Karlštejně byl cupován, ale hraje se pořád. (Tím nechci srovnávat Karla IV. s Rychlými šípy).
Kdo má Mirka, Jarku, Jindru, Červenáčka a Rychlonožku rád - přijde si na své.

postoran-CZ
06.08.2019 2 z 5

Dlouze jsem přemýšlel, jak toto ohodnotit. Snad jen to, že na této sbírce je celkem pěkné shrnutí na konci o skutečných osudech komiksu a Rychlých Šípech v proměnách doby.
Mé dětství bylo na "foglarovkách", ale tohle mne fakt neoslovilo. Z některých komisků jsem tak nějak nepochopil, "co tím chtěl básník říci".

MCGinger
19.04.2019 4 z 5

Docela zajímavé pročítat rozporuplné komentáře...zlatou éru RŠ jsem nezažil, ani jsem je nečetl jako dítě, takže k nim nemám ten správný vztah a potřebu je ochraňovat před novými pokusy.

Většina příběhů se mi líbila, některé více ("Devadesátky", "Limonádový Mirek", "Imaginární kamarádi", Velmi pozdní odpoledne, Nacistická továrna, "Magická kniha", "Oko",...) a některé méně (Himbajs a Šůviks, Galaktická aréna, Tajemstvo starého domu, Ti praví hrdinové).

Další přidanou hodnotu pak má pojednání o různých vydáních, nekanonických komiksech a vyšlé próze na konci sborníku.

EZ.
11.03.2019 odpad!

Ještě že se toho pan Foglar nedožil...

stoun25
07.03.2019 3 z 5

V 1/3 knihy jsem myslel že už nebudu dál pokračovat. RŠ byly mé dětství a tohle mi přišlo jako výsměch, ale vydržel jsem a zjistil, že dále v knize jsou i dobré příběhy.

InaPražáková
25.12.2018 4 z 5

Nejsem objektivní - nové komiksy nečtu a téměř neznám, zato na Foglarovi jsem vyrostla a šípácké komiksy znám v podstatě nazpaměť, byť už se jim dneska láskyplně posmívám (v tom ohledu mi přijde velmi výstižné přesazení Šípů do Limonádového Joea). Fantastičtější, važné i parodické variace mě tudíž povětšinou bavily a návrat k té dávno přežité běloskvoucí morálce jsem si prostě užila, jakkoliv je kvalita příběhů jako takových nevyrovnaná.
Vynikající a pro mě cennější než čtyřicítka povídek je závěrečný souhrn vývoje, vlivu a současných variací RŠ. Jednak jsou to zajímavé informace samy o sobě, jednak je to poprvé, co v tištěné literatuře vidím zmínku nejen pod čarou o fanfikci a příbuzných žánrech - u mně neznámého Rýgrova Jak to bylo doopravdy jsem se pochechtávala celé odpoledne a Splinterův geniální crossover s Pánem prstenů obdivuju od doby, co vyšel, tištěnou reklamu si rozhodně zaslouží.

Hwaelos
24.11.2018 3 z 5

RŠ a jejich úžasná nová dobrodružství je zajímavým titulem. Název působí, jakoby byly čtenáři servírovány nové komiksové povídky v duchu původní předlohy, skutečnost je spíš taková, že většina autorů se ani nepokouší na ducha RŠ navázat, protože by to v dnešní době působilo spíš směšně. Jde tedy o více či méně parodické či jinak posunuté motivy, které si tvůrci vypůjčují. Což je asi dobře, jen je třeba si to uvědomovat. Kvalita příspěvků je po literární i kresebné stránce hodně nevyrovnaná a jen několik z nich skutečně vyčnívá nad průměr. Co rozhodně stojí za čtení je samozřejmě Pavel Čech (Mirek se zapovídává s Vlastou), povídka Vojtěcha Maška o imaginárních kamarádech J. Foglara, svérázné zapracování Hagenovské legendy od dvojice Šinkovský/Ticho762 a Poslední léto RŠ od Tučapského. Tedy vlastně samí zavedení autoři. Příjemně mě překvapila povídka Dnes je venku podivné nebe od Marka Pokorného, kterou jsem si musel "přečíst" několikrát, abych ji vůbec pochopil. Za absolutní vrchol ale považuju dva kousky, jejichž pokračování bych si vlastně hrozně rád přečetl. Zaprvé hororová variace na Kingovo "To", kde nahrazuje Pennywise Široko od dvojice Blažek/Šimečková. A hlavně napínavej špionážní příběh z druhé světové "RŠ v ohrožení" od Josefa Danglára.

Turlogh
29.10.2018 5 z 5

Souhlas s většinou komentářů. Knihou jsem byl nadšen a zaujat jak já, tak i můj syn Přemek, kterému jsem ji hned po přečtení půjčil. Drtivá většina příběhů o RŠ se mi líbila, u mnohých bych si okamžitě přečetl pokračování, kdyby následovalo. (No možná nějaké bude následovat, co páni výtvarníci a spol.?) Mnohé příhody mě také velice pobavily, snad nejvíce, již níže zmíněný komentář o Jarkových-Jestřábových imaginárních kamarádech, to bylo opravdu překvapivé a vtipné. (A to jsem se nejdříve při začátku chtěl trochu naštvat, než jsem pochopil pointu a vtip příběhu.) Také Rychlé šípy coby páni z penzionu důchodců byli zábavní...vlastně mě dějem nezaujal pouze jeden příběh, který jsem přiznám se, ani nepochopil. Byly to pouhé kresby snad ze Stínadel (?) bez jakéhokoli textu. Co se týče kreseb jednotlivých příhod RŠ o tom by šlo polemizovat neboť jednomu se takové výtvarné pojetí líbí a druhému ne. Já osobně třeba upřednostňuji styl páně Petráčkův, Saudkův anebo kresby Miroslava Schönberga, tedy styl pěkné kresby podobný Fischerovi či Čermákovi. Kresby např. Pavla Čecha mě až tak neosloví. Ovšem jak se říká: "Proti gustu žádný dišputát," a každému se může líbit něco jiného. A na závěr souhlas s tvrzením opět z níže napsaných komentářů, Jarka zamilovaný do Podkovy, to je vážně zajímavé. (Tyto city v díle Jestřábově občas trochu postrádám neboť je přirozenou součástí života, aby se kluci zakoukali do děvčat a naopak. Na druhou stranu, každý kdo někdy pracoval s mládeží, ať již ve skautu či jinde, ví a zná, že tahle zamilovanost ničí kluby i činnost v oddílech. Z toho pohledu pak Jestřábovi rozumím.) Každopádně počin vydání nových příhod RŠ je vynikající a záslužný a já říkám: " Děkuji páni tvůrci a jen houšť! " Howgh.

Zmiu
10.08.2018 4 z 5

Dobrá pocta Rychlým šípům. Rozhodně stojí za to přečíst si závěrečné povídání, kde se dozvíme o všech možných alternativních dílech RŠ, parodiích a dílech, která se RŠ inspirovala. Komiksy samotné byly některé lepší, některé horší, jak už zde bylo řečeno. Ale z předělaného Písklouna a Tlouštíka do 90. let jsem si sedla na zadek. Autor si hodně vyhrál s detaily, např. v jednom okénku jsou postavičky, které byly na obálce Komety (kr. Kája Saudek). A to devadesátkové oblečení, to je nádhera. Batikované tričko a kostkovaná košile, to jsme fakt nosili. :D V tomhle duchu bych ráda viděla i další díly RŠ, byla by to bomba.
Z dalších příběhů mě ještě zaujal ten o ochraně vlků. Ilustrace takové normální, ale námět byl hodně dobrý, přesně v duchu původních příběhů.

Štítky knihy

Rychlé šípy Stínadla české komiksy

Autorovy další knížky

Tomáš Prokůpek
česká, 1975
2018  74%Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství
2013  96%Kája Saudek
2014  100%Dějiny československého komiksu 20. století
2019  91%Čtyřlístek: První půlstoletí v Třeskoprskách
2006  73%Aargh! #06

Kniha Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství je v

Právě čtených1x
Přečtených97x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce39x
Chystám se číst13x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x