Komentáře knihy Černý merkurit

javlapippi
08.04.2026

Prieskum Prašiny pokračuje, odhaľujú sa ďalšie tajomstvá miesta a jeho súčasných aj minulých obyvateľov. Prašina už nie je len tajomná, ale aj nebezpečná a krutá pri obrane svojho spôsobu života. Priateľstvo hlavných hrdinov tiež prejde pár skúškami. Občas je to na detskú knihu dosť husté, rozhodne sa nejedná o bezstarostné dobrodružstvá bez následkov. Bavilo ma to počúvať rovnako ako prvý diel, tiež v podaní Matouša Rumla.

Ozir
25.03.2026

U minulého dílu Prašiny jsem psal, že si přečtu i další díly tak už jsem přečetl 2 díl a začínám číst třetí díl. Prašina mě mega baví škoda, že těch dílů není víc.

simona g.
06.02.2026

Líbilo, bavilo, dobře se četlo, rozhodně doporučuji, tím končím a frčím na další díl, bo zvědavost!

Slezadav
29.01.2026

Pokračování Prašiny nezklamalo. Opět jsme četli se synkem a bavilo. Pravděpodobně ještě o kousek víc, než první díl.
Námět je zajímavý, tajemství jsou poutavá. Moc hezky zpracovaná je dynamika vztahu mezi hlavními hrdiny. Oceňuji, že oproti předchozímu dílu je tu méně narážek na romantiku. Celá kniha je ve velmi vysokém tempu. A je také fajn, že ač kniha je pro děti, je vlastně docela temná, no minimálně v některých ohledech dost realistická, bez růžových brýlí.
Ocenil bych ovšem více variability v nepříjemných situacích, do kterých se hrdinové dostávají. Když v jedné takto krátké knize hrdinu už potřetí někdo zamkne do nějaké místnosti, je to dost repetitivní.
Každopádně jsme si i druhou Prašinu užili a další díl nás nemine. Pro věkovou kategorii kolem 10 let je to výborná série a ani dospěláka nenudí.

jitka_dankova
20.01.2026

Druhý díl napínavého sci-fi příběhu s mysteriózními hororovými prvky z alternativní verze Prahy pro mladé čtenáře. Třináctiletý chlapec a jeho kamarádka zachraňují Prahu před děsivou výbušninou. Nechybí opět pronásledování a útěky, úmrtí, ale taky nebezpeční fanatici, vše bez účasti policie nebo rodičů. Postavy nejsou černobílé a mají svá různá tajemství a důvody pro své jednání. Přátelství mezi hlavními hrdiny skřípe a chystá se půda pro události třetího dílu. Romantiku nehledejte. Zatím jsem četla knihu jen já, se synem (skoro 12 let) se do toho pustíme později. Přijde mi, že by mohl příběh sedět spíš třináctiletým až čtrnáctiletým dětem. Stále je kniha čtivá, skvěle napínavá a pořád se tam něco děje, jen některé scény by chtěly trochu víc dovysvětlit (snad někdy natočí slíbený film nebo seriál).

jardacze
08.01.2026

Daleko temnější a drsnější pokračování. Kniha mě zaujala ještě o trochu více než první díl. Zimní atmosféra též neměla chybu.

Lienilda
04.08.2025

Za mě stejně dobré jako první díl. První díl jsem četla a tušila jsem, že k druhému a třetímu se jen tak nedostanu. Ale jakmile jsem se dozvěděla, že jsou všechny 3 díly načtené k dispozici na Rádiu Junior, neváhala jsem a poslouchám.

mirek7450
02.08.2025 audiokniha

Poslechl jsem si i druhý díl Prašiny, tentokráte kombinace historie, tajemna a fantasie. Některé okamžiky možná až moc, ale jinak zajímavý poslech...

Kory98
13.07.2025 audiokniha

(SPOILER) Jirkův děda umírá a jeho tajemství s ním. Nebo toho měl na srdci ještě víc, co nestihl vnukovi sdělit? Kdo je tajemný cizinec, který se objevuje na dědově pohřbu, co mu tají Anastazie? Na Prašině se opět dávají věci do pohybu a Jirkovi se zdá, že už nechce být jejich součástí. Objevuje se nejhorší část Prašiny- Krchleby a její obyvatelé, uprchlý zločinec na útěku a celým dílem napříč honba za černým merkuritem. Je to pohádka nebo skutečnost? Kniha je opět plná napětí až do poslední chvilky zodpovězených tajemství. Velkou proměnou prochází vztah Jirky a An. A ke konci Jirkovo rozhodnutí udělat to, co považuje za správné. Bude někdy schopen je ospravedlnit? To mi snad prozradí třetí díl, kterého se už nemohu dočkat.

Adam.skri
05.06.2025

Kniha přímo navazuje na první díl trilogie.
Styl psaní je většinou čtivý, místy však ztrácí tempo. Ve srovnání s prvním a třetím dílem působí tento díl slabším dojmem. Celková atmosféra předchozí části je zachována. Ilustrace jsou jemné a vhodně doplňují text.
Knihu mohu doporučit.

Přečtivec
03.05.2025

O něco temnější pokračování, které nenásilně navazuje na první díl a drží si stejnou systematickou úroveň napětí.

Willeslaw
22.04.2025

Druhá Prašina je za mě nejslabší ze série.
Děj je založen na komunikačních problémech mezi Jirkou a En a strukturou se téměř shoduje s prvním dílem. Zápletka mi přišla trochu umělá, zbytečně představovala nový fantasy prvek, který mi k Prašině neseděl. Autor si zachovává kvalitní styl psaní. Kniha se odehrává v hezké zimní scenérii Prašiny.

Mudryk
23.02.2025

Druhý díl Prašiny, Nové postavy líbí se mi jak je zahalen hlavní antihrdina.
Úplně jiný příběh ale řekl bych že rozhodně není horší.

Kkkk2011
08.02.2025

Je to skvělé navrácení do děje a prohloubení historie Hanuše Napravníka - Prokopa Štajlera .
Já tuhle sérii naprosto miluju mám ji i naposlouchanou ( audio ) taky všem doporučuji čte to Matouš Ruml a je to skvělé ( celkově mám ráda jeho hlas).
Prašina je skvělá jak pro ty mladší tak ty starší.
Je to velmi drsné a u toho to dílu spíš pro ty starší.

gabriela8704
25.01.2025

Pěkné čtení, kterému zkrátka nemůže odolat ani dospělý. Myslím, že kniha je lepší než komiksové vydání. I za komiks, ale děkujeme pro začínající čtenáře.

kathla
30.12.2024

Popravdě, o něco lepší než 1.díl, místy to bylo hodně děsivé až si říkám, zda je to kniha určená pro děti (spíš mládež). Sama jsem se dost bála, a přesně ve vypjatých momentech přišly na hlavní postavu děsivé myšlenky, tak asi tak by i mně fungovala hlava. Naprosto uvěřitelné a tím to celé umocnilo zážitek.

toni-az
22.12.2024

Jak jsem byl nadšen z prvního dílu, tak druhý byl velké zklamání. Děti bezcílně a bezdůvodně pobíhaly zleva vpravo a zpět, protivníci byli úplně pitomí a celé to moc nedávalo smysl. Nejzajímavější byl asi strejda, který aspoň nebyl úplně černobílý.

Ale abych nebyl úplně negativní, tak bylo to celkem napínavé a v 10 nebo 15 by se mi to asi líbilo fakt hodně. Atmosféru to taky celkem udrželo.

Audio bohužel spíš mírně podprůměrné, ale to už bylo jasné předem, protože Ruml neumí číst.

klaudiasmelkova
04.12.2024

Už ma to tak nezaujalo ako prvý diel, ale nie som cieľová skupina, tak čo. Pre mládež veľmi dobre spracované.

23Tobiáš23
27.09.2024

Vzhledem k tomu, že jsem četl první díl, který se mi moc líbil, byl pro mě druhý díl jasnou volbou a moc jsem se na něj těšil.
Trochu jsem se obával, abych nebyl po nadšení z prvního dílu tentokrát zklamaný, ale mé obavy byly zbytečné. Hned po přečtení, prvních pár stran, jsem byl opět plně vtažen do děje a můj příběh pokračoval.
Hlavními postavami knihy jsou opět Jirka a En, jejichž příběh se bude tentokrát točit kolem černého merkuritu (což je výbušnina), který chtějí zneužít jejich nepřátelé. Mezi nepřáteli je i Jirkův strýc, který chce získat černý merkurit pro částečné zničení Prašiny. Jirka a En si projdou společně těžkými a nebezpečnými zkouškami, které mohou ovlivnit i jejich přátelství. Postupně vypluje na povrch, že mají před sebou navzájem různá tajemství. V tomto díle se objeví mnoho nových postav a zároveň zmizí některé postavy z prvního dílu. Příběh na mě působil temně, byl opět napínavý a chvílemi jsem dokázal s hlavními hrdiny prožívat jejich strach i smutek. Vše končí otevřeně a spousta věcí zůstává nevysvětlena, takže se už moc těším, až si přečtu i třetí díl. Knihu všem určitě moc doporučuji.

Nočnípták
18.08.2024

Jako první díl. Užila jsem si to. Mělo to spád, bylo to temné a dobrodružné. Žádné protahování děje z jedničky.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi