Černý merkurit

Černý merkurit https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420506/bmid_prasina-cerny-merkurit-IYV-420506.jpg 4 531 116

Prašina série

< 2. díl >

Prašinu sevřel mráz, neobydlené ulice jsou zaváté sněhem. Od prvního dobrodružství Jirky a En uplynulo několik měsíců, přímo v tajemné čtvrti si vybudovali klubovnu zvanou Doupě a objevili prašinskou část Krchleby, ze které přichází hrozba pro celé město. Přesto se zdá, že jejich přátelství slábne. Na koho se ještě mohou spolehnout, když i oni dva před sebou mají tajnosti? Pod ocelovým nebem se odehraje strhující příběh, který vyvede z omylu všechny, kdo si mysleli, že na Prašině může nastat klid. Působivé ilustrace odhalí nová zákoutí a tajné stezky křižující záhadnou pražskou čtvrť.... celý text

Přidat komentář

marketa3815
23.02.2024 5 z 5

Devítileté dceři se tento díl opět velice líbil, sice o maličko míň než první, ale pořád ji dokázal udržet v napětí. Četla vytrvale a téměř bez přestávek, takže super.

markyticka
09.02.2024 3 z 5

Mohlo to být skvělé pokračování příběhu z Prašiny, ale vždy se to rozjelo a pak autor sáhl na brzdu a asi poztrácel koncepci, jak s postavami a merkuritem někam dál pohnout. Plechový panáček z vyprávění babičky byl nejlepší částí příběhu této knihy.


Corso
27.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Vypocute ako audio. Hoci po prvej knihe som si povedal ze ma to dalej uz nebude zaujimat. A v podstate som trochu mal aj pravdu. Nieco ma bavilo, atmosfera, nieco mi liezlo na nervy... obe hlavne postavy. Predchodca kyborgov ma pobavil, s merkuritom ako by autor nevedel co urobit a ako ho vyuzit. Detske postavy nejak neviem ohodnotit, obcas sa v autorovej fantazii spravaju ako dospeli, obcas naznak romance. Porovnavat to napr s foglarovkami je podla mna dost mimo. A ani nemam Foglara tak nacitaneho ako skalni. Foglar je tazka nostalgia overena troma generaciami citatelov. Kadeco odpusti stary citatel kniham z mladosti. Moze sa stat ze Prasina raz bude klasikou,a nebude preco porovnavat. Za mna tato seria dost trpi malo postavami. Ale to by som uz z toho naozaj chcel "klubacke dobrodruzo" a nie young adult dark romance.
PS: mimochodom co na tieto knihy vravia obyvatele Vinohrad ci Nusli? :)

MaxíkD.
19.10.2023 5 z 5

Super, stejně jako předchozí díl. Čtenáři Prašiny se zde opět můžou těšit na vynikající děj, nepředvídatelné zvraty a napínavou atmosféru. Opravdu doporučuji.

AmeQ
26.08.2023 5 z 5

Velmi dobrá, napínavá a dobrodružná kniha navazující na první díl. Někdy jsem se i trochu bála, ale hrozně mě bavila a napínala mě.

Akléda_
05.05.2023 4 z 5

Druhý díl nebyl o nic méně horší než ten první. Kvalitativně bych řekla, za se drží na úplně stejné úrovni jako předchozí díl, za což jsem byla moc ráda. Opět jsem v poslouchala v audio podobě a to, jak to načetl Matouš Ruml je prostě úžasné. Líbí se mi, jak si hraje s postavami, atmosférou i hlasem, moc jsem si jeho přednes užila. Stejně tak se mi líbila opět tajemná atmosféra Prahy a celé knihy, zvraty, které mě v průběhu celého příběhu překvapovaly i postavy. Líbí se mi jak postupně odhalujeme další a další tajemství, které Prašina skrývá. Ve svém žánru si myslím, že je tohle jedna z nejlepších sérii a doporučila bych ji nejen cílovým čtenářům. Já si to opět moc užila.

Verouš23
17.04.2023 5 z 5

Za mě nejlepší díl z trilogie!

sarka.farka
12.04.2023 5 z 5

Zajímavé pokračování prvního dílu, napínavé, velmi čtivé. Jsem zvědavá na poslední díl..

Loxias
28.03.2023 4 z 5

Druhy dil se snazi kopirovat tempo prvniho, ale dej zacina byt trochu repetetivni. Miru tajemna z meho pohledu zveda postava Prokopa a hodnoceni jde hlavne za jeho postavou, ackoliv vedlejsi.

Fidorr
07.03.2023 5 z 5

Byl jsem zvědav co přinese druhý díl a nezklamal. Jsem mile překvapený, akce a napětí nepolevilo z prvního dílu takže jsem se bavil stejně tak dobře. Prašina se mi zkrátka líbí a myslím si, že to je zrovna jeden z počinů který není třeba vůbec rozebírat. Buď se líbí nebo nelíbí.

Lucissia
06.03.2023 5 z 5

Opět paráda. I když je s podivem, kolik toho En s Jirkou vydrží, ale, není to přece dokument. Kniha se mi četla skvěle a teď je s ní na řadě syn. :-)

Hanys_
29.12.2022 4 z 5

Pocitově slabší než první díl. Byť takový dobrodružnější, temnější - ale právě proto mi to k těm malým dětem zas tak nesedělo. Ale cílovka asi bude spokojena hodně. 7/10

puczmeloun
19.12.2022 3 z 5

Aj. Po vší té chvále mě zase překvapilo, že krom onoho základního nápadu toho kniha moc dalšího nedává. Vlastně je to zdvojnásobená jednička. Více alternativní historie a rodinných tajemství (o obou se náhodou dozvídáme až teď). Více akce a pohybu. Více smůly (to snad ani není možné), ale také neuvěřitelná dávka náhod a štěstí. Jako kdyby byla Prašina o velikosti jednoho bloku a žilo tam jen pár lidí, kteří jsou vždy po ruce s potřebnou radou nebo pomocí (ani to snad není možné!). A tentokrát také neskrývaný předpoklad dalšího pokračování.

Na druhou stranu oceňuji zapojení nápadu na nutnost projíždějících vlaků a jednu zajímavou linku kombinující pražskou legendu a známou pohádku. Škoda, že se to rozjelo - myšleno nikoli posouváním děje, které jede na plný plyn od začátku, ale šťavnatými zajímavostmi, po kterých jako čtenář prahnu - až někde za polovinou.

@knihomolnice
24.09.2022 5 z 5

Druhý díl z knižní série o pražské čtvrti Prašině byl můj asi nejoblíbenější. Stejně jako u první knihy mě bavilo odkrývat s hlavními hrdiny další tajemstvi schovaná v zákoutích a temných uličkách.

Rozhodně doporučuji k přečtení, nebo alespoň k poslechu ve formě audioknihy!

denib
22.09.2022 3 z 5

Druhý díl mě nezaujal tolik jako první. Pořád to je fajn dobrodružné čtení, to ano. Ale některé z těch "akcí" mi vlastně nedávaly moc smysl, byly spíš dílem náhody než nějakého promyšleného činu. Jako by se něco stalo jen proto, aby se v knize prostě něco stalo. Taky se mi to zdá drsnější než první díl a děti nějak málo dětské, nechovají se zrovna na svůj věk. Ale jak jsem psala na začátku, je to pořád ještě dobré a těším se na třetí díl.

BrooksWasHere
17.09.2022 4 z 5

Druhá časť už u mňa nezabodovala, tak ako tá prvá, ale bavil som sa asi rovnako, takže za mňa 85 %.

Jizi
20.08.2022 3 z 5

Návrat na Prašinu je od začátku poznamenaný nešvary, které se v prvním díle začaly objevovat až ve druhé polovině - příliš velké množství náhod, příliš nelogického jednání, příliš nepochopitelných reakcí, příliš velké oslí mosty a absurdní finále, které stojí a padá na čirém nesmyslu, Černému merkuritu zbytečně podráží nohy (aspoň, že už Jirka nevolá v naprosto nevhodných momentech a naprosto scestně o pomoc).
Svět ve světě, který autor v pokračování představuje, je zajímavý a znovu se potvrzuje to, co bylo zřejmé už v předchozí části: Matocha je pro mě suverénně nejsilnější v popisech prostředí a v budování atmosféry. Ta je pořád skvělá a za tu tleskám a smekám.
I tady platí, že děti byly nadšené, poslouchaly, ani nedutaly a to je nakonec to hlavní.

Co není to hlavní jsou ty otřesné, příšerné, nepříjemné a vrcholně otravné hudební předěly - a když je něco hodně blbé, musí to být i dlouhé! Jako třicet až čtyřicet vteřiny před každou kapitolou? Jděte s tím do háje...

Richisa
17.08.2022 3 z 5

Tak na tohle už jsem asi moc velká... Ostatně knihy jsem koupila synovi a tomu se líbí moc...
Po přečtení mám podobné pocity a otázky jako haki34... První díl byl lepší, do 3. už se asi nepustím...

haki34
03.08.2022 4 z 5

druhý díl dobrodružství, přečtený na přeskáčku jako poslední ;) dobrodružství teenagerů nabírá na obrátkách, stává se čím dál víc neuvěřitelným, nebezpečným a děsivým...sotva se oklepali z jednoho, už se vynořuje nová čtvrť v čtvrti - Krchleby. Evidentně plná psychopatů a ještě větších podivínů, než Prašina...a aby to nebylo tak jednoduché, na scénu přichází záhadný tvor-netvor, pan plecháč. Horror pro děti říznutý sci-fi ?? ale ne, jen Prašina...vlhko, zima, bolest...bonus snad jen za zasněženou "idylku", v letních tropech příjemné ochlazení... Neuvěřitelné ještě víc než první díl, děti opět nikomu nechybí, Krchlebani jsou až zbytečně moc agresivní..a lehce začínám být alergická na vybledlé, šedavé tváře se zapadlýma očima, na zaplátané oblečení...
Zajímavá postava paní Bartáková. (opravdu Prašináři přijímali do čtvrti přistěhovalce ? a kam chodili lidi z Prašiny nakupovat ? měli své obchody a dodavatele ?? a proč neměli svoji školu ? eeech...)
Trochu opět z rychlíku, hodně věcí dopadlo jaksi náhodou, nedokončeno, nevysvětleno...ale čtivé a dětem se pravděpodobně bude líbit....
Vytrvale tlačím z hlavy vzpomínku na Foglara a jde to těžce ;) nejraději 3,5*, za jistou originalitu , české prostředí a za ten sníh se kloním ke 4*

Mistři
31.07.2022 4 z 5

Skvělá kniha jako ta předešlá. Prostředí Prašiny je pořád tajemné a záhadné. Doporučuji