EvaBrykner EvaBrykner komentáře u knih

☰ menu

Kapka jedu Kapka jedu Antonín Mazáč

TAK SE TO STALO..
Tonda mě převezl. Byla jsem úplně mimo
Teda v něčem jsem se přeci jen trefila, ale mé další teorie to zas pohřbily.

Seznamte se s Maxem. Je to dobrej týpek. Má rád spravedlnost, svůj tým a taky medovýho Jacka.

Je to soukromý detektiv, kterýho si najmete, když jste v koncích. A to Edita byla, když ho navštívila. K její smůle, to bylo však to poslední co udělala.

Max si umyl ruce od krve a vyhrnul si rukávy. Toho, kdo má tuhle spoušť na starost, si totiž podá. Že by to byla jednoduchá prácička se říct rozhodně nedá, ale co vám můžu slíbit, tohohle týpka si fakt oblíbíte a po celou dobu vás bude nesmírně bavit.
Až lituju, že se s Maxem neznám.

Za mě originální pojetí a charismatická hlavní postava. Něco co by jste neměli minout. Už teď se těším na další setkání.

Zápletka a motiv taky perfektní. Autor si se mnou parádně pohrál. Otáčela jsem stranu za stranou a užívala si příběh. O jeho kvalitě svědčí i mé střídání vražedných teorií.

Takže, pohodlně se usaďte, dejte si nohy nahoru, nalijte si něco ostřejšího a bavte se. Protože to určitě budete.

22.03.2024 5 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Někdo z nás
Kristýna Trpková

Kam se hrabe Shari Lapena.

Někdo z nás je jednoznačně nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla. Je to kniha, na kterou nebudete moct přestat myslet. Je to kniha, která se vám dostane pod kůži a nepustí.

V rodině Herelových dojde jednoho dne před x lety k děsivé tragédii. Je to událost, která završí roky teroru, ale zároveň všechno změní. Nebo téměř vše. Nejvíce životy všech z rodiny změní spíše to, když temné tajemství nechají vyjít na světlo.

V této rodině se stala tragédie. A vy budete otáčet stranu za stranou, aby jste té záhadě přišli na kloub. Ale buďte opatrní. Tajemství zlomí i ty, jichž se netýká. Se slzami v očích a strachem jsem knihu dočítala.

Neskutečně autentický příběh rodinného tajemství. Dialogy, popisy.. autorka zvládla sepsat příběh tak bravurně, že mi doopravdy běžel před očima jako film. Až jsem se regulérně bála, jak to celé dopadne.

Určitě si tuto knihu dejte na seznam a neotálejte s ní dlouho.

16.03.2024 5 z 5


Severní úsvit Severní úsvit Lukáš Kosař

Detektiv Carl není typický polda. Má smysl pro spravedlnost a někdy ji bere do vlastních rukou. Pracuje pro oddělení okultního vyšetřování a díky tomu má určitou volnost. Nebere si servítky a rozhodně ho nechcete naštvat.

Příběh začíná tím, že je povolán do města, které není ani na mapě Spojeného království. Má vyřešit případ dvou vražd. Mladá žena z radu Wardwicků je nalezena nabodnutá na ostří plotu. A někde jinde, uprostřed lesa, zemřela ošklivou smrtí při rituálu malá dívenka.

Mají tyto dva případy spojitost? Nebo jde o náhodu?
Můžete to zkusit zjistit. Ovšem pokud se nebojíte, že vám cestu může zkřížit nějaký duch. Pozor na to, kam se vydáte, někdo by vám mohl být v patách a mít na vás spadeno.

Mysterióznu se v knihách vyhýbám, tak jsem byla trochu ostražitá do čeho to jdu. Ale nakonec jsem byla velmi mile překvapena.
A to hned z několika důvodů.
Mysteriózno mi v knize vůbec nepřekáželo. Naopak skvěle dokreslovalo už tak tajemnou atmosféru.
Za další, Lukáš psát umí. Kniha se četla dobře. Dialogy a popisy míst mi pomáhali vidět před očima celý Northern Dawn.
Zápletku jsem neodhadla. Autor si se mnou pohrál a já neměla ani tip.
Hrozně moc se mi v knize líbilo. Anglický venkov já ráda. A úplně bych si knihu dokázala představit i jako počítačovou hru.

Knihu by určitě neměl minout nikdo, kdo má rád detektivky, anglický venkov a tajemno. Pokud chcete krimi příběh, nepřekombinovaný, zajímavého vyšetřovatele, tak si knihu přečtete. Brzy vyjde v nakladatelství @solis.nakladatelstvi a to dokonce i s krásnou ořízkou.

Kniha měla spoustu napětí, nutila mě číst dál a vyvolávala spoustu otázek, na které jsem chtěla odpovědi.

29.02.2024 4 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Co dokáže jedna malá lež? A jak může být na přítěž krása? To zjistíte právě v téhle knize.

Tomáš a Honza tentokrát řeší podezřelé úmrtí Radka Boliny. Kdo a proč ho sprovodil ze světa takovýmto způsobem?
Jedno tělo rozhýbe chod událostí a děje se toho najednou tolik. Policisté téměř neví, kam upírat svou pozornost dřív.

Začnu tím, co už nejspíš všichni víte a to že Terka je mistr oboru. Píše fantasticky. Její příběhy vám ožívají před očima. Máte pocit, že její postavy velmi dobře znáte a můžete si na ně sáhnout. Celý děj se před vámi odehrává jako film. Slibuju vám, že si její styl zamilujete.

Co se týče zápletky, má ji Terka s každým dílem promakanější. Do poslední chvíle jsem si říkala je to tenhle nebo tenhle.
A v poslední kapitole přichází šok, který mě přinutil celou noc o knize přemýšlet.

Námět knihy je potřeba otevírat. Je aktuální, má přesah. Vyvolává otázky a debaty na toto téma. To je to, co potřebujeme.

26.02.2024 5 z 5


Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Objevila jsem novou českou autorku, která mě svým stylem i námětem učarovala a tak nemůžu jinak, než vám ji tu doporučit.

Děj knihy mě okamžitě vtáhl a zanesl mě do malebného města Perston Hill, kde ženy žijí své dokonalé životy, zatímco pečují o domov a rodinu.

Ale není vše takové, jak na první pohled vypadá. I za hezkou maskou se mohou skrývat temná tajemství.

Kniha vypráví o Amandě a její rodině. Má vše, co vždy chtěla. Oddaného manžela Willa, báječné děti a skvělou kamarádku Iris. Své volno tráví hýčkáním domu a sebe. Čas vyplňuje lekcemi jógy, návštěvami kadeřnice a posezeními v malebných kavárnách.
Ale jen do té doby, než se k nim do ulice nastěhuje nová sousedka Maddie. I ona totiž touží po šťastné rodince.

Co vše se může zvrtnout a co vše je Maddie ochotna pro vysněný život udělat?

Kniha mě neskutečně bavila. Hrozně ráda jsem se k ní vracela a bylo mi při jejím čtení příjemmě. Zasazením mi trochu připoměla Sedmilhářky. Obecně námět určitě osloví všechny fanynky Shari Lapeny či B.A Paris.
Co se týče stylu psaní, jsem se při čtení kochala. Kniha mi vyloženě sedla a už se těším na autorčinu další.

12.02.2024 5 z 5


Vetřelci v našich hlavách Vetřelci v našich hlavách Daniel Pelikán

Teď všichni zbystřete. Protože tuhle knihu byste neměli minout. A to z několika důvodů, které zmíním níže.

Kniha popisuje rozhovor Petra s hlasem ve své hlavě. Je psaná formou rozhovoru. Ukazuje, co prožívá člověk s obsedantně kompulzivní poruchou (OCD) a několika dalších ne méně závažných poruch.
Ruku na srdce, valná většina z nás má malé povědomí o těchto duševních nemocech.
Daniel měl skvělý nápad, jak přiblížit tyto poruchy i dalším lidem.
Z toho co jsem si v knize přečetla musím říct, že bojovat s takovými nutkáními není snadné a člověku to dokáže i zničit život. Dokonce si troufnu říct, že lidé s těmito poruchami žijí život s handicapem.

Kniha je to kraťoučká. Je to chvilková záležitost. Přečetla jsem ji zhruba za hodinku. Takže se nikdo nemusí bát ji přihodit na svůj seznam.

Jestli vám můžu něco doporučit, tak je to tato kniha. Podpoříte tím mladého českého autora a zároveň se dozvíte více o životě s OCD.

Nečekejte žádné popisy ani zamyšlení. Kniha je složena opravdu jen z přímé řeči. Musím říct, že mě to mile překvapilo. Nikdy jsem se s tím nesetkala. Delší knihu bych si takto napsanou neuměla představit, ale u této jednohubky to skvěle sedí.

Děkuju za příležitost a doufám, že si knihu přečte co nejvíce lidí. Má to smysl.

15.10.2023 5 z 5


Mrtvé ženy Mrtvé ženy Martin Štefko

Alert
Included vulgarism, violence, sex, sadism sakra to bych vypisovala dlouho
Prostě vše, co můžete čekat od pořádně drsnýho příběhu.
Jednoduše řečeno; tohle byla slušná jízda. Od začátku do konce.
Tohle rozhodně není kniha pro slabý povahy. Je to drsný, je to morbidní, je to takový jaký jsem to očekávala. A je to prostě skvělý.

Hank Gorgio je, jak ho sám autor popisuje, na pohled jako vyhazovač s sherlockovskými schopnostmi dedukce a prost emocí. Zajímavá kombinace, která si mě stejně jako sám Hank získala.
Kniha začíná případem na Kapverdách, do kterého je sám Hank vtáhnut.
Další případy se už odehrávají v New Yorku, který autor popsal tak, že jsem měla pocit, že se taky procházím po ulicích velkého jablka a téměř zakopávám o části těl rozeseté po okolí.

Postavy jsou v knize zajímavé všechny. U jedné z postav mám dokonce podezření na propojení s knihou Nikdy se nepřestala usmívat a knihou, která teprve vyjde. Ale dost možná se pletu
Hankova parťačka je svérázná a s ničím se neseroucí Larrisa. Oba spolu skvěle fungují.

Co se týče zločinů, připravte se na to, že Martin umí skvěle napsat scénu tak, že se vám může udělat až zle. Tohle rozhodně nedávejte přečíst své babičce, pokud jí nechcete přivodit silný infarkt.

Co se týče rozuzlení, vše se postupně samo rozmotává , takže v knize neočekávejte žádné překvapení nebo zvraty, jako bylo třeba v knize Nikdy se nepřestala usmívat. Za to čekejte pořádného magora.. no a taky zvrácenýho vraha. Jop. Protože tím magorem myslím Hanka.
Chci víc tohohle magora. Už se těším na Farmu zrůd.

Tohle byla kurky dobrá jízda (jak by řekla Larisa.)

08.08.2023 5 z 5


Mrazivá náruč Mrazivá náruč Jana Jánská

Díky této rodině mě opravdu mrazilo.
A teď už vidím, že název nejlépe vystihuje mrazivou náruč M. Mrázové.
Příběh začíná smrtí mladého Romana a následně se celý děj točí okolo jeho sestry Valerie a matky Marcely. Rozmotáváme klubko tajemství a odkrýváme spolu s postavami jednu hrůzu za druhou.
Kapitoly s pohledu více postav mi jsou blízké a krátké kapitoly mě nutili číst dál. Ke konci jsem už skoro zapomínala dýchat.
Zápletka i rozuzlení se mi líbilo a to i proto, že mě to napadlo a krásně vše zapadlo na své místo.
Některé události ve mě zanechali otázky, a nutí mě k zamyšlení.

09.07.2023 5 z 5


Myšky v hlavě - O emocích s hravostí, respektem a laskavostí Myšky v hlavě - O emocích s hravostí, respektem a laskavostí Andrea Kořínková

Máte děti?
Přemáhá je někdy vztek?
Mají občas strach?
Pokouší se o ně někdy závist?
Tak potřebujete tuto knihu.
Knihu Myšky v hlavě maminka dvou dětí a učitelka ve školce.
My už jsme knihu přečetli a jsme nadšení. A ty krásné ilstrace.
Je to kniha pro děti a jejich rodiče o emocích laskavě a s respektem.
Díky básničkám a pohádkám se vaše děti naučí s emocemi pracovat. A tak vás už nepřekvapí. Jak Andrejka říká Hněv vás bude bavit a strach vezmete za ruku. A má pravdu.
V knize nechybí ani práce s příběhem.
A já už se těším, až si o knize budeme moct se synem povidat.

27.06.2023 5 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Nevím kde začít.. asi u toho, že Vám představuju mou novou oblíbenou knihu
Má všechno, co u knihy potřebuju. Detektivní zápletku, sympatické vyšetřovatele, uvěřitelný děj, čtivost a napětí. A dokonce i něco navíc.

Po setmění se ve vesnici ztratí malá holčička. Zmizela doslova beze stopy. Že by si ji vzala sama Klekánice?

Kdo už četl Terky Vodníka, tak ví, že se inspiruje českým folklórem, který jejím knihám dodává závoj tajemna. Hrůzné činy však má na svědomí vždy tvor nejnebezpečnější. A to člověk. A tak to mám ráda. Žádná vraždící mlha nebo duchové.
Tento díl má krom nádherné obálky i úžasnou čtivost a napětí.
Trochu se blíží více thrilleru. Ke konci jsem už četla ve stoje rázující po místnosti sem a tam, jak jsem knihu prožívala.
Musím říct, že se mi líbila ještě více než Vodník. Zápletka byla uvěřitelná, logická a vlastně v ní vidím i jistou zprávu od autorky pro nás čtenáře. (Viz dovětek.)
Na Terky knihách se mi líbí, zapojení lidových povídaček inspirované Kyticí. Vlastně taková pocta Erbenovi.
Čemu naprosto nerozumim, že se o knize moc neví. To se musí změnit. Je to útlá knížečka, kterou nedokážete odložit a přečtete ji na jeden zátah. Je za hubičku, tak šup pro ni.

05.06.2023 5 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Tak vážení, tohle byla kniha mého gusta. Klasická detektivka na kterých jsem vyrostla.
Kdo mě zná, tak ví, že nemusím knihy s českým zasazením a českými jmény, ale u Terky od teď vždy ráda udělám výjimku.

Ztratí se Emina kamarádka Naďa a v podobnou dobu se v náhonu rybníka najde tělo mrtvé ženy.
Ema pátrá na vlastní pěst a zábava tedy může začít.

Neskutečně jsem si to užila.
Autorka má dar slova. Při psaní přísahám, jako bych stála spolu s postavami tam u Litavky po kolena v bahně a cítila tu kalnou vodu.
Barvité popisy, detaily, díky kterým opravdu vidíte, cítíte, slyšíte, to co autorka zamýšlí.
Opravdové a uvěřitelné postavy. To mě nadchlo asi nejvíc.
Terka má opravdu talent na to vidět věci tak, jak by se nejspíš odehrávali. Vyjadřování postav a jejich chování. Díky nim si je zamilujete.
Vůbec jsem netušila, že naše luhy a háje skrývají takový skvost.
Pro milovníky klasické detektivky je to jasná volba.
Rovnou jsem si objednala Klekánici a už teď mi je jasné, že si ji přečte celá má rodina.
Já osobně mám ráda thrillery, kde napětí střídá napětí, ale taková klasická detektivka.. té dám vždycky přednost. Hercule, sl. Marplová, Sherlock i pan Barnaby by mohli potvrdit
Ale ještě nekončím.. stálé narážky točící se okolo vody.. to je geniální.
V textu zachytíte slovíčka přirovnávající počínání postav, jako by se topili v kalné vodě. Případ smrdí bahnem. Nad mrtvou vodník zaklapl pokličku atd. Tohle se mi na knize líbilo a určitě oceňuju narážky na vodníka. Vůbec mě to nemátlo. Nedávalo to očekávat mysteriózno, naopak to dodalo příběhu originality a odkazovalo na český folkór.

05.06.2023 5 z 5