DeathHarmony DeathHarmony komentáře u knih

☰ menu

Vítr ve vrbách aneb Dobrodružství pana Žabáka a jeho přátel od řeky Vítr ve vrbách aneb Dobrodružství pana Žabáka a jeho přátel od řeky Kenneth Grahame

Vítr ve vrbách jsem akorát dočetla v angličtině a popravdě nevím, jak se ohledně toho cítit. Četla jsem ji z donucení, což nikdy nedělá dobrotu, ovšem i přesto na mě udělala dojem.

Autor zvláštním a zcela bezstarostným způsobem prolíná svět drobných zvířat s běžným lidským stylem života. Je to velmi netypické, ale funguje to zejména proto, že se Grahame v tomto ohledu nesnaží věci vysvětlit a zabíhat do detailů. Zkrátka se tváří, jako že je to normální a přirozená věc, což je vlastně docela vtipné.

Na stránkách se seznamujeme s hlavními protagonisty ze zvířecí říše, kteří se dostávají do různých situací, pěkných i ošemetných. U některých osůbek se dočkáme vývoje charakteru a přístupu k věci, druzí jsou téměř nepoučitelní, nicméně z jejich archetypů povah plynou právě ony situace k řešení.

Vzhledem k povaze děje a postav by bylo možno usoudit, že jde o primitivní knihu, ale minimálně v originální angličtině se jedná o velice elegantní jazyk. Slovní zásoba je místy až archaická a použité fráze jsem občas také neznala, i když anglické knihy nečtu úplně málo. Vše je podáno jakýmsi vznešeným způsobem.

Líbí se mi, že má každá kapitola vlastně svůj malý morální podtext, který však nebije do očí jako tomu bývá u klasické poučné bajky. Trošku mě ve finále mrzelo, že zhruba od poloviny je silná většina kapitol věnována Žabákovi, přestože zdaleka nebyl nejsympatičtějším z přátel. Konec byl uspokojivý pouze do jisté míry, byla bych radši o pár odstavců navíc, jen aby poslední scéna mohla být tam, kde to vše vlastně začínalo - u pana Krysy. Řeka a jeho domek mi přišly přímo spojené s celou atmosférou knihy - klidná, stálá a krásná, tiše šumící a věrná. Ale co se dá dělat :))

Pokud by někdo chtěl knížku spíše poslouchat, zde je to krásně namluveno a nahráno od Comics Centrum:
https://youtube.com/playlist?list=PLY7ttyFFaJXM8klzZc7qP2_YN79Z9ef2P&si=_UjCa90rZpcf730q

15.01.2024 4 z 5


Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Musím se přiznat, že od českých a slovenských autorů jsem přečetla bídně málo knih... Po většinu času se zkrátka netrefují do mnou preferovaných žánrů a témat.
Ovšem co jsem netušila, je, že Dcera zimy bude takto příjemné počtení.

Děj ubíhal rychle, nebylo nutné se bolestivě prokousávat zdlouhavými úseky, kde se nic neděje. Stále bylo přítomné jisté napětí, stále jsem čekala, co bude teda vlastně dál. Autorka si šikovně hrála s časovou osou a pro mě osobně to nijak matoucí nebylo. Vhodně to doplňovalo příběh a spojitosti.
V postavách byl pořádek, ale i přesto, že jsem si Moranu velice oblíbila, bylo tam poměrně málo vývoje charakteru napříč všemi. Nebyly plytké, ale stále opakovaly ty samé chyby apod. Kdo mi byl trnem v oku, byla Vesna. Naivní, otravná, hloupá, marnivá... Zda to byl záměr netuším, ale občas jsem po ní chtěla něčím hodit. Třeba koňským kartáčem:)

Knihu jako takovou jsem si moc užila. Bavila mě slovanská mytologie i fiktivní příběh, jež autorka vytvořila. Rozhodně to bylo velice osvěžující čtení a mám k němu pouze jednu jedinou výtku...

Drobný spoiler!
...Naprosto jsem se zamilovala do dvojice Morany a Andreie. Byli naprosto skvělí a Andrei nás ve své chundelaté podobě vlastně provázel celou dobu... Ale na konci knihy jsem byla strašně smutná, že jsem si jich nemohla užít víc. Jejich interakce tam ve finále bylo hrozně málo a kdyby někdy vyšel druhý díl (jakože to nikde zmíněné není, počítám, že je DZ standalone), dožadovala bych se jejich společných scén, hlavně i s Andreiem v lidské podobě! Asi byl mou oblíbenou postavou :))

10.03.2023 5 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Knihu jsem četla před pár lety - tedy když vyšla v překladu - ale nějak jsem si na ni nedávno vzpomněla. Až teď si vlastně plně uvědomuji význam jednotlivých povídek a to, čím byly inspirovány.
Pokud máte rádi již vydané knihy ze světa Leigh Bardugo, pak je toto příjemným a ladným doplněním. Nemusíte se bát - výjimečně zastávám názor, že není akutně nutné číst předtím její jiné knihy, protože toto se vlastně nedotýká událostí v SoC, S&B či KoS.

Doporučuji, pokud máte rádi i třeba "melancholičtější" či brutálnější povídky a pohádky:)

22.02.2023 5 z 5


Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

Ač jsem větším přívržencem fantasy než sci-fi, tahle mě překvapivě bavila. Asi bych do toho nešla, kdybych již od J. Kristoffa neměla doma pár knih, to je pravda... Kniha se ovšem ukázala poměrně hodná mého času.
Postavy, alespoň většinu z nich, jsem si rychle oblíbila. Byl zde vidět jejich vývoj a vzájemné fungování z pohledu každého z nich. Dobrý worldbuilding, akční děj a situace, zajímavý celkový nápad a zápletka.

22.02.2023 5 z 5


Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Jako první jsem četla autorčinu knihu Kouzla rodu Thornů, která se mi líbila, ale tato je za mě rozhodně zábavnější. Jak by taky ne, když nás celou knihu provází naprosto úžasný Přízrak? Tato nehmotná postava mi dodává vyloženě radost do života; zbožňuji její vyjadřování, přístup i suchý humor, který se perfektně doplňuje s povahou hlavní hrdinky.
Děj není hloupý, celou dobu člověk čeká, co bude dál, nestojí to na kravinách. Jsou tam i příjemné zvraty a není to 100% předvídatelné, což je vždy plus.

Rozhodně doporučuji, příjemné čtení!

22.02.2023 5 z 5


Království hříšných Království hříšných Kerri Maniscalco

Tuto sérii bych považovala spíše za oddechovější, i když nějakého toho napětí, romantiky, zvratů a děje se člověk dočká. Už podle počtu stránek a dílů si člověk odvodí, že to bude asi spíše odsýpat, žádné dlouhé popisy, složité vnitřní monology a dokonalý worldbuilding...
Ale abych nekřivdila - celkový námět a prostředí se mi zamlouvá. Jsem fanoušek "temné strany", tudíž se mi uhrančiví démoni velice zamlouvají :D. Čarodějka Emilia mě tedy občas mírně vytáčela, ale možná to nebylo ani tolik její povahou, jako absencí hlubších pocitů či něčeho podobného... Vlastně sama ani nevím. Něco na té knize a postavách mi přišlo tak zvláštně plytké, i přes dobrý nápad.
Každopádně sérii plánuji dočíst už jen pro tu hlavní mužskou postavu, která je mi sympatická až až :Dd

22.02.2023 5 z 5


Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Množství emocí, melancholie a jistého prozření, která mi tato kniha přinesla, je až překvapivé. Šla jsem do toho s tím, že to bude kniha jako každá jiná, ale byl to pozoruhodný zážitek. Málo autorům se daří ve mně skutečně probudit něco bolestně hlubokého, ale zde to V.E. Schwab dokázala.
Možná za to mohla ta hudba, kterou jsem u toho měla po čas čtení puštěnou ve smyčce, ale ten příběh byl síla. Addie mi dala nový pohled na věci, Luc je smetl ze stolu a ukázal mi je ještě jinak. Henry tomu dodal na jemnosti...
Šlo pro mě v podstatě o smutný příběh, který nechci aby skončil.

Neviditelný život Addie LaRue by si mělo přečíst mnoho lidí, vážně skvělá kniha. Po dočtení jsem dlouho jen seděla a snažila se vzpamatovat:)

20.02.2023 5 z 5


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Pochopitelně, že jsem si knihu koupila kvůli obálce-
Ne, vážně. Obálka je krásným odrazem obsahu, protože tenhle příběh vám zanechá něco v srdci. O to více, pokud se v podobném typu fantasy vyžíváte.

Je to pěkná bichle, lhala bych, kdybych tvrdila, že mi x kapitol netrvalo se na 100 % začíst, ale povedlo se. No a pak? Pak už to jelo. Čtyři dějové linie, které se zajímavým a neméně překvapivým způsobem dokázaly proplétat; sympatické i otravnější postavy, kterým jste buď fandili jako malá holka, nebo po nich chtěli mrsknout pomeranč; barvité popisy, které vám pomohli si vše do detailu představit - a ach ta mapička! - to vše dohromady vytvořilo skutečně kvalitní a čtivou fantasy knihu, kterou si ráda vystavuji u sebe v knihovničce.

Pokud preferujete velké klidné oddechovky, ruce pryč. Pokud však toužíte po nějakém tom dobrodružství, napětí a veeeeelmi dlouhém rejstříku, pak je tohle skvělý kandidát!!

PS: s tím rejstříkem to myslím vážně - množství postav, míst a obecně názvů kde čeho je silný kafe - doporučuji prostě číst a až když člověk vidí jméno podruhé atd, hledat v rejstříku. Jinak nemá smysl šprtat se to nazpaměť ;)

20.02.2023 5 z 5


Opačno Opačno Hannah Mathewson

Londýn "na více způsobů" není tématem pouze této knihy, ale kdo z nás vymyslel kdy něco převratného?
Nápad i téma je zpracované poměrně dobře, děj přímo nestojí, paralelní Londýn je sestaven zajímavým způsobem, bavily mě jednotlivé čtvrti a jejich charakteristiky.
Ohledně postav to je takové... Nemohu si pomoci, ale hlavní hrdinka mi byla více než v jedné chvíli nesympatická - možná spíše otravná. Ale dalo se s tím ve čtení pokračovat, jen jsem měla občas facepalm momenty.

Celkově pohodové počtení, zajímá mne, kam se autorka rozhodla zavést druhý díl, ale především si ho budu kupovat v naprosto zoufalé naději, že dostanu více kapitána Fowlera, který se stal během chvilky mou oblíbenou postavou a jen tak se ho nepustím :Dd

20.02.2023 4 z 5


Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

Celkový nápad byl dobrý, v některých věcech až dokonce originální. V tomto žánru už se sice značnou dobu intenzivně ráchám, takže pro mě jen tak někdo velký průlom neudělá... Ale přesto se mi jisté prvky líbily.
Dějově? Inu... Nebudu moc přísná, je mi jasné, že zde šlo hlavně o romantický vztah hlavních dvou postav, ovšem pokud se někdo rád vyžívá v promyšlených a dokonalých dějových zápletkách, bude zklamán. Pár věcí bylo možná překvapivých, hodně věcí předvídatelných, ale obecně vzato tu o žádnou velkou pouť a záhadologii nešlo.

Postavy byly průměrně sympatické, ale rozhodně mne neobtěžovaly (na to mám jiné knihy :Dd). Četlo se rychle, člověk měl možnost párkrát se u toho zachichotat (pokud je mentálně nevyspělý jako já) a párkrát si říct "kdybys nebyl debil, tak bys tady nebyl...", ale v zásadě wow momenty nebyly, nebylo co dlouho zpracovávat.

Dala bych tak 7,5/10, není to odpad, to ne, spíše klidové počteníčko, ale nedoporučuji dějově a worldbuildingově náročným čtenářům:)

20.02.2023 4 z 5


Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 1 Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd 1 Kei Koga

Rozhodně neignorujte jakákoliv upozornění ohledně obsahu, není to pro slabší povahy a lidi, kteří mají tendenci na zavrženíhodné či ostré věci říkat "fuuuj, to bylo odporné".

Mně osobně se tahle manga líbila, ač preferuji normálně prózu. Druhý díl si v budoucnu pořídím, ale skutečně aby v tomto člověk našel "počteníčko", musí mít už něco v té ostré literatuře odžité a musí být "fanoušek" zrůdností lidského chování (na papíře).

Přečteno během chviličky, kraťoučké, ale za cenu ve slevě mi to stálo

14.02.2023 4 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

INFO!
Kdo by chtěl bonusovou kapitolu z pohledu Adama, v aj, pak ji najdete zde! Free, přes mail, přes autorku. Moc fajn!
https://linktr.ee/alihazelwood

Přečetla jsem si knihu pouze v originále, protože tehdy ještě nebyla v čj.
Strašně se mi líbilo prostředí a situace, do kterých se postavy dostávaly! Hlavní hrdinka byla poměrně sympatická, hlavní mužská postava mě naprosto dostala a příběh k mé radosti neskončil náhlou smrtí všech.
Bylo tam pár momentů, kdy jsem se plácla do čela nebo jsem nebyla s vývojem situace úplně happy, každopádně mi to nezabrání mít tuhle knihu mezi poměrně oblíbenými.

Oddechové, příjemné. Doporučuji!

28.09.2022 5 z 5


Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Po přečtení mi běhá v hlavě mnoho věcí, ale nejvíc výrazné je "O-můj-bože!".

Naprostá pecka, jsem šťastná, že jsem po knize sáhla. Klobouk dolů autorce. Skutečně.
Děj byl smysluplný, mělo to spád, nové informace byly odkrývány v ideálním tempu, člověk se neztrácel ve změti autorčiny fantazie. Postavy procházely určitým osobním vývojem, mohli jsme pozorovat zajímavé interakce i zlomové okamžiky.
A nápad? Bomba. Prostředí, kultura fantasy světa i samotné motivy knihy jsou moc vydařené.

Některé knihy jsou zajímavé, ale některé mi pomáhají lépe dýchat. A tahle je rozhodně ta druhá možnost :))) Určité pasáže mi pomohly s vlastními myšlenkami, ukázaly mi zas a znovu nové úhly pohledu, otevřely mi další bránu. A proto si té knihy moc vážím.

Plné temna, krve, brutality, ale zároveň i osvobozujících myšlenek, chuti umět létat a nedočkavosti. Rozhodně popadnu další díl co nejdříve to bude možné, vřele doporučuji!

09.07.2022 5 z 5


Furyborn Furyborn Claire Legrand

Nechtěla jsem si to dlouho přiznat, ale jedno shrnutí na Fantasy Planet tuto knihu vystihuje skvěle - pro případ, že by to někomu pomohlo: https://www.fantasyplanet.cz/literatura/furyborn-aneb-dobry-napad-s-nedobrym-provedenim/
Stále ji mám ráda, ale nemůžu moc přehlížet, že to je vlastně chaotická změť, která není zdaleka tak propracovaná, jak by bylo vhodné vzhledem k potenciálu toho samotného nápadu.

15.04.2022 4 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Nejsem zvyklá na jednodílovky, ale tato mi vážně stála za všechen čas. Ač mi na konci vadilo, jak poslední stránka dvě nechaly lehce otevřený konec, celkové ukončení příběhu bylo pohodlné.
Námět knihy a nápad, který tento fantasy svět měl, se mi opravdu moc líbil.
Poměrně sympatické postavy, nějaké ty nečekané zvraty, příjemný jazyk i zdravě propracované prostředí, mají ode mě plus.
Vřele doporučuji

14.11.2021 5 z 5


Zabíjení Zabíjení Štěpán Kopřiva

Sci-fi moc nečtu, jsem spíš nadšenec do fantasy, ale tohle jsem si na doporučení přečetla. Nutno říct, že to byla docela jízda. Nejednou jsem se zasmála, bavilo mě celkově pojetí, přístup i humor.
Nebudu lhát, jsem poněkud morbidní, takže jsem neměla nikde problém, ale pro slabší povahy by mohly být některé scény moc brutální a až příliš detailně popsané.
Rozhodně to bylo fajn oddechové čtení, zábavné, zajímavé. Nešlo o nic dlouhého, takže se s tím člověk ani netrápil. Určitě doporučuji!

07.11.2021 4 z 5


Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

Nebudu lhát, čekala jsem od knihy víc. Neznamená to, že se mi nelíbila, ale dost věcí jsem postrádala.
Pokud čekáte brilantně propracovaný a úžasně popsaný fantasy svět, jako třeba u mé oblíbenkyně S.J. Maas, tvrdě narazíte. Nápad jako takový je rozhodně pěkný, postavy mají svou roli v příběhu a určitě se vyskytne pár okamžiků, které nečekáte a jste tím zvratem snad mile překvapení. O tom není pochyb.
Ale něco tomu chybí. Celý svět a příběh má mnohem větší potenciál, autorka si s tím podle mě mohla více vyhrát, jít více do podrobností. Měla jsem pocit, jako by to chtěla napsat co nejstručněji... A to mě mrzí :(
Doufám, že v dalším díle se půjde více do hloubky... Ve všem.
Postavy jsem od začátku měla cca rozdělené na sympatické a nesympatické, i když ne vše bylo černobíle - jedině dobře. Hlavní postava však podle mě byla trochu protivná na pozorování. Její chování bylo mnohdy na ránu, ale to už je spíš nějaký druhořadý problémek.

Kniha byla čtivá, to ano, nechci ji řadit mezi špatné, ale trošku mě zklamala jednoduchost všeho.

07.11.2021 3 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Přiznám se, že jsem se té knihy trošku bála a neměla jsem moc velké očekávání. Četla jsem od autorky jiné knihy, což mi dodalo odvahy, ale byla tam nejistota už jen proto, že jde o úplně nové prostředí, postavy, fungování věcí atd.
Nakonec mě kniha mile překvapila. Během chvíle jsem ji měla přečtenou a rozhodně nemůžu říci, že bych si tu jízdu neužila.
Prostředí bylo zajímavé, originální a tajemné. S postavami se člověk nenudil z mnoha důvodů. A děj? Jednoduše napínavé! Stále člověk doufal, že se odhalí nový kousek skládačky, že se dozví nějakou novou klíčovou informaci.
Moc jsem si oblíbila celý nápad té knihy a určitě doufám v pokračování, poněvadž takto otevřený konec mě nenechá klidně spát. Moc doporučuji pro milovníky detektivek, temného fantasy a stylu psaní, kdy se toho autorka nebojí a dostanete věci narovinu.

28.10.2021 5 z 5


Furyborn Furyborn Claire Legrand

Zpočátku jsem byla naprosto ztracená a nebyla si moc jistá tím, co se děje... Jsem ale zvyklá na zamotané a komplikované příběhy, takže jsem díky bohu vzápětí pochopila vše, co jsem měla.
Rozhodně to není v mých Top 5, ale nemohu říct, že mě kniha nebavila a celkový nápad je špatný. Velice se těším na pokračování a doufám, že tentokrát to bude už trošku přehlednější, protože zmatená už jsem byla na začátku první knihy až až :Dd

28.07.2021 4 z 5


Problémy zazobaný holky Problémy zazobaný holky Babe Walker

Musím říct, že jsem si od toho moc neslibovala... Ale nakonec to bylo takové oddechové čtení, při kterém se člověk i párkrát zasmál a někdy nevěřícně kroutil hlavou.
Je nutné to ovšem brát s velkou nadsázkou...! Problémy, co hlavní postava řeší, jsou skutečně... Specifické. No... Zkrátka to není asi pro každého:))

21.09.2020 3 z 5