david83 david83 komentáře u knih

☰ menu

Duna Duna Frank Herbert

Velmi dobrá kniha, ze sci-fi žánru. Kniha pojednává o pouštní planetě Arrakis, kde jako na jediné se vyskytuje koření, které umožňuje (mimo jiné) navigaci mezi planetami. Podle knihy byly natočeny i dva filmy. Určitě se vyplatí podívat na ten z roku 1999 nebo 2000 (nevím přesně). Je hodně podobný knize a asi i proto na stejné úrovni.

23.11.2017 5 z 5


Sharpův Trafalgar Sharpův Trafalgar Bernard Cornwell

Opět velmi pěkně napsaný příběh o Richardu Sharpovi. Podporučík se vrací z Indie zpět do Anglie. Loď na které se plaví je přepadena korzáry a poté zase získána zpátky Angličany. Během plavby se hrdina zamiluje a zůčasní se bitvy u Trafalgaru. Výhodou knihy je čtivost a většinou historická věrnost. Příběh je podán čtivě, ale je krajně nepravděpodobný. Každopádně doporučuji.

23.11.2017 4 z 5


Sharpův triumf Sharpův triumf Bernard Cornwell

Jedná se o druhý díl mhohadílné ságy o vojákovi Richardu Sharpovi z období napoleonských válek. Kniha popisuje osudy seržanta Sharpa v Indie před a během bitvy u Assaye. Kniha je velmi čtivá. Velmi se mi líbí, že autor si nastuduje historické události a upravuje je jen jemně, aby mu zapadaly do příběhu. Na konci knihy je taky krátká kapitolka popisující změny oproti skutečnosti. Každému kdo má rád historické nebo dobrodružné knihy ji vřele doporučuji.

23.11.2017 5 z 5


Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta Wilbur Smith

Vynikající kniha ze starého Egypta a jedna z nejlepších co jsem četl. Od tohoto autora se jedná o nejlepší knihu. Po dočtení doporučuji přečíst si ještě výborný druhý díl a tím s touhle čtyřdílnou sérií skončit. Bohužel ve třetím dílu už to šlo velmi dolů, byť je také čtivě napsaný, jako ostatně všechny knihy tohoto autora.

09.04.2014 5 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Podle mého názoru nejlepší kniha i jinak výborného autora. Každému doporučuji.

09.04.2014 5 z 5


Poslední Mohykán Poslední Mohykán James Fenimore Cooper

Výborná kniha. Jen některé části popisující krajinu mohou být pro někoho až příliš dlouhé. Pokud někdo viděl film, tak kniha je o dost delší, podrobnější a v zápletce odlišná. Především vztahy postav. Jinak knihu i film(z 1992) řadím vyjmečně na stejnou úroveň.

09.04.2014 4 z 5


Plachty v ohni Plachty v ohni František Novotný

Vynikající kniha zabývající se válčením plachetnic na moři. Kniha se kromě popisů bitev, také dívá na stavbu lodí, jejich technické inovace a popisy námořní taktiky. Jedině podtitul 1000 let námořních bojů je trochu zavádějící. Kromě jedné bitvy začíná kniha až 16 stoletím. Jedná o velmi čtivou knihu, kterou doporučuji.

08.04.2014 5 z 5


Válka Řeků s Peršany Válka Řeků s Peršany Jiří Kovařík

Vynikající kniha, kde se člověk dozví hodně zajímavých věcí. Překvapilo mě, že je kniha velmi čtivá, i přes množství citací starých autorů. Nejedná se o žádnou encyklopedii, ale o popis průběhu Řeckoprezských válek a tomu co jim předcházelo a následovalo. Člověk si po přečtení jen povzdechne, proč filmaři nenatočí něco historicky věrného? Místo toho točí stupidní 300: Bitva u Thermopyl a 300 vzestup říše.

08.04.2014 5 z 5