Plachty v ohni

Plachty v ohni https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15566/plachty-v-ohni-15566.jpg 5 12 3

1000 let námořních bitev v jedné knize. Česká literatura o válčení na moři není příliš bohatá a pokud existuje, zaměřuje se hlavně na konflikty 20. století. Tato kniha si klade za cíl zaplnit mezeru a věnuje se námořním bitvám předchozích epoch. V první části popisuje námořní střety veslových loďstev ve starověku, v druhé pak vznik a soupeření námořních velmocí v éře plachet a střelného prachu. ... celý text

Přidat komentář

thorir
07.04.2019 5 z 5

Pro všechny zájemce o plachetnice doslova povinnost. Zejména u nás, v zemi bez moře a bez námořní tradice, se zoufalou absencí původní (ani ta překladová tu příliš silné zastoupení nemá) námořní literatury, jde o chvályhodný a povedený počin. Potěší množství technických informací a kreseb konstrukčních detailů. Kniha je rozdělena do tematických kapitol, popisujících jednotlivé časové úseky a významné bitvy v daném období, nelze neocenit množství map a plánků bitev. Souhlasím, že antice příliš prostoru věnováno není, kniha se zaměřuje hlavně na novověk, což se však dá plně pochopit, (technický) vrchol plachetnic nastává až po 16. stol. Spolu s kousky od J. Kovaříka (anatomie bitvy u Trafalgaru a Korzáři Francouzské revoluce) by knížka neměla chybět v knihovně žádného fanouška plachetních lodí.

Spady
16.02.2015 3 z 5

Velmi podrobná anatomie vývoje a námořních střetů plachtnic. Autor je očividně velmi znalý a své poznatky odborně předal prostřednictvím této knihy. Knihu doprovází celá řada ilustrací a námořních náčrtů, které dobře provázejí velké množství informací, které kniha obsahuje. Plachty v ohni na mne působily komplexně, přehledně i čtivě. Je to ovšem spíše technická četba.


david83
08.04.2014 5 z 5

Vynikající kniha zabývající se válčením plachetnic na moři. Kniha se kromě popisů bitev, také dívá na stavbu lodí, jejich technické inovace a popisy námořní taktiky. Jedině podtitul 1000 let námořních bojů je trochu zavádějící. Kromě jedné bitvy začíná kniha až 16 stoletím. Jedná o velmi čtivou knihu, kterou doporučuji.