Dryák

Dryák https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451939/bmid_dryak-qeR-451939.jpeg 4 33 12

Přemyslovské Trojkrálovství stojí na osudové křižovatce – buď přijme nadvládu námořních velmocí Anglie a Holandska a zůstane jen druhořadou kontinentální mocností, nebo je vyzve na souboj pomocí převratně zkonstruovaného a novou bojovou látkou vyzbrojeného loďstva. To vše se odehrává v alternativním 17. století, kde existuje pod vládou Přemyslovců mocná říše táhnoucí se od Baltu až po Jadran a od Labe až po Dvinu. František Novotný přichází se strhujícím příběhem, v němž významnou roli hraje alchymistická magie (tzv. alchy-punk) realizovaná nikoli pouhými kouzelnými formulemi a prací na Velkém magistériu, ale stavbou magických přístrojů, plody nauky, kterou lze nejvýstižněji popsat jako alchymické inženýrství. K němu se pak pojí znalost míchání elixírů, mezi něž patří i Dryák nesmrtelnosti, a soupeření tajných služeb o pradávný recept na utajovanou bojovou látku. Jak dopadne boj mezi západními námořními velmocemi a českým Trojkrálovstvím a kdo je strážným duchem, který napříč staletími bdí nad osudem Přemyslova rodu? Jak je to s Maharalovými golemy a co na to mylady de Winter? A kde se tu vzala Elina Makropulos? To vše a mnohem více se dočtete v románu Dryják. Stačí jediný doušek a neodložíte jej, dokud jej nedočtete do dna.... celý text

Přidat komentář

engelbert
08.02.2023 3 z 5

Začetl jsem se rychle a snadno, ale sen o velikosti českého království dostával povážlivé trhliny, když bylo stále více patrné, že stát je veden pochybným způsobem. Přípravy na válku tak zabírají podstatnou část knihy, aby nakonec vše dopadlo jaksi šejdrem.

kolacky
20.11.2022 4 z 5

1) Tahle knížka není pro blbý.
2) To by pane byla alternativa!!!

Jediné, co jsem překusovala, byly až moc (podle mě) podrobné popisy stavby lodí/džunek, výroby a použití Ignis Obscurus, výroby a zástřelu kaťuší, vybavení lodí... No, ono to k tomu ale patří, že.


laepus
04.07.2022 5 z 5

Je to pořádná slátanina s asi milionem popkulturních odkazů nejen na historické osobnosti či události, ale i na umělecká díla či komiksy. Je pochopitelné, že když se tak míchá skutečná historie s tou alternativní, tak na konci to bývá vždycky trochu násilné, aby to celé nějak sedělo do jednoho rámce a dávalo to smysl, to je asi jediná nezbytná drobnost i u této knížky. Ale čekal jsem to ještě horší nebo nesrozumitelnější, nakonec to dopadlo docela pochopitelně. Napsáno to bylo rozhodně napínavě, fakt jsem se od knihy nemohl místy odtrhnout a přál jsem přemyslovskému Trojkrálovství úspěch proti všem protivenstvím, která se na něj hrnula. Kdo má rád tento žánr a chce se pobavit, vřele doporučuji. Kdo čeká něco vážného a filozofického, rychle od toho pryč.

biki
06.11.2021 5 z 5

"Svět úžasný jako kapka jedu" - to bylo první, co mě napadlo po dočtení knihy. Znalci jistě poznají, že jsem si k hodnocení vypůjčila název jedné z povídek Zdeňka Volného. V ní se sice jednalo o něco úplně jiného, ale název povídky beze zbytku vystihuje dojem, který na mně kniha udělala. Brilantní propojení historických událostí s těmi fiktivními, jak by za jistých okolností mohly probíhat. Propojení postav historických a fiktivních, včetně těch stvořených jinými autory, a každá z těch postav má v ději své nezaměnitelné místo. Řada technických záležitostí, kdy autorovi muselo dát obrovskou práci, jak se s nimi vypořádat na úrovni znalostí 17. století, byť s nemalou dopomocí čínských technologií té doby. A stejně nezaměnitelné místo má v příběhu i vysoce sofistikovaná magie - například výroba mikročipu magickými prostředky, to je prostě lahůdka.
Ano, na první pohled to vypadá jako mišmaš, ale aspoň pro mně mimořádně chutný. Zkrátka, knihou jsem byla nadšená a tak trochu doufám, že by časem mohlo být i pokračování.

Tazz1
25.09.2021 3 z 5

Kniha mi přišla jako na houpačce. Občas byly pasáže, kdy se nedalo odtrhnout a jindy byly tak nudné a popisné úseky, že jsem je musel přeskakovat. Také to na mě působilo, jako by to nebyl jeden román, ale vícero příběhů v urputné snaze je spojit dohromady. A to spousta z těch příběhů působí nedotaženě, kdy se jakoby začne něco dít a najednou je po všem. Včetně konce. Těšil jsem se na velkolepou bitvu flotil a ono nic. Pár řádek. Takže velký potenciál, skvělý nápad, ale provedení trochu slabší. Což je škoda, spousta známých jmen a historických narážek, to se dalo skvěle využít. Ale zůstala spousta otazníků a konečně i otevřený konec, tak třeba bude pokračování.

Denny456
21.06.2021 4 z 5

Tahle kniha se dá opravdu těžko popsat. Pokud máte hodně načteno a máte přehled o historii, tak se budete myslím dobře bavit. Samozřejmě je nutné ke knize přistupovat s jistou mírou nadhledu. Já se bavil velmi dobře.

Arminus
01.03.2021 4 z 5

Opravdová fantasy ze subžánru alternativní historie! Snad napsaná k poctě velkého Meyrinkova mystického románu Golem – z něho je převzat hlavní hrdina Athanasius Pernath a objeví se i golem(ové). Ovšem vystupují zde i osoby historické (rytec Hollar, alchymista magistr Kelley či politici Richelieu, Mazarin nebo Buckingham) či osoby vypůjčené od jiných autorů (d´Artagnan a další mušketýři) a konečně samozřejmě čistokrevné děti fantazie pana Františka Novotného. Jde tu o elixír života, složení řeckého ohně a nakonec o nic menšího než o nadvládu nad světovými moři a tedy nad světem. V alternativním 17. století, střetávají se vynálezy počínající průmyslové revoluce a vynálezy zkonstruované na základě magie jako vědy. V tomto smyslu zajímavé čtení, i napínavé – až na závěr, kde pan autor asi sám nevěděl, jak to vyřešit s elixírem věčného života a časovou smyčkou (kam se hrabe paradox časové smyčky „odcestuji do minulosti, zabiji vlastního dědečka, tím pádem se nemohu narodit a tím méně odcestovat ….“. Zde hrdina naopak zachrání v minulosti sám sebe a paradox je vyřešen!).
Tedy, pokud nemá být skutečným závěrem a mementem pro čtenáře něco trochu jiného, totiž ukončení činnosti čínského „poradce“ české přemyslovské vlády, kterého si přivezl z Číny (nebyl se tam ani tak učit „stabilizovat“ společnost jako očíhnout tamní technické vynálezy) Athanasius Pernath. Poradce byl velice přítulný a také platný – s jeho pomocí se podařilo vyvinout a postavit nový typ válečných lodí, lepších než evropské. Když se ale zničující válka mezi Evropany rozhořela, ztratil se poradce do Číny, kde hlásil svému císaři splnění úkolu a Čína byla připravena mobilizovat svou Terakotovou armádu a Evropu zabrat …… Velice poučné čtení, třeba pro jednoho zkrachovaného „prognostika“, hledajícího dnes v Číně pro nás „strategického partnera“ a umetajícího usilovně Hedvábnou stezku, aby Číňané mohli snáze do Evropy …….. Tak to myslel autor?

hanzmb
25.02.2021 3 z 5

Tak už mi tady chybí jen Conan a Sněhurka se 7 trpaslíky jsem si říkal v půlce knihy. Ale i na něj došlo! Autor tady zamotal všechno. Od Dumase přes Defoa k Čapkovi a dalším autorům. Videopřenosy i přenos hmoty. Cestování časem i prolínání vesmírů. Ochranné ďáblíky i s démonem Entropií. Samozřejmě když golem tak hned několik. O jaderné munici nemluvě. Autor chtěl asi stvořit druhou Makropulos ale vyšel z toho pejsek s kočičkou jak pekli dort. To na co jsem se celou dobu těšil se nakonec odbylo zmínkou v dopise. Fandové alternativy musí dál zůstat u Drnka a Kotouče. Tohle je zase jeden fantastický nápad utopený v ptákovinách. Nebo že by to autor myslel jako satiru? Pokud ano, tak to bych dal 5*.

witko
14.02.2021 5 z 5

Naprostá pecka! Vynikající fantazie autora mě opět oslovila.

kokrokr
29.12.2020 3 z 5

Dobrodružný alternativní svět okořeněný nápojem dlouhověkosti a trochou magie. Sám autor ve svém díle naznačuje inspiraci Karlem Čapkem a jeho divadelní hrou „Věc Makropulos” z roku 1922. Název knihy je odkaz na povídku Josefa Nesvadby „Dryák”, uveřejněnou roku 1960 v souboru „Einsteinův mozek”. V příběhu ze středověké Prahy poznáváme v nové milence českého krále mylady de Winter z knihy „Tři mušketýři”. Přemyslovský král se snaží rozšířit svůj vliv na námořní obchod a buduje novou flotilu lodí na obranu obchodních tras. Děj románu je ale zbytečně dlouhý a místy trochu nezáživný. Pomalé tempo v závěru knihy najednou akceleruje a dojde k zajímavému časovému paradoxu a rozuzlení příběhu. Dávám tři a půl bodu.

martina1199
19.12.2020 5 z 5

Ještě lepší, než jsem čekala :-)
Byl to narozeninový dárek na přání, o knize jsem dopředu nevěděla zhola nic, zaujala mě pouze anotace a krásná obálka. A byla to jízda :-) Doporučuji všem milovníkům alternativní historie, ovšem s výraznými fantasy prvky. Alternativní historie 17. století, na trůnu Trojkrálovství král Václav Otakar z rodu Přemyslovců v době, kdy Anglii reálně vládne vévoda Buckingham, historická fakta a osobnosti evropských dějin smíchaná a naservírovaná úplně jinak, než je známe. Do toho alchymie, kabala a i jiné síly hýbající časem i prostorem - toho všeho se vám dostane plnými doušky :-)

Racek213
19.11.2020 5 z 5

Nadšen. Kniha má vše, co má mít, postavy historické i bájné či literární, vše se prolíná a graduje do finále, které ... Magistr Kelly, rabi Löw, Buckingham a Přemysl a tedy i ta přesně dávkovaná magie.. Měl jsem obavu, ne vždy jsou pro mě jeho knihy (zejména starší) dosti čtivé, ale ne, už jeho poslední díla tím rozhodně netrpí. A byl jsem mile překvapen. Velmi mile. Chybí zatím jedno... jisté trošku naznačené pokračování. Pane Františku, moc prosím ...