Robinson Crusoe (převyprávění)
kniha od: František Novotný
KoupitKoupit eknihu
Nové převyprávění nesmrtelného příběhu o světoznámém trosečníkovi klade důraz na vlastnosti, bez nichž se člověk, jenž chce přežít v nebezpečných podmínkách, nedokáže obejít. A to ani v dnešní době. Odvaha, vytrvalost a zejména zdravý rozum hlavnímu hrdinovi Robinovi rozhodně nechybí. Jinak by nedokázal přežít všechny strasti, které ho čekají? Vypráví František Novotný...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35045/robinson-crusoe-35045.jpg 4.2167Komentáře (24)
Kniha Robinson Crusoe (převyprávění)

Robinson patří ke klasice a určitě by si jej měl přečíst každý. Mě se nyní dostalo pod ruku toto převyprávění a moc mě bavilo, až jsem z toho byla překvapená. Nemám srovnání s ostatními překlady, ani originálem, ale věřím, že každé bude mít něco do sebe.
Obdivuji Robinsonovu chuť se rvát se životem, s tím vším, co mu nadělil.

Moc se mi líbila, splnila má očekávání velkého dobrodružství. Dobře se četla, občas jsem se zastavoval a přemýšlel, jak bych se zachoval sám, být tak dlouho osamotě na ostrově. Kniha mi dala spoustu myšlenek a zaujalo mě také popisování té doby. Určitě doporučuji všem klukům ale i holkám.

Už jsem to četla jako mladší, ale moc se mi to líbilo. Styl psaní mi tehdy vyhovoval, ale později, jako starší už jsem si všímala chyb, jako pětkrát se opakující slovo v jednom odstavci a tak. Ještě si přečtu originál, ale toto Robinsonovo vyprávění mi přirostlo k srdci a moc se mi líbilo.

Naprosto musím souhlasit s komentářem Jido, vnímám to stejně. Toto převyprávění je “modernější”, ale postrádá Plevovu přívětivost a plynulou dějovou linii. Je drsnější a žádá si vyspělejšího čtenáře. Především první půlka může být pro někoho zbytečně překombinovaná. Takže u mě vyhrává Pleva, ale jak níže napsal jprst, u Robinsona půjde vždy o napínavý zážitek. I když všichni předem víme, jak to dopadne.

Vyhnu se hodnocení, obě převyprávění (J. V. Pleva) i Fr. Novotného se přece jenom dost liší od původního díla Daniela Defoa, ale kdo nečetl Robinsona , jedno v které verzi, přišel opravdu o napínavý zážitek. I když připouštím, že můj názor může být ovlivněn mým věkem.

Úžasná klasika Daniela Defoe, ve které nám krásně zobrazil život na pustém ostrově o přežití a přátelství. Navíc díky této klasice vznikla spousta dalších skvělých "robinzonád" např. Dva roky prázdnin, Tajuplný ostrov a Strýček námořník (Kormidelník Vlnovský) tak i za tohle děkujme této knize!

Na tuhle knihu vzpomínám velice rád. Byl to můj první Robinson i první kniha s robinsonovskou (či survivalovou :-) ) tematikou a jsem za to rád. "Klasický" R.Crusoe od D.Defoe také stojí za přečtení, obě knihy mají své obrovské kouzlo. Samozřejmě převyprávěný příběh je vhodnější a poutavější pro věk cca 8-15, verze od Defoea pro věk 15+. Takto jsem to četl i já a takto doporučuji. Souboj člověka s přírodou (nebo snad i soulad? kéž by) - to se neomrzí.
Doporučuji!
Doporučujeme

Štítky
Autor a jeho další knihy
2020 | ![]() |
2005 | ![]() |