Sharpův triumf

Sharpův triumf https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22243/bmid_sharpuv-triumf-brf-22243.jpg 5 163 22

Sharpe série

< 2. díl >

Románem Sharpův triumf pokračuje Bernard Cornwell ve svém mnohadílném seriálu o vojáku britské armády Richardu Sharpovi. Odehrává se v pohnutých letech období 1799 až 1820 a s jeho prvním příběhem se mohli čtenáři seznámit v knize Sharpův tygr. Píše se rok 1803 a anglické vojsko pokračuje v boji o nadvládu nad Indickým poloostrovem s takzvanou Maráthskou konfederací. Sharpe - už ne vojín, ale seržant - se stane svědkem zrádného činu anglického důstojníka, který dezertuje od vojska Východoindické společnosti a přebíhá na stranu Maráthské konfederace. Sharpe se vydává za přeběhlíkem a při jeho stíhání proniká hluboko na území ovládané nepřítelem, kde musí čelit nejen nebezpečí, ale i velmi rafinovaným pokušením, o jakých se mu dosud ani nesnilo. Navíc za ním jde jako stín jeho největší nepřítel, proradný seržant Obadiah Hakeswill, který je rozhodnut jednou provždy s Sharpem skoncovat.Cesty zrady nakonec vedou do malé vesničky jménem Assaye, kde britský velitel sir Arthur Wellesley (budoucí vévoda z Wellingtonu) stojí s malou armádou proti přesile maráthského vojska, jež je nejen mnohem početnější, ale má k dispozici daleko víc děl. Přesto se Wellesley rozhodne bojovat, a Sharpe se tak ocitá v ohni bitvy, která se po skvělém vítězství Angličanů stane základem Wellesleyho budoucí pověsti. Sharpe však bere i tento boj jako další příležitost k tomu, aby se vyznamenal a mohl postoupit v armádní hierarchii výš. Nejdřív ovšem musí přežít vražedné šílenství bitvy. A právě zde, u Assaye, si uvědomí své skutečné ambice, stejně jako to, že jich může dosáhnout.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's triumph , 1998


více info...

Přidat komentář

Jochen77
16.05.2023 5 z 5

Super série, kniha přečtená asi za čtyři dny. Okamžitě jsem dokoupil dalších šest dílů, bohužel ostatní nejsou k sehnání. Sharpie je sympaťák a popis bojů je vynikající. Zpočátku čtenáře bude mást spousty indických pojmů a jmen, ovšem posléze to má opravdu grády. Doporučuji, velmi.

špulo
25.03.2021 4 z 5

Ide o mix šestákového príbehu s historickým military románom. Napísaný cornwellovsky drajvovo, bez vaty a s totálnym prehľadom. V duchu hesla: Histórie nikdy nebyla zábavnější.
Stále som čakal, či sa aj tu v Sharpovi prebudí Superman a.......
Nechajte sa prekvapiť ;))
Parádny relax...


bleekemolen
20.01.2021 3 z 5

Kniha pokracuje ve stejnem duchu jako predchozi dil. Chvilku jsem si rikal, ze uz snad nebude Sharpe hlavnim hybatelem deje a konecne bude pouze nepatrnym pesakem. Ale pri kazde prilezitosti nas autor musi presvedcovat o jeho vyjimecnosti. Za vrchol nelogicnosti povazuji, ze na jedne strance Sharpe nekompromisne prohlasuje, jak nesnasi kone a o par radku nize sikovnym chirurgickym zakrokem zachranuje kone generala. Samozrejme nikdo jiny v sirokem okoli by si bez Sharpa neporadil. Stejne tak Sharpuv heroicky cin ke konci knihy mi prisel na hranici klise. Par dilu jeste zkusim, ovsem u cteni tohoto dilu mi zacinal v hlave hlodat pocit zbytecne ztraceneho casu. U knih rad hledam nejake obohaceni sebe same a toho se mi zde temer nedostalo.

mi-380
18.11.2020 4 z 5

1803, další velké krvavé střetnutí v Indii. Bitva, která se opravdu odehrála a v níž Britům, v jejichž řadách bojoval i náš hrdina Sharpe, velel irský generál Wellesley, pozdější vévoda z Wellingtonu, vítěz u Waterloo. On a bitva u Assaye (její příprava a průběh) se tentokrát dostávají do popředí. Sharpeův příběh je jednodušší než v první části, mnohem méně prokombinovaný, v nové roli seržanta je méně výrazný než v době, kdy byl prostým vojínem. Zaboduje až na konci. Poměry v armádách té doby, taktiky, výzbroj i skutečné historické osobnosti, to vše je popsáno bez jednostranné zaujatosti. Autor vidí a realisticky popisuje klady i zápory na obou stranách. Angličané (hlavně jejich Britská Východoindická společnost) byli, vedle Francouzů, Portugalců a dalších Evropanů, jen nová síla mezi nekonečnými konflikty různých vládců tehdy rozkouskované Indie. Síla, která se ale rychle dostávala do popředí.
85% (aktuálně 117 hodnotících, průměr 92%).

Sharpe si dřepl, aby jí byl blíž. Ostatní evropské ženy už chvíli sledovaly, jak se nad ní sklání, a špulily nesouhlasně ústa, i když ne pohoršením, ale ze závisti. Sharpe si jich však nevšímal.

Jsem dvaadvacet let poručíkem, seržante. Dvaadvacet let! Ve Východoindické nezáleží na tom, jestli jste dobrý voják. Musíte čekat, až na vás přijde řada, přitom po celou tu dobu jsem se musel dívat, jak si mladí bohatí hlupáci kupují hodnosti majorů, aniž kdy vystřelili na nepřítele. A já jsem se pak musel před těmi pitomci sklánět a poklonkovat před nimi. Ano, pane. Ne, pane. Můžu vám vzít zavazadla, pane? Polibte si p...l, pane!“ Dodd se při řeči rozohňoval a skoro se přestal ovládat.

Luigi1
27.05.2020 4 z 5

Zde se odehrává hodně bitev a potyček,je trochu slabší ale já takové ságy miluju

Hadati
07.06.2019 4 z 5

Sharpe je seržantem a užívá si to. Připlete se ale do jednoho vyvražďování a za to se chce pomstít tomu, kdo to má na svědomí. To se hodí plukovníku McCandlessovi (starý známý zvěd z předchozího dílu), který chce přivést zločince k soudu a Sharpeho si zvolí za svého pomocníka. Také se zde objevuje největší Sharpeův nepřítel seržant Hakeswil, který se opět snaží Sharpeho zlikvidovat jakýmikoliv prostředky.

Pokračování si udržuje kvalitu a tempo předchozího dílu, kdy počet Sharpových nepřátel se o něco zvýší. Historické pozadí je pak daleko zajímavější, neboť je tu popisováno legendární vítězství vévody z Wellingtonu generála Wellesleyho.

Metla
14.05.2019 4 z 5

V tomto pro mne poněkud nervózním období jsem potřebovala knihu, jejíž obsah prosviští mozkovými závity zcela bez odporu. Jelikož mi doma zůstal "Sharpův triumf" coby odmítnutý dar (Tvoje škoda, táto, touhle sérií stojí za to potrápit oči), přičemž první díl představoval svižné a zároveň historicky poučné dobrodružství, volba byla snadná.
Děj se opět odehrává v Indii, Sharpe se honosí seržantskými frčkami, leč baží po důstojnické šavli. Chudinské poměry, ze kterých pochází, a s tím související absence modré krve a vzdělání, dělají z jeho touhy vlhké sny vzdálené realitě. Britské dobyvačné choutky a neochota indických hlavounů podvolit se směřují k nelítostné bitvě, kde i kluk ze sirotčince může prokázat své kvality.
Román dává dostatek prostoru ústředním hráčům konfliktu: tehdy ještě nepříliš proslulému generálovi Arthuru Wellesleymu na straně Britů a plukovníku Pohlmannovi v žoldu Indů. Pro potřeby Sharpova příběhu zde máme pár víceméně fiktivních padouchů, ovšem seznámíme se s několika skutečnými historickými osobnostmi, staneme se svědky jejich duševních pochodů, budeme nahlížet do mapy a stát u zrodu taktiky, pozorovat šachy s tisícovkami lidských životů. Přesouvání figurek v první polovině nezbytně vyústí v masakr u vesnice Assaye, kde spisovatel nešetří krvavými scénami.
Bernard Cornwell nabízí detailní pohled na tehdejší armády a různé nešvary, s jakými se museli potýkat prostí vojáci i důstojníci. Většina informací působí věrohodně a v hodinách dějepisu by se nikdo nenudil, kdyby byly podávány v tomto dechberoucím stylu. Nu, pane Sharpe, vysloužil jste si ode mne (navzdory nedbalé redakci) čtyři nablýskané frčky a ráda s vámi absolvuji další dobrodružství na pozadí historických událostí.

cori
15.08.2018 4 z 5

Tak o čtyři roky starší Sharpe jako seržant slouží v muničním skladu a užívá si nenápadně své blýskavé kořisti z minulého dílu. Starý známý plukovník McCandless (hlava zvědů) si ho vyžádá, aby mu pomohl zajmout zrádce a dezertéra Dodda. Kniha vrcholí bitvou u Assaye 23.září 1803.
Spoiler: Sharpe se tentokrát učí jezdit na koni a za svou statečnost a záchranu generálova života se stává podporučíkem. Opět akční čtivo, kdy čtenář přímo cítí střelný prach a slyší rachocení děl a pištění dud. Těším se na další díl.

moudivlacek
30.04.2018 5 z 5

Tak se musím přiznat, že i druhý díl se mi líbil, i když jsem měla strach, že to bude stejné jako v prvním a budu se nudit, tak to se opravdu nestalo a Sharpův boj s jeho věčným rivalem tu je jako třešinka na dortu.
Bála jsem se pustit do této série a nyní musím říci, že zatím k tomu jsem nenašla důvod.

david83
23.11.2017 5 z 5

Jedná se o druhý díl mhohadílné ságy o vojákovi Richardu Sharpovi z období napoleonských válek. Kniha popisuje osudy seržanta Sharpa v Indie před a během bitvy u Assaye. Kniha je velmi čtivá. Velmi se mi líbí, že autor si nastuduje historické události a upravuje je jen jemně, aby mu zapadaly do příběhu. Na konci knihy je taky krátká kapitolka popisující změny oproti skutečnosti. Každému kdo má rád historické nebo dobrodružné knihy ji vřele doporučuji.

druzickaster
15.11.2017 5 z 5

Být královským vojákem nebylo nic snadného. Neuvěřitelné jaké bitvy se odehrávaly a v jakých podmínkách museli tehdejší vojáci bojovat. Díky panu Cornwellovi máme tyto bitvy velmi poutavě popsané a díky seržantu Sharpovi je můžeme prožívat. Opět musím vyzdvihnout pohled z obou válčících táborů, což dodává ději na autenticitě. Nezbývá než spěchat za panem Sharpem do jeho dalších dobrodružství.

KAREL6725
15.11.2017 5 z 5

Historické romány moc nečtu, ale tohle je opravdu dobře napsaný . První díl mě navnadil , takže pokračuji v dalších dobrodružstvích Richarda Sharpa. Popis bitvy u Assaye , se opravdu povedl. Určitě stojí za přečtení doporučuji.

asam
06.01.2017 5 z 5

Láska, zrada, statečnost , boj o čest a slávu to jsou všechno románové prvky. Ale jak sám autor uvádí v doslovu knihy jedná se o historické události. Autor je popsal věrohodně, většina osob skutečně existovala, místa, kde se bojovala jsou skutečná. Lidé dodnes na polích nacházejí kosti, zbytky šrapnelů. Autor tato místa navštívil.
Popis bitvy je strhující. A trocha té romantiky není na škodu, je to velmi čtivé,

Mušketýr007
11.09.2016 5 z 5

Skvělá. Jen nevím, jak můžou být další díly ještě lepší a čtivější. Tak hrrr na ně!

sioux
18.03.2016 3 z 5

Slušné, bavilo mě to. Nestrhlo, ale bavilo, Cornwell je silný v bitvách a ve vojenských hláškách. Je slabý ve věcech týkajících se žen a bohužel to není tak drsné, jak to v realitě asi bylo, ale budiž, je to zábavná literatura. Mně by se více líbilo trochu drsnosti a naturalismu, které by mně k té době patřily, je to takové jemné a profesorské. Sharpe je sympaťák a po těchto dvou dílech s ním si dám pauzu a za pár měsíců si přečtu další díl. Kdo čeká oddechovku, nebude zklamán, kdo čeká poctivou drsárnu, tak to pro něj možná není. Bitvy tam jsou skvělé, zbytek je takový život, jak může připadat autorově fantazii z pohodlného křesla anglické vily.

Fuksinka
30.09.2015 5 z 5

Perfektní. Nikdy by mě nenapadlo, ze mě bude tak bavit podrobný popis bitvy i přes to, ze už na přebalu knihy vyslepičili, jak dopadne.

Verunk
05.04.2015 5 z 5

Úžasně napínavá kniha, už se nemůžu dočkat, až si půjčím další díl.

tenax
18.09.2014 5 z 5

Strhující čtení, skoro celá druhá polovina knihy je věnována podrobnému popisu bitvy u Assaye. Popis je natolik věrný a naturalistický, že ze stránek přímo „stříká krev a duní děla“. Současně je do děje vloženo mnoho detailů z reality tehdejších armád a bitev. Opět doplněno mapkou a historickou poznámkou, ze které je zřejmé, že autor místo bitvy navštívil a má reálie dokonale nastudované.

Ládja
26.11.2013 5 z 5

Historie smíchaná s trochou románového hrdinství. Skvělé počtení. V určitých fázím mi až běhal mráz po zádech, když jsem si představil pochodující skotské vojáky do palby děl v jejich kiltech a vysokých čepicích. Je vidět, že doba hodně pokročila a to hlavně v otázce cti.

horac
14.08.2013 5 z 5

A jízda pokračuje i druhým dílem.Úžasný popis závěrečné bitvy: