Sharpův Trafalgar

Sharpův Trafalgar https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13865/bmid_sharpuv-trafalgar-GCp-13865.jpg 5 150 26

Sharpe série

< 4. díl >

Píše se rok 1805 a podporučík Richard Sharpe se vrací z Indie domů, aby vstoupil do nově založeného pluku střelců. Plavba na Calliope, velké obchodní lodi Východoindické společnosti, pro něj má být odpočinkem od neustálého válčení na indických bojištích a vše nasvědčuje tomu, že odpočinkem víc než příjemným, neboť mu osud přivedl do cesty krásnou lady Grace, manželku britského diplomata lorda Hala. Lady Grace ho zprvu přehlíží a zdá se pro něj nedosažitelná, ale později podlehne jeho mužnému kouzlu a oba se vrhají do riskantního milostného dobrodružství. Idyla však brzy končí, protože zrádný kapitán Calliope dovede svou loď do zajetí francouzské válečné lodi Revenant, jež křižuje Indickým oceánem a přepadává britská obchodní plavidla. Přichází však nečekaná pomoc v podobě britské válečné lodi Pucelle, jíž velí Sharpův přítel kapitán Chase. Chase pronásleduje Revenant už delší dobu, a jakmile se nyní dozví, že na jeho palubě je muž, který veze důležitý dokument o intrikách Francouzů proti britským zájmům v Indii, bez váhání se za ním pouští napříč Indickým oceánem. Když ale po dlouhé honbě podél afrických břehů narazí Revenant u Cádizu na kombinovanou francouzsko-španělskou flotilu, zdá se vše ztraceno. Na obzoru se však objeví jiná flotila, vedená britským admirálem Nelsonem, a Sharpe má příležitost pomstít se svým nepřátelům v kruté námořní bitvě, která se jednoho říjnového dne rozpoutá u mysu Trafalgar.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe’s Trafalgar , 2000


více info...

Přidat komentář

Jochen77
13.06.2023 4 z 5

Možná o hvězdu horší než předchozí, zřejmě kvůli utajenému milostnému románku, ale i tak dobré. Musím pochválit autora a obzvlášť překladatele za informace z námořního řemesla. Tolik nových slov a tvarů, které jsem se přiučil viz. takeláž, čnělka, brahmovka, závětrnice nebo abordáž. Popis bitvy u Trafalgaru vynikající. Už se těším na další, pomalu zkupuji celou sérii.

špulo
16.03.2022 4 z 5

To, akosi užijete tento Sharpov diel, závisí od vašich osobných preferencií a vzťahu k tejto sérii. Ak máte radi námorné dobrodružstvá z obdobia okolo r. 1800 okorenené romantikou a náhľadom do histórie, bude to jazda. Ak máte radi Sharpa kvôli Sharpovi, možno budete trochu sklamaní. A ak máte radi pána Cornwella čoby pána spisovateľa, dostanete od neho všetko, čo na ňom máte radi. A aj to, čo nie. Mne sa tu z menovaného splnilo všetko ;)).


kalache
13.07.2021 4 z 5

...admirál Nelson - mám pro něj slabost...

jprst
13.04.2021 4 z 5

Další dobrý historicko-dobrodružný příběh, sice se z počátku hlavně při popisu plavby, lodí a života na nich tak trochu vleče, ale i toto autor zvládá tak, aby čtenáře nenudil. A závěr je opět strhující přesně v autorově stylu.

bleekemolen
26.02.2021 2 z 5

Po opatrnem nadseni z predchoziho dilu se dostavilo rychle vystrizliveni. Vetsinou knihy se propleta nevkusna love story. V ni obsazena klise by snad musela znechutit i otrlou ctenarku romanu D. Steel. Posledni ctvrtina knihy popisuje ponekud zmatene vlastni bitvu u Trafalgaru, sestavajici se opet hlavne ze Sharpova nadlidskeho heroismu.
Smutnym poznatkem je, ze autor umi psat i dobre, ovsem tento dil se vazne nepovedl.

mi-380
13.01.2021 5 z 5

1805, Sharpe opouští Indii a… text zde nahoře v anotaci doporučuji nečíst. Strašný spoiler. Že se bude válčit u Trafalgaru, to pochopí i člověk s velmi pomalou výměnou neuronů, ale nevím, proč by se čtenář měl předem dozvědět jeden z důležitých dějových zvratů, k němuž dojde skoro v polovině knihy. Jinak se toho zdánlivě moc neděje. Loď pluje a pluje, Trafalgar je blíž a blíž… Jenže autorův popis lodí a vztahů mezi lidmi na palubách mě dokonale udržoval v napětí a v chuti číst dál. Působivost Sharpova kouzla se nesnižuje, spíše naopak. A samotná bitva? Opět dvojí potěšení: jednak z četby a jednak ze souběžného propátrávání historických faktů.
90 % (aktuálně 107 hodnotících s průměrem 91 %).

„Je to nabob,“ řekl Braithwaite, což v případě Evropana znamenalo, že v Indii pohádkově zbohatl a nyní se se svým bohatstvím vrací domů. Tyhle kariéry byly jako hazardní hra – buď člověk v Indii zemřel, nebo zbohatl, i když většinu těch, kteří se rozhodli ji hrát, postihlo to první.

Vezměte si, kolik se tam v několika posledních letech vystřídalo režimů – republika, direktoriát, konzulát a nyní císařství! Císařství čeho? Sýra? Nebo česneku? Ne, Fairley, Bonaparte nevydrží. Je to dobrodruh, nic víc. Dobrodruh a hrdlořez.

Byly to lodě, které zastrašily Dány, zlomily Holanďany, zničily Francouze a vyhnaly ze světových moří Španěly. Tyto lodě vládly vlnám, ale teď se jim postavila na odpor poslední nepřátelská flotila a ony pluly, aby s ní svedly boj...

Hadati
08.01.2021 4 z 5

Tenhle díl mi přišel slabší. Jedná se o námořní díl a po většinu času jen jedna loď stíhá druhou. Až na konci přijde na řadu bitva o Trafalgar. Daleko více to je spíš o románku, který má Sharpe na lodi, a o jeho nebezpečných důsledcích.
Navíc, úvodní střet mi přišel velmi uměle vyvolaný jen proto, aby kapitán lodi musel být Sharpovi zavázán.
Na druhou stranu jsem se alespoň více dozvěděl, ja v té době skutečně probíhaly námořní bitvy.

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Sharp ukořistil drahokami a nyní se vrací do vlasti lodí na které se zamiluje do krásné lady Grace,kdo ví jak by to pokračovalo kdyby je kapitán bez boje předal francouské válečné lodi

Metla
26.05.2020 4 z 5

Sharpovy válečné eskapády v Indii končí, naštěstí nehrozí nouze o dobrodružství a vcelku podrobné informace z jiných oblastí. Pokud vás například zajímá život na lodích a námořní bitvy, pak si u čtvrtého dílu této série přijdete na své. Dle mého názoru je sice nejslabší co se týká zápletky (Sharpe při návratu do Anglie většinu času bojuje tak leda se svým poklopcem, vlastně až v závěru musí tasit i jiné zbraně), zároveň se však věnuje spoustě dobových detailů. Román exceluje v popisu plachetnic, jejich posádek a jak při dlouhých plavbách všechno fungovalo.
Z názvu je jasné, kam osud zavane hlavního hrdinu tentokrát: zatímco v indických koloniálních potyčkách na mě mohlo čekat překvapení, výsledek soupeření britské flotily se spojenými silami Francie a Španělska je všeobecně známý. Otazník zůstává pouze nad hlavním hrdinou, sympatickým drsňákem, který má čím dál pružnější morální standardy. A takové rozporuplné charaktery já ráda - přinejmenším ty fiktivní určitě.
Bernard Cornwell vylíčil lekci z dějepisu svým obvyklým čtivým stylem a vůbec nevadí, že si pár událostí pozměnil k obrazu svému a něco úplně vymyslel. Na posledních stránkách uvádí fakta na pravou míru. 80%

Spellker
30.01.2020 5 z 5

Dle mého skromného názoru, se zatím jedná asi o nejlepší knihu celé série - vřele doporučuji.

Igor1311
03.05.2019 5 z 5

Sharpe je drzý, Sharpe je sukničkár, bojovník a tentokrát aj námorník. S jeho typicky suchým humorom sa plaví z prekliatej Indie domov. Nebol by to však Sharpe, aby sa do niečoho nezaplietol. Pre zmenu do jednej z najväčších námorných bitiek histórie.

Cornwell skutočne výborne a verne zobrazil bitku pri Trafalgare, kde do detailov popisuje krvavú námornú bitku so všetkým, čo k tomu patrí. Vedľajšia dejová línia - láska k aristokratke tomu len dopomáha. Pre mňa jeden z najlepších Sharpeových príbehov.

moudivlacek
26.09.2018 4 z 5

Sharpe se snaží dostat domů do Anglie, aby se stal novým členem střeleckého pluku, bohužel bohudík se dostane z obchodní lodi až na britskou válečnou loď a s ní se pak zúčastní bojů u mysu u Trafalgaru.
Život na obchodní lodi a hlavně pak na válečné i samotný boj je popsán velmi věrohodně, že občas se díváte, jestli náhodou proti vám neletí dělová koule, nebo po vás někdo nestřílí z muškety apod.
Tento spisovatel to umí dokonale, klobouk dolů.
Těším se na další díl.

cori
02.09.2018 4 z 5

Tak Sharpe konečně pluje domů a vezme to přes Trafalgar. Naivně si myslí, že na lodi utají svůj poměr s lady Grace. Po nezáživné několika měsíční plavbě a nudných snobských večeřích dojde k bitvě. Takový malý exkurz do královského námořnictva. Popis bitvy je strhující.

druzickaster
24.11.2017 5 z 5

Pan Sharpe na moři, proč ne. I přes vlažný začátek byl příběh zajímavý a bavil jsem se až do konce.

david83
23.11.2017 4 z 5

Opět velmi pěkně napsaný příběh o Richardu Sharpovi. Podporučík se vrací z Indie zpět do Anglie. Loď na které se plaví je přepadena korzáry a poté zase získána zpátky Angličany. Během plavby se hrdina zamiluje a zůčasní se bitvy u Trafalgaru. Výhodou knihy je čtivost a většinou historická věrnost. Příběh je podán čtivě, ale je krajně nepravděpodobný. Každopádně doporučuji.

KAREL6725
15.11.2017 4 z 5

Pro mě, zatím nejslabší díl v sérii pořád dobré, ale předcházející díl byl lepší. Jako vždy, dobrý popis bitvy. Ale rozhodně stojí za přečtení . Uvidíme co přinese nový díl.

bertrand
04.08.2017 5 z 5

Podle mého skromného názoru laskavému čtenáři odporučuji Sharpův Trafalgar jako nejlepší knihu série.

sioux
03.03.2017 3 z 5

Trochu slabší Sharpe. Život na lodi mě bavil jen asi do půlky a Trafalgarská námořní bitva mě moc nechytla. Ono to ve filmu vypadá velkolepě, ale v realitě to byla docela nuda. Nebyl vítr a lodě stály a koukaly na sebe. Indické příběhy mě zatím bavily více.

Velkomožný
19.06.2016 3 z 5

Prakticky souhlasím se vším níže v komentech napsaným, dovolím si připojit jen pár postřehu (SPOILERY):

* Sharp si zatím v každé knížce nabrnkne novou ženskou, jako proč ne, ale stále stejný typ už trošku nudí :-) A to, že snad vyloženě tělesný vztah pujde na váýlečné lodi utajit to, bylo docela bláhové...
* vražda toho notáře mi moc k charakteru Sharpa nesedla
* super popis života na bojové lodi, v kombinaci se sérií od jiného autora (Patrick O´Brian - Velitel šalupy) tvoří úžasné combo

Ale zatím se sérií spokojenost a jedeme dál :-)

tenax
31.05.2016 5 z 5

Z mého pohledu zatím asi nejlepší (pokud je to vůbec možné) díl série o Richardu Sharpovi. Na pozadí napínavého a současně romantického příběhu je v knize neuvěřitelné množství detailů z konstrukce a ovládání tehdejších plachetnic, života a organizace posádek na nich. Vše vrcholí detailním, téměř minutu po minutě líčeným průběhem bitvy u Trafalgaru. Tradičně neschází ani orientační mapka a historická poznámka s dalšími podrobnostmi a statistickými údaji o bitvě. S nadsázkou by se dalo říct, že vše, co vím o bitvě u Trafalgaru, vím z této knihy.