d.fogas d.fogas komentáře u knih

☰ menu

Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Pro podobne, ale lepsi zkuste najit "Zpev drozda" a "Potomci lidi".

16.06.2023 3 z 5


Liščí gambit Liščí gambit Yoon Ha Lee

Chci napsat, že knížka je špatná. Ale ona tak úplně špatná není. Chci potvrdit myšlenku předchozího komentáře, že jde o drama z velitelského můstku, ale ono to tak úplně zcela není. Chci ztrhat autora, za to, že si vymýšlí košatou terminologii s pochybnými fyzikálními základy, ale to už dělalo i spoustu autorů před ním.

Navzdory mému prvotnímu znechucení z neznámých termínů, jsem knížku bez větších potíží dočetl až ke konečnému "rozuzlení", a ani mi moc nevadilo, že si u spousty popisů průběhů bitev nedokážu úplně představit, co se vlastně na bitevním poli děje.
Pokračování číst nebudu, neboť mi tak úplně nesedí motivace hlavního hrdiny, který je ochoten pro vybudování nového řádu kompletně zničit řád původní. Kvituji, že je autor přesně numericky v poslední kapitole vyjádřil, což znamená, že hlavní hrdina počítá, kolik lidí muselo umřít, aby naplnil svou vizi.

Koukám, že kniha dostala ocenění za prvotinu autora, tak se možná v příštích dílech trochu vypsal, a další díly už možná trochu více připomínají příběh postav s propracovanými motivacemi, nikoliv řadu po sobě jdoucích intrik v intrikách, příběhů válečného hrdinství a obětování nezúčastněných pro vyšší dobro toho kterého správného kalendáře.

15.06.2023 3 z 5


Rock mého života Rock mého života Ondřej Neff

"Elvis žije. Tak jej pojďme zabít!"

Dějově by kniha stačil i na trilogii kolik se toho v ní děje.

Škoda, že se autor trochu nerozepsal o těch islámských fundamentalistech, co obsadili většinu Plesnivky a taky trochu více o tom, jak vlastně funguje Miagiho motor a jak přesněji probíhala kolonizace Měsíce a o technologiích dlouhověkosti a jak je možné ze zachované hmoty znovu vybudovat jedince, tak jak byl předtím než přestal fungovat.

Náročně nenáročné čtení, které se nebere moc vážně a celkem to funguje. Předpokládá to, že si oblíbíte hlavní postavy a pak už jen sledujete jak zachraňují sebe a někdy i Měsíc před zničením, a znovuvybudováním. A samozřejmě Elvis.

26.05.2023


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Tak jsem si při čtení této knihy alespoň nastudoval moskevské reálie.
Četlo se to dobře i když jsem už zhruba po 5 kapitolách tušil, že to bude teda hlavně o putování a nějaké vygradování děje k velkému finále asi úplně nehrozí. Rusko je velké, najít zde jde leccos, a moskevské metro je toho odrazem. Lidi na sebe jsou jako saně a kdyby to nestačilo, fallout z války produkuje svinstva takové, že si mohou tykat s Lovecraftianskými Prastarými. No a pak jsou tu ještě krysy...
Prostě o zábavu je postaráno a člověk si tu četbu tak nějak užívá a závěr ho vlastně ani nějak moc nepřekvapí. Jsem docela zvědavý i na další díly.

22.09.2016 4 z 5


Kurz tvůrčího psaní Kurz tvůrčího psaní Jincy Willett

Záleží jaký typ čtenáře jste, já knihu hodnotím jako excelentní, nicméně chápu, že třeba polovina čtenářů může říct, že byla slabá či že je byla moc náročná na sledování. Mě sedla a výborně jsem se bavil.

08.08.2016 5 z 5


Rouhání Rouhání Douglas Preston

Velmi čtivé. Pominu-li zápletku s šíleným kazatelem, tak se mi to moc líbilo, autor asi usoudil, že čtenáři potřebují drama. Náboženští fanatici - they never fail to dissapoint ...

07.06.2015 5 z 5


Deník polepšeného psa Deník polepšeného psa Martin J. Howard

Půjčil jsem si knihu s nadějí, že mne rozesměje a pobaví a tuto naději kniha naplnila. Bylo zde několik opravdu hezkých momentů, které mě "dostaly", takže jsem se od srdce zasmál. Jinak to bylo hodně o psích hovnech. :-)

16.01.2015 4 z 5


Nejhledanější muž Nejhledanější muž John le Carré (p)

Bláznivý muslimský imigrant se smečkou policistů v patách, postarší bankéř, který chytne druhou mízu, idealistická právnička a samozřejmě hry tajných služeb v nichž tito tři figurují - to je recept v pravdě výživný.
Zápletka je spíše banální, nicméně autor píše velmi poutavě a čtivě. Zabývá se aktuální tématikou islámské imigrace a spíše podporuje liberální přístup oproti tradičnímu xenofobnímu konzervatismu.
Neměl jsem problém pochopit motivace jednotlivých charakterů knihy a osobně mne její čtení velmi bavilo.
Koneckonců - dobrý konec všechno dobré - čeká člověk spíše u komedie a tady se jedná o knihu zabývající se činností tajných služeb.

09.01.2015 5 z 5


Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Andrzej Sapkowski vrací úder a je zpět a ve skvělé formě. Ti co četli jeho předchozí knížky mohou popustit uzdu nostalgii, kterak před 10-15 lety žmoulali v rukou skvělou Krev elfů a také Čas opovržení a sledovali osudy Ciri přes celou pentalogii Ságy o Zaklínači. Ciri sice v Bouřkové sezóně chybí a i Yennefer se tam spíše jen tak mihne (nicméně v Geraltově mysli je stále), ale jinak je to moc pěkné čtení.
K trochu zanedbaným stránkám knihy patří, že děj a zápletka by šli ještě trochu více ozvláštnit a vyšperkovat, místy děj přijde předvídatelný a chybí překvapení (tedy pokud nečekáte, že padouši zvítězí).
Asi je to taky trochu i na objednávku k pomalu vycházející hře Witcher 3: Divoký hon, že se Sapkáč nechal zlákat k pokračování, ale proč ne - značka je to parádní a snese porovnání s čímkoliv co na nás může (zvlášť v poslední době) nachystat Hollywood a u mně má při tomhle srovnání zaklínač vždy přednost.

21.11.2014 4 z 5


Syn hvězd Syn hvězd John Morressy

Dobrodružná romantická sci-fi. Přečetl jsem ji dvakrát a až při druhém přečtení si uvědomil, že ji čtu podruhé - takže asi nevýrazná, po roce si nevzpomenete, že jste ji četli. Ale jinak - proč ne, nečte se špatně.

18.11.2014 3 z 5


Čtyři kapitáni Čtyři kapitáni Nikolaj Kornejevič Čukovskij

Těžká nostalgie. Soudím, že výsledek hodnocení knihy ostatními je důvod obdobný.
Koho dneska zajímá jaké útrapy absolvovali mořeplavci před nástupem parou ovládaných lodí?
Nicméně za mně dávám pět.

17.10.2014 5 z 5


Lovkyně informací Lovkyně informací Taylor Stevens

Půjčeno z knihovny jako oddechová četba. Autorka dává k dobru své africké zkušenosti a děj má grády. Autorčin styl psaní mi celkem seděl tak půl napůl děj a rozhovory, často se řešily motivace jednotlivých postav.
M. je sympatická hrdinka, ale její schopnosti jsou možná až příliš přehnané - 22 jazyků a z různých jazykových oblastí, převleky, boj s nožem, sniperkou, svede koho chce ale má problémy ovládat sama sebe (i vzhledem ke své pohnuté minulosti) a při dobrodružstvích stihne prožít i milostné vzplanutí, které nemá úplně daleko do červené knihovny.
Hlavní padouch dostává na můj vkus málo prostoru a jeho motivaci jsem sice pochopil, ale úplně mi neseděla.
Ale kolem a kolem - dobrý - čili za tři :-)

17.10.2014 3 z 5


Proč mají sloni velké uši Proč mají sloni velké uši Chris Lavers

Čtivě napsaná věda, tedy, ono to vlastně ani jako věda v autorově podání nevypadá. Doporučuji.

07.04.2014 5 z 5


Stroncium Stroncium Jiří Kulhánek

Vzhledem k tomu, že už jsem od autora četl asi skoro vše co napsal, mne Stroncium absolutně nepřekvapilo. Hrdina nezničitelný, přes nepřátelé není vidět na horizont, technologické a vědecké chuťovky - i když nakolik přesné je otázka. Tentokrát se však vyhnul žánru fantasy s upíry atp. a přimíchal do toho podstatnou dávku mediokracie. Něco ohledně stylu jakým píše je velmi návykové, knížku jsem četl jedním dechem za dva dny, ale to jen proto, že jsem musel i do práce. Pro nováčky bych asi doporučil spíše začít Cestou Krve.

07.03.2014 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Kniha, která mne pobavila a určitě silný nadprůměr - ale na hvězdy žánru ještě trošku ztrácí. Forrest Gump měl přeci jenom ještě romantickou dějovou linku s Jenny, které se tady autor elegantně vyhne a co se týká výbuchů smíchu tak ty se konaly spíše ojediněle, spíš to byly takové víceré uchechtnutí nad jednotlivými fórky. Asi bych ještě v souvislosti s tím zmínil Jak jsem vyhrál válku - mou oblíbenou knížku.

27.02.2014


Právo na smrt Právo na smrt Rex Stout

Nero Wolfe k Archiemu Goodwinovi ".právě uvažuji o dvojhlásce.."
Jemné, vtipné, elegantní -staromódní detektivka bez pobíhání a střílení.

05.02.2014 4 z 5


Smrtelná neděle Smrtelná neděle Jaroslav Putík

Možná trošku skrytým motivem knihy je srovnání psychologického přístupu lékaře, který přistupuje k lidskému vědomí analyticky a živelné existence ženy založené na emocích a prožitcích.¨
Knihu bohužel už nemám, ale byla dobře napsána. Doporučuji.

05.02.2014 5 z 5