Calypso Calypso komentáře u knih

☰ menu

Špinavé sázky Špinavé sázky Robert B. Parker

Spensera známe jako většinu času striktně monogamního, proto je jeho bezstarostné randění (a sex) s Brendou Loring i Susan Silverman zároveň poněkud šokující. Susan nakonec dostane přednost, Brenda už se v knihách neukáže a nejeden čtenář, včetně mé maličkosti, by si přál, aby to bylo opačně.

Brenda se ještě objeví na počátku 80. let v jedné z několika málo Parkerových povídek. Jmenuje se 'Surrogate', je k dohledání na internetu a velmi uspokojivá.

22.04.2024


Tchyně nemá jazyk Tchyně nemá jazyk Kateřina Rudčenková

'Fascinovalo ji, že ke zrušení tříletého vztahu dvou lidí stačí jednostranné rozhodnutí. Divila se, proč se za takovou zradu neodsuzuje k trestu vězením. (Když za takovou drobnost jako čtení cizích mailů hrozily až dva roky).'

Navíc William je dle mé zkušenosti dost věrné a jen velmi málo přehnané vyobrazení mužských veganů/vegetariánů.

19.03.2024 3 z 5


Tajný pánský knižní klub Tajný pánský knižní klub Lyssa Kay Adams

(SPOILER) 'Odpor proti dýňovému latte je dokonalým příkladem toho, jak toxická mužnost prostupuje i těmi nejobyčejnějšími věcmi v životě.'

Pokud bych to brala jako parodii, tak by to chvílemi mělo něco do sebe, ale mám obavu, že je to vše myšleno vážně, včetně prohlášení, že každá (!) ženská miluje regentské romance a pokud jich nemá plnou knihovnu, tak čtečku zcela jistě. Čím to, že tzv. ženské čtivo často nejvíc podporuje genderové stereotypy a to i když jsou, jako zde, zahaleny do woke termínů.

Postavy spolu vůbec neumí komunikovat, což je jejich největší problém (podle chování They a hlavně její příšerné sestry by si člověk myslel, že Gavin udělal bůhvíco, ale jejich rozepře je relativně banální), naštěstí čtení o hraběnce všechno zachrání, i dětská traumata se víceméně zahojí díky jednomu rozhovoru se zhýralým otcem. Mimochodem, každou chvíli je zmiňováno, jak se dvojčata dívají na filmy. Ve třech letech se na filmy ještě nikdo nedívá, snad tak na kratinký animák.

Nalákalo mě, že se kniha odehrává v mém oblíbeném městě Nashville, ale ve specifický genius loci jsem doufala marně. O jedné restauraci s živou hudbou a tanečním parketem se dozvíme, že 'jiná taková v Nashville není'. Co si pamatuji, tak živou hudbu mají v hudebním městě v každém druhém či třetím podniku, i v jednom oblíbeném zapadlém, kde snad neobměnili jídelníček a nezměnili ceny od třicátých let.

Překlad mě neiritoval tolik, jako některé kolegy zde, ale někdy praští do očí přílišná vulgarita - 'Gavin pokynul Thee, aby ho vybrala, protože v těchhle sračkách byla mnohem lepší než on' - 'A byla to ta nejžhavější podělaná věc, jakou kdy v životě viděl' - už originál nebude příliš jazykově vytříbený a doslovné přeložení generických 'fucking' a 'shit' zní česky ještě o dost víc obhrouble. Časy, kdy i žánrová literatura měla povznášet ducha, jsou již pryč. Ach jo.

12.03.2024 2 z 5


Někdy je potřeba prohodit role Někdy je potřeba prohodit role Eva Vychodilová

Všechny povídky na jedno brdo, pointa buď není nebo je nesmyslně sadistická. Vysokému hodnocení vůbec nerozumím.

10.03.2024 2 z 5


Lily, víla z tůňky Lily, víla z tůňky Lucy Fleming

I když už jsem velká, v hloubi duše bych pořád ráda kralovala své tůňce nebo jezeru. Božsky krásné ilustrace.

22.02.2024 5 z 5


Bukowski ve vaně Bukowski ve vaně Philomene Long

Jediné co si ze čtení pamatuji je, že legendární sexbomba Mae West je v knize zmíněna dvakrát, jednou v mužském a jednou v ženském rodě. Otřesná redakční práce.

18.02.2024


Poslední šance Poslední šance Robert B. Parker

(SPOILER) 'Ty žiješ v Brookline?' podivil jsem se.
'Jsem snad Žid?' namítl Epstein.
'Podle mne ano.'
'A mám rád delikatesy.'
'Moje přítelkyně je Židovka a žije v Cambridge,' namítl jsem.
'Někdy se zatoulají,' opáčil Epstein.
'Na druhé straně, je to psychiatrička,' dodal jsem.
'Nikdy se ale nezatoulají daleko,' filozofoval.

Zdá se mi, že čtenáři Parkera se dělí mezi fanoušky jeho rané tvorby a ty, kterým víc vyhovuje pozdější styl, který neobsahuje o moc víc než sled briskních dialogů. V obou případech ale detektivka stojí v pozadí politicko-sociologickému pozorování. Spenserovy začátky byly velice politicky korektní (dnes už by mu byla vytýkána toxická maskulinita), ale na stará kolena se neštítí záporáka, který byl hrdinou kontrakultury (když vyšel první Spenser, tak ostatně Vietnamská válka ještě trvala) a měl vazby na radikální levicovou organizaci Weatherman (stejně jako Barack Obama, který byl dosazen do Bílého domu rok po vydání). Už jen kvůli tomu musím čtvrtou hvězdičku přihodit (zajímalo by mě, jestli se skupina Weatherman objevuje i v nějaké jiné detektivce). Pro pochopení děje je ale dobré mít už trochu načteny předchozí díly z 80. let.

Český název je nic neříkající a nesmyslný a věnování je adresováno Rose ('jako vždy'), ale vždycky to byla Joan, takže pravděpodobně chyba.

12.02.2024 4 z 5


Falešný sňatek Falešný sňatek Magdalena Mintová

Neuvěřitelně hloupé a nesympatické. Ani oku lahodící obálka a fakt, že to není tak vulgární jako Hartl, nevytáhne blábol, jehož vrcholem je opakované zvolání 'tak jsem se nezasebevraždila', na jednu hvězdu. Nechápu, jak toto může vydat renomované nakladatelství. Srovnání s Bridget Jones nebo Pravou blondýnkou je úplně mimo.

22.01.2024 odpad!


Astrologie pro zamilované Astrologie pro zamilované Liz Greene

Jen málo knih o astrologii je kvalitních a přestože toto je jedna z nich, nemohla bych nikomu zazlívat, pokud se nechá odradit názvem (už v originále trochu mimózním, o milostných vztazích to primárně není) a naprosto strašidelnou bulvární obálkou, která koresponduje s obsahem asi nejméně ze všech knih, které jsem kdy viděla.

01.01.2024 4 z 5


Bestiář Bestiář Barbara Nesvadbová

Leckdo se tady pohoršuje a doufá, že to není ze života. Nevím, jak si to mám brát, protože při pročítání po více než dvaceti letech si místy připadám, jako bych listovala starým deníkem (který jsem si nikdy nepsala). Není to velká literatura, ale dýchá to specificky ženskou zkušeností. Nechápu tak malé hodnocení, zvlášť v porovnání s výplody Hartla, proti kterým je Nesvadbová Anais Nin a Henry Miller dohromady.

'Mám si snad já nechat vyrobit tričko - 'Jiný muž, stejná sračka'?!'

Taky mám za sebou kvalitní přípravku. Hádám, že Alex sám nebude natolik reálný jako Karlin milenec z předchozího dílu, dánský finančník Michael B. Stennicke (kterému je prvotina Řízkaři věnována).

Citát - 'Každá ženská potřebuje fašistu' - je tu mylně připisován Erice Jong, ve skutečnosti ho napsala Sylvia Plath.

01.01.2024 4 z 5


Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

Kolegové si stěžují na překlad. Je pravda, že by se na něm dalo leccos vylepšit, ale ještě to není nic proti jiné YA knize, kterou jsem letos četla - Na jedné vlně. Tam člověk teprve potřeboval skvělou znalost anglo idiomů, aby pochopil, co chce překladatel říci.

Temné a kruté lži mají dokonalou obálku, hutnou atmosféru a prostředí, které miluji. Nadpřirozené prvky jsou spíš naznačeny, šlo je využít podstatně více a většinu knihy se toho zase tak moc neděje.
S odstupem mi přijde nejzajímavější, že La Cachette je inspirováno skutečnými místy - první je Cassadaga na Floridě, které je skutečně nazýváno 'psychic capital of the world', druhé Pilottstown v Louisianě, které posloužilo jako zeměpisná předloha.

Mimochodem, nazývat někoho přitažlivého 'skvělej hlt vody' nemá chybu.

27.12.2023 3 z 5


Na ocase ozvěny Na ocase ozvěny Markéta Zvolánková

'Zásadně nesnesu
to, když jsem ve stresu,
když na mě padá stín reality,
když úzkost leze mi do ulity,
když polštář dusím a řvu,
když okraj útesu
je blíž...,
než bývals kdy ty.'

19.11.2023


Lyrika Lyrika Percy Bysshe Shelley

Z větší části přečteno v Livornu, kde jsem bydlela jen několik minut od Shelleyho domu. Ani tato atmosféra mě ale zcela nepřesvědčila. Poezie se próze v mých očích rovnat nemůže a myslím, že Frankenstein bude mnohem intenzivnější počtení.

07.09.2023 3 z 5


Hugger Mugger Hugger Mugger Robert B. Parker

'Kdy jsme byli naprosto nehybni a přitom jsme cítili, že jsme jako dva oceány, které se prolínají kdesi na dně světa.'

Taková poezie (a vaření) vyplýtvána na Susan. Parkerova manželka prý nesnášela, když jí někdo připomněl, že posloužila jako předloha. Navíc je kuriozní, jak ve spenserovském světě jakoby ubíhá čas normálně - 'byli jsme někdy v San Francisku od té doby, co jsem tě tu před patnácti lety zachraňoval?' (a to už spolu byli nějakých deset let) - ale v každém dílu je jim pořád něco mezi čtyřiceti a padesáti. Spensera ženské pod 38 let téměř nezajímají, což je v literárním světě věc nanejvýš pozoruhodná a sympatická.

27.08.2023


Schovka Schovka Jack Ketchum (p)

(SPOILER) Není to žádný zázrak, rozjezd je dost pomalý a postavy nejsou zrovna zajímavé, ač je patrná snaha vtisknout alespoň ústřední dvojici nějakou hloubku. Plusem je povedená grafická úprava, neškobrtající překlad (navíc bez překlepů, v dnešní době vzácné), vylíčení psů v nelichotivém světle (nevím, jestli by se to dnes vůbec vydalo) a fakt, že ze dvou ženských hrdinek nakonec přežije ta, o které musíme několikrát únavně poslouchat, že má příliš výrazná prsa a stehna.
Mimochodem, vypravěč má narozeniny ve stejný den jako Ketchum a je fanouškem Henry Millera, kterému byl v reálu autor agentem.

Dočetla jsem se, že originální vydání disponuje zajímavým doslovem od Ketchuma o tom, co ho ke Schovce inspirovalo. Česká verze je zase jednou ochuzena.

21.08.2023 3 z 5


Monumenty I Monumenty I Václav Votruba

Zdá se, že jsem trochu snížila celkové hodnocení, jak už je mým dobrým zvykem. Co se dá dělat.

Sympaticky koncipovaná knížka, se kterou ale mám několik problémů. Ten zásadní je, že můj výběr by byl naprosto jiný, autor je příliš zaujat žánry jdoucími mimo mě. Metal a rock dostávají příliš prostoru (navíc se některé subjekty objeví více než jednou, což nedává smysl). To je samozřejmě věcí osobní preference a Votruba sám zmiňuje, že hudba je velmi subjektivní a nelze potěšit všechny. Proti tomu se nedá nic namítat, ale i tak mi přijde dosti zvláštní, že první půlka 90. let je vynechána, první album, které v této dekádě stojí za zařazení je něco od Cranberries, to jako zcela vážně? A Yoko Ono, za co soudruzi?
Kolegové tady již vypsali zpěvačky, které jim chybí a já budu taky obtěžovat menším seznamem. Místo Yoko Ono bych uvítala jména jako Björk, Tori Amos, PJ Harvey (jejich absence mi přijde zcela neuvěřitelná), Marianne Faithfull (ta je alespoň zmíněna v doslovu), Alison Goldfrapp, Suzanne Vega, Roisin Murphy (Moloko), Beth Gibbons (Portishead), Shirley Manson (Garbage), Nina Persson (The Cardigans), Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), Sheryl Crow, Dolly Parton, Ute Lemper, Laura Nyro, Loretta Lynn, Linda Ronstadt, Kate Bush, Sade, Lizz Wright, Julee Cruise, Tina Turner, Christina Aguilera, Melody Gardot, atd. Každý má jistě tu svou favoritku.

Obálka je povedená, korektury již méně, překlepů dost, i hrubky se najdou, v seznamech skladeb je občas binec (všimla jsem si toho hlavně u 'Celebrity Skin' od Hole). Abych jen nekritizovala, tak jsem tu i já našla několik zajímavých tipů.

Nakonec má top alba se ženským hlasem - 'To Bring You My Love' od PJ Harvey, které v některých dnech považuji za nejsilnější album kdy natočené, na druhém místě 'Little Earthquakes' od Tori Amos (ač by to mezi jejími devadesátkovými alby nebyl jediný kandidát) a o třetí místo by se strhla velká rvačka, takže ho ponechám s otazníkem.

(Adele mě taky vůbec nebere).

27.07.2023 3 z 5


Kokain Blues Kokain Blues Kerry Greenwood

(SPOILER) Phryne je moderní feministka zasazená do 20. let a nad jejím bohatstvím a schopnostmi by i Nancy Drew zezelenala závistí. Umí skvěle tančit, konverzovat, řídit auta, pilotovat letadla, provádět striptýz před fízlama, je sexuálně nevázaná (byla bych radši, kdyby byla lesba nebo se věnovala lehce nezvyklým praktikám, otravování s pesarem narušuje image super ženy bez jediné slabosti). Každý, kdo ji vidí, je jí okamžitě okouzlen (i v případě její asistentky, které podstrčila prášek na spaní bez souhlasu), je cvičená v pouličních bitkách s nožem (na vysokých podpatcích, přirozeně) a...možná toho bylo už dost.

Jedna hvězdička za jméno Phryne, druhá za vedlejší linku o surově prováděných potratech. Rozuzlení hlavní kokainové linky bylo dost bizarní ('zajímalo by mě, jestli je opravdu lesba, nebo se jen štítí tělesnosti', huh?), hlavní pašeračku přemůže tím, že jí se svým milým předvede sexuální výjev. Huh?

Stačilo.

(Navíc tisková chyba - poslední dvě kapitoly jsou obě uvedeny stejným citátem).

30.06.2023 2 z 5


Divné počasí Divné počasí Joe Hill (p)

Hill je lepší spisovatel než jeho tatík, jen kdyby to bylo bez nesnesitelné politické agitky. Vlhký sen, jak Izrael srovná Teherán se zemí, vzbuzuje dojem, že je autor podplacený Johnem Boltonem. Navíc by mě zajímalo, co má Joe proti Gruzii, ochutnal už někdy jejich božskou kuchyni?

28.06.2023


Manželské vraždění Manželské vraždění Éric-Emmanuel Schmitt

'Když vidíte ženu a muže jít na radnici, ptejte se, který z těch dvou bude vrahem toho druhého.'

'Možná se můžeme rozejít, ale nemůžeme se jeden druhého zbavit.'

'Tvoje nepřítomnost mě bude pomalu mučit, ale nezabije mě. Zůstaň se mnou. Nechci jiného vraha.'

Kam se hrabe Edward Albee.

05.06.2023 4 z 5


Fotografova hřbitovní zastavení Fotografova hřbitovní zastavení Richard Ulman

Krásné originální fotky, ale jelikož chybí informace, o jaké hřbitovy se jedná (proč?), tak hvězdička dolů.

25.05.2023 3 z 5