Kokain Blues

Kokain Blues https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371921/mid_kokain-blues-qHQ-371921.jpg 4 57 24

První z knížek ze světoznámé krimi série Phryne Fisherová vyšetřuje, předloha úspěšného televizního seriálu Miss Fisher Murder Mysteries (u nás na Netflixu). Dvacátá léta v Melbourne v Austrálii. Do města se vrací žena, která otřese smetánkou i podsvětím. Phryne Fisherová, s koktejlem v ruce a talentem na řešení malérů, se nezastaví před ničím. Phryne přijímá zakázku na vyšetření záhadných nevolností dcery londýnských přátel. Ta se odstěhovala za manželem do Melbourne, kam zamíří i Phryne. Pátrání ji přivede na stopu nebezpečného kokainového gangu. A díky novým známým – svérázným taxikářům – přibere i tragický případ zneužité dívky. Zároveň se znovu seznamuje s městem, ve kterém kdysi vyrůstala – s jeho krásami, předměstími, luxusními večírky i skandály.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro ženy
Vydáno: , Charleston Media
Originální název:

Cocaine Blues , 1989


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Přiznávám, že jsem nejdříve viděla seriál a knížky četla až pak. Nutno říct, že jde skoro o dvě rozdílné věci, ale nevadí. K seriálu mám asi trochu blíž, ale i kniha se čte velice dobře. Je nápaditá i napínavá. Doporučuji.

HelVall
25.12.2023 3 z 5

Kniha je spíše oddechová. Čte se dobře. Hlavní postava je napsaná jako vševěd - ví vše jen od pohledu. Přesto to bylo zábavné. Doporučuju - přesto od toho nečekejte přeborného. Abych řekla pravdu seriál je lepší


Calypso
30.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Phryne je moderní feministka zasazená do 20. let a nad jejím bohatstvím a schopnostmi by i Nancy Drew zezelenala závistí. Umí skvěle tančit, konverzovat, řídit auta, pilotovat letadla, provádět striptýz před fízlama, je sexuálně nevázaná (byla bych radši, kdyby byla lesba nebo se věnovala lehce nezvyklým praktikám, otravování s pesarem narušuje image super ženy bez jediné slabosti). Každý, kdo ji vidí, je jí okamžitě okouzlen (i v případě její asistentky, které podstrčila prášek na spaní bez souhlasu), je cvičená v pouličních bitkách s nožem (na vysokých podpatcích, přirozeně) a...možná toho bylo už dost.

Jedna hvězdička za jméno Phryne, druhá za vedlejší linku o surově prováděných potratech. Rozuzlení hlavní kokainové linky bylo dost bizarní ('zajímalo by mě, jestli je opravdu lesba, nebo se jen štítí tělesnosti', huh?), hlavní pašeračku přemůže tím, že jí se svým milým předvede sexuální výjev. Huh?

Stačilo.

(Navíc tisková chyba - poslední dvě kapitoly jsou obě uvedeny stejným citátem).

Leona333
01.07.2022 4 z 5

Z pohledu dnešní doby, je Phryne emancipovaná a soběstačná žena... Na počátku 20. století, se takové chování u žen moc netolerovalo a Phryne jistě dostala nálepku ,,buřičky, drzounky a dekadentní prostopášnice..." ; )
Tak či tak, knížka mě pobavila. Autorčin styl psaní mě v duchu přenesl do dob třpytivých flitrů, konfet, dobře padnoucích obleků, distingovaných frází a úsměvů. No a když se k tomu připlete nějaká ta záhada, nebo vražda...? Vím, kdo se nebude bát vše objasnit. ; )
Za sebe hodnotím jako milé, pohodové čtení.

ABF
19.09.2021 5 z 5

Úplně dokonalá detektivka, čte se jedním dechem. Doporučuji!

kikizubik
21.04.2021 2 z 5

Za mě dost velké zklamání.
Měla jsem velká očekávaní, což většinou knize nikdy neprospěje, ba naopak...Ale co si budem, díky seriálu jsem se o knížní sérii dozvěděla a jelikož je seriál famózní, tak jsem byla rozhodnuta knihu vyzkoušet.
Nicméně za mě velké ne.
Co se týče čtivosti a vtipnosti - tak doporučuji, ale jestli chcete nějakou dobrou detektivku z 20. let, tak hledejte jinde. Nějaké věci se vyšetřovaly to je pravda, ale nebylo to nejdůležitější.Hlavní hrdinka Phryne chodí na věčírky, na návševy, na nákupy....Moc vyšetřování nebylo. ALE ti co chtěji něco odpočinkového, krátkého, vtipného, tak doporučuji.

Aligator805
31.01.2021 5 z 5

Nejdříve jsem viděla seriál, který neměl chybu. A kniha byla super, vtipná, zábavná. Taková milá odpočinková záležitost.

gabriela9668
08.05.2020 5 z 5

První jsem viděla seriál a až pak četla knihu. Je skvělá, zábavná a vtipná. Lepší než seriál a ten mám ráda moc. Tady je lépe vykreslena postava. A není to diky Bohu zatíženo dramatickou linkou, jak v seriálu. A ženský obraz Chuck Norris se moc povedl.

SilvieK001
11.11.2019 5 z 5

Miluju serial o Phryne, který jsem viděla dříve, než jsem četla knihu. I ta je skvělá, je tam spoustu vtipných obratů, čte se dobře a mrzí mne, že se u nás překládá tak pomalu a že asi nezaznamenala takový úspěch, jako v zahraničí, kde i točí film a vznikl celý e-shop slečný Fisher. Pro mne skvělé pobavení.

klarence
11.08.2019 2 z 5

řekla bych, že místy krapet přehnané, dokonalá hrdinka, ale na dovolenou na uvolnění to docela jde

Ulala
04.08.2019 3 z 5

Trochu jiné, ale velká fantazie autorky se nedá popřít. V knize je snad vše co by tam být nemělo a také vše co by měla detektivka obsahovat. Že je to bláznivě uspořádané a zcela přehnané - no a co ? Proč si jednou nepřečíst "červenou knihovnu" v detektivním žánru. Když se slečna naučila od mistrů prát se, tančit, řídit závodní auto a v dalším díle i letadlo a ještě k tomu má peníze, tak proč by nemohla řešit bláznivé případy. Další díl si určitě přečtu.

13Renata13484
07.06.2019 5 z 5

Toto je první z celé řady knížek, které by mohly vyjít.....a nejen mohly, ale opravdu měly a to čím více, tím lépe :-D. Je to četba lehká, strhující, napínavá a její součástí je i pěkná dávka humoru.......... rozhodně to není žádná nuda a mezi řádky se dá číst i velká dávka lidskosti a snahy pomáhat lidičkám, kterým život mnohdy rozdal špatné karty. Slečna Fisherová je skvělá mladá dáma s velkou dávkou osobitosti.....a s laskavým srdíčkem. Vřele všechny díly doporučuji a určitě se u nich nebudete nudit......... Pro odpoutání se od reality a pro získání lepší nálady jako stvořené :-D

Anasa
01.01.2019 3 z 5

Dost dlouho jsem se nemohla začíst, pak jsem knížku přijala a dočetla. Další díl už ovšem číst nebudu. Přijde mi jak čtení pro ženy z poloviny 20. století nebo jako parodie na detektivku. Z motivů, kterých se autorka dotkla, by šlo udělat několik knih - dívka, kterou obtěžuje syn zaměstnavatelky, plánovaná vražda arsenem, andělíčkář, distribuce kokainu, ... A samozřejmě dívka, která rozřeší všechny záhady a policii strčí do kapsy. Přehnaným místům jsem se usmívala, ale ani tak mne kniha příliš nebavila.

pagac17
07.08.2018

Přečetl jsem první z knížek uvedené autorky, jedná se o předlohu úspěšného televizního seriálu, publikace je napsána zajímavým a přitažlivým problémem, s jakým se u jiných detektivek nesetkávám. Je to napínavá a úsměvná detektivka. Co jiného napsat, jen jí doporučit dalším čtenářům

PavlaČer
20.06.2018

Svižná a lehká, zábavná detektivka. Čtení především pro ženy, třeba na dovolenou ... je to malá knížka, snadno ji vmáčknete i do příručního zavazadla. :-)

Hobo
01.06.2018 4 z 5

Úsměvná, lehká a zajímavá detektivka. Nic jsem nečekal, takže předčila očekávání.

alnahu
25.05.2018 2 z 5

Kniha čtivá, ale čekala jsem něco víc. Pěkná obálka mě zlákala k půjčení.

markuc
21.05.2018 3 z 5

Dobra, ctiva kniha, ale cekal jsem vice - kriminalni zapletka je moc jednoducha (ale chapu vzhledem k obdobi, kdy se kniha odehrava), kazdopadne na me az moc zbytecneho popisu (treba co maji zeny na sobe). V neposledni rade je ale samotna "Fischerka" az moc dokonala, skoro az "superhrdinka", nedokazal jsem s ni moc sympatizovat. 70%

Chesterton
18.05.2018 2 z 5

Vtipné rozhodně, zábavné určitě také. Sebevědomí i nadhled jsem zaznamenala. Velice upovídaná s bulvárními rysy. Asi proto je v "podobných knihách" uváděno Padesát odstínů šedi. Lehké čtení velice.
Chtěla jsem ji do výzvy, ale bohužel. To fakt nedám. Scénky s taxikáři jsou filmové. Humorné detaily úžasné. Třeba na samém začátku s ukradeným diamantovým náhrdelníkem. Byla jsem nadšená. Skončila jsem krátce poté, co Phyrne "rychlým a zkušeným řezem mu přes volný kabát přeřízla šle a dalším řezem i pásek spodního prádla. . . . Mladíka rázem obklopila ta trochu divočejší polovina melbournské módní společnosti . . "
Pak už jsem jen listovala a hledala detektivku.
Slečna Marplová by těžko dostala záchvat smíchu, spíš vyrážku tuším. Být to označeno jako humoristický románek jsem v pohodě! Takhle musím velice ocenit pouze obálku. Moc povedená.

marcela231
17.04.2018 5 z 5

Vtipné i dojemné, čtení, které člověka určitě strhne! Slečna Fisherová se s ničím moc nemaže, možná až na módu, šatičky a střevíčky si užívá, a i to je zábavné!