Lyrika

Lyrika https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15171/lyrika-15171.jpg 4 14 3

Výbor obsahuje vedle intimní lyriky a básní s přírodními motivy i politickou lyriku, ve které básník, vynikající představitel revolučního romantismu v Anglii, citlivě reaguje na společenské i politické události své doby. Předmluva: Zdeněk Vančura

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

The Complete Poetical Works of Percy Bysshe Shelley , 1901


více info...

Calypso
Calypso
07.09.2023 3 z 5

Z větší části přečteno v Livornu, kde jsem bydlela jen několik minut od Shelleyho domu. Ani tato atmosféra mě ale zcela nepřesvědčila. Poezie se próze v mých očích rovnat nemůže a myslím, že Frankenstein bude mnohem intenzivnější počtení.

Šárkaxx
Šárkaxx
29.02.2020

Musím se přiznat, že počáteční politické básně mě moc nebavily, i když zase na druhou stranu obdivuju, jak se postavil k tehdejším poměrům, nepoddal se, i když některé dle komentáře, vyšly až v době, kdy už to bylo bezpečné. I když pak píše o přírodě atd., tak mám pocit, že všude se prolíná smutek z jeho životních ztrát.
Nemůžu říct, že bych si tu sbírku chtěla přečíst znovu, byla na mě dost těžká.


puml
puml
21.01.2017 5 z 5

Shelleyho nejlepší kousky se vznáší lehce nad zemí. Kupodivu se mi docela líbily i jeho politické básně. Ale jinak je Shelleyho tvorba poměrně dost nevyrovnaná. Nelze určitě říct, že vše co napsal, je genialní; to by bylo hodně nadnesené. Ale jeho verše působí i dnes svěže a mají v sobě kus opravdového srdcerváčství. Z anglických romantiků mě tak oslovil asi nejvíc. I když mám rád i Keatse a Wordsworthe. Ale ta lehkost a nevázanost, ten vzlet a pád, ta vzdušnost a zároveň zemitost jsou nejvlastnější právě Shelleymu. - Doporučuji.