Blanka_cte Blanka_cte komentáře u knih

☰ menu

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Knihu bych rozhodně doporučila všem fanouškům Harryho Pottera, protože je opravdu z velké části o natáčení této filmové série. Ono je to vlastně logické – Tom Felton na natáčení strávil skoro celé své dětství a dospívání.

V knize zaujme pohled do zákulisí tak velkého natáčení, kde se mísí ještě „neobroušení“ dětští herci s velkými hereckými esy. Jak k dětem přistupovala produkce? Jak k nim přistupovali ostatní dospělí herci, kteří v té době byli už dost známí? To všechno Tom v knize popisuje.

Zároveň se nebojí si ani nasypat trochu popel na hlavu, ať už co se týče krádeží na place nebo v obchodě. Ale možná to, být takový trochu „grázlík“, prostě ke klučičímu dospívání patří – snažít se vymezit si hranice a být mezi přáteli cool. Důležité je, jak k těmto věcem přistupuje v dospělosti, a je vidět, že opravdu vyzrál a zmoudřel.

Kniha je navíc neskutečně čtivá, čte se dobře a člověku je líto, když skončí. Brala bych ještě víc historek!

19.02.2023 5 z 5


Ta druhá paní Millerová Ta druhá paní Millerová Allison Dickson

(SPOILER) Tak tohle byl podfuk na čtenáře! Podle začátku to vypadá na oddechové čtení, ke konci první části začíná přitvrzovat a na začátku druhé části – velký zvrat (který příjemně překvapí)! Čtenář je napjatý, jak to bude pokračovat, postavy ho za tu dobu začaly zajímat, chce vědět, jak to dopadle a... autorka začne vršit jeden nesmysl za druhým!

Nedává to smysl. Ani trochu. Postavy se chovají nelogicky a velké odhalení na konci proběhne klasicky vyprávěním u stolu. Na to, že všem tečou nervy a na stole leží zbraň, mají všichni účastníci zamotaní do kauzy dlouhé promluvy, nikdo je nepřerušuje a nechá je odvyprávět příběh na celou stránku... Druhá část knihy byla prostě zklamáním. A finální opětovný zvrat, který opět nedával smysl, na poslední stránce knihy, byl už jen takovou třešničkou na dortu...

19.02.2023 2 z 5


Pravidlo žádných pravidel Pravidlo žádných pravidel Reed Hastings

Kniha mě bavila, četla se mi dobře. Nepřistupovala jsem k ní jako k pomůcce, od které bych se naučila něco, co můžu použít ve svém životě a práci, ale jednoduše jako k četbě o zajímavém konceptu Netflixu. Bohužel v našich končinách je nereálné, aby něco takového fungovalo :-/

11.01.2023 5 z 5


Historky z Tinderu Historky z Tinderu Lucie Macháčková

Ačkoliv mám Lucčiny stand upy ráda, v knižní podobě mi úplně nesedly. Představuju si, že by mě některé vtipy rozsekaly, kdybych seděla v sále a poslouchala ji, jak je vypráví na pódiu, jak se u toho tváří, jakou tomu dává intonaci, ale v knižní podobě tomu za mě prostě něco chybí.

10.01.2023 3 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Nevím, nakolik nechal Perry zasáhnout do knihy editora nebo nakladatele, vzhledem k tomu, že sám píše scénáře atd., ale za mě by jí určitě slušelo proškrtání některých pasáží. Dozvěděli jsme se velmi podrobně, jaké pocity zažíval v dětství, ale paradoxně o jeho dětství jsme se toho zas až tolik nedozvěděli. Úplný začátek knihy se mi četl hodně špatně právě proto, že Perry v něm dělal velké časové skoky a chvílemi vůbec nebylo jasné, kdy se která věc odehrála, v jednu chvíli mu bylo osm, pak už mu bylo tolik, že mohl pít a flirtoval s holkama. Časové skoky začaly dávat mnohem větší smysl až v pozdějších částech knihy a byly i lépe uvozené, takže člověk už se v tom tolik neztrácel. Přece jen skok z 20 let do 30 let je jiný, než když skáče z doby, kdy mu bylo 5, do doby, kdy mu bylo 19.
Já osobně jsem čekala, že o Přátelích a období Přátel bude v knize psát více, vzhledem k tomu, že to byla velká část jeho života, ale spíše jenom klouzal po povrchu. Jako by věděl, že o tom něco musí napsat, protože to lidi zajímá, ale ve skutečnosti se mu o tom vůbec psát nechtělo.
Trochu se mi začalo už ke konci zajídat neustálé opakování o Bohu v kuchyni a o tom, jak je závislost hrozná nemoc, za kterou nemůže. Jakoby... opravdu to nemusel opakovat tolikrát, jeho postoj jsem pochopila už poprvé.
Ačkoliv to vypadá, že knihu haním a nikomu nedoporučuju, tak naopak, přečetla jsem ji vlastně jedním dechem, dozvěděla jsem se spoustu věcí o Perryho životě, které jsem netušila. Jen, jak jsem psala na začátku, neuškodilo by seškrtání některých zbytečně obsáhlých a nezajímavých pasáží, opakující se názory a možná o trochu méně sebelítosti. Jo a taky pokud někdo čeká, že to bude vtipné čtení, protože to napsal komik a člověk, co hraje Chandlera Binga, tak bacha, opravdu to vtipné čtení není. Je to naopak hodně smutné čtení.

10.01.2023 3 z 5


Strážci brány Strážci brány Jan Urban

Skvělá příležitost, protože prvotní nápad o konci světa v Praze se mi moc líbil, bohužel tak trochu promarněná. Psychologie postav, které žijí stovky let a už ledacos na tomto světě zažily? Žádná není, všichni se chovají, jako by jim bylo maximálně dvacet, hází pubertální vtípky atd. Prostě jim to nevěříte. Hlavní hrdina opravdu těžce nesympatický. Nerada zatracuju autora podle jeho prvotiny, navíc jsem knihu dostala s dalšími dvěma pokračováními a končit hned na začátku se mi nechce, protože pokud k tomu člověk bude přistupovat jako k oddechovce, od které nečeká nic víc, mohlo by to fungovat, pokud se některé věci zlepší v dalších dílech – zejména ALESPOŇ TROCHU UVĚŘITELNÁ psychologie postav, lepší popisy, chyběla mi tam nějaká výraznější motivace (nejen) záporáků, míň tlačit na pilu s „hláškami“ (některé jsou vtipné, některé jsou dokonce skvělé! Ale zabíjí to těch 80 % nevtipných), přestože to má být šílená jízda, postavy se musí opravdu alespoň trochu chovat logicky atd... Pozitivnější recenze druhého dílu slibují, že se alespoň něco z toho zlepšilo, tak uvidíme :)

24.01.2022 2 z 5


Ve stylu steampunk Ve stylu steampunk * antologie

Líbí se mi, jak si nakladatelství s knihou vyhrálo. Krásná obálka i úprava, a přestože čteme knihu od více autorů, jazykový styl je jednotný a nikdo příliš nevyčnívá. Nejsem vyráběcí typ, takže neposoudím návody, ale povídání v knize mě zaujalo. Nevím, kolik práce odvedlo nakladatelství a kolik samotní autoři, ale překvapilo mě, jak dobře se to čte, přestože nikdo z nich není (co vím) spisovatel!

08.12.2021 5 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Čím více o něčem slyšíte, jak je to skvělé a prostě si to musíte přečíst, tím více jste zklamaní, když si to přečtete a zjistíte, že je to úplně jiné, než jaké vám to popisovali a co jste čekali... Kniha je napsaná opravdu velmi čtivým stylem, asi právě proto jsem ji byla schopná přečíst až do konce, ale opravdu jsem čekala větší pohled „do hlavy“ závislačky, co se v ní odehrává... Místo toho jsem dostala jen takový velmi rámcový příběh, jednoduše popis toho, co se dělo. Podrobnosti, které jsem čekala a ke kterým takové téma přímo vybízí, chyběly.
Takže mé zklamání asi hlavně pramení z toho, že jsem čekala, že vzhledem k vlastním zkušenostem může autorka to téma uchopit mnohem lépe a mnohem více do hloubky. Přijde mi, že jsem se vlastně o tom, co se odehrává v závislém člověku, nic nedozvěděla. Ale opravdu klobouk dolů jít s tím veřejně ven a všechno přiznat. I ty ne moc dobré věci.

07.12.2021 3 z 5


Život podle Lucie Život podle Lucie Lucie van Koten

Když jsem to četla, bavilo mě to. Ale šlo to bohužel odnikud nikam, proto nižší hodnocení - prostě forma blogových příspěvků tomu sluší víc :)

06.12.2021 3 z 5


Přátelé Přátelé Kelsey Miller

Jakožto fanoušek Přátel jsem si knihu užila. Moc! Četla jsem ji tedy v angličtině, protože na seriál jsem také koukala v angličtině a všechny hlášky znám jenom v angličtině, takže mi to dávalo větší smysl. Nevěřím, že všichni, co tady píšou komentáře o tom, jak se nedozvěděli nic nového, se skutečně nic nového nedozvěděli, já se toho dozvěděla opravdu hodně! O tom, co dělali herci před castingem, jak se k rolím dostali, o reklamě, o tom, jak 11. září ovlivnilo natáčení... Všechny díly Přátel jsem viděla mnohokrát a vůbec mi nedošlo, že ačkoliv se Susan a Carol vezmou, nikdy se v seriálu nepolíbí (a proč tomu tak je) atd. atd. Zasazení do kontextu doby a popis jiných seriálů hodnotím kladně, protože bez toho to prostě ohodnotit nejde tak, aby člověku došlo, jak moc a v čem byli Přátelé průlomoví.

06.12.2021 5 z 5


Kraken Kraken China Miéville

První kniha autora, ke které jsem se dostala, a hned zklamání (ale nebojte, ještě dávám šanci jedné jeho jiné knize ;). Kraken má opravdu slušný rozjezd, jako že opravdu. Jenže stejně rychle ztratí dech a neustálé vize a popisy a zdůvodňování čtenáře ubíjí. Ačkoliv mě opravdu zajímalo rozuzlení, nebyla jsem schopná knihu dočíst...

06.12.2021 2 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Kniha, která mě bavila od začátku do konce! Občas mám problém, když je v knize pomalejší start, ale tady mě už od začátku zajímalo, jak to bude pokračovat. Skvěle vymyšlený svět i příběh. O to zklamanější jsem byla z filmové verze, která z knihy nezachovává skoro nic, je přesunuta do jiné doby a tím pádem se v ní plní i jiné úkoly, a prostě podle mě absolutně nemá atmosféru knihy.

06.12.2021 5 z 5