BiiZet BiiZet komentáře u knih

☰ menu

Mechanický princ Mechanický princ Cassandra Clare (p)

Super, ani druhý díl série absolutně nezklamal. Čtivé, překvapivé, poutavé a zajímavé čtení. Doporučuji!

01.03.2024 5 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Kniha mě naprosto okouzlila. Ačkoliv pojednává o velmi těžkém tématu, jedná se o mimořádné dílo, a to ať už spisovatelčiným mistrným spisovatelským umem, originalitou příběhu či hloubkou myšlenek, které jsou v knize obsaženy. Opravdu moc doporučuji, stojí za přečtení.

26.02.2024 5 z 5


Mechanický anděl Mechanický anděl Cassandra Clare (p)

Kniha se pro mě stala velmi milým překvapením. Jedná se o originální fantasy svět, velmi zajímavý a ne povrchní příběh, navíc velmi dobře napsaný.

26.02.2024 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Na dobu, v níž byla kniha napsána, je její styl, práce s příběhem i jeho kompozicí velmi moderní a nadčasový. Příběh není fádní ani plochý, naopak, velmi promyšlený a originální. Analýza jednotlivých postav sice není nijak hluboká a přímá, ale jejich charaktery jsou postupně odhalovány samotným příběhem několika rodin a jejich osudů. Opravdu moc doporučuji všem k přečtení.

17.02.2024 5 z 5


Jednoho dne Jednoho dne David Levithan

(SPOILER) V základu se jedná o zajímavé pokračování série Den co den. Nicméně knize bych určitě vytkla pár věcí - objevuje se tam linie postav, které nejsou dokončené a jejich potenciál pro příběh je nevyužitý; některé události nejsou uzavřené a neobsahují pointu, a to je velká škoda. Za mě byl nejlepší první díl. Ačkoliv v tomto třetím díle jsem zase ocenila variabilitu kompozice a měnící se hlediska vypravěče.

12.02.2024 3 z 5


Den co den Den co den David Levithan

Oceňuji velmi zajímavou myšlenku a samotný příběh knihy. Nejvíce se mi líbí pasáže, kdy je přibližováno uvažování a prožívání jednotlivých postav (za mě by mohlo být v některých částech detailnější). Stejně tak bych ocenila více popsané jednotlivé postavy, aby bylo jednoduší si vytvořit představu, jak asi zhruba vypadají. Nicméně i tak to je velmi zdařile napsané dílo, které ocení všichni čtenáři, co mají rádi young adult literaturu či psychologické romány.
* Viděla jsem i film, který je líbivý a oddechový, ale nelze ho moc slučovat se samotnou knihou.

11.02.2024 5 z 5


Ještě jeden den Ještě jeden den David Levithan

Určitě je zajímavě zvolené hledisko vypravěče, tedy z pohledu druhé hlavní postavy Rhiannon. Nicméně pokud tuto knihu čtete ihned po prvním dílu, spoustu daných situací a rozhovorů si pamatujete a kniha přináší pouze nové informace z pohledu R. Ze zvídavosti a potřeby zjistit, jak příběh pokračuje, jsem druhý díl po 50ti stranách odložila a přeskočila rovnou na třetí díl. Nicméně tím nechci tento díl odsoudit. Možná by mu pomohlo střídání různých rovin vyprávění, jak to autor učinil ve třetím díle, aby byla kniha pro čtenáře zajímavější a poutavější.

11.02.2024 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Kniha pro mě byla velkým překvapením - skvěle zpracovaný originální příběh. Překvapivý a hluboký závěr. Opravdu doporučuji k přečtení.

02.02.2024 5 z 5


Davídek Weiser Davídek Weiser Paweł Huelle

Zajímavý postmoderní počin s napínavým dějem.

28.01.2024 3 z 5


Havířovina Havířovina Iva Hadj Moussa

Kniha mě velmi mile překvapila, a to ať jednotlivými tématy, které zachycuje, tak formou. Autorka velmi hezky experimentuje s narativem a různými motivy, jejichž prostřednictvím vytváří zdařilý obraz malé vesnice, obohacený o osobitost a hloubku lidských vztahů.

01.01.2024 5 z 5


Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

Pokud lze něco zdůraznit na této knize, tak je to její upřímnost, s níž popisuje bolest. A ačkoliv pojednává o náročném tématu, tak je napsaná velmi poutavě. S nečekanou lehkostí představuje bolestivé prožitky, nejen ženské, ale i mužské, za češ jí patří můj obdiv.

01.01.2024 5 z 5


Puklý chrám Puklý chrám František Křelina

Musím uznat, že kniha mě velmi mile překvapila :). Velmi oceňuji za příběhem schovaný balíček ruralistických hodnot a snaha poukázat na postavení vesnice v souboji s moderním rozvojem města. Vřele doporučuji pro čtenáře, který chce ochutnat klasický ruralistický román - tohle je ten pravý. :)

22.07.2016 4 z 5


Sedmikráska Sedmikráska Jaroslav Durych

Velmi milé čtení :) Velmi mě zaujal spisovatelův pestrý jazyk.

31.10.2015 3 z 5


Utrpení knížete Sternenhocha Utrpení knížete Sternenhocha Ladislav Klíma

S překvapením, těžké téma se mi docela lehce četlo. Kniha mě pozitivně naladila na další Klímovo dílo! :)

27.10.2015 3 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Od začátku do konce mě nepřestala kniha překvapovat. Každou větu přichází větší a tíživější napětí, že prostě nemůžete přestat číst, aniž byste ze soucitu a zároveň ze strachu nechtěli vědět, co se v dalších okamžicích stane, kdo půjde ven další. Sympatický mi byl nejen autorův styl, ale i některé postavy. Myslím, že autor dokázal velmi věrohodně vykreslit pocity člověka na pokraji sil, situaci, v níž člověk musí bojovat jen sám za sebe. Jsem ohromena :)

29.09.2015 4 z 5


Dům U tonoucí hvězdy Dům U tonoucí hvězdy Julius Zeyer

Kniha velmi překvapila, myslím, že jsem nic podobného zatím nečetla. Velmi příjemné setkání s J. Zeyerem. Můžu jen vřele doporučit :)

29.09.2015 3 z 5


Anděl Anděl Jáchym Topol

Docela zajímavá zkušenost s Jáchymem Topolem. Zaujala mě originalita jazyka i stylu, jakým je kniha napsána. Ze začátku jsem měla trochu problém se do příběhu začíst, ale po pár stránkách jsem se potopila do děsivého podtextu, který poměrně expresivní jazyk pořádně okoření. Nedořečené věty dokázaly udržet napjatost a pozornost až do konce knihy. Musím přiznat, že ke konci už jsem se docela bála. Dojem ve mně Anděl určitě zanechal a doporučuji všem. :)

21.09.2015 3 z 5


Potichu Potichu Jaroslav Rudiš

Kniha si mě získala velmi zajímavou kompozicí, ta téměř nedala prostor zdlouhavým a nudným pasážím. Co se týče tématu, velmi originální uchycení jednoduché skutečnosti, nad kterou se málokdo z nás zamyslí. Román se mi moc líbil a považuji ho za další zdařilý kousek Rudišovi tvorby ;).

07.09.2015 4 z 5


Filatelistické povídky Filatelistické povídky František Langer

Útlá knížka mne velmi příjemně překvapila :). Zajímavé téma, které mě zasvětilo do světa, jež byl pro mně téměř neznámý. Čtivě a lehce napsaný :). Všem doporučuji!

25.08.2015 3 z 5


Oidipús vladař Oidipús vladař Sofoklés

příjemná klasika :)

25.08.2015 2 z 5