Bedrich84 Bedrich84 komentáře u knih

☰ menu

Ida Ida Helena Černohorská

Audio na ČRo, krátká novela o životě na poválečné vesnici v Československu. Výborně napsáno, poslouchalo se to samo. Příběh popisuje vztah Idy, Němky přidělené na výpomoc v hospodářství a hospodáře Františka. Hlavní komplikace vytváří tlak na kolektivizaci a ústrky soudruhů, kteří to mají na starost. A Idin původ, taky na pohodě nepřidá. Člověk se neubrání fandění hlavním postavám a zlosti na systém, který jim hází klacky pod nohy.

23.03.2024 5 z 5


Trainspotting Trainspotting Irvine Welsh

Audiokniha na ČRo. Po geniálním filmu (který se mi vypaloval během dospívání do mozku, z VHSky nahrané z filmového klubu na ČT2 i s úvodním slovem Saskie Burešové) a skvělé knize jsem byl zvědavý na rozhlasovou audio verzi. A musím říct, že jsem vůbec nebyl zklamán spíš naopak. Čtveřice hlavních hrdinů ožila v mých sluchátkách jako bych je viděl před sebou. Mark, Šoufek (Sick boy mi znělo líp), Spud a Begbie. Kolem těch čtyř a heroinu se to všechno točí. Ostatní postavy jsou spíš do počtu, ale tihle čtyři jsou propracování a unikátní. Buď je milujete nebo nenávidíte nebo obojí najednou. Jsou každý svým vlastním způsobem šílený, poškozený, politování hodný a bojující o místo na slunci nebo přímo o život. Podle mě podrobná a přesná sonda do života určité části městské mládeže. V tomhle případě ve Skotsku, ale pasuje to asi na většinu Evropy. Věrohodné, bez příkras, bez moralizování. Kdo nezná měl by dohnat resty. Mě to perfektně bavilo i v této verzi. Soundtrack je kapitola sama pro sebe, dokonale vybraná hudba, geniálně sedí k příběhu.

29.02.2024


V noci je každá krev černá V noci je každá krev černá David Diop

Dlouho se mi nestalo, že bych přečetl knížku za dvě dopoledne. Napínavé, strhující, primitivní.. Příběh a myšlenky vojáka ze Senegalu v první světové válce.

24.02.2024 5 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Super kniha, vysvětlující proč se státy a aliance chovají, jak se chovají. Dobře se čte a dává věci do souvislostí. Dobrý start pro studium mezinárodních vztahů a jejich příčin.

24.02.2024 5 z 5


Lední medvěd Lední medvěd Jindřich Mann

V knize se míchají vzpomínky na dětství v socialistickém Československu a NDR, autorovi dětské sny a představy a reálné události a místa té doby. Ve vyprávění je cítit trocha nostalgie po dětství a zároveň kritika tehdejšího zřízení. Jazyk je hodně barvitý. Že je autor vnuk H. Manna a syn L. Aškenazyho jsem zjistil až doma v přebalu.

24.02.2024 3 z 5


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Orwellova prvotina, reportážním stylem popisuje vlastní zkušenosti ze života na okraji společnosti. Zážitky a míra chudoby jsou z dnešního pohledu úplně nepředstavitelné. Člověk si uvědomí v jak super světě a době vlastně žije.

24.02.2024 4 z 5


My My Jevgenij Ivanovič Zamjatin

Anti-utopický román z roku 1920!!, kritika nadvlády společnosti nad jedincem, jasná inspirace pro Orwellovo dílo 1984 (až překvapivě podobné), úplně otočené hodnoty, svoboda jako nebezpečí, fantazie jako choroba, absolutní pořádek a poslušnost jako jediná možná cesta. I po sto letech stále velmi aktuální.

24.02.2024


Koně se přece střílejí Koně se přece střílejí Horace McCoy

Skvělá kniha, celý příběh se odehrává na tanečním maratonu, zvláštní meziválečná atrakce, hlavní hrdinové se ho účastní hlavně z důvodu stravy zdarma po celou dobu účasti. Oba se snaží prorazit v Hollywoodu, oba zatím neúspěšně. Jejich situace je poměrně neutěšená, ale každý to nese úplně jinak. Během soutěže se odehrají různé bizarní scénky a situace a vyústí až v brutální konec, který překvapí i když čtenář už v průběhu ví, že happy end asi nebude..

24.02.2024 5 z 5


Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Lev Golinkin

Kniha popisuje, odchod jedné židovské rodiny na konci 80. let ze Sovětského svazu. Dala by se rozdělit do tří částí. První popisuje, co rodina prožívá v SSSR a při zařizování povolení k vycestování, antisemitismus, násilí, šikana, úplatky. Další část, je o životě a přežívání v uprchlickém táboře v Rakousku a potkávání se se západní kulturou a způsobem života. Šok z toho, že někdo dělá něco nezištně a nic za to nečeká. A poslední část vypráví o životě v USA a hledání sebe sama a vlastní identity. Kniha se dobře čte a je v ní dost zajímavých ne úplně známých faktů o SSSR, o uprchlickém řízení a dalších věcech, o jejichž existenci bez osobního prožití člověk nemá vůbec tušení.

24.02.2024 5 z 5


Nemáte šanci Nemáte šanci Jack Black

Zábavná, poutavá, údajně autobiografická kniha z roku 1926, popisující "kariéru" muže, který se rozhodl nechodit do práce. Postupně je tulákem, zlodějem, lupičem, narkomanem, vězněm nebo různou kombinací předchozího. Opravdu spoustu času stráví ve vězení. Výborně popisuje etiku a sociální vztahy z prostředí, ve kterém se pohybuje a myslím, že ač není rozhodně hrdinou v obvyklém smyslu slova sympatie čtenáře si většinou získá. Zajímavé jsou také popisy tehdejší praxe u soudů a ve vězení a jejich postupná proměna. Celkové vyznění knihy je takové, že proti státu/systému "NEMÁTE ŠANCI"

24.02.2024


Barmské dny Barmské dny George Orwell (p)

Orwellův román popisující, život v koloniální Barmě kolem roku 1920 na příběhu idealistického mladého Brita. Autor poukazuje na problematické věci koloniální vlády, pocit absolutní nadřazenosti, rasismus a nekompetentnost britských úředníků. Hlavní dějová linka je vlastně o milostném vzplanutí, které provází poměrně dost komplikací a přes různé výkyvy nakonec končí díky intrikám a řekněme politickým cílům okolí tragicky. Oproti jiným autorovým románům se mi kniha četla ne úplně sama. Postavy jsou někdy vylíčeny černobíle až parodicky. Orwell sepsal dílo na základě vlastních zkušeností s pobytem v této oblasti a myslím, že umožňuje udělat si poměrně dobrou představu o poměrech, které tam vládly a zároveň o tom jak formovaly spisovatele samotného.

24.02.2024


Kriegel - Voják a lékař komunismu Kriegel - Voják a lékař komunismu Martin Groman

Ne úplně letní dovolenková četba. Představuje opravdu pestrý život a dílo, tohoto přesvědčeného a idealistického komunisty. Na jeden život je to až neuvěřitelné, namátkou účast ve španělské občanské válce, lékařská služba v čínské armádě i pod americkým velením, budování zdravotnického systému na Kubě během vylodění v zátoce Sviní. Účast na vítězném únoru a činnost v 50. letech, ale také jasný postoj v srpnu 1968 a pozdější spolupráce s odpůrci režimu a šikana ze strany státních orgánů až do smrti a ještě chvíli po ní. Je pro mě těžké zařadit si osobnost Františka Kriegla, jako pozitivní nebo negativní, tahle kniha poskytuje maximum informací, rozhodně se nesnaží hodnotit. Mě z toho vychází idealista ochotný bojovat za své přesvědčení a to i se zbraní v ruce a riskovat svůj život, ochotný ve své víře ve vyšší cíle, přehlédnout i bezpráví, kterého si byl vědom. Ovšem jen do určité míry...

24.02.2024 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Popis životů tří generací žen vyprávěný poslední z nich. Příběh začíná před první světovou válkou, končí po sametové revoluci a odehrává se převážně pohraničí. V podstatě se jedná o soupis nešťastných až tragických událostí souvisejících s historickými událostmi. Do života rodiny zasáhne první světová válka, tuberkulóza, potom ztráta Sudet, poválečný odsun Němců, nástup komunistické diktatury a StB. Přijde mi, že autorka úmyslně vrší mizérii na mizérii a nenechá čtenáře vydechnout, občas mi to přijde až příliš roubované kolik ještě neštěstí se postavám přihodí nebo si sami způsobí. Občas se probleskne naděje, ale.. Byla to moje první kniha od Mornštajnové a po další asi jen tak nesáhnu.

24.02.2024 2 z 5


Paci, paci, pacičky Paci, paci, pacičky František Růžička

Kniha o dětství a dospívání za socialismu z pohledu kluka, co má rád kluky. Prožívá dětství s despotickým otcem komunistou, později dospívá a ve společnosti svérázné babičky. Vyprávění je dost explicitní a trochu nesourodé, plno příběhů o masturbaci, sexu a pocitech kolem těchto věcí. Na mě občas až příliš popisné. Občas se vyskytne něco humorného, za mě je to ale především o šedi, marasmu, pokrytectví a nepochopení všude kolem.

24.02.2024


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Co teda jako bude, He? Stejně jako bolšácká část mladejch bajatů v mým okolí za chorošnejch časů na konci druhýho milénia, kdy jsme ještě chodili oblečený dle poslední módy, drinkali po barech a občas pod rouškou starý dobrý najtky rozdali bitkově tolčoků, tmou občas problejskly rejzry nebo najfy a vzduchem svištěly čejny, ach bratři moji, jsem byl fascinován touhle chorošnou knihou. Hltali jsme tenhle příběh o partě mladíků, žijících pro současný okamžik, bez ohlížení se na jakákoliv pravidla. Pak se odněkud vynořil výborný kubrickův film a tím se naše představy vizualizovaly. Dokonce jsem byl i na divadelní inscenaci. Leckdo kupoval bílý dresy a buřinku. Učili jsme se jazyk našich hrdinů a vkládali do běžné řeči. Jestli je pro nějaké dílo použít slovo kult, tak je to tohle. Přes všechno, co se stane pokornému vypravěči Alexovi, pointa kterou jsem si z toho pro sebe možná trochu účelově vydoloval, že svoboda je důležitější než pořádek, mě provází životem doteď.

Výborná je i audiokniha ve skvělém podání Davida Novotného

24.02.2024


Pod jednou střechou Pod jednou střechou Jan Werner

Brutálně obsáhlá kniha snažící se popsat příběhy, motivace a postoje lidí, kteří se v porevoluční době, rozhodli postavit rostoucímu násilí ze strany rasistických a neonacistických skinheads. A to jedinym způsobem, který jim byl srozumitelný, odpovídat na násilí stejnou mincí. Kniha je rozdělená do dvou částí, první uvádí čtenáře do problematiky, popisuje dobu a příběh očima autora tak, jak ho viděl a prožil on se svojí partou. Jedná se o v určitém okruhu legendární Bulldog Boot Boys crew, která se scházela v žižkovském klubu Propast. Kniha tak mapuje existenci téhle party v letech 1994-1998, která tak nějak zhruba odpovídá životnímu cyklu většiny uskupení tohoto typu. Pro insidery je to zajímavé, pro lidi z venčí těžko říct. Jazyk knihy je podle mě až příliš odborný na to, jaká témata se řeší, ale asi je pro autora přirozený. Druhá, možná ještě zajímavější část, jsou rozhovory s pamětníky a zúčastněnými z různých subkultur, které spojovala potřeba bránit se a bojovat proti šířícímu se neonacismu v ulicích.

24.02.2024 3 z 5


Horečka Horečka Václav Hrabě

Jediná autorova próza a jedna z velmi mála knih, ke kterým se opakovaně vracím. Příběh je v podstatě jednoduchý a popisuje peripetie maturujícího mladíka. Ale jak! Člověk na hranici dospělosti, rozhodně už né dítě, spíš dospělí, který ještě neztratil přesvědčení, ochotný pro vlastní ideály obětovat téměř cokoliv. Je to plné melancholie, vína, cigaret, lásky, zklamání a jazzu. Toulky ranní Prahou po celonoční párty, Romeo a Julie s cigaretou v puse a lahví vodky v ruce a všechno to kolem.. Pokud si chcete zavzpomínat na šťastné, dojemné a dramatické období života kolem maturity není lepší volba. Autor je především básník a i v této prozaické knize je to znát, některé popisy a obrazy jsou vskutku básnické a nezapomenutelné...

24.02.2024 5 z 5


Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Co si přečíst po úmrtí autora než knihu nesoucí jméno Nesmrtelnost? Nesmrtelnost, touha po ní a její různé podoby jsou důležitým motivem knihy. Autor je zároveň vypravěčem i účastníkem některých dějových linek, které se složitě prolínají vystupují v nich historické postavy jako Goethe, Hemingway, Bach atd., krom nich také odkazuje na literární postavy a sledovat všechny návaznosti a propojení je osvěžující, ale náročné. A nedělám si iluze, že mi něco neuniklo. V knize se hojně vyskytují hluboké filozofické úvahy a zamyšlení, ale také poměrně exaktní popisy sexuálních styků a pocitů kolem nich, něco působí věrohodně, něco spíš na efekt. Dílo každopádně zajímavé a spousta myšlenek velmi originálních.

24.02.2024 3 z 5


Zmizelá osada Zmizelá osada Karel Klostermann

Povídka o nelehkém životě v dřevařské osadě na Šumavě kolem roku 1870, působivé popisy přírody, způsobu práce a života tehdejších lidí pracujících v lese a jejich rodin. Člověk si to už ani neumí představit. Doba, kdy se čas řídil východem a západem slunce, topilo se a vařilo na otevřeném ohni v místnosti a kouř odcházel netěsným stropem. Příbuzný člověk s postižením se zavřel do oddělené kobky. Popis zimních měsíců i chování postav je chvílemi až děsivý, navíc se v osadě stane čin kriminálního charakteru. A dotčené společenství se s tím vypořádá po svém, bez úřadů. Hlavní trest připraví vyníkům až osud.

24.02.2024


Příběh kriminálního rady Příběh kriminálního rady Ladislav Fuks

Když se řekne Fuks napadne mě Spalovač mrtvol a taky, že druhé, tak silné dílo málo kdo napíše. Tenhle skvělý detektivní příběh mu za mě určitě šlape na paty. Pátrání po uprchlém zločinci a vrahovi dětí, zároveň rodinné psychologické drama, domácí souboje otce kriminálního rady a jeho dospívajícího syna. Skvělá a originální zápletka a brutální a překvapivé vyústění. Ještě teď si to skládám v hlavě jak se to vlastně semlelo a co všechno.

24.02.2024