Nemáte šanci

Nemáte šanci https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183921/bmid_nemate-sanci-prs-183921.jpg 4 36 11

Přidat komentář

Bedrich84
24.02.2024

Zábavná, poutavá, údajně autobiografická kniha z roku 1926, popisující "kariéru" muže, který se rozhodl nechodit do práce. Postupně je tulákem, zlodějem, lupičem, narkomanem, vězněm nebo různou kombinací předchozího. Opravdu spoustu času stráví ve vězení. Výborně popisuje etiku a sociální vztahy z prostředí, ve kterém se pohybuje a myslím, že ač není rozhodně hrdinou v obvyklém smyslu slova sympatie čtenáře si většinou získá. Zajímavé jsou také popisy tehdejší praxe u soudů a ve vězení a jejich postupná proměna. Celkové vyznění knihy je takové, že proti státu/systému "NEMÁTE ŠANCI"

Jaruš7
21.07.2023 5 z 5

Ze života, který byl jako jízda na tobogánu.
Ze zvědavé naivity pokoušet štěstí se autor dostal do blízkosti krimiživlů, až jej to zlodějské štístko vtáhlo do bludných hlubin pekla zla.
Proto ten název.
Životopis stojí za pozornost, neboť konec je úvaha, kdy pak název knihy korunuje dílo.
Audiočetba v českém rozhlase byla skvělá.


tereza1198
16.07.2023 5 z 5

Trochu mi to připomnělo Na Plechárně od Steinbecka. Všechny ty postavy, zákony podsvětí, věční tuláci po státech. Rychle nabyl, lehce pozbyl. Poctivě se tam neživí nikdo, ale poctiví k sobě jsou až na krev. Autor v patnácti opustil otce a stal se tulákem. Brzy se seznámil se zločinem, vězením a smrtí. Ale v podání autora to všechno působí svobodněji a úžasněji než jeho pozdější život řadového a slušného občana.

Kopta
13.07.2023 4 z 5

Audio ČRo: Musím říct, že tady jsem na vážkách. Záležitost, která se vyvíjela jinak než jsem čekal. To by nebyl takový problém jako to, že jsem mnohdy balancoval v tom, že mě to bavilo a nebo to bylo na pomezí. Toto je přesně ten případ, kdy to audio zachránilo. Pokud bych toto četl, asi bych dlouho nevydržel. Ale v tomto zážitku to nakonec byla záživná jízda.

Vesmich
25.06.2023 5 z 5

Jak má jeden startovní čáru setsakra daleko za ostatními, musí je doběhnout jedině zkratkou. A Jack to vzal přes zločin a docela mu to vyšlo. Amerika, jak jsme si jí za mých mladých let snili. Železnice, která všechno propojuje a život kolem ní, svoboda, nezávislost, toulání, zločin a věznice a bary a opiová doupata, pistole a pekelný chlast a všechna tato nebezpečná lákadla. Parádní čtení až do konce, kdy Jack poctivou práci vykonává, ale nepředstírá, že se do ní zamiloval. A taky z ní určitě nezbohatnul.

radimch
09.09.2022 4 z 5

Dobré!

"Jedniné co můžu s jistotou říct je, že laskavost plodí laskavost a krutost plodí krutost. Můžete si vybrat a sklízet to, co jste zaseli."

"All I can say with certainity is that kindness begets kindness and cruelty begets cruelty. You can make your choice and reap as you saw."

Doubravka1975
24.06.2022 5 z 5

Jack Black nebo Black Jack jsem myslela že je whisky :):) ale teď už vím, že je to ( byl to ) americký tulák, zloděj a napravený kriminálník. Nemáte šanci je jeho zajímavá autobiografie, zpověď jeho života za 40 let. Od 15 let na ulici.
Laskavost plodí laskavost
Krutost plodí krutost
a sklidite to co jste zaseli.....

JP
16.06.2022 3 z 5

Zjevný předchůdce tuláckých / beat generation knih (Kerouac). Zvláštní, že jsem čekal, že to bude víc o "zlodějině ve městě" v počátcích minulého století, ale ono to v podstatě jen sleduje kluka, který se postupně dostane k té nízké špíně a přijde mu to jako cool způsob, jak žít život... a ono paradoxně je. A tak, když je váš životní příběh sdostatek prodchnutý autenticitou, pořád je snadné se do toho ponořit, stejně jako se Black nejspíš sám, na konci, ponořil do řeky, mizejíc za neznámých okolností, poté, co se vypsal ze života, od kterého se snažil odpoutat.

OPAT223
25.06.2018

Paráda, pěkně napsané. Něco jako Démon alkohol.

Inozuka
02.01.2015 4 z 5

Jack Black byl lump, který převážnou část života strávil jako dobrodruh, tulák, podvodník, zloděj a závislák na opiu. Zároveň, ale byl člověkem ctícím svá vlastní vnitřní pravidla a ač byl na válečné stezce se společností, nedá se mu upřít jistá charakternost. Ostatně o tom svědčí i fakt, že na sklonku života, ve svých cca padesáti letech, když dostal šanci změnit dosavadní život, této možnosti využil a začal žít spořádaným životem. Právě v této době také napsal svůj jediný, autobiografický román Nemáte šanci. V něm líčí americké podsvětí přelomu 19. a 20. století, morálku tehdejší společnosti i vězeňský systém. Kniha je napsaná jednoduchým čtivým stylem, který vás ale pohltí a nejlákavější na Nemáte šanci je bezesporu fakt, že většina těch historek bude zřejmě i pravda. Black věrně popisuje celou škálu různých podvodníků, překupníku, zlodějů a zločinců. Zachycuje atmosféru opiových doupat, barů, zastaváren a vykřičených domů, stejně jako soudů, městských vězení i vězeňských komplexů jako San Quentin nebo Folsom. Poměrně detailně popisuje i své zlodějské metody a fígle a filozoficky se zamýšlí nad svým postavením ve společnosti i společností samotnou. Hodně zajímavé jsou jeho úvahy nad postatou vězeňského systému, který shledává jako naprosto špatný, utvrzující svými metodami (bičování, mučení, odpírání jídla a spánku) zločince spíš na jejich cestě, než aby je nějak napravoval. "Jediné, co mohu s jistotou říci, je, že laskavost plodí laskavost a krutost plodí krutost. Můžete si vybrat a sklidíte, co jste zaseli."
Osud Jacka Blacka není úplně jasný. Po napsání knihy se pokoušel prorazit v Holywoodu, ale nakonec skončil v chudobě, nicméně se ale pravděpodobně snažil dostát svému slibu, že již nebude krást. Předpokládá se, že v roce 1932 spáchal sebevraždu skokem do řeky Hudson.

davidus
26.03.2014 5 z 5

,,Poprvé jsem Nemáte šanci četl v roce 1926 ve vydání v červená kartonové vazbě. Otupělý a svázaný středostavovskými mravy panujícími v St. Louis jsem s úžasem nahlížel tímto okénkem do podsvětí plném zchátralých penzionů, kulečníkových heren, hampejzů a opiových doupat, lapáků, domovních zlodějů a tuláckých džunglí. Dozvěděl jsem se o rodině charakterních tulák a zlodějů - rodině Johnsonových, s etickým kodexem, který mi dával větší smysl než svévolná, pokrytecká pravidla, jež přijímali jako samozřejmě ,,správná´´ moji vrstevníci.´´ To je úvod z předmluvy W. S. Burroughse a já myslím, že to dobře vystihuje celou knihu. Lidi, kteří mají rádi knihy od Jacka Londona a Jacka Kerouaca, by si jí rozhodně neměli nechat ujít. Pokud jde o mě, dávám jí s klidným srdcem 5 hvězdiček.

Autorovy knížky

Jack Black
americká, 1871 - 1932
2013  86%Nemáte šanci

Kniha Nemáte šanci je v

Právě čtených2x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst35x
Chci si koupit7x
dalších seznamech4x