baryska0751 baryska0751 komentáře u knih

☰ menu

Mitfordské vraždy Mitfordské vraždy Jessica Fellowes

Posloucháno jako audiokniha a hlavně díky tomu doposloucháno do konce. Jako papírovou bych ji určitě velmi brzy odložila.
V podstatě souhlasím s tím, co už tu bylo napsáno. Není to detektivka, je to dickensovský román s okrajovou detektivní zápletkou a hned několika milostnými linkami, z nichž některé jsou na můj vkus do dvacátých let trochu příliš duhové.
Hlavní postavy jsou celkem sympatické, i když někdy, odpusťte mi ten výraz, napřesdržku. Ale jejich jednání, byť třeba hloupé a nelogické, je bohužel uvěřitelné a reálné. A nemyslím tím jen Louisu, ale i její zaměstnavatele. V podstatě jen lady Mitfordová mi vyloženě lezla na nervy, protože byla podle mě hloupá trochu moc.

12.09.2023 3 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

(SPOILER) Až díky některým komentářům tady na DK jsem si uvědomila, že jsem vlastně chytrá, chytrá chytrá :D Vůbec mi nepřišlo složité porozumět všem technickým věcem v knize a říkala jsem si, jak je to hezky laicky podané, když to chápu i já, naprostý antitalent a diletant :D Dobře, konec samochvály. Chtěla jsem původně napsat něco úplně jiného.
Myslela jsem si, že Marťan je dokonalá knížka. Při čtení jsem byla celou dobu tak nějak idiotsky šťastná a zároveň hysterická, jak se blížil konec a já věděla, že to dočtu a už to nebude dál... hrůza! Už nikdy nic tak hezkýho číst nebudu! Co si počnu?
Omyl. Dokonalosti dosáhl až Spasitel. Při čtení jsem byla šťastná, šťastná, šťastná a po dočtení hysterická, hysterická, hysterická :D
A ten konec! Tu poslední kapitolu jsem četla desetkrát a nemohla se nabažit. Šílený profesor, co hraje na varhany :D A vůbec mi není líto, že jsem se nedozvěděla, jak to dopadlo na Zemi. Právě naopak. Dokážu si představit, kdo si své místo na slunci vybojoval...

23.08.2023 5 z 5


Boss Boss Alexander Stainforth (p)

Na začátek musím podotknout, že romantiku obvykle nečtu. Jsem na detektivky, sci-fi a fantasy, a nejlépe jejich kombinaci. Nicméně maličká princeznovská dušička ve mě někde dřímá a když se probudí, koukám na Angeliku. Nebo čtu tyhle "romantický bláboly"
A musím říct, že Bossem nejsem zklamaná. Je to klasická Popelka v moderním hábitu, kde lásce prince a obyčejné dívky nebrání společenské postavení. Na to už dneska nikoho nenachytáte. Takže se musí sáhnout k jinému prostředku a tím je princova temná minulost. No a pokud má rozervanou duši nejen princ, ale i Popelka, je to teprve drámo.
Co se týče toho, že Popelka je Popelák a princ je princ, dodává to příběhu trochu exotického koření a není to na škodu. A myslím, že právě dneska, když je tematika LGBT+ tak v kurzu, je tahle knížka nejčtivější. Aniž bych chtěla být špatným prorokem, za pár let, až se vody uklidní, budou všichni na ty dva kolegy, kteří se bojí, jestli nebyli v opilosti zatažení do hříšných hrátek, koukat dost nechápavě.
Na závěr bych chtěla pochválit autorův smysl pro humor. Knížka, i když není třeskutě vtipná a nepopadáte se za břicho nad každou stránkou, má v sobě dostatek momentů, které dokážou odlehčit veškerou hysterii a přecitlivělost všech postav. Ano, všech postav, nejen těch dvou "teploušů".
"Jestli se mi protlačí dovnitř, uslyší mě po celém hotelu"

07.08.2023


Setkáme se v ráji Setkáme se v ráji Heine Bakkeid (p)

(SPOILER) I když jsem se do Thurkilda a hlavně do příběhu zamilovala hned v prvním díle, teprve v tomto druhém mi došlo, proč. Autor totiž uvažuje podobně jako já. Máme stejný pohled na svět, na lidi, na spoustu věcí. Chování a motivy jeho postav jsou takové, jaké od nich já očekávám.
Například si takhle čtu pasáž s Gunnarem a říkám si: Chlape, já vím, proč Thurkildovi pořád nadáváš a odháníš ho od sebe, ale zároveň mu nedokážeš odepřít pomoc, když ji potřebuje. Ty prostě cítíš, že máš na spoustě věcí, co se v jeho životě pokazily, svůj díl viny. Proč jsi ho po namáhavé práci v USA a těžkém rozvodu nasadil na ten nebezpečný případ? A proč jsi se za něj jako šéf nepostavil, když jeho jediným proviněním bylo, že naletěl hezké holce?
No a co čtu po pár stránkách? Jak si Gunnar připouští, že Thurkilda neměl nasazovat na ten případ. A jak se ho chtěl jenom zbavit, aby mohl nerušeně klátit jeho bejvalku.
A bum ho, rázem je mi sympatický i Gunnar :D
A vůbec mi nevadí, že jsem o pachateli měla jasno asi od půlky knížky. Stejně to zůstalo napínavé až do konce a já mám ještě dobrý pocit, že jsem "detektiv," když jsem na to tak hezky přišla.
A ta Thurkildova nechuť k mrazivému, mokrému, slanému, větrnému, skalnatému severnímu Norsku je taky přesně můj šálek kávy. Nemám ráda zimu.

15.02.2023 5 z 5


Až mi zítra budeš chybět Až mi zítra budeš chybět Heine Bakkeid (p)

(SPOILER) Zvláštní věc, ta literatura :) Člověk v jedné knize něco kritizuje a jiné ze stejného důvodu dá plný počet hvězdiček. Vlastně nevím, proč se mi to tak líbilo. Hlavní hrdina je ufňukaná troska, policajti neschopní břídilové, vrah dokonalý, do toho ta duchařina, kterou obvykle nesnáším...
Tak proč je pro mě Thurkild Aske nepochopený zamilovaný sympaťák, kterého jsem si oblíbila v první kapitole a soucítím s jeho bolestí, tedy hlavně tou duševní? A proč mě baví všechny jeho vylomeniny, chechtám se té šíleně vtipné duchařské seanci a ráda bych byla místo jeho sestry v té koupelně? Dokonce ani ten konec, kdy se všechno tutlá, aby nebyl mediální humbuk, chápu a schvaluju. Víte, co by si chudák od novinářů vytrpěl? Tím spíš, kdyby ho i v případě Freiny smrti začali považovat za oběť... Ty trpí vždycky víc, než viníci!
Možná, že by to mohlo souviset s tím, co psal autor předtím, knížky pro děti. Pohádky, dalo by se s přimhouřením obou očí říct. A já pohádky ráda, tak mi asi jeho styl psaní vyhovuje. A nebo je to prostě ve mně. Normálně jsem do do Thorkilda zamilovala. Jako školačka ;)

13.02.2023 5 z 5


Osmnáct pod nulou Osmnáct pod nulou Stefan Ahnhem

(SPOILER) Třetí díl série jsem vůbec nečetla kvůli břídilovi Riskovi a jeho rozvrácené rodince. Zajímalo mě, jak se to vyvine v Dánsku. A jen tak docela malinko proto, abych zjistila, jestli se z Fabiana přece jen nakonec nestane schopný detektiv. Bohužel nestal. Přestože už dokázal vystřelit a dokonce se trefit, tedy až poté, co mu vrah přizabil dceru, ale i tak pokrok, přesto další knihu číst nebudu. V tomhle díle se mi totiž už definitivně zprotivila i Dunja, která jinak v minulých dvou docela zachraňovala situaci. Ukázalo se, že je vlastně taky detektiv na baterky, když dokázala sice úspěšně chytit vrahy, ale zároveň se tím definitivně připravit o práci.
K přečtení čtvrtého dílu mě nepřiměl ani samotný závěr, kde autor vlastně odhalil vraha, takže už snad ani není o čem psát, ne? Kolik lidí musí ještě zabít, než mu to dokážou?
Dvě hvězdičky dávám jednak ze setrvačnosti, jednak kvůli jistému pocitu zadostiučinění, když Riskova nesnesitelná manželka tvrdě narazila na osud :D
Kdyby vrah Sonju zabil, dala bych tři hvězdy a kdyby Theodor vystřílel zásobník do partičky úchyláků, dala bych čtyři!
P.S.: Tentokrát nebyla ani ta detektivka nijak dobře propracovaná. Ve Švédsku autor porušil jedno z pravidel pátera Knoxe, že pachatel musí být na scéně hned od začátku a nemá to být někdo neznámý, koho čtenář nemá šanci odhalit, protože o něm neví. No a dánský případ byl prozměnu jasný hned od začátku, protože co jiného by tam ta partička mladých lidí okolo Theodora mohla znamenat, než právě tuhle partičku úchyláků. Tak jedinou záhadou bylo, jestli se Theo k happy slapingu vesele přidá, nebo je bude chtít prásknout, ale oni ho do toho vtáhnou proti jeho vůli.

10.02.2023 2 z 5


Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

(SPOILER) Po přečtení dvojky jsem si šla přečíst jedničku s pocitem, že dvojka skončila špatně proto, že to bylo jakési vysvětlení toho, proč Fabian Risk trpí nočními můrami a byl přeložen "na venkov" A že teda v jedničce jako starší a zkušenější předvede konečně svoje geniální detektivní schopnosti. Bohužel, je to pořád ten stejně špatný břídil, který si o sobě hodně myslí, chová se jako Sherlock Holmes, ale nemá na to. Z 21 plánovaných obětí jich zemře 16 a 5 dalších neplánovaných k tomu. Takže pachatel se vlastně na svoje číslo dostane. K tomu se navíc ukazuje, jak špatný je Fabian otec, jako by nestačilo, jak mizernou mají ty chudinky děti matku. Není divu, že jsou to takoví spratci...
Jako u prvního dílu, dvě hvězdičky za čtivý jazyk a atmosféru, která aspoň ze začátku je skvěle děsivá.

10.02.2023 2 z 5


Devátý hrob Devátý hrob Stefan Ahnhem

(SPOILER) Ne. Fabian Risk není detektiv podle mého gusta.
První polovinu knížky jsem byla nadšená. Atmosféra byla tak dokonale děsivá a jazyk tak dokonale čtivý. Za to taky dvě hvězdičky hodnocení. Atmosféra sice ne, ale jazyk zůstává stejně dobrý až do konce.
Postupně mi začalo čím dál tím víc věcí vadit. Zkorumpovaný šéf, nesnesitelná Riskova rodina, zjevné chyby policie, kvůli kterým docházelo k čím dál tím horším katastrofám, až k té úplně poslední, kde se mi Fabian Risk totálně zprotivil.
Když jsem se šla podívat sem na hodnocení, jestli je to ve mně, nebo je ta knížka fakt tak špatná, zjistila jsem, že jsem četla druhý díl, který ale dějově předchází prvnímu dílu (někdo tu má rád StarWars, nejspíš). Takže jsem na autora nezanevřela, ale ten první díl jsem si šla přečíst, protože jsem to pochopila tak, že tenhle musel zákonitě skončit špatně, aby byl důvod pro detektivovy noční můry a jeho přeložení "na venkov".
Bohužel, ani jednička mě teda nenadchla.

10.02.2023 2 z 5


Zabij mě znovu Zabij mě znovu Rachel Abbott

(SPOILER) Musím říct, že právě kvůli té nerozhodnosti hlavní hrdinky, kterou tu mnozí zmiňují jako mínus, se mi kniha obzvlášť líbila. Možná je to tím, že sama jsem nedávno zažila prozření týkající se blízké osoby a nejspíš i proto se dokážu dost dobře vcítit do Maggiiny zdráhavosti. A do jisté míry i její nechuti manžela udat i poté, co ho prokoukla. Vždyť je to otec jejích dětí!
Co se práce policie a právníků týče, nevím o ní nic moc, takže jsem byla celkem spokojená i s touhle stránkou věci. A co se týče překvapivých odhalení, rozhodně jsem neprokoukla všechny, takže dostatek šoků se taky dostavil.
Na závěr musím zmínit ještě jeden důležitý aspekt. Detektiv a jeho pomocnice jsou sympatičtí lidé, které si dokážu oblíbit. A to je obrovské plus. Tom Douglas je totiž po fňukně Wallanderovi, arogantním Dupinovi, neslaném nemastném Gamachovi a neschopném břídilovi Riskovi první skutečný detektiv, o kterém za poslední rok čtu.
Rozhodně se chystám na další autorčiny knížky.

10.02.2023 5 z 5


Černá barva krve Černá barva krve Steve Alten

Víte, co je největším problémem konspiračních teoretiků? Proč je "nikdo" nemá rád? Myslíte si, že je to nedostatek, či ještě častěji absence důkazů? Nebo že by to mohlo souviset s tím, že většina z nich nedokáže rozlišit, co ještě je možné a co už je jenom k smíchu, jako třeba placatá Země?
Ne, kdepak. Jejich hlavní a největší problém, je jejich ukňouranost. Ta ufňukaná snaha každého přesvědčit o své pravdě. Právě tím jsou "normálním lidem" tak protivní. A co hůř, když se některá z jejich teorií nakonec ukáže jako pravdivá, udělají přesně to, co čekáte od ufňukánka. Kňourají si v koutku to svoje "já to říkal, já to říkal," zatímco zbytek světa se vrhá do akce a pokouší se problém vyřešit.
A přesně tenhleten pocit "kňoury kňour, fňuky fňuk" jsem měla po celou dobu čtení téhle knížky. Která, kdyby ji vzal do ruky slušný autor, by vůbec nemusela působit tak pateticky a béčkově a možná by se pár lidí zamyslelo, jestli ta neomezená moc té "mafie nahoře" už není trochu moc neomezená a nemělo by se s tím něco dělat. Protože děj samotný mi zase tak mimo nepřipadal. To jen ten k uzoufání nesympatický hlavní hrdina.
Další díla autora číst nebudu.

31.08.2022 1 z 5


Než jsem zemřela Než jsem zemřela S.K. Tremayne (p)

(SPOILER) První kniha autora a rozhodně si chci přečíst další. Jestli jsou Ledové sestry lepší, jak tu mnoho komentářů tvrdí, určitě je chci a chci je hned. Knížku jsem přečetla za 4 večery.
Je pravda, že místy se děj trochu vlekl, ale to podle mě jen přispívalo celkové atmosféře. A knížka se mi líbila i přesto, nebo možná právě proto, že se odehrává v místě, kam bych se nikdy nechtěla ani podívat, natož tam bydlet. A taky přesto, že od samého začátku jsem ze srdce nesnášela Adama, což se nezměnilo ani na konci, kdy se všechno vysvětlilo. Beztak to v podstatě byla jeho vina, ne, že ne. Kdyby udržel svoje kalhoty zapnutý, nic z toho by se nestalo. A ve chvíli, kdy ho jeho žena potřebovala nejvíc, se na ni totálně vybodl. S takových chlapem bych nebyla ani den.
Ale chápu, že kvůli Lyle s ním Kath zůstává.... smutný konec, ale i tak, kniha úžasná!

07.08.2022 5 z 5


Učitel je nahý Učitel je nahý Jean-Marie Alfroy

Asi je to tím, že nejsem učitelka, ale kniha se mi nelíbila, hlavní "hrdina" a jeho fňukání mě otravovalo a dočetla jsem ji jen kvůli své posedlosti nenechávat věci nedokončené.

07.08.2022 2 z 5