Mitfordské vraždy

Mitfordské vraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388213/bmid_mitfordske-vrazdy-1-P5E-388213.jpg 3 82 27

Mitfordské vraždy série

1. díl >

První z řady elegantních kriminálních příběhů ve stylu Agathy Christie – britštější než čaj s mlékem a okurkové sendviče! Příběh je zasazen do Asthall Manor, skvostného sídla bohaté a vlivné rodiny. Je rok 1919 a mladičká Louisa Cannonová sem přichází pracovat jako guvernantka sester Mitfordových, zvláště pak tvrdohlavé slečny Nancy. Šestnáctiletá dívka se smyslem pro dobrodružství se vrhne do řešení vraždy ve vlaku, kterou v té době žije celá země; obětí zločinu byla sestra jejich milované chůvy. Louisa je zprvu neochotně, ale potom čím dál hlouběji zatahována do záhady, která s rodinou jejích chlebodárců souvisí víc, než by si přála.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Mitford Murders , 2017


více info...

Přidat komentář

kob
23.01.2024 4 z 5

Velmi příjemný poslech audioknihy - Louisa mi asi bude v autě nějakou chvíli docela chybět ;)

janina66
01.11.2023 3 z 5

Audiokniha načtena Jaromírem Medunou, který načítá i H. Poirota.
Ovšem tato kniha byla dost zdlouhavá, spíše román ze života všech zúčastněných v knize. 3.část byla velmi napínavá a hodně zamotaná.
Poslouchat knihu nebylo špatné, takové odpočinkové.


baryska0751
12.09.2023 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha a hlavně díky tomu doposloucháno do konce. Jako papírovou bych ji určitě velmi brzy odložila.
V podstatě souhlasím s tím, co už tu bylo napsáno. Není to detektivka, je to dickensovský román s okrajovou detektivní zápletkou a hned několika milostnými linkami, z nichž některé jsou na můj vkus do dvacátých let trochu příliš duhové.
Hlavní postavy jsou celkem sympatické, i když někdy, odpusťte mi ten výraz, napřesdržku. Ale jejich jednání, byť třeba hloupé a nelogické, je bohužel uvěřitelné a reálné. A nemyslím tím jen Louisu, ale i její zaměstnavatele. V podstatě jen lady Mitfordová mi vyloženě lezla na nervy, protože byla podle mě hloupá trochu moc.

IHT
07.06.2023 4 z 5

Audiokniha.
takove pekne, uhlazene, korektni (ve smyslu viktorianske etikety), zdlouhave a vypravne "vysetrovani" na pozadi spolecenskeho romanu. Urcite bych v klicovych slovech v charakteristice knihy predradil ten roman pred detektivku. Ono to neni ani napinave (v tom detektivnim slova vyznamu), ale je to libive, barvite a dobre se to posloucha.
Ale ten motiv (rozuzleni) je fakt smutny.

Awča
05.11.2022 4 z 5

Mile starosvětský příběh s kriminální zápletkou, skvěle načtený panem Medunou.

lucisa.n
08.10.2022 4 z 5

Kniha má u mě docela výrazné plus za to, že jsem ji četla v hodně okomentované štafetě. O to víc mě čtení bavilo :) Ale dovedu si představit, že vám může přijít zdlouhavá. A to světě div se, spíše druhá polovina knihy. Louisa mi místy přišla fakt nesympatická, dělala zvláštní rozhodnutí, až jsem kroutila hlavou. Komu jsem ale fandila, byl Guy, milý snaživý chlapík, který to v životě neměl jednoduché. V průběhu děje jsem neustále měnila názor na to, kdo za vraždu může. Konec nebyl v souvislostech až tak překvapivý, ale byl rozhodně napsán poutavě :) Jen jsem z názvu měla očekávání více vražd, ale přitom se řeší celou knihu jenom ta jedna.

tygřík2
27.06.2022 3 z 5

Takové malé Dowton Abbey šmrnclé trochu Dickensem, vzdáleně ozvěnou detektivky. (Paní Agátu bych do toho raději netahala, mohla by se urazit:-))) Čte se příjemně, ale autorka by měla zapracovat více na ději. Atmosféru umí popsat výborně.

Hanouch072
13.05.2022

Měla jsem ji dlouho půjčenou a pořád na ni nebyl čas, ale jsem ráda, že jsem se začetla, moc pěkně napsaná detektivka, dvacátá léta..má oblíbená. Hlavní hrdinka Louisa to nemá snadné, ale je šikovná, chytrá a odvážná. Kdo má rád příběhy z Anglie, dopororučuji. Je tam i kousek historie o Florenc Nightingalové - na tu jsem narazila už v knížce Sestřičky (děvčata se učí v nemocnici Nightingale , kterou založila). No a Louisa zjistí, že mrtvá ve vlaku je s ní spřízněna a pustí se do vyšetřování..

nicandra
07.02.2022 1 z 5

Souhlasím s katy87 - zdlouhavé, nudné, no a jestli to přirovnání ke své tvorbě vidí někde z obláčku Agatha Christie, tak ji to musí pořádně štvát...

čika
14.12.2020 3 z 5

Audiokniha, jedna z tych menej podarenych, takmer som nedopocuvala. Natahovane do aleluja. Mozno toto je ten pripad, kedy som mala siahnut radsej po normalnej tlacenej knihe.

astroweb
05.11.2020 4 z 5

Příjemné pohodové čtení, opravdu připomínalo Christie. Byl jsem na závěr překvapený nejen závěrem detektivním, ale i historickým dovětkem.

Datr1
30.10.2020 3 z 5

Četla se dobře, ale žádný bestseller...

jpatr
14.08.2020 4 z 5

Ze začátku docela zdlouhavé, ale pomalu se vše příjemně rozbalovalo a bylo to čím dál tím poutavější. Rozhodně se těším na další knihu od autorky.

blanka5427
21.07.2020 5 z 5

jsem absolutně nadšená - miluji příběhy z Anglie a moc se mi líbí, že to není klasická detektivka - rozhodně si ji ráda zopakuji

katy87
10.05.2020 2 z 5

Nechala jsem se nalákat synopsí a přirovnání k A. Christie. O detektivku se ani tak nejedná, spíš jde o román, kde se na začátku stane vražda osoby, o které nic nevíme, následně se více jak půl knihy příběh odvíjí neidentifikovatelným směrem k lidem, o kterých nic moc nevíme (doteď si nejsem jistá rolí některých postav v tomto příběhu), bylo to dlouhé, nudné, až závěrečná čtvrtina se nějak pohnula k rozuzlení, které mě ani tak nevzalo dech.

LahoferRose
15.03.2020 3 z 5

Kniha se dobře čte. Nicméně jsem román nevnímala ani tolik jako detektivku, spíše jako knihu o dvacátých letech. Jako sondu do poválečné doby, kdy se lidé snažili žít zase normálně, kdy se ještě dobré mravy nosili na odiv a kdy se všichni urputně snažili zapomenout na hrůzy války. Vražda se tu řeší okrajově a velice pomalu. Dle doslovu chválím autorku, že si vybrala skutečný případ neobjasněné vraždy. Dívala jsem se i na pokračování, ale postavy z této knihy mne nezaujaly natolik, abych četla další knihu s nimi. Kdyby se jednalo o nové prostředí a postavy, možná ano.

85098211
03.11.2019 3 z 5

(audiokniha)
Tak vám nevím... Z této knihy jsem tak nějak na rozpacích, co o ní napsat. Příběh je hodně zdlouhavý, v podstatě se tam toho moc neděje, jenom se tak nějak pozvolna vyšetřuje, popisují se scény ze života několika zúčastněných a tak děj pomaloučku plyne. Postavy mne nedokázaly pořádně zaujmout a kdybych knihu neposlouchala jako audio, výborně načtené Jaromírem Medunou, tak ji pravděpodobně odložím. A jen za interpretaci dávám jednu hvězdičku navíc, jinak knihu považuji spíš za slabší průměr a určitě se k ní už nevrátím.

Katerina.Gabrie
21.09.2019 3 z 5

Trochu rozvláčné, ke konci napínavé. I když jsem tedy rozuzlení uhodla tak v půlce, nechala jsem se strhnout tím, které bylo uvedeno před závěrem.
Velmi oceňuji vykreslení atmosféry té doby - až na ty happy endy po všech stranách, nemyslím, že by to v reálu takto dopadlo.

verous22
28.07.2019 3 z 5

K A. Christie bych to určitě nepřirovnala. Co se týká rozuzlení, byla jsem překvapená, ale ne až tolik. Kniha se čte dobře, díky krátkým kapitolám i dobré záplatce.

katerina5544
09.06.2019 3 z 5

Docela dobra detektivka. Za me ale moc pomala a snesla by min stran. Dalsi dil si prectu zajima me jak se bude postavam darit dale. Zaver se mi libil.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány anglická literatura krimi

Autorovy další knížky

Jessica Fellowes
anglická, 1974
2015  93%Panství Downton
2018  65%Mitfordské vraždy
2019  65%Mladí, neklidní a mrtví

Kniha Mitfordské vraždy je v

Právě čtených2x
Přečtených93x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce86x
Chystám se číst47x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x