Awča Awča komentáře u knih

Obálka knihy Písně otroka Písně otroka Svatopluk Čech

Poezii mám moc ráda, zde je ale síla spíše v poselství, v době vzniku, styl nyní působí již trochu archaicky.

Mlčte, všechny snahy jiné,
před tou jednou, nejdávnější,
nejnutnější, nejhlavnější:
nejprv z jařma šíji vznést!

ČV 2025 Kniha, ve které se bojuje za svobodu

08.11.2025

Obálka knihy Dobrou noc z Paříže Dobrou noc z Paříže Jane Healey

Velmi pěkná a čtivá kniha.
Začátek mě málem odradil, vypadalo to spíše na romantiku, ale pak se příběh rozeběhnul.
Je fascinující, že byl inspirován skutečnou postavou, hned jsem si hledala o Drue více informací a moc by mě zajímal její další život.

08.11.2025

Obálka knihy 10 myšek v galerii 10 myšek v galerii Florence Guittard

Velmi pěkná dětská knížka s dobrým nápadem.
Kraťoučký příběh milých myšek, který nás provede galerií a představí některé obrazy různých stylů.
Čtenář může plnit několik drobných úkolů.
Povedené dílko.

04.11.2025

Obálka knihy Zlomené duše Zlomené duše Patricia Gibney

Velmi čtivé, trošku více postav než obvykle, tak jsem se k některým kapitolám musela vracet, abych se ujistila, jak to vlastně bylo.
Lottie byla snesitelná a Boyda mám čím dál radši.

04.11.2025

Obálka knihy Tiché hlasy Tiché hlasy Patricia Gibney

Sérii čtu na přeskáčku, jak se ke mě jednotlivé díly dostanou.
V jednu chvíli se mi do dalších dílů nechtělo, Lottie a její soukromí mi trochu lezly na nervy.
Ale tenhle díl to napravil, mělo to šťávu, čtení mě bavilo a nemohla jsem se odtrhnout.

30.10.2025

Obálka knihy Mokré suché listí Mokré suché listí Isabel Bono

Půvabná kniha, myšlenky, ke kterým se budu vracet, a křehké krásné ilustrace.
Knihu jsem dostala darem, moc děkuji Andy.

slow walkers
Někdy vrháme stíny, v nichž
se nepoznáváme. A přesto nás doprovází
na každém kroku.

27.10.2025

Obálka knihy Život staré Prahy ve fotografiích a verších Život staré Prahy ve fotografiích a verších Václav Procházka

Milá knížka s pěknými fotografiemi a veršíky, kromě zmizelých pražských zákoutí ilustruje i zaniklé způsoby obživy, sirkař, ledaři, flašinetář.
Překvapila mě i zmínka o prvních pražských jeslích pro děti.
Kniha ke mě přišla náhodou.
ČV 2025 Kniha z knihobudky (případně antikvariátu)

27.10.2025

Obálka knihy Jízdní záznamník Jiřího Boudy Jízdní záznamník Jiřího Boudy Jiří Bouda

Milá útlá knížka s popisem jedné cesty a jen tak mimoděk i tehdejšího každodenního života.
Velmi pěkné ilustrace.
Čtení zahřálo na duši.

25.10.2025

Obálka knihy Pavučina Pavučina Jeffery Deaver

První čtvrtina knihy byla napínavá a čtivá, pak se začal děj zaplétat, kombinace se vršily, až mě kniha téměř přestala bavit.

25.10.2025

Obálka knihy Temná noc Temná noc Yrsa Sigurðardóttir

Skvělé, ostatně jako celá série, až je mi líto, že je to závěrečný díl.
Temné téma ztráty dítěte, trošku zamíchání karet různými časovými liniemi, a jako doplněk téma soukromého života a tajemství vyšetřovatelů.
Jde to možná po povrchu, ale opravdu dobře se to čte.
Moc hezká obálka.

23.10.2025

Obálka knihy Mrtvý z hory Storr Mrtvý z hory Storr J. M. Dalgliesh

Velmi čtivé pokračování prvního dílu.
Ke konci už to za mě trochu klopýtalo, nicméně Duncanovo charisma knihu utáhne.
Příště díl si nenechám ujít, už kvůli peripetiím Duncanova soukromého života.

22.10.2025

Obálka knihy Franz: Kafkovo dílo je zamčené a klíče si vzal s sebou Franz: Kafkovo dílo je zamčené a klíče si vzal s sebou Marek Epstein

Z filmu jsem viděla jen ukázky, a po pravdě život a dílo F. Kafky znám jen zběžně, nemyslela jsem si, že mě kniha nějak osloví.
A pak jsem se od ní nemohla odtrhnout, je to taková skládačka, střípky, kaleidoskop, který pokryje celý Kafkův život.
Moc se líbila i obálka knihy.

22.10.2025

Obálka knihy Ostrovy zapomnění Ostrovy zapomnění Vladimír Poklop

Velmi čtivá sci-fi, v jednu chvíli mi připomněla My od Zamjatina.
Příběh je obsáhlejší a místa pestřejší, čtení mě moc bavilo, zamýšlela jsem nad světem popsaným v knize, a líbil se mi i závěr.

15.10.2025

Obálka knihy Hrdinové kapitalistické práce Hrdinové kapitalistické práce Saša Uhlová

Mazec. Klobouk dolů před autorkou. Muselo to být fyzicky i emočně velmi náročné.
Jedna strana mince jsou zaměstnavatelé, agentury, jejich praktiky.
A druhá lidé, kolegové na pracovišti, někdy člověk člověku vlkem a někdy v nouzi poznáš přítele.
Jsem ráda, že si ke mě kniha našla cestu.

13.10.2025

Obálka knihy Slečny Slečny Anne-Gaëlle Huon

Milá kniha o těžkostech, přátelství, a botkách, která by mohla jít více do hloubky.
Obálka podle mě knihu ne zcela vystihuje, i když je moc pěkná, nebýt ČV, asi bych ji minula.
ČV 03 2025

12.10.2025

Obálka knihy Piková dáma Piková dáma Alexandr Sergejevič Puškin

Líbily se mi snad všechny povídky, až na KIRDŽÁLI.
Piková dáma je skvěle dotažená, Kapitánská dcerka epická. U povídky DUBROVSKÝ i slzička ukápla.
Puškin byl skvělý spisovatel.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma (v e-pub s názvem Piková dáma a jiné povídky).
ČV 01 2025

10.10.2025

Obálka knihy Šestnáct způsobů, jak bránit opevněné město Šestnáct způsobů, jak bránit opevněné město Tom Holt

Parádně jsem se bavila. Skvělé počtení. Uprostřed jsem se trochu zasekla, nemohla jsem se smířit s tím, kam se zápletka dostala, ale ano, mělo tak být.
Pak už to zase běželo, byla jsem moc zvědavá, jak to vše dopadne.
Bavily mě technické detaily, humor, všechno.
Jsem ráda, že se ke mě kniha jako narozeninový dárek dostala.

09.10.2025

Obálka knihy Blázni z Hepteridy Blázni z Hepteridy Ludvík Souček

Četla jsem krátce po vydání, edice Karavana, to byl můj svět.
Nyní čteno podruhé, stále poutavé, i když možná moc upovídané, příběh tím ztrácel tempo.
Líbil se mi konec.

12.09.2025

Obálka knihy Něžná je noc Něžná je noc Francis Scott Fitzgerald

Kniha vybočuje ze všeho, co jsem v posledním roce četla.
Tempo vyprávění mi přišlo nerovnoměrné, občas kvapík, občas až zdlouhavé popisy a líčení bez jakéhokoli děje.
K žádné z postav se mi nepodařilo najít pozitivní vztah.
Přesto na mě kniha dost způsobila, ve své době to musela být pecka, čas jí možná trochu ubral na naléhavosti.
Děkuji za možnosti legálního stažení zdarma.

ČV 2025: 13 Kniha od autora, jehož dílo četla Rory v seriálu Gilmorova děvčata

31.08.2025

Obálka knihy Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

Prostý jednoduchý příběh, či spíše popis části života dívky Takako.
V knize nejsou dramatické emoce či zvraty, přesto jsem místy cítila dojetí, a byla jsem velmi zvědavá, jak to vlastně s tetou Momoko bude. Ráda si přečtu další díl.

20.08.2025