Přítelkyně

Přítelkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268442/mid_pritelkyne-268442.jpg 4 8 3

Podstatná část sbírky vznikla roku 2005 a byla publikována v časopise Tvar. Autorka ji později doplnila o další verše, přičemž dbala na to, aby zachovala původní tematickou a formální podobu. I proto lze tento opus považovat za poměrně vyváženou kompozici, která se snaží přirozeným způsobem podat výpověď o životě současné moderní ženy. Racková zachycuje své obrazy spíše než bohatou metaforikou poněkud drásávým jazykem, který souzní a koresponduje s dnešní běžnou realitou. Autorčin svět je naplněn konkrétními lidskými dramaty, ústícími někdy do tragédií. K zesílení celkového účinku proto Racková často pracuje s dialogy či monologem, s útržky rohovorů i se syrovými, jakoby náhodně vyslechnutými větami. I tato stylizace dokáže její verš posunout mnohem blíže k prozaičtější rovině, která ještě zdůrazňuje bezvýchodnost určitého konkrétního lidského údělu. Samostatná básnická prvotina současné české autorky obsahuje verše, které byly napsány a vznikaly v letech 2002–2007.... celý text

Přidat komentář

Awča
20.02.2024 5 z 5

Překvapilo mě, jak mi kniha sedla, s jakým porozuměním pro autorku jsem ji četla. Po dočtení jsem ji přečetla ještě jednou.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.

Už se umím sehnout
a podat si to

když mi něco upadne

a včera jsem při cvičení

trochu cítila břišní svaly
vyprávěla
Dívala jsem se

jak jí dorůstají vlasy

vidím tě jednou za čtrnáct dní

Jitko

to jsou skoky jako v kresleným seriálu

v každým dílu jsi detailněji nalíčená
a máš delší vlasy
ale

co se s nimi děje

když u tebe nejsme?
co se děje

pak?

Afilada
05.10.2023 3 z 5

Osobní výpověď o vztahu k otci, matce, sourozenci, milenci, manželovi atd. Rozhodně stojí za strávený čas. Kratičké, nic není navíc.

Ještěs mě převedl
přes málo potoků

ještěs mě neviděl
nahou brečet

ještěs mě nefackoval
když jsem měla
hysterický záchvat

ještěs mě nechtěl
i když sis myslel
že jo
že do masa jo

ještěs
mě nemiloval

A dobře děláš


Lenka4
13.01.2022 4 z 5

Nepoetické střípky z obrazu života připomínají cosi důvěrně známého. Je snadné se s některými situacemi ztotožnit a promítnout do nich vlastní pocity a vzpomínky. Racionálně vedená rovina s absencí velkých emocí je pro to nanejvýš vhodná.