Avinea Avinea komentáře u knih

☰ menu

Nitranská brána smrti Nitranská brána smrti Vlastimil Vondruška

(SPOILER) Vyprávění s mými oblíbenými hrdiny mě opět nezklamalo. Svižné, zábavné i stran historie poučné. Tentokrát se musí vyšetřovatelé - až na panoše Otu - vypořádat i s úskokem veverek :-) Jediné, za co dávám hvězdičku dolů, je to, že mi po přečtení knihy není jasné, k čemu tedy ti zloději relikviář chtěli. A vraždy jen nebo hlavně kvůli zametení stop a zmatení vyšetřovatelů mi přišly jako šroubované rozuzlení. Ale celkově se tento příběh Oldřicha z Chlumu řadí k mým oblíbeným.

22.03.2024 4 z 5


Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Mám dojem, že autorku vedl k napsání knihy nápad pohrávat si v celém příběhu dvojsmyslně s pojmem banán. Jinak ten text o ničem moc víc není. Dějová linka kopíruje předtím již mnohokrát (a většinou lépe) zpracovaný motiv o bohatém chlápkovi a chudé nicméně ztřeštěné dívce, kteří v sobě najdou zalíbení, ač si to oba zpočátku nechtějí přiznat. Když si to přiznají, vypluje na povrch nějaké tajemství jednoho z nich, které slibně nastartovaný vztah utne a zbytek příběhu se ten či ta provinilý/á snaží obnovit ztracenou důvěru. V tomhle bodě jsem jako čtenářka autorce vděčná, že neprodlužovala usmiřování Nataši a Bruceho, když bylo stejně očividné, že k němu dojde. Celkově bylo ale chování postav nerealistické a zápletka unylá. Knihu bych doporučila těm, kdo si chtějí přečíst dvě barvitá líčení orálního sexu a jednoho vášnivého klasického. To je zřejmě gró této knihy.

08.03.2024 2 z 5


Koloušek Koloušek Jana Bernášková

Předchozí díly o Lucii jsem sice nečetla, ale pro zorientování se v příběhu Koloušek to není nutné. Knížka se mi líbila, četla se příjemně a hlavní hrdinka mi přišla sympatická, i když by s ní asi nebylo lehké vydržet ;-) Ostatní postavy jsou také fajn lidi, žádní zlouni a intrikáni. Mírně pikantní částí je seznamování se Lucie s erotickými hračkami z Denisina impulsu. Některé pasáže z oblasti esoteriky mě zaujaly. Celkově měla knížka spád a představuje možnou každodennost lidí od českého filmu.

02.01.2024 3 z 5


Ďáblův sluha Ďáblův sluha Vlastimil Vondruška

Přečetla jsem většinu příběhů s Oldřichem z Chlumu a tahle se zařadila k mým nejoblíbenějším. A to jsem zpočátku váhala, zda po ní sáhnout, protože mi název evokoval, že se zřejmě bude opakovat stereotyp narafičených ďábelských stop, který se objevil v některých předchozích příbězích. Nakonec jsem byla ráda, že jsem po e-knížce sáhla, protože mě zaujala a bavila. Hlavní hrdinové jsou sympaťáci a ty historické kulisy příběhům dodávají další úroveň.

28.09.2023 5 z 5


Břetislav a Jitka - Klášterní intriky Břetislav a Jitka - Klášterní intriky Veronika Válková

Knihu jsem si přečetla ze zájmu, jaké příběhy o historii čte současná generace dětí. Autorka používá bohatý jazyk a postavy jsou vylíčeny věrohodně. Historické reálie jsou podány srozumitelně cílové skupině čtenářů (život v klášteře, sňatky podle urozenosti apod.), zápletka zajímavá. Líbí se mi, že společnicí Báry je tajuplná kočka. Co se mi moc nelíbilo je závěrečné Bářino shrnutí událostí v deníku - ano, tak nějak by to asi děvče jako ona napsalo, ale v jejím podání je to asi ještě zmatenější než třeba v té vlastivědě ;-) Líbilo se mi naopak (vyfabulované, ale klidně to tak být mohlo, kdo ví) přátelství Podivena a ženy svatého Václava. O historii se zajímám, nicméně jsem nevěděla, že by Oldřich měl kromě Boleslava a Jaromíra ještě bratra Václava... Zatím se mi o jeho existenci nepodařilo najít informaci někde jinde.

24.08.2023 4 z 5


Pohádka o králi Karlovi Pohádka o králi Karlovi Lucie Seifertová

Jako první z této edice jsme četli knihu O Bruncvíkovi, tu několikrát za sebou, má spád a akce. Na tuto knihu pojednávající o králi a císaři Karlovi IV. jsem se těšila, ale přijde mi tak nějak nekompaktní. Chápu, že se život tohoto mimořádného člověka a panovníka musel kvůli danému formátu maximálně zestručnit a vytáhnout pár zajímavostí.... Ale proč tedy "ztrácet" několik stránek tím, že se ukazuje, jak se učil zacházet s mečem a tancovat.... A i pověst o stavbě Karlova mostu s vajíčky v maltě bych spíš viděla v knížce o Praze a ne ausgerechnet s Karlem IV., který dal Pražský most postavit, ale s vajíčky zde neměl co do činění. To spíš by bylo dobré uvést datum zahájení jeho stavby, které se čte stejně popředu i pozpátku. Klidně bych tuto dětskou knížku začala věštbou kněžny Libuše o Praze, jejíž sláva hvězd se bude dotýkat. Pak pokračovala tím, že se Karel narodil skvělému králi a pravému rytíři Janovi z rodu Lucemburků a hrdé přemyslovské královně Elišce. V sedmi letech odjel na vychování do Francie, kde se také rovnou oženil (což by stejně starou cílovou skupinu čtenář jistě zaujalo). Pak jeho dobrodružství v Itálii s tím útěkem v bárce... No a pak výběr slavných děl a činů, samozřejmě vzhledem k první straně s Libuší zdůraznit rozkvět Prahy, která byla tehdy hlavním městem Evropy. A na závěr obrázek Karla jako manžela a otce s tím, že měl postupně čtyři manželky a dvanáct dětí... Což by zřejmě děti také zaujalo.

23.08.2023 3 z 5


Smrt ve Vratislavi Smrt ve Vratislavi Vlastimil Vondruška

Svěží a zábavná detektivka v hlavní roli s Oldřichem z Chlumu. Oceňuji, že zápletka byla neotřelá. Četla se mi pěkně jako většina Vondruškových děl. Jsem ráda, když se Oldřich z Chlumu setká v příběhu s králem Přemyslem Otakarem II., protože se mi líbí, jak opatrně a s noblesou ho autor popisuje. A samozřejmě mě potěšilo, že Maryla našla lásku a bude moci vést řádný život.

22.08.2023 5 z 5


Falešní hráči Falešní hráči Zdena Frýbová

K této knize jsem si nejdřív hledala cestu. Zpočátku mě nudila, přeskakovala jsem pasáže, už jsem myslela, že knihu nedočtenou odložím, když mě chytila a během krátké doby jsem ji dočetla. Bavily mě hlášky osudu, který glosoval jednání jednotlivých postav; taky perfektně vylíčené psychologické portréty hlavních aktérů. Velmi uvěřitelný příběh, protože je ze skutečného života.

16.08.2023 4 z 5


Ex v éteru Ex v éteru Rachel Lynn Solomon

(SPOILER) Četla jsem jako e-knihu a obálku knihy vidím až tady, je docela povedená :-) Kniha pro mě byla příjemná oddechovka, kdy jsem kvitovala hlavně dvě věci - zasazení do prostředí rozhlasu a povedeně napsané erotické scény. To, že se hlavní hrdinka Shay po romantickém víkendu v horách rozhodne vztah s Dominikem stopnout, mi přijde vysvětlitelné jen kvůli natažení knihy. Důvod, že předtím řekl, že mohou mít nezávazný vztah, mi nepřijde po tom, co tam prožili, jako dostatečný (aspoň tedy mimo stránky knih v realitě). Závěrečná zápletka mi přišla také spíše nereálná, ale Dominikovo vyznání v éteru jsem pak už čekala ;-) Když shrnu - příjemné oddechové čtení s erotickým jiskřením a happy endem. A název knihy v češtině je zajímavější než v anglickém originále.

13.08.2023 4 z 5


Jak jel Vítek do Prahy Jak jel Vítek do Prahy Bohumil Říha

Milé vyprávění o cestě prvňáčka Vítka z Libice nad Cidlinou do Prahy za tetou na podzimní prázdniny. Knížku nám v dětství četla máma, nyní jsem ji četla svému předškolákovi. Pro malé čtenáře jsou přívětivé krátké kapitoly a nekomplikovaný jazyk i děj. Líbí se mi také, že se děti seznámí s několika místy v Praze, které by je mohly zajímat při jejich vlastní návštěvě (Národní divadlo, ZOO...). Moc hezké čtení, které zaujme i dnešní malé čtenáře nebo posluchače.

13.08.2023 5 z 5


Náš Adámek Náš Adámek Anna Malinská

Tuto knížku nám máma četla, když jsme byly malé. A tu samou knížku nyní čtu svému synovi. Vybírá si před spaním, které příběhy budeme číst, jsou mu blízké, tak si je užívá. Nejvíce se mu líbí o lakomé holčičce z pískoviště, jak Adámek popletl tramvaj č. 6 a 9, nebo jak dláždil barevnými kostkami chodník. Ideální čtení pro děti kolem pěti let, tedy stejně, jako je Adámkovi v knížce. Příběhy jsou krátké tak akorát na čtení před spaním a pro děti dobře srozumitelné a zábavné.

17.07.2023 5 z 5


Dva případy kapitána Exnera - Znamení lyry / Poklad byzantského kupce Dva případy kapitána Exnera - Znamení lyry / Poklad byzantského kupce Václav Erben

Řadím se mezi fanoušky Michala Exnera a styl psaní Václava Erbena se mi líbí. Takže jsem se na tuto knihu, zvláště na Poklad byzantského kupce, těšila. Jenže to nebylo nějak to, co jsem čekala. V obou případech mě udolávala pro danou zápletku nadbytečná délka texu. A ani Michal mi nepřišel tak roztomilý jako v jiných případech, tady se jakoby pořád vyžíval v tom, že někoho budil ze spánku. V obou případech oceňuji věrně vylíčené prostředí - archeologů a vojáků. Poklad byzantského kupce se mi líbil více, nejen kvůli prostředí, do kterého je zasažen, ale děj byl přece jen svižnější, ve Znamení lyry je docela dost textu věnováno slepé uličce - což v reálu samozřejmě může nastat, jen to nepovažuji za čtenářsky přívětivé. A také mi chybělo to, že by čtenář mohl sám vydedukovat z uvedených indicií pachatele - aby byl motiv činu a postup zřejmý bylo potřeba, aby to Michal na konci vždy důkladně "shrnul".

17.07.2023 3 z 5


Záhada run Záhada run Janina Ramirez

Příjemné čtení napsané pro čtenáře 10+, četla jsem jako podstatně starší, když se mi knížka jako dárek k nákupu jiných knih dostala do ruky. Je to dobře napsaný příběh, s dívčí hrdinkou se určitě čtenářky mohou v myšlenkách ztotožnit. Autorka je historička, takže napínavý příběh ochutila věrohodnými vikinskými reáliemi a děti si tak mohou zároveň osvojit termíny jako jarlové, karl, jména vikinských bohů i se dozvědět, jak to tehdy asi mohlo vypadat. Za příběhem je základní slovníček pojmů, které se v textu vyskytují. Evidentně podle náznaků ke konci knihy se připravuje druhý díl, kdy Alva bude pátrat po svém otci. Mladším i větším čtenářům doporučuji jako nenáročné příjemné čtení.

08.01.2023 4 z 5


Vymetkout a záhada prázdného pokoje Vymetkout a záhada prázdného pokoje Vladimíra Staňková

Příjemné a zároveň poučné čtení pro předškoláčky nebo malé čtenáře. Kapitoly jsou krátké - ideální na čtení při koupání nebo před spaním. Dva malí kluci řeší hádanky od skřítka Vymetkouta, který jednomu z nich zabavil neuklizené hračky. Děti dopisy od skřítka hledají na různých místech pražské zoo - aby našly další, musí vždy vyluštit z nápovědy u kterého zvířátka nový dopis hledat. Čtenáři se tak dozvědí řadu zajímavostí o zvířatech (např. že vombati mají hranaté bobky), postavy navíc používají i různá úsloví a metafory, která si navzájem vysvětlí, a tím poučí i malé čtenáře. Velmi dobrý nápad je zařazení závěrečného kvízu a různých her a luštění na konec knihy - děti si tak zopakují zajímavosti o zvířatech ze zoo a pobaví se u toho. Doporučuji.

26.11.2022 5 z 5


Věž Věž Tristan Hughes

Romantické dílo, které před čtenáře plasticky vystaví krásu i drsnost života v jedné velšské vsi - v přítomnosti i o generaci či dvě zpátky. Této osadě dominuje věž a kolem ní se točí osudy lidí - ať už těsně nebo vzdáleněji. Kniha se skládá ze sedmi samostatných a přitom propojených povídek. Samostatných proto, že se tam pokaždé odehrává jiný příběh, propojených proto, že tam vystupují stejné postavy i se děj odehrává ve stejných místech. Postavy si pouze mění to, zda jsou hlavními protagonisty daného příběhu, nebo mají vedlejší roli. Kniha je napsaná literárně bohatým jazykem, oceňuji i překladatelku.

26.06.2022 3 z 5


Dvě dámy v tísni Dvě dámy v tísni Zdena Frýbová

Dvě dámy jsem četla mnoho let po Malinkatém kreténovi. Tato kniha mě také bavila, autorka prostě uměla psát. Je mi sympatický její náhled na svět, na lidi a láska ke zvířatům. Toto dílo vnímám však víc než jako humoristickou knížku jako autobiografii Frýbové, z těchto stránek se o ní dozvíme hodně, vtipné i vážné věci zabalené do cestopisu. Takže podle mě tady není tak podstatné to bloudění, ale nalézání těchto sdělení. Já na rozdíl od některých zdejších recenzentů knihu s chutí dočetla a bylo mi pak, jako bych se na poslední stránce loučila s novou kamarádkou.

24.06.2022 4 z 5


Dobrodružný život milovníka starých tisků Dobrodružný život milovníka starých tisků Dorothy L. Sayers

Brilantní detektivky psané s vtipem a leckdy morálním přístupem (který je pro lorda Petra víc než zákon). Líbí se mi, že do výběru tohoto svazku byly zařazeny povídky nejen s Petrem Wimseym, ale také s obchodním cestujícím Montague Eggem i čistě solitérní bez spojující postavy detektiva.
Se zájmem jsem si přečetla i doslov o životě autorky a čtení to bylo taky napínavé.
Některé povídky mi přišly svými kulisami až hororové, ale vše je odhaleno a vysvětleno přirozenými cestami.
Velmi kvalitní texty a vzhledem k formátu povídky se čtou velmi rychle.

20.08.2021 5 z 5


Navzdory dálkám Navzdory dálkám Zane Grey

Příjemné čtení, Zane Grey prostě uměl psát. Řekla bych, že víc než o samotný děj šlo tentokrát autorovi o vyseknutí poklony těm, co v náročných podmínkách přinášeli civilizaci na Divoký Západ, konkrétně telegrafní spojení. Hlavní postavy kovbojů jsou vykresleny dobře, klaďáci a gentlemeni každým coulem ;-) Chování mužů k ženám v této knize je značně nerealistické a asexuální; když i největší padouch příběhu si přeje se s unesenou dívkou oženit a týdny se jí zřejmě ani nedotkne, když ho odmítá.
Na druhou stranu jsou zde realisticky a barvitě vylíčeny překážky, kterým muži z Western Union museli čelit - požár prérie, stampede, indiáni, záškodnictví bělochů, sucho a naopak silné bouřky... A k tomu trochu "vtipný" problém s bizony, kteří se rádi o telegrafní sloupy otírali, aby se podrbali (stáli na ně i frontu), a tak kůly mnohdy i pokáceli - a muži museli sloupy s telegrafním vedením znovu vztyčovat.
Díky knížce jsem si obohatila slovní zásobu o slova maverick a stampede :-).

14.08.2021 4 z 5


Atomový dědek Miroslav Grégr: Se skromností sobě vlastní Atomový dědek Miroslav Grégr: Se skromností sobě vlastní Miroslav Grégr

Životopisy čtu poměrně ráda a tento řadím k top tohoto žánru. Jednak je velice čtivý, k čemuž přispívá zvolená forma interview - dobře volené otázky Jiřího Hroníka a rozsáhlejší odpovědi Miroslava Grégra. Jednak Miroslav Grégr je člověk chytrý, přemýšlivý, byl jako klíčová osoba u řady významných projektů v průmyslu i politice, takže má o čem vyprávět. Text mě bavil i přiměl k zamyšlení o mnoha obecných věcech i těch konkrétních z přítomné i nedávné politické scény. Jsem ráda, že tato kniha vznikla a že jsem si ji přečetla.

06.08.2021 5 z 5


Husův dům Husův dům Klára Smolíková

Knihu jsem si s chutí přečetla a kromě zábavnosti (dětem blízký jazyk, hodně obrázků, komiksy, kvízy) jsem velice ocenila správnost historických faktů, které autorka v knize předkládá. Na první začtení jsem poznala, že ty informace nemá jen letmo převzaté, ale hluboko zažité. Tak jsem se ze zájmu podívala na net a zjistila, že Klára Smolíková žila v Táboře a působila tři roky v Husitském muzeu. To mi to objasnilo :-) Perfektně vytvořená kniha!

03.08.2021 5 z 5