Nitranská brána smrti

Nitranská brána smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321742/bmid_nitranska-brana-smrti-d2C-321742.jpg 4 375 64

Při vojenské výpravě do Horních Uher se vojskům Přemysla II. Otakara podaří obsadit Nitru. Správy města se ujímá zástupce českého krále Oldřich z Chlumu. Jednoho rána se na Dolní bráně najde oběšené tělo kanovníka nitranské kapituly. Městem se šíří panika, neboť je tato brána považována za prokletou. Před lety v ní zahynula žena obviněná ze spojení s ďáblem. Stopy vedou ke kostelu svatého Jakuba, jenže než se je podaří ověřit, objeví se v bráně oběšený farář tohoto kostela. Oldřich z Chlumu má tři dny na odhalení a usvědčení zločince.... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Literatura česká , Historické romány

Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Nitranská brána smrti , 2016


více info...

Přidat komentář

Avinea
22.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Vyprávění s mými oblíbenými hrdiny mě opět nezklamalo. Svižné, zábavné i stran historie poučné. Tentokrát se musí vyšetřovatelé - až na panoše Otu - vypořádat i s úskokem veverek :-) Jediné, za co dávám hvězdičku dolů, je to, že mi po přečtení knihy není jasné, k čemu tedy ti zloději relikviář chtěli. A vraždy jen nebo hlavně kvůli zametení stop a zmatení vyšetřovatelů mi přišly jako šroubované rozuzlení. Ale celkově se tento příběh Oldřicha z Chlumu řadí k mým oblíbeným.

Lenka4
04.03.2024 4 z 5

Pěkně spletitý příběh. Vypustit několik pátračů různými směry je těžší na koordinaci, ale děj tím získává spád a svižné tempo.


Maki229
09.01.2024 5 z 5

Pěkné počteníčko pana Vondrušky nás tentokrát přivede do slovenské Nitry, součástí tehdejšího Uherského království. Oldřich z Chlumu s pomocníky se musí popasovat nejen se zločinci, ale také s nedůvěrou místních lidí v právě dobytém městě vojskem krále Přemysla II. Nakonec vše rozluští a my čtenáři si přijdeme na své.

drakamena
20.12.2023 4 z 5

Zase trochu něco jiného, tentokrát Oldřich vyšetřoval na Slovensku. Líbilo se mi zapojení Heidenreicha, který z dřívějška stále nemůže vystát hříšníka Otu. Tady se ukázalo, že Heidenreich je vcelku fajn chlapík a zamlada byl stejný proutník jako Ota, ha! Legrační byla i frustrace nitranského rychtáře. Když navrhl, že si půjde sám sednout do vězení a oni ať si v jeho městě dělají, co se jim zlíbí, což už stejně dělají, musela jsem se zasmát. A veverky! Nesmím zapomenout na veverky, nejodpornější zvířata v křesťanském světě!

Datr1
15.09.2023 5 z 5

Krásné, čtivé, jako vždy

eltondo
23.12.2022 3 z 5

Příběh zamotaný až nepřehledný. Dokonce několikeré použití dvojníků. Zajímavé ovšem bylo chování obyvatel města a jejich vztahy k dobyvatelům před, během a po obléhání.

Ulala
17.03.2022 5 z 5

Tuto sérií pana Vondrušky jsem si oblíbila a tento díl byl z těch lepších. Tak mohu pouze napsat, že Nitranská brána smrti se mi líbila.

olívoil
14.02.2022 5 z 5

Opět pan Vondruška nezklamal. Bylo to tedy hodně zamotané a pomalu jsem se ztrácela ve všech těch postavách. Co mě dostalo, bylo to, že jsem vůbec neodhadla hlavní pachatele. Super

PREBURDA
06.11.2021 5 z 5

Tento díl pana Vondrušky, patří k těm více zdařilým. Aspoň za mě. Opravdu čtivé, detektivně zamotané, vyřešení překvapivé. A hlavně děj se odehrává na Slovensku, než většina knih převážně v Praze a nebo na Bezdězu.

Malarkey
13.10.2021 4 z 5

Hned z kraje musím říct, že pan Vondruška v této sérii opět nabídl originální atmosféru pro jeho již klasický historický příběh. Tentokrát z prostředí dobývaného a dobytého slovenského města Nitra, které skrývá poklady a na ty poklady shodou okolností zrovna někdo má chuť. Příjemné čtení, i když opět trošku komplikované, především v množství postav. Bavilo mě ale číst si o městě, prohlížet si mapu středověké Nitry a porovnávat ji se současnou turistickou mapou. Docela rád bych se tam i podíval. Nicméně vše ostatní je tedy víceméně tradiční. Oto tu standardně obskakuje slovenské rošťandy a Diviš tu opět figuruje jako poctivá vojenská vyplašenka. Celkově vzato opět nesmírně příjemné a poutavé čtení.

Arev122
04.06.2021 4 z 5

Pohodové oddechové čtení jako málo napínavá, ale čtivá historická detektivka.

hana4834
27.01.2021 4 z 5

Z počátku se mi do knihy nechtělo vůbec pouštět. A taky mi trvalo než jsem se zacetla ale pak dobrý hlavní postavy se mi libili

Turlogh
17.10.2020 4 z 5

Takže další přečtená Vondruškova kniha... Příběh jest dobrý, ale právě, že jen dobrý, protože hlavně první půlkou knížky jsem se dosti pomalu a pracně prokousával, dokonce jsem (a to se mi nechce ani u knihy tohoto autora věřit) byl schopen a ochoten knížku o půlnoci odložit a nechat si její dočtení až na ráno !!! To u mě a těchto knížek věru nebývá zvykem. Nicméně, musím uznat, že závěr příběhu byl lepší, akční a docela napínavý, takže můžu dáti v hodnocení alespoň ty čtyři hvězdy, Ale musím říci, že už jsem četl od pana Vlastimila opravdu povedenější romány. Howgh.

Art82
20.09.2020 4 z 5

Jeden z povedených dílů této série. Prostě krásná oddechovka.

marimari
07.04.2020 4 z 5

Série Hříšní lidé Království českého se mi líbí, ani tato kniha nezklamala.

Ahink3105
21.02.2020 2 z 5

Z díla pana Vondrušky mám raději epopeje, ale občas si jako únik do dávných dob přečtu i některou jeho detektivku. Dávám přednost Oldřichovi z Chlumu před panem z Dobronína. Nitranská brána smrti se mi moc nelíbila. Děj mi přijde příliš komplikovaný a překombinovaný, všude je moc prelátů a pachatel je velmi nepravděpodobný.

Standa24
11.02.2020 3 z 5

Oldřich z Chlumu a jeho pomocníci tentokrát opustili země Koruny české a řeší případ několika vražd z krádeže relikviáře v Horních Uhrách. Knížka se, jako vždy, četla dobře, ale celý případ mi přišel překombinovaný a vyřešení komplikované a nepravděpodobné.

Mirin1349
15.11.2019 2 z 5

Hodně dlouho jsem se odhodlávala k četbě některé z knih pana Vondrušky, volba padla na Nitranskou bránu smrti. Asi jsem nějak podvědomě věděla, že celou sérii číst nebudu, tak není potřeba číst chronologicky. Atmosféra je tam vystižená pěkně, opravdu jsem měla pocit, že jsem cestovala staletími. Bohužel zápletka mi přišla poměrně brzy předvídatelná. Naštěstí kniha neměla moc stran, přečetla jsem ji docela rychle, ale jen jsem se ujistila, že jednou to stačilo.

Galadwen
28.09.2019 1 z 5

Jednou za čas zkouším, čím to, že má autor od komentátorů a čtenářů takové skvělé hodnocení. A pokaždé si říkám, že tohle bylo naposled. Tak teď už opravdu asi bylo. V Nitře se vraždí ostošest, ale v knize jsem přitom nenašla jediný motiv, který už by autor někdy nepoužil. Vrahové se chovají jako cvoci, v polovině jsem věděla, kdo to bude. Zápletka překombinovaná tak, že by se mohly stydět i ty nejbizarnější zápletky všech existujících detektivek a rodokapsů dohromady. Nevěrohodné. A dost jsem se nudila. V okamžiku, kdy Ota a po něm i Oldřich z Chlumu zaplatí groši o 30 let dřív, než se v Evropě začaly razit (a to nemluvím o zaplacených částkách - za cenu požadovanou za lahev medoviny by ve skutečnosti Oldřich dostal ve 14. století krávu, a ještě by zbylo), jsem si začala říkat, že autor, údajně historik, by neměl vrátit jenom diplom, ale pravděpodobně i maturitní vysvědčení. Ať se na mne nezlobí, ale člověk, který má tak obrovský vliv na čtenářskou obec (nedělejme si iluze, že povědomí o historii nemají lidé skoro výhradně z filmů a románů), by se měl vyvarovat takhle zásadních chyb. A prosím spolučtenáře, aby nepsali, že u detektivky na takových věcech nesejde a mám si raději přečíst odbornou studii - asi by nám taky bylo trochu divné, kdyby strážmistři v Četnických humoreskách platili eurem a jezdili ve Škodě Octavii. Nebo v trabantu.

Jaruš7
19.09.2019 5 z 5

Audiočetba, jistota zážitku, naplněný prostor doby dobývání města v němž se v vraždí, jako ve vyšším zájmu pro dokonale spletité důvody. Verzí je nespočet, a tak pečlivá důkaznost nesmí mít trhlinku, ta se ale zjevuje často, a tak komu věřit že nelže, v nepřátelském městě, když rozséváte smrt, i když ve jménu vznešeného. To pak se začnou ukrývat důležité cennosti a pud sebezáchovy pak dovoluje i vraždu, nejen v zájmu oddanosti k vrchnosti, ale skryjí se zde pohnutky i onačejší.
Citace: "Řešení mstou je důvod, že jsme s někým prohráli."
Detektivka parexcelans v hávu oslnivé doby vznešeného, českého krále Přemysla Otakara II.