Dobrodružný život milovníka starých tisků

Dobrodružný život milovníka starých tisků https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23325/mid_dobrodruzny-zivot-milovnika-starych-9zM-23325.jpg 5 132 26

Český výbor z detektivních povídek autorky zahrnuje její nejlepší příběhy s lordem Petrem Wimseym a jeho komorníkem Bunterem, s Montague Eggem a nakonec i příběhy bez detektiva..

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Lord Peter Views the Body / Striding Folly / Hangman’s Holiday , 1928


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
29.11.2023 4 z 5

Povídkové knihy mi připomínají švédský stůl. Něco je vynikající, něco dobré a občas něco musíte vyplivnout. U této knihy převažuje hned ta první varianta. Velkou zásluhu na tom má i velice sympatická postava lorda Petra Wimseymho. Jeho logické detektivní schopnosti a neobyčejná všímavost připomínají – hádejte koho?
Jedna z povídek (Perlový náhrdelník) se odehrává na Vánoce. Protože je toto moje poslední přečtená kniha v listopadu, hodí se mi to jako můstek k prosincové četbě, neboť všechny knihy se budou týkat právě Vánoc.

Fajn
12.10.2023 5 z 5

Skvělé, jako vždy :)


haki34
01.10.2023 3 z 5

knihobudková..poctivých 3,5*..některé useklé, konce stylem mohlo by to být takto..a bylo ?? některé dokonce nudily...Lord Petr fajn...autorčin styl mi sedl už trochu méně. Zajímavý doslov s jejím životním příběhm...to se pak nedivíte těm povídkám, že jsou, jaké jsou...po přečtení manželem posunu do knihobudky na našem oddělení.

Massek
30.11.2022 4 z 5

Detektivní povídky s atmosférou staré Anglie, zvláště v příbězích s lordem Petrem. Ten je sice v některých směrech vykreslen až přespříliš dokonale, ale protože se ani povídky neberou nijak vážně a mají přísadu humoru, tak mi to vůbec nevadí. Třeba v povídce o hledání pravého Wimseyho je to přímo nutné, při přechutnávání starých vín je to tak přehnaně precizní, až je to rozkošné. Nejen k téhle povídce se rád vracím.

m_martina
10.11.2022 5 z 5

Tyto detektivní povídky byly příjemné a hezky se četly. Paní spisovatelku jsem zatím moc neznala, ale píše dobře a tahle její kniha se mi líbila.

Jája92
06.11.2022 4 z 5

Povídky autorky jsem objevila úplnou náhodou a byla jsem mile překvapena, že se jedná o zajímavé detektivní příběhy, ve kterých překvapivě nejde o rozuzlení samotné zápletky, ale o vykreslení charakteru postav, popisu prostředí staré Anglie, humoru a galantnosti detektivního vyšetřovatele lorda Petra Wimseyeho a jeho komorníka Buntera.
Kniha obsahuje osmnáct příběhů, samozřejmě některé jsou trošku slabší, ale ostatní to bohatě vynahradí. Na konci knihy je navíc životopis samotné autorky, který je velmi poutavý.

alekis
20.07.2022 5 z 5

Jde sice o příběhy veskrze kriminální, ale jako charakteristika mi napadá jediné slovo: roztomilé...
Je to naoko jednoduchá anglická záležitost, ve které je dobře ukrytý vtip, a samozřejmě, v každé povídce, vyřešení případu. Lord Petr Wimsey je tak dokonalý anglický gentleman, že moje srdce, neboť jsem zatvrzelá milovnice staré dobré monarchie za Kanálem, se při čtení o něm rozechvěje... i když nakonec stejně vyhrává švarný česko - moravský i slovenský šohaj :-).
Pobavila jsem se.

Aghatte
16.09.2021 5 z 5

Naprostá klasika, v pravidelných intervalech se k ní vracím, a ikdyž již znám rozuzlení případů, ničemu to nevadí. Líbí se mi ten anglický suchý humor, tajemno a lord Petr je prostě miláček.
Zajímavý byl i doslov o životě autorky.

Obchodní cestující pan Egg mi už tak k srdci nepřirostl.

Avinea
20.08.2021 5 z 5

Brilantní detektivky psané s vtipem a leckdy morálním přístupem (který je pro lorda Petra víc než zákon). Líbí se mi, že do výběru tohoto svazku byly zařazeny povídky nejen s Petrem Wimseym, ale také s obchodním cestujícím Montague Eggem i čistě solitérní bez spojující postavy detektiva.
Se zájmem jsem si přečetla i doslov o životě autorky a čtení to bylo taky napínavé.
Některé povídky mi přišly svými kulisami až hororové, ale vše je odhaleno a vysvětleno přirozenými cestami.
Velmi kvalitní texty a vzhledem k formátu povídky se čtou velmi rychle.

bobo7592
04.08.2020 5 z 5

Jednoduše detektivní klasika. Amatérský detektiv aristokrat, prostředí, elegance, styl vyprávění, ... Co víc si přát.

Disease
13.07.2020 5 z 5

Další výbor, ke kterému se dá periodicky vracet. Nejde totiž tak úplně o to, kdo co provedl, ale o autorčin výborný styl a smysl pro humor.

Medicka19
24.09.2019 5 z 5

Má nejoblíbenější. Vytříbený anglicky aristokratický styl. Vlastně mě chvílemi ani nezajímá zápletka ...Baví mě samotné vyprávění a vykreslení postav

Mahuleno
20.03.2019 4 z 5

Povídkový soubor detektivních příběhů – jejich zápletky řeší lord Petr Wimsey svou brilantní logikou. V řadě případů odhalí pachatele spíš detailním popisem událostí, než prostřednictvím věcných důkazů. A leckdy k tomu použije rafinovanou lest, která pachatele v podstatě k přiznání donutí a některé příběhy jsou uzavřeny pro pachatele trestem, tak říkajíc „jen“ morálním (např. Bezzásadový zásah lstivého charakteru, končící slovy lorda Petra „Existují zločiny, na něž je i zákon krátký“).
V některých povídkách ani nejde o odhalení pachatele, ale třeba o vyřešení nějaké záhady, při které se ani nejedná o zločin (Strašidelná třináctka). Tato povídka začíná velmi humorně:

„Panebože!“ řeklo jeho lordstvo. „To jsem udělal já?!
„Veškeré důkazy tomu nasvědčují,“ odpověděla jeho žena.
„V tom případě mohu jen konstatovat, že jsem dosud neviděl, aby tak přesvědčivé a početné důkazy vedly k tak neadekvátnímu výsledku.“
Ošetřovatelka vzala jeho poznámku osobně. Vyčítavým tónem řekla:
„Je to krásný chlapeček.“

Sayersové detektivní povídky s vynalézavými zápletkami nesou v sobě smysl pro humor a lehce satirický pohled na život módní společnosti, což jí v případě lorda Petra umožňuje prostředí v němž se pohybuje.
U některých příběhů se objevuje až horrorový nádech - Neuvěřitelný únos lorda Petra Wimseye nebo Nedůstojné melodrama jablka sváru, zavánějící zdánlivou „duchařinou“.
V několika povídkách vystřídá lorda Petra obchodní cestující Montague Egg, druhý laický detektiv Dorothy Sayersové. Jeho příběhy se nesou ve stejném duchu, jenom samozřejmě zasazeny do jiného prostředí.
Dobrá četba, povídky nejsou dlouhé, zajímavé příběhy s originálním řešením.

kusma
20.12.2018 5 z 5

Výborné povídky. Některé pobavily víc, některé méně. Celkově jsem ale byla absolutně spokojená.
Jen pozor, u rozkliku povídek je u jejich popisu napsáno i vyústění. Což mi přijde zbytečné...

Makropulos
27.06.2018 5 z 5

Tak tohle jsou detektivky pro mě. Stará dobrá Anglie, trocha anglického humoru, skvělý lord Petr a příjemný Monty, záhady řešené s bravurou a inteligencí, no prostě taková pohoda.

Finn69
21.06.2018 5 z 5

Moje oblíbená sbírka, takový průřez povídkovou tvorbou Dorothy Sayersové. Budu volně citovat z doslovu, nic lepšího bych nevymyslel: Psala výborně, nikdy se neprovinila chaotickou syntaxí, nedbalou gramatikou nebo nezajímavým slovníkem. Její erudice byla vždy obdivuhodná a cit pro jazyk výjimečný. Ne všechny její příběhy jsou mistrovské, ale všechny jsou zajímavé, překvapí vynalézavostí námětů, originalitou řešení.
Mimochodem, ten doslov si přečtěte, hodně se tam o "podivné paní Sayersové" dozvíte.

Chesterton
19.04.2018 5 z 5

Dorothy je pro mne Dáma ❤️Moudrá, zkušená, brilantní autorka. Její lord Petr je esence staré dobré ostrovní Anglie. Jemný humor, noblesa a elegance, logika a věci mezi řádky. Srovnání s A.C.Doylem je jako pověstné jablko s hruškou poměřovati. . .
Ano je to dáma z minulého století a právě to na ní zůstane vzácné navždy!

Naias
30.03.2018 4 z 5

Úžasná pohodička. Keď už človek nemá rodinné sídlo, služobníctvo, veľkú knižnicu, kopec času a prostriedkov, aby mohol hovieť svojim nákladným chúťkam, aspoň si o tom môže čítať. A ako vraví jeho lordstvo, niet nad takú peknú, tichú, domácku vraždu. Alebo aspoň krádež.
A je zábavné, ako si niektorí anglickí spisovatelia neodpustia rypnúť do Francúzov a vyzdvihnúť vlastný národ. V tomto ohľade ma ani Sayersová nesklamala.

kalache
02.03.2018 4 z 5

...povídky neděsí,jen permanentně nastolují zvědavost a lehký úsměv...

85098211
27.09.2017 5 z 5

Skvěle napsané povídky, které vynikají suchým anglickým humorem, ačkoliv se jedná o detektivní případy. Za mne jednoznačné doporučení!