Záhada run

Záhada run https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450510/bmid_zahada-run-bFv-450510.jpg 4 10 4

Vikingská dívka Alva je cílevědomá, zvědavá, chytrá a odvážná. Nejvíc ze všeho touží po tom, stát se vyšetřovatelkou jako její strýc Magnus. Chce to tak moc, že se za tajemnou záhadou vydává uprostřed noci do hor, jen v doprovodu svého věrného vlka Fenrira. Jestli chce něco dokázat, nesmí se bát, přestože se v horách toulá nebezpečný zločinec. Alva si musí poradit s tajemnými runami, se zlou čarodějkou a s neznámými cizinci, musí čelit zášti, nepřátelství a chamtivosti a zdolat ledové hory. A hlavně musí být na místě činu první! Jenomže to, co objeví, vyvolá jen další otázky… Odhalí nakonec zločince a najde záhadný poklad?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Bambook
Originální název:

Riddle of the Runes , 2018


více info...

Přidat komentář

broskev28
16.03.2023 3 z 5

Pěkná, oddechová knížka. Po Vikingu Vikovi trochu zklamání, ale ten se nadstandardně povedl, takže soudím, že příběh Alvy, její skotské maminky Brianny a strýčka Magnuse by se mohl našim malým čtenářkám líbit. Pro mě nejlepší byl ovšem vlčí kamarád Fenrir.

Avinea
08.01.2023 4 z 5

Příjemné čtení napsané pro čtenáře 10+, četla jsem jako podstatně starší, když se mi knížka jako dárek k nákupu jiných knih dostala do ruky. Je to dobře napsaný příběh, s dívčí hrdinkou se určitě čtenářky mohou v myšlenkách ztotožnit. Autorka je historička, takže napínavý příběh ochutila věrohodnými vikinskými reáliemi a děti si tak mohou zároveň osvojit termíny jako jarlové, karl, jména vikinských bohů i se dozvědět, jak to tehdy asi mohlo vypadat. Za příběhem je základní slovníček pojmů, které se v textu vyskytují. Evidentně podle náznaků ke konci knihy se připravuje druhý díl, kdy Alva bude pátrat po svém otci. Mladším i větším čtenářům doporučuji jako nenáročné příjemné čtení.


š.m.i.k
07.06.2021 4 z 5

S příběhem jsem neměla problém, pro věkovou skupinu 10+ to bylo zajímavé i zábavné, místy se to ale hodně vleklo... Kniha by mohla být myslím o třetinu kratší aniž by obsahově utrpěla.

robin9739
03.10.2020 4 z 5

Hlavní postava, 12 léta Alva je dívka, která miluje dobrodružství a její největší hrdinka a vzor je Štítonoška Lagerta. Nejlepší přítel je Vlk, o nějž se stará od štěněte. Pohání ji touha objevovat a řešit záhady, podnikat výpravy do vzdálených zemí jako její otec. Ten ale jednoho dne odjede na výpravu a už se s ní nevrátí a nikdo neví co se mu stalo. Potom, jednoho deštivého večera přijde do vesnice cizinec a ten má u sebe záhadné pouzdro a na něm jsou runy, které umí rozluštit jenom ona, její Matka a strýc. Ty runy totiž napsal její otec. Alva se sama snaží přijít na tu záhadu, kterou tu zanechal. Po čase přijde na to, že záhadu vyřeší jediné za pomocí svého strýce Magnuse a matky Briannny. Příběh nás zavede k žhnoucí ohňům Jarlova příbytku k vzdáleným horám, nebezpečným útesům a temným jeskyním. Poslechneme si tajemné příběhy, ve kterých se objevuje Alvin otec.
Hlavní hrdinka bude postupně dávat všechny střípky a indicie dohromady. Dokud nezjistí pravdu, pravdu o tom, co se ukrývá za záhadnými runami.

Tahle kniha je sice pro mladší čtenáře ale podle mě to je kniha pro celou rodinu. Protože rodina a vzájemná důvěra je to hlavní ponaučení, které je skryté za příběhem téhle knihy. Kniha je psaná čtivě. Příběh nám krásně plyne, navíc je proložen spoustou úžasných ilustrací, které nám dokonale navozují tu správnou severskou atmosféru. Být zpátky ve svých dětských letech kdy jsem chodil do skautů a objevoval krásy přírody a různých tajemství, určitě by tahle kniha byla má oblíbená. Navíc drsné a mrazivé prostředí z dob Vikingů se dokonale hodí pro tento příběh.

Autorovy knížky

Janina Ramirez
britská, 1980
2020  74%Záhada run