Husův dům

Husův dům https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252050/bmid_husuv-dum-roG-252050.jpg 4 18 6

Kniha Husův dům navazuje na předchozí muzejní publikace Husité, Řemesla a Jak se staví město a vychází k 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Německá Kostnice na břehu Bodamského jezera je idylické středověké městečko, kterým dnes proudí davy turistů. S rodiči sem zavítá i Blanka, zvědavá holčička. Všechno ji zajímá. Když na rohu zahlédne husu, rozběhne se za ní. Jenže husa se před ní schovává a kličkuje kostnickými uličkami. A Blanka najednou zjistí, že husa je fuč a ona se ztratila. Německy nemluví, a tak se ani neumí zeptat na cestu. Zoufale se rozhlíží. Když vzhlédne, všimne si, že na hrázděném domě je vedle podobizny vousatého muže český nápis. Muž z kamenné desky na ni mrkne a zavolá: „Husy se v Kostnici raději schovají.“ Blanka překvapeně zamrká, ale to už na ni muž přátelsky kyne a představuje se: „Já jsem Jan Hus.“ Nabídne Blance, že ji provede domem, městem i svým životem. Ale má to háček. Hus může místo opustit jen v podobě husy. A tak se Blanka vydává vstříc záhadám středověkého světa s husou.... celý text

Přidat komentář

Karolína18
11.04.2023 4 z 5

Většinou si říkám, ze bych separovala důležité věci a vymazala současné prostředí. Nápad s cestování časem je fajn, ale působí to na mě, nevím proč, otravně. Doplňkové úkoly jsou super a komiksy také. Tento díl má hodně co do sebe díky vysvětlení různých historických pojmů a předmětů.

Avinea
03.08.2021 5 z 5

Knihu jsem si s chutí přečetla a kromě zábavnosti (dětem blízký jazyk, hodně obrázků, komiksy, kvízy) jsem velice ocenila správnost historických faktů, které autorka v knize předkládá. Na první začtení jsem poznala, že ty informace nemá jen letmo převzaté, ale hluboko zažité. Tak jsem se ze zájmu podívala na net a zjistila, že Klára Smolíková žila v Táboře a působila tři roky v Husitském muzeu. To mi to objasnilo :-) Perfektně vytvořená kniha!


TerJac
07.06.2016 5 z 5

Co dodat? Neznám lepší způsob, jak dětem představit jedno období dějin - a přitom zábavně, poučně i se zajímavostmi. Klobouk dolů!

martinstefko
30.10.2015 5 z 5

Klárka Smolíková už asi ani nepřekvapí tím, že dovede napsat zábavný text, který se čte skoro sám, a přitom obsahuje spoustu faktografických informací, které jsou velmi bohatě doplňovány kresbou Honzy Smolíka. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/09/995-husuv-dum-90.html

rohlajda
29.10.2015 4 z 5

Knihu jsem koupila synům, ale nejprve jsem se sama začetla. Příběh se mi moc líbil, poučné vsuvky a komentáře jsou vhodným zpestřením především pro děti (i když i já jsem našla informace, které jsem dosud nevěděla). Synové se nejvíce těší na oblíbené komiksové části.
Opět velmi zdařilé - stejně jako předchozí naučné knihy.

MartinaF
03.10.2015 4 z 5

Husův dům je velmi pěkné a poučné čtení. Samotnou mě to moc bavilo. Knihu jsem četla s druhačkou a faktem je, že ji bavil víc příběh než to, např. kdo byl kdo na středověké univerzitě. Myslím, že historické vsuvky jsou spíše určeny školákům, kteří už mají dějepis.

Vložené komiksy a již jednou zmiňované historické vsuvky byly originální. Knihu určitě doporučuji a jak na ni přijde znovu čas, tak si ji ráda prostuduji znovu.

Autoři knihy

Jan Smolík
česká, 1965
Klára Smolíková
česká, 1974

Kniha Husův dům je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce14x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x