Argos Argos komentáře u knih

☰ menu

Vražda v lázních Skalka Vražda v lázních Skalka Jarmila Pospíšilová

Od této autorky je to moje první kniha. Jako čtení k oddechu velmi dobré. Vyzdvihuji délku kapitol, které jsou akorát, děj běží rychle. Postava vyšetřovatele Klenského mi nějak nesedla. Uvidím jaké budou další knihy od Pospíšilové

04.08.2022 3 z 5


Vražda za zásluhy Vražda za zásluhy Petra Tomášková

Docela moc rozpitvávány detaily hlavní postavy. Oblečení, speciální káva, pocity z žen. No, nevím jak dalece zná autorka muže. Dějová zápletka velice dobrá, konečně někdo zmínil ty tzv. disidenty, ale závěr mi přijde dost ukvapený, nečekaně prozrazený vrah. Jako oddech od stresu současných dnů se mi to líbilo.

13.01.2022 3 z 5


Oko kyklopa Oko kyklopa Arnošt Vašíček

Musím přiznat, že oproti Krvi démona je to trochu slabší. Myšlenka dobrá, ale možná by to chtělo více upravit některámísta. Umístění dvou povídek na závěr knihy mi nesedí a smysl uniká.

03.06.2021 3 z 5


Modrá rokle (komiks) Modrá rokle (komiks) Jaroslav Foglar

Tento komiks jsem koupil roku 1987 o prázdninách, kdy Jaroslav Foglar byl na besedě u nás ve městě. Akce proběhla v naprosté pohodě a to bylo ještě za starého režimu.
Kresby krásné, ale myslím, že místy až dryáčnicky tvrdé

12.05.2021


Michal Tučný – A vzpomínky ty nemůžeš si zout Michal Tučný – A vzpomínky ty nemůžeš si zout Rostislav Sarvaš

Kniha dobře mapuje zpěvákův život. Bohužel ani skoro za tři dekády od jeho smrti tu není nikdo podobný, kdo by dělal hudbu v jeho stylu. Zející díra na poli české country hudby trvá. Autorsky dobře napsané, čte se pěkně, místy až smutné věci uvedené.

12.05.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Vzhledem k tomu, že změny, které plánovali komunisté od jara 1990, tedy mimořádní sjezd o rok dříve, konec prezidenta Husáka, kdy mu roku 1990 končilo období, nová ústava, podpora malých soukromých řemesel, tak je kniha Listopád naprosto nesmyslná a opravdu se nehodí ani mezi fiktivní literaturu typu co by kdyby.. Určitě by vojsko v ČSSR moc nepřevzalo ani v případě krachu sametového převratu. Za mě tedy opravdu slabota a je vidět, že autorce došly nápady z reality dneška.

30.04.2021


Na Río de la Plata Na Río de la Plata Karel May

Ano, tato kniha se mi zdá v Mayově díle poněkud nedoceněná, ale dějově je to pěkné počtení. Myslím si, že o dost lepší než některé autorovy knihy z USA. Dodnes vzpomínám na onen den, kdy jsem ji sehnal k přečtení a cucal u ní citronové bonbóny. Prostě best okamžik

11.01.2021 4 z 5


V Súdánu V Súdánu Karel May

Četl jsem ji už v roce 1980 a tehdy se mi líbil ten lov hrocha. Lovce lidí a Mahdí jsem získal až mnohem později. Hodnotím tuto knihu jako asi nejlepší díl z afrického autorova období, ale cyklus Ve stínu pádišáha je o něco čtivější. Bohužel May jde čís tak do věku 14 let, pak už je to dost nestravitelné..

11.01.2021 4 z 5


Druhý dech habsburské monarchie Druhý dech habsburské monarchie Jan Drnek

Karel I nemohl už nic zachránit. Přišel pozdě.Starej Procházka se držel trůnu jak veš košile. Takže podobné knihy o alternativní historii jsou pohádkou pro dospělé. Co by kdyby .. Co kdyby Anglie zastřelila Hitlera?

25.12.2020


Divokým Kurdistánem Divokým Kurdistánem Karel May

Knihu jsem četl ve věku třinácti let a to je asi ten správný klukovský věk pro knihy od Maye. Děj napínavý, ale pro starší čtenáře už jen na příjemné vzpomínky doby sotva ochmýřených kluků. Cyklus celý však hodnotím o sto procent výše než pozdější V říši stříbrného lva.

15.09.2020 3 z 5


Černý mustang Černý mustang Karel May

Má první kniha od Karla Maye. Zajímavostí je, že není psána v první osobě,kdy Old Shatterhand vypráví. Dějově to špatné není, myslím ukradené zbraně hlavním hrdinům. Samozřejmě se to dá číst max.do 14 let. Pak už je to nestravitelné.

15.09.2020 1 z 5


Tváře bez retuše Tváře bez retuše Zdeněk Hrabica

Četlo se to moc pěkně. Je vidět, že autor ovládá umění psát. Není divu. Doporučuji zejména mladší generaci,aby se seznámila s názory i druhé strany.

15.09.2020 2 z 5


Můj život v sametu aneb zrada přichází z Kremlu Můj život v sametu aneb zrada přichází z Kremlu Miroslav Štěpán

Knihy ve formě rozhovoru moc nemusím. Obsah je ale odvážnější než v autorově prvotině Zpověď vězně sametové revoluce. A čtenář se zde dozví i pikantnosti tehdejšího světa mocných v časech před převratem. Bohužel, všechny připravované reformy, které KSČ plánovala na rok 1990, tedy předčasný sjezd, konec Husáka a uvolnění některých restrikcí už nebyly možné dokončit. Mladším čtenářům ale vřele doporučuji k přečtení, aby poznali i jiné názory a pohledy,než servíruje veřejnoprávní televize

15.09.2020


Zpověď vězně sametové revoluce Zpověď vězně sametové revoluce Miroslav Štěpán

Kniha napsána čtivě , ale domnívám se, že vyšla moc brzy po kapitalistickém převratu a tak možná i tím zapadla do zapomnění.

15.09.2020 1 z 5


Nejen z vojenského kufru Nejen z vojenského kufru Miroslav Vacek

Nejslabší autorova kniha. Asi vyčerpal pramen inspirace

15.09.2020 2 z 5


Celý život v jednom šiku Celý život v jednom šiku Miroslav Vacek

Je jasné, že Vacek nebude pět chválu na polistopadový režim, to by musel popřít vše co kdy dělal od mládí. A je to dobře. Lepší přesvědčený komunista než překabátěný novodobý kariérista a demokrat. Kniha však patří ke slabším dílům autora.

15.09.2020 2 z 5


Ešalon smrti Ešalon smrti Stanislav Šusta

Kniha se někomu může zdát tendenční z dnešního pohledu, kdy se naši legionáři ovažují div ne za bohy. Tak jednoznačné to nebylo. Ale v klukovském věku se na politiku moc nehledí a tam se to četlo moc hezky. Napínavé.

21.08.2020 2 z 5


Hrdelní pře majora Zemana Hrdelní pře majora Zemana Jiří Procházka

Příběh z roku 1968 je posán jinak než ve filmu a je to lepší. Studna mě nikdy nijak moc neuchvátila.

21.08.2020 3 z 5


Matyáš Sandorf (Nový hrabě Monte Christo) II Matyáš Sandorf (Nový hrabě Monte Christo) II Jules Verne

Moc pěkná kniha

21.08.2020 2 z 5


Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Kniha pěkná, bohužel, dnes už archaická a těžko si ji přečte dnešní dětská generace.

21.08.2020 2 z 5