annastasia.j annastasia.j komentáře u knih

☰ menu

Druhý neznámý Druhý neznámý Martin Griffin

Příběh se odehrává v prostředí skoro prázdného hotelu, během chladného a temného zimního období. Remie, mladá recepční, má mít její poslední směnu než odletí nadobro pryč. K hrstce hostů se však přidávají další dva nevítaní hosté, jeden z nich je vrah, jeden je policista. Remie musí svou intuicí a rozumem vyhodnotit, kdo je kdo a zachránit se.
Kniha je celkem tenká, takže ji máte za chvilku přečtenou. První 3/4 knihy byly super, člověk se začetl rychle, příběh byl napínavý a čtenář mohl dumat, kdo je z těch dvou mužů opravdový policista. Každopádně poslední čtvrtina byla pro mě už nezajímavá a nakonec jsem zbytek knihu ani nedočetla. I tak doporučuju, je to fajn knížka.

25.04.2024 3 z 5


Otočení klíčem Otočení klíčem Ruth Ware (p)

Stejně jako autorčina "Chata v horách", byl i tento nový psychothriller úplně skvělý. Děj začíná tak, že hlavní postava, chůva Rowan, píše z vězení známému advokátovi a popisuje mu, co se vlastně událo a proč je odsouzená. Možná kdyby nám anotace napověděla o trochu méně, mohli jsme z vraždy malé dívky podezřívat i Rowan a mít tak o jednoho podezřelého navíc. Kniha utíkala svižně, skvělý popis místa nám dopřál pocit, jako bychom se s Rowan přestěhovali do krásného skotského domu úspěšných architektů s ní. U "Chaty v horách" jsem měla pocit, že má autorka přesně promyšlené, co se kdy a kde stane a zvraty přicházely jako údery blesku, tady to bylo trošku volnější, ale proč ne, celá kniha byla ostatně takové napínavé vyprávění s prvky nadpřirozena. Postavy byly dobře vytvořené, bylo jich akorát, musím ocenit i dobře promyšlené tajemství samotné chůvy Rowan. Co se vlastně stalo, se dozvíte až na posledních stránkách a v napětí tak čtenář zůstává opravdu až do samotného závěru knihy. Třešničkou na dortu pak je samotný design knihy, dlouho se mi žádný nezalíbil tak, jako tento. Za mě skvělé, určitě doporučuju a těším se na další thriller!

28.08.2023 5 z 5


Mami, miluju Mami, miluju Aleš Palán

Rozhovory jsou vždycky pro mě osobně velmi zajímavé, pokud se umí tazatel správně dotazovat a pokud jsou osoby alespoň trochu něčím neobyčejné a odlišné, dá se z rozhovorů vytřískat spoustu přínosných informací. Těchto pět holek, se kterými jsou rozhovory vedeny, zajímavé rozhodně jsou a zaručeně mají co předat, některé příběhy jsou pozoruhodné, jiné trochu obyčejnější, ale i tak z nich občas mrazí a přepadá člověka lítost, čím si tyto dívky a mladé ženy musely projít. Za mě má knížka pár menší nedostatků a chybek, prvním je nedostatečná probádanost hlavního tématu, tedy mateřské lásky. Myslím, že by rozhovory měly být podstatně delší, aby bylo téma opravdu naplněno, je to trochu škoda, myslím, že by dívky měly co říct, kdyby přibylo pár dalších zásadních otázek. Chápu, že každý člověk má jiný vkus na fotografie, ale tyhle, co jsou v knížce nebyly absolutně zajímavé a každá byla stylově jakoby odlišná. Pár z nich bylo povedených, ale myslím, že by se zrovna do této knížky hodil trochu jiný styl. Poslední věcí, která mi vyloženě vadila, je to, že se občas vyskytuje pasáž, kdy jde dívka například telefonovat nebo zkontrolovat jinou osobu a je to v knize zmíněno, vůbec bych toto do osobně do knížky nedávala, strašně mě to vždycky vyrušilo a měla jsem lehce problém navázat na předchozí otázku, ale chápu, že je to snaha o zachování co největší autenticity. Jinak ve finále, až na tyhle drobnosti byla knížka skvělá, vlastně bych ji doporučila úplně každému, kdo má aspoň trochu rád rozhovory

20.08.2023 4 z 5


Vlaštovky z Černobylu Vlaštovky z Černobylu Morgan Audic

Tohle je přesně ta kniha, kdy autor chce, aby si čtenář užil právě tu dlouhou cestu odhalování vraha než jeho samotné odhalení. Příběh vypráví dvě postavy - muž, kterému zbývá pár měsíců života, a tak kývne na nabídku za spoustu peněz vyšetřit vraždu v zamořené oblasti a druhou postavou je vyšetřovatel, který touží vypadnout z Černobylu do bezpečnější oblasti. Kniha se čte dobře, postavy jsou fajn, člověk si díky popisu může hezky představovat prostředí, kde se příběh odehrává. Obzvlášť oceňuji autentické informace o Černobylu po výbuchu reaktoru, právě tohle dělá knihu odlišnou od ostatních. Kniha celkově byla moc dobrá, ale za mě osobně byla na thriller málo napínavá a děsivá, i tak doporučuju přečíst.

11.08.2023 4 z 5


Příběhy z pohovky: Psychoterapie v komiksu Příběhy z pohovky: Psychoterapie v komiksu Philippa Perry

Tohle je tak skvělá knížka! Přesně takto by měly být vytvářeny knihy pro dnešní dobu. Knížku si jistě oblíbí začátečník v oblasti psychoterapie nebo psychologie a zároveň může oslovit i člověka, který nemá zdání, co to psychoterapie vlastně je a chce se třeba jenom dozvědět něco nového. Velice oceňuju propojení praktické ukázky s odbornými odstavci pod komiksovou částí knihy. I kresby jsou super, design obálky úžasný! Tohle se fakt povedlo a moc doporučuju!

29.05.2023 5 z 5


Cesta: Veľká panda a malý drak Cesta: Veľká panda a malý drak James Norbury

Stejně tak jako první díl - ideální knížka pro děti i dospělé. V knize najdeme krásné ilustrace, oproti prvnímu dílu dává knížka větší smysl co se týče děje a nějakého příběhu. Je o trochu víc ponurá než první díl, ale i to patří k životu (ano, dokonce i k živůtku dráčka a pandy), ovšem jejich společná cesta skončí dobře (snad to nikdo nebude brát jako spoiler), takže za mě spokojenost. Co mi však vadí je ta modrá barva, asi bych volila zase bílou, ale to už je věc autora a vkusu každého člověka.

29.05.2023 5 z 5


Jeho a její Jeho a její Alice Feeney

Po přečtení "Kámen, nůžky, papír", tedy předchozího thrilleru od této spisovatelky, jsem měla možná až moc vysoké nároky a v průběhu čtení jsem si říkala, že kvůli tomu budu pravděpodobně zklamaná, ovšem od první třetiny jsem si začala být jistá, že i tato kniha bude stejně dobrá, ne-li ještě lepší. Bylo to opět skvělé, napínavé, děsivé, promyšlené, zamotané a komplikované!

Ze začátku mě nudily až moc dlouhé vzpomínky jednotlivých postav, což jsem vnímala negativně a jako velké mínus knihy, pak ale čtenář pochopí, že tyto vzpomínky jsou pro celkové pochopení knihy zásadní a že jsou vlastně tak jako celá kniha, čím dál tím děsivější a zajímavější. Kniha se skládá z kratších kapitol, které vypráví 3 postavy, což je super, zase můžeme vnímat knihu z různých úhlů - tentokrát se jedná o Annu - hlasatelku zpráv a hlavně ženu, která vyrůstala ve městě, ve kterém se stala vražda, dále Jack - vyšetřovatel vražd a paradoxně bývalý manžel Anny a poslední postavou je vrah (na kterého určitě nepřijdete dříve než na konci knihy). Jako další plus vnímám osobitý autorčin styl psaní, díky kterému se stala pro mě osobně jednou z nejoblíbenějších spisovatelek - umí výborně vtáhnout do děje, takže celou knihu přečtete za pár dní nebo i hodin, všechno si jde krásně představovat, protože výborně pracuje s prostředím a postavami a to nejlepší - do knihy vkládá hlubší myšlenky, díky čemuž se její knihy liší od zbytku thrillerů. Dalším pozitivem je gradování - první půlka knihy je spíš pohodička, kdy se seznamujeme s postavami, městečkem a občas nám do toho autorka hodí nějakou mrtvolu, druhá půlka knihy už jede tak, jak thriller má, aby se nedal odložit. A pokud jste stejně jako já, čtenář, který má rád zakončené konce s vysvětlením a pozitivním koncem, byť se jedná o thriller, tady budete v závěru knihy jásat.

Takže za mě další výborná knížka, kterou budu svým známým opět doporučovat, než vydá autorka další thriller.

27.05.2023 5 z 5


Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

Kniha měla tři dějové linie - pohled ženy jménem Dröfn, která se se skupinkou přátel naivně a nepřipraveně vydává na túru do zasněžené oblasti, následně pohled muže, který pracuje v radarové stanici a v neposlední řadě pohled Jóhanny, která pracuje u záchranného týmu. Každá z postav nám odhaluje kousek jeho příběhu, všechno a všichni jsou spolu zapletení více než by se na první pohled mohlo zdát. Děj plynul prakticky od začátku až do konce, první půlka byla asi o trochu lepší. Moc dobrá atmosféra - sníh, zima, tajemství a mrtvoly. Moc se mi líbily zakomponované prvky hororu a duchů, občas jsem se u čtení otáčela, jestli mi někdo nestojí za zády. Trochu mě však zklamalo, že jakmile se už v knize duch vyskytl, nijak dál ho autorka neřešila, trochu mi to připadá jako by se bála, kam až se s hororem v thrilleru vydat. Na konci bylo vysvětlení některých doposud nezodpovězených otázek, zbytek nechala autorka otevřený. Za mě super čtení, už se těším i na jiné knížky od této autorky.

09.05.2023 4 z 5


Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Ze začátku jsem měla pocit, že čtu spíše dlouhou slohovou práci žáka 9. třídy, text byl psán takovým divným až primitivním stylem. Ovšem po chvíli se kniha začala hezky rozjíždět, najela na klasický autorčin styl psaní, u kterého vždycky žasnu. Podle mě snad žádný autor nedokáže tak dobře popsat prostředí, takže při čtení si můžete hezky představovat, kde se postavy nacházejí, jak asi vypadají. Taky kniha vždycky dokáže čtenáře výborně vtáhnout a hrozně dobře plyne, o skvělé mrazivé atmosféře nemluvě.
Napětím se mi zdá kniha na podobné úrovni jako "Odbočka v lesích", ovšem tam se mi líbilo rozdělení kapitoly dle toho, která postava ji vypráví a prožívá, což tady nebylo. Jako lepší však vnímám závěr, který mě u "Odbočky v lesích" hrozně klamal, tady byl mnohem lepší, tak nějak otevřený, aby si čtenář mohl vybrat, která verze se mu líbí víc.

09.04.2023 4 z 5


Kapitán odešel na oběd a námořníci převzali velení Kapitán odešel na oběd a námořníci převzali velení Charles Bukowski

Všichni jsme od Bukowskiho zvyklí na spoustu alkoholu, žen, sexu, dostihů, jsme zvyklí na jeho averzi k lidem a vůbec k celé lidské společnosti. Ovšem - tahle knížka je podle mě ukázkou toho, co se stane, když člověk dojde vlivem stáří do bodu, kdy přemýšlí nad svým životem, hodnotí, jak ho prožil, přemýšlí, co mohl udělat jinak a líp, dochází mu, že se možná mohl k blízkým lidem chovat líp a že třeba mohl být odvážnější a víc riskovat. Jde cítit, že se z flegmatického a hrubého chlapa stal postarší muž, který si váží své ženy a svých koček a vzpomíná na své jediné dítě a bývalou ženu.
Pro fanoušky typické Bukowskiho tvorby je to asi zklamání, ovšem mě tohle dílo párkrát po dobu čtení dohnalo k slzám a taky dlouhému přemýšlení nad tím, kdo vlastně byl... Jestli se tento upřímný a citlivý člověk schovával za masku vulgárního alkoholika nebo prostě jenom zestárnul.

02.03.2023 5 z 5


Terapie Terapie Sebastian Fitzek

Psychiatrovi jménem Victor se jednoho dne ztratí dcera Josy. Victor se snaží přijít na to, co se ono dne stalo, po Josy však nejsou žádné stopy. Jednoho dne navštíví Victora na ostrově, kde momentálně pobývá, psychicky nemocná pacientka, která popisuje její seznámení se s holčičkou Charlotte. Tato holčička je paradoxně neskutečně podobná ztracené Josy - má podobné chování, oblíbenou hračku, vypráví o domovu, který je velmi podobný místu, kde Victor s Josy žil... Victorovi návštěvu nemocné pacientky Anny ihned začne vnímat jako příležitost. Snaží se ji u sebe udržet co nejdéle a díky jejich rozhovorům se snaží přijít na to, co má záhadná Anna společného s Josy.

Bylo to opět napínavé čtení, skvělý popis prostředí a pocitů postav, rozhodně čtenář zažije napětí od začátku do konce, míchá se tady minulost a současnost, ocitnete se na spoustě míst, zažijete spoustu zvratů i nepochopitelných situací. Byť jsem si myslela, že něco není v pořádku jak s Victorem, tak i s Annou, takový konec jsem opravdu nečekala.

24.02.2023 5 z 5


Já, droga Já, droga Ondřej Dvořák

V poslední době jsem prostudovala desítky odborných knih se zaměřením na drogy a musím říct, že tahle knížka rozhodně vyniká. Design je super, přehlednost taky super, vyskytují se zde informace jak pro člověka v této problematice úplně neznalého, tak pro člověka, který studuje například chemii (ano, vzorečků je v knize opravdu hodně). Kniha má navíc narozdíl od většiny monotónní odborné literatury obrázky a barvy, což je za mě taky super. Jednu hvězdičku ubírám za to, že osobně bych ubrala vzorečků a přidala zajímavější teorii. Ale když to shrnu, takhle nějak si představuju dobrou naučnou literaturu, za mě fajn knížka.

13.02.2023 3 z 5


Hovory s terapeuty Hovory s terapeuty Barbara Nesvadbová

Já osobně, když už bych měla možnost vést rozhovory s takovými českými odborníky a ještě z rozhovorů udělat ucelenou knihu, dala bych jim více otázek a vedla rozhovor do hloubky. Trochu mě mrzí, že na každou osobnost vychází cca 8 stránek, což se mi zdá strašně málo, rozhodně bych tedy uvítala rozhovory delší, knížka je docela tenká, takže pochybuju, že by někoho mohla odlákat svým počtem stran, byť by byla trochu obsáhlejší. Kdybych měla hodnotit zpracování, knížka je krásná, je přehledná, kromě rozhovorů jsou zde zahrnuty i texty o odbornících samotných, u každého je navíc úvodní kus textu. Dále oceňuji zejména fotky odborníků a červeně zvýrazněné hlavní myšlenky. Ale jinak je kniha skvělá, věřím, že se k ní můžu do budoucna zase někdy vrátit, rozhodně doporučuju!

30.01.2023 5 z 5


Pozvala mě dál Pozvala mě dál Lucy Clarke

Na tuhle knížku jsem se těšila - thriller o úspěšné spisovatelce, která svůj dům pronajme a jakmile se vrátí, už to není "domov", místo, kde nacházíme klid a bezpečí. Dům se rázem změní na atmosférou záhadné místo, ve které jsou věci tak nějak jinak. A dům není to jediné, co jí najednou nedá spát.

Styl autorky je v pořádku, píše dobře, občas vyvolá takový ten pocit, že potřebujete číst dál a zjistit, kdo to má vlastně všechno na svědomí. Zápletku kniha měla, námět se mi zdál ze začátku skvělý, ale mě osobně to prostě zas tak nevzalo. Že by to byla katastrofa a odpad, jak je uvedeno v recenzích, se rozhodně říct nedá, ale že bych z knihy byla unešená a příští měsíc si ještě pamatovala, o čem byla, to asi ne. Ale dokážu si ji představit jako vhodnou knížku pro kamarádku, která chce přejít ze čtení románů na thrillery a není připravená na extra složité zápletky a řádky, při kterých se budete otáčet, jestli za vámi nikdo nestojí. Takže já osobně ji doporučuju, ale nemějte vysoké nároky. Pokud chcete něco, co vás vtáhne a vydechnete až při posledním řádku knihy, tak tohle není nic pro vás.

18.01.2023 3 z 5


Kámen, nůžky, papír Kámen, nůžky, papír Alice Feeney

Manželé, pracovnice psího útulku Amélie a známý scénárista Adam, mají pošramocené manželství a sami sebe se ptají, zda má cenu v něm dále pokračovat. Když vyhrají pobyt v zapadlé vesničce ve Skotsku, vidí to jako příležitost spolu strávit čas a rozhodnout se, zda v manželství pokračovat a zůstat spolu nebo své cesty definitivně rozdělit. Dovolená však hned po příjezdu začne nabírat nečekaný spád, situace se začne vyhrocovat a to kvůli tomu, že jeden z nich už řadu let tomu druhému tají zvrácenou pravdu. Aby toho nebylo málo, do děje se brzy přidá nová postava, která všechno ještě více zkomplikuje.

Geniální! S autorkou jsem se setkala poprvé a jsem jejím způsobem psaní unešená. Celá kniha krásně plyne, velmi rychle se čte, člověk si připadá, jako by byl s postavami na místě dění. Navíc mě zaskočilo, kolik skvělých myšlenek v knize bylo, musím říct, že to jsem u thrillerů zatím neviděla. A nejsou to myšlenky implementovány na sílu, vždy naprosto přirozeně vycházely ze situací a osobností postav. Všechno je ještě lepší díky způsobu psaní kapitol, kniha je psána z pohledu tří hlavních postav, což nám nabízí lepší porozumění jednotlivým osobám i celé situaci. Kromě toho se v knize vyskytují i "dopisy pro mého manžela, které mu však nikdy nedám přečíst", ty jsou důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Oceňuji i nápadité onemocnění Adama, který trpí obličejovou slepotou.

Kniha byla netradiční, originální, napínavá, plná chladu, napětí a tajemství. Jestli si myslíte, že odhalíte, o co v knize jde, jste na omylu. Autorka má všechno perfektně promyšlené a bude vám jednotlivé informace a pravdy hezky pomalu servírovat a neustále tak čtenáře nechávat v nejistotě a přemýšlení, jak to tedy celé je. A že je to všechno ještě stokrát složitější, než by se dalo čekat...

"Nikdo by neměl slibovat, že bude někoho milovat navždy, nanejvýš by měl každý rozumný jedinec slíbit, že se o to pokusí. Co když se člověk, kterého jste si vzali, po deseti letech změní k nepoznání? Lidé se mění a sliby, i ty, které se snažíme dodržet, se někdy porušují."

"V našich životech jsou lidé, kteří zůstávají celé roky, a pak jsou jacísi turisté, kteří jimi jen projíždějí. Někdy je těžké to rozlišit. Nemůžeme a neměli bychom se snažit držet každého, koho potkáme, a já jsem v životě potkala spoustu turistů - lidí, od nichž jsem se měla držet v bezpečné vzdálenosti. Když si nikoho nepustíš příliš blízko k tělu, nikdo ti nemůže ublížit."

"Někdy si myslím, že je to strach z pádu, kvůli čemu lidi zakopnou. Se strachem se nerodíme. Když jsme mladí, bez obav běháme, šplháme nebo skáčeme a nebojíme se, že se zraníme, ani se netrápíme neúspěchem. Odmítnutí a skutečný život nás učí se bát, ale pokud něco hodně chceš, musíš se rozběhnout a skočit."

09.01.2023 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Skvělá knížka! Byly kladeny dobré otázky, postupně se vhodně měnily témata, čtenáři se toho dozvěděli spoustu - ať už o úplných začátcích pana Mareše u policie, přes jeho nejzajímavější případy a natáčení seriálů, až po konec jeho kariéry. Pan Mareš odpovídá výborně, jeho odpovědi mají hlavu a patu a ještě se u nich občas i pobavíte. Musím vyzdvihnout i fotografie na konci knížky. Za mě osobně super čtení o zajímavém člověku, který vykonával zajímavou práci. Rozhodně doporučuju

19.12.2022 5 z 5


Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás Lucie Bechynková

Na úvod bych vyzdvihla skvělý design a to jak zvenku - kniha je prostě krásná, tak i vevnitř, kdy jsou povedeně odlišené kapitoly díky obrázků. Kromě toho oceňuju i obrázkovou přílohu, kde se nachází množství velmi zajímavých reálných fotografií z případů. Kniha se čte dobře a rychle, za mě osobně ideální čtení na víkendový deštivý večer. Naštěstí vraždy nejsou popisovány zmatečně, ale přehledně a originálně. Díky dobrým otázkám se můžeme dozvědět přínosné informace, jako například rozdíl mezi agresorem a deviantem, rozdíl mezi vyšetřovatelem a detektivem, jaká je promlčecí doba případu, nechybí ani návod, co dělat a naopak nedělat, když vás v noci někdo pronásleduje. Možná bych očekávala trošičku zajímavější případy, každopádně i tak si myslím, že kniha je super a stojí za přečtení.

12.11.2022 5 z 5


Chata v horách Chata v horách Ruth Ware (p)

Skupina deseti lidí - mladých, elegantních, krásných a hlavně úspěšných a bohatých spolupracovníků a akcionářů veleúspěšné mobilní aplikace Snoop vyráží společně na chatu do francouzských hor. Většina se těší na lyžování, jak si to společně jako parta přátel užijí a při téhle příležitostí vyřeší i business. Hned pár dní po příjezdu se však stane tragédie, která odstartuje umírání členů skupiny. Kromě toho se vlivem počasí zřítí lavina a hosty tak uvězní v chatě bez elektřiny, vody a taky možností utéct před psychopatem, který se mezi nimi nachází a pomalu si začíná vyřizovat osobní účty. Nikdo neví, o koho se jedná, každý může mít motiv a v chatě tak narůstá panika.

Brilantní! Autorka na nic nečeká, napětí začíná hned na prvních stranách a končí při dočtení poslední kapitoly. Osobně mám ráda, když je v knize parta lidí, u kterých může čtenář postupně odhalovat jejich osobnosti, vzhled a hlavně vzájemné vztahy i vzájemná tajemství a přesně tohle kniha přináší. Kapitoly jsou vyprávěny dvěma hlavními postavami, jako čtenáři tak máme možnost dívat se na situaci dvojíma očima a chápat ji z pohledu akcionářky a hostitelky. Hlasitý vítr, příšerný mráz, zběsilé sněžení i zápach ztuhlých těl bez známek života - to je atmosféra, kterou nás jako čtenáře kniha provází a je tak věrohodná, že se ocitáme skoro s nimi. Styl psaní autorky je skvělý, člověk i když knížku odloží, za pár řádků je opět přesně tam, kde skončil. Navíc se začtete velmi rychle a kniha doslova nutí pokračovat bez přestávky. Přečteno za pár dní a kniha se řadí mezi moje 3 nejoblíbenější thrillery, rozhodně doporučuju!

09.11.2022 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Po delší době knížka, kterou když za 5 let vytáhnu z knihovny, nebudu tápat, o čem byla. Nejprve bych se zaměřila na pozitivní stránky knihy - obálka je geniální. Možná bych lehce upravila název, ale budiž. Ač se jedná o román, byl poutavý a člověka jen tak nepustil. Text byl psán jednoduše, minimalisticky, žádné složité souvětí. Rozhodně to není čtení pro citlivější povahy, brutalita je zde popisována na každém rohu. Ale pokud se člověk aspoň trochu zajímá o to, co se děje se zvířaty na jatkách v našem, neknižním světě, popisované situace ho nepřekvapí (a to ještě byly tyhle lidské jatka podstatně humánnější). Líbilo se mi, jak autorka promyslela fungování mrazíren, jak popisovala aktuální situaci ve společnosti.
Kdybych měla přejít k negativům - byly zde občas pasáže textu, které se mi zdály zbytečné a kdyby je autorka vynechala, udělala by možná líp. Ve finále jsem asi čekala, že se toho stane po dějové stránce víc, knížka je však relativně tenká, možná kdyby byla obsáhlejší, dal by se příběh ještě víc rozvinout. Upřímně mě zaskočil konec, čekala jsem ho asi trochu jiný, naivně možná trochu pozitivnější.
Kniha nebyla špatná, asi bych ji doporučila člověku, který dlouhou dobu nenarazil na něco zajímavého a neotřelého. Sama bych ji podruhé už nečetla, ale nějak cítím potřebu nechat si ji vystavenou v knihovně. Takže ve finále, za mě dobrý.

16.08.2022 3 z 5


Ruční práce Ruční práce Leïla Slimani

Komiks o Suzanne - tedy o dívence, ve které se zrodila vášeň pro operace již v útlém věku, o mladé ženě, která se rozhodla studovat v nelehké době, o ženě, která řešila trable osobního života, ale také o starém člověku, který se vyrovnává s tím, co tady po něm zůstane po jeho smrti. Kniha tedy čtenáře hezky provede od dětství, přes všechny zajímavé životní momenty, až do konce života. Ilustrace jsou krásné, jejich barevnost ideální. Textu je akorát, komiks rozhodně přináší dost informací, nejenom hezké ilustrace. Rozhodně se jedná o zajímavý komiks, který stojí za to pročíst.

12.07.2022 4 z 5