AndrewTheJUA Online AndrewTheJUA komentáře u knih

☰ menu

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Když se řekne jméno Jan Neruda, komu se nevybaví Povídky Malostranské?
Kdysi jako dítěti školou povinnému se mi moc líbilo seriálové zpracování Přivedla žebráka na mizinu. Bylo to takové lidské, upřímné a smutné...
A až teď, s odstupem času a odpoután od povinné četby se k těmto knihám vracím a konečně je mohu řádně ocenit, jelikož si je čtu ze svobodné vůle.
Povídky Malostranské jsou pěkné dílo. Musím ovšem podotknout, že kvalita jednotných povídek se značně liší. U všech však musím ocenit nádhernou češtinu, kterou jsou psány.
Přivedla žebráka na mizinu, Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku, Pan Ryšánek a pan Schlegl a Hastrman jsou dle mého subjektivního úsudku nejzdařilejší a jsou to opravdové klenoty české literatury. Některé, např. Mše Svatováclavská mají své kouzlo a některé, např. U tří lilií mě naprosto nezaujaly a jejich dočítání bylo značně zdlouhavé.
Pokud všechny povídky zprůměruji do jednoho souhrnného hodnocení, jsou to právě čtyři hvězdičky. 75% K těm nejzdařilejším povídkám se rád zase někdy vrátím.

27.04.2024 4 z 5


Záviš, pacient Šafáře Záviš, pacient Šafáře Záviš (p)

Toto bylo po několika letech poslouchání jeho písní mé první seznámení s Závišem coby spisovatelem. Nemohu říct, že bych byl zklamaný. Z jeho dílny se jedná o lepší kousek a mnohé veršíky mi na tváři vykouzlily pousmání.
Co se prolíná všemi Závišovými dílky - Není to pro každého, ale zasvěcení musí uznat, že tohle je kurňa geniální věc...
4 hvězdičky, 80%

27.04.2024 4 z 5


Pralinky z mašinky Pralinky z mašinky Záviš (p)

Po několika knihách (5), ke kterým jsem od Záviše měl možnost přičichnout (vzhledem k jejich těžkému shánění), musím konstatovat, že přesto že jsou Pralinky z mašinky co do velikosti největší, tak jsou bohužel co do kvality asi nejníže. Sem tam se najde nějaký povedený kousek, ale většina je slabší.
Tři hvězdičky, 50%

27.04.2024 3 z 5


Hospodské povídky Hospodské povídky Václav Koubek

Kvalita povídek je vesměs proměnlivá. Lepší, které mi vyloudily pousmání na tváři střídají slabší, které jsou podprůměrné.
Jako celek tři hvězdičky. 60%

27.04.2024 3 z 5


Pravý výlet pana Broučka do Měsíce Pravý výlet pana Broučka do Měsíce Svatopluk Čech

První seznámení s panem Broučkem a Svatoplukem Čechem.
Co u této knihy moc oceňuji je cit pro jazyk, se kterým je kniha psána. Popisné části jsou opravdu úžasné a čtení se stává zážitkem. Jediné, co mi zde (oproti již dočtenému druhému dílu) trochu vadí, je postava Měsíčňana, která mi moc nesedla. Přišla mi až moc ukňouraná a otravná. Zcela chápu, že přesně takto měla být vyobrazena, přesto mi to až trochu vadilo.
Knize jako celku uděluji čtyři hvězdičky, 70%

27.04.2024 4 z 5


Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

Jako dítě školou povinné jsem se těmhle knížkám vyhýbal jak čert kříži. A až teď, kdy si je můžu přečíst z vlastní hlavy je dokážu ocenit.
Toto bylo mé druhé seznámení s panem Broučkem. Oproti Pravému výletu pana Broučka do Měsíce, kde mě nebetyčně vytáčela postava Měsíčňana jsem si tady liboval. Kniha byla psána podobným stylem, avšak zasazením mi sedla víc.
V čem si naprosto libuji - kniha je psána krásnou starou češtinou, které se nemohu nabažit. Je psána s laskavou vtipností, přičemž děj je vhodně doplněný popisnými částmi, kde je s citem vše vyobrazeno ke vší dokonalosti. I délkou byla kniha naprosto optimální.
Tato kniha byla pro mě opravdovým pohlazením po duši a už se těším na díl třetí - Matěje Broučka na světové výstavě.
Hodnotím hodnocením nejvyšším a přidávám do oblíbených. 100%

27.04.2024 5 z 5


Facky místo pohádek Facky místo pohádek Luděk Sobota

Mé druhé seznámení se s Luďkem Sobotou coby spisovatelem. Po Holém a trapném dýchání opět neodcházím zklamán. Některé příběhy se sice opakovaly, ale jde vidět, že čas mění jejich formu.
Co se týče části první, ta se mi četla opravdu parádně. Povídky byly dobře napsané, čtivé a zábavné. Kdyby kniha obsahovala jen tuto část, dal bych knize plný počet. Opravdu mne bavila.
Po první části ale přichází část druhá, která už byla značně proměnlivější. Některé scénky se mi četly lépe (třeba ty ze Senzibilšou), ale některé mě vůbec nebavily. Jde zde vidět, že scénky nahrané a vyprávěné mohou mít úplně jinou kvalitu než ty psané. No, řekněme, že v polovičce druhé části jsem měl chuť knížku zahodit, pustit si pár scének a tím to završit. Musím podotknout, že první část druhé části je značně horší než druhá část druhé části. :-)
Doma už mám nachystané dvě facky a pohřeb, tak uvidíme. Třeba dotřetice Luďkovi nadělím hodnocení nejvyšší. Zatím ale zůstanu stejně jako u Holého a trapného dýchání u hvězdiček čtyř. 70%

27.04.2024 4 z 5


P jako pivo P jako pivo Tom Robbins

Tato kniha ve mně zanechává značně rozporuplné pocity. Cílí na děti, ale přitom si myslím, že děti moc zajímat nebude. Zato mně docela zpříjemnila odpoledne.
Ze začátku jsem si říkal, že je to takové nijaké. Nemohl jsem se do toho pořádně ponořit a překulovala se mi neustále v hlavě pachuť z knihy o alkoholu věnované dětem.
Se zjevem víly Pivoňky mě však kniha docela vtáhla. Jako chemikáře mě docela potěšila popisná část výroby piva. Bylo to s lehkostí docela trefně vysvětlené a výstižné.
A s koncem knihy musím uznat, že jako celek to má hlavu a patu. Není to jen výstřelem do tmy či planým neurvalým blábolením. Je to docela vtipně napsaná kniha, svým způsobem naučná a nakonec i svým stylem poutavá. Dokonce si pohrávám s myšlenkou její upravený výňatek použít i ve výuce. Uznávám ale, že bez řádných úprav bych jen tak ke čtení dětem asi knihu nedal.
Nakonec musím opravdu vychválit audioknihu namluvenou Oldřichem Kaiserem. Tohle je knížka ušitá přímo jemu na míru. A namluvil ji opravdu skvostně.
Suma sumárum knihu řadím do kolonky oblíbených a uděluji (i když s odřeným ušima) plný počet hvězdiček.

27.04.2024 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Po zpracováních filmovém a divadelním se mi konečně dostalo toho přičichnout i k původnímu knižnímu zpracování. Nutno podotnknout, že ani film, ani divadlo nedosahuje kvalit knihy. Kniha je psaná lehce, humorně a čte se jedna báseň. Když jsem se dostal na konec knihy, nevěřil jsem, jak rychle se mi to povedlo a že bylo hotovo za jedno dopoledne. To musí být pro knihu nejlepší recenzí, když ji člověk přečte "jedním tahem" aniž by se od ní odtrhnul. Knihu řadím do oblíbených a vřele ji doporučuji. Jsem zvědav na pokračování z pera p.Macka.

26.03.2024 5 z 5


Let balonem Let balonem Záviš (p)

(SPOILER) Záviš je prostě Záviš a jeho knihy nejsou pro každého. Tuhle knihu řadím k těm lepším, mnohé veršíky právě z této knihy jsem slyšel před některými písněmi.

V parku
V parku na lavičce
vrtala se v pičce
jedna paní druhý
mazala tím dluhy.

Cesta kolem světa
Cesta kolem světa je k hovnu.

24.03.2024 4 z 5


Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské Oscar Wilde

Výborná a vtipná jednohubka.

24.03.2024 5 z 5


Holé a trapné dýchání Holé a trapné dýchání Luděk Sobota

První kniha od Luďka Soboty a nemůžu říct, že bych byl zklamaný. Jde cítit, že Luděk už cítí, že se mu krátí čas, a tak už se nechce přetvářet. Některé historky byly opravdu zdařilé a vykouzlily mi úsměv na tváři, jiné ukázaly realitu v zcela jiném světle.
80%. Dobré to bylo.

18.03.2024 4 z 5


Krysáci Krysáci Jiří Žáček

Večerníčkový seriál dle mě překonal v mnohém knihu, ale ani ta není k zahození.

18.03.2024 4 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Kniha to je skvělá a namluvení p. Filipovským je bezkonkurenční. Vřele doporučuji!

18.03.2024 5 z 5


Šťastný domov Šťastný domov Jaroslav Hašek

Velmi oceňuji audioknihu namluvenou V.Vydrou nejml. Troufám si říci, že posunula tento titul na nový level. Jinak je velmi zdařile napsaná a zařazuji ji do svých oblíbených. Tento humor je přesně má nota.

18.03.2024 5 z 5