Šťastný domov

Šťastný domov https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138885/bmid_stastny-domov-IhZ-138885.jpg 4 36 8

„Chceš se zbláznit? ! Čti Šťastný domov! “ Tak by mohl znít reklamní slogan k jedné z delších povídek Jaroslava Haška. Je to příběh muže, který se ožení s půvabnou a milou dívkou, ovšem vášnivou čtenářkou časopisu Šťastný domov. „Šťastný domov přináší domovům štěstí!“ volá hlavní hrdina v závěru. Dospěl k tomu složitou cestou, lemovanou domácí strojní výrobou párátek, tácem, ukutěným jeho manželkou z klavíru, za tím účelem zakoupeného, léčením bezvědomí v sudu, neboť „výpary z kyselého zelí brání mdlobě“. Na první pohled je Haškova povídka pouze skvělou satirou (dodnes aktuální) na nejrůznější mediální Paty a Maty, kteří čtenářům dávají všelijaké praktické i „praktické“ rady. Ovšem Haškův humor ve Šťastném domově obsahuje prvky absurdity, jež se v umění programově objevují až mnohem později. A to absurdity mazaně (u Haška se nesluší říci rafinovaně) propojené s prvky zdánlivě všedního života.... celý text

Přidat komentář

AndrewTheJUA
18.03.2024 5 z 5

Velmi oceňuji audioknihu namluvenou V.Vydrou nejml. Troufám si říci, že posunula tento titul na nový level. Jinak je velmi zdařile napsaná a zařazuji ji do svých oblíbených. Tento humor je přesně má nota.

VojtěchPejša
12.05.2023 4 z 5

Úsměvná, středně dlouhá, kravinka, která dokáže kvalitně rozesmát. A to i nahlas! O samovarném přístroji Nurzo se mi bude zdát ještě hodně dlouho...


Kryštofka
23.10.2022 4 z 5

Jednohubka sebevědomého a zručného s(e)pisovatele, která někoho pobaví a někdo jiný jí na chuť nepřijde. Já jsem se bavila.

mamadli1922
14.01.2018 5 z 5

Skvělá četba, smál jsem se od začátku do konce, až možná spolucestující ve vlaku zvažovali telefonát do ústavu. Hašek je prostě genius. A ti, co to berou jako přitažené za vlasy, musíte k tomu přistupovat trochu (víc) s nadsázkou :)

Alethea_k
08.10.2017 2 z 5

Šťastný domov nejsou pouze prvky absurdity. Je to absurdita sama! Někteří tvrdí, že se u čtení smáli. Já si jen říkala: "Zbláznil se během psaní, nebo už předtím?" Tohle pro mě asi nebude. Ráda si přečtu i fantasy, kde reálného není nic, ale tohle, je asi vážně na mě moc.
Oceňuji ilustrace a předem říkám, že kdybych knihu nenašla v levných knihách za pár korun, za plnou cenu bych ji domů nepřinesla.

_Michelle_
24.09.2017 2 z 5

Je to sice otřepaná fráze, ale prostě mi jako nejpřesnější sdělení pocitů z knížky připadá použití hesla:"Nebyl to můj šálek kávy". Hlavní myšlenka knihy byla fajn, ale provedení bylo až moc přitažené za vlasy.

Bumeso
31.08.2017 5 z 5

Přečíst Šťastný domov jsem zvládl za hodinu a čtvrt, ovšem do této doby se počítají přestávky na uklidnění se ze salv smíchu, které mě stíhaly bezmála na každé stránce a čtení nejvtipnějších pasáží příbuzným. Nicméně tato útlá knížka je stále velmi aktuální, což lze vidět na každém kroku. Tuto knížku jsem si vybral jako oddech po Uražených a ponížených a nesáhl jsem vedle. A za tento skvost jsem vynaložil v Levných knihách pouhých 29,-Kč...

Boboking
02.11.2012 5 z 5

Včera večer jsem přečetl knížku Šťastný domov od klasika Jar. Haška. Vydal to Vyšehrad před asi měsícem. A smál jsme se, že jsem z postele málem padal. Vynikající satira na život podle časopisů pro hospodyňky a manželky, které chtějí být nejlepší na světa.