Alfonsie Alfonsie komentáře u knih

☰ menu

Naše BIO zahrádka Naše BIO zahrádka Wolf-Dieter Storl

Tahle kniha je ze Storlových knih slabší. Jsou v ní doslovně zkopírované odstavce z jeho jiných knih. Fotografie jsou vycpávkové, třeba na celou stránku, jak dítě drží jahodu, nikoliv názorné k sadbě apod. Je to typická trendy poptávková kniha ušitá pro městského Němce, co se kolem roku 2013, kdy byla v originále vydaná, stal najednou nezdolným zahradníkem.

31.07.2022 3 z 5


Léčivé bylinky Léčivé bylinky Wolf-Dieter Storl

V podstatě je to už recyklace z jeho předchozích knih. Je to takové obrazové shrnutí nejdůležitějších bylin, které Storlovi používají plus fotky a zkušenosti, které s nimi mají - jak říkám, to už jsme se i tak dozvěděli i v předchozích knihách.
Kniha vyšla ve Fontáně. Ta buď tiskne jeho knihy na recyklovaný papír jako úplný brak nebo na křídový jako tato kniha (takže tato kniha na pár stran se pěkně pronese). Přitom třeba nakladatelství Eminent ukazuje, že i fotky lze tisknout na normální bílý papír.

31.07.2022 4 z 5


Přírodní léčba boreliózy Přírodní léčba boreliózy Wolf-Dieter Storl

Samotný recept, jak na nemoc z klíštěte jít alternativní cestou, by se asi scvrkl do pěti stran:) Ale Storl se umí poutavě rozepsat jako vždy. Zasadí nemoc i další nemoci do kulurně-historických souvislostí, přidá nějaké ty planetární vlivy, zrecykluje text i z jiných knih a kupodivu je člověk uspokojen:)

31.07.2022 4 z 5


Zahrada jako mikrokosmos Zahrada jako mikrokosmos Wolf-Dieter Storl

Pro ty z vás, co jsou v komentářích rozpačití, že mysleli, že téma bude více zahradnické: originál knihy se totiž jmenuje Vesmír v zahradě. A přesně o tom to téma je. Propojení kosmických vlivů a zahrady. Ego překladatele ovšem exhibovalo, takže český titul je mírně odlišný. A tím pak evokuje trošku jiný obsah.

31.07.2022 5 z 5


Jsem součástí lesa Jsem součástí lesa Wolf-Dieter Storl

Toto je kniha, která udělá radost všem fanouškům Storla. Dozvídáme se z ní celý jeho životní příběh, kdy s rodiči jako malý emigroval do USA, jak poznal svoji manželku, jak se znovu ocitl v Německu, i jeho cesty do Indie.
Práce nakladatelství je ovšem katastrofální. Tolik překlepů a ne zcela kvalitní překlad, to je teda nadělení.

31.07.2022 4 z 5


Bachova květová terapie Bachova květová terapie Mechthild Scheffer

Kniha této německé autorky a léčitelky je nejlepší knihou, co kdy byla o esencích vydaná. Stručná a přitom přesná. Nepřekonané dílo. Zasloužila by si české znovuvydání.

31.07.2022 5 z 5


Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Autorka má cit pro vykreslení příběhu. První dvě třetiny knihy jsou kouzelné - odehrává se pomalé mikrodrama Alice v rodině manžela. Její starší kamarádka z knihovny Marge, po předcích Irka i Čerokijka je vědomá žena s osobní silou, která boří klišé i konvence.

Ale poslední třetina knihy se zvrtne ve smršt infantilně chovajicich se osob majících problémy si i vyznat city vcetně infantilně se chovající Marge, která v sedmém měsíci těhotenství zachraňuje mulu z vody a snad celé něstečko, leze po horách a odhaluje nepravosti na šachtě mistního dolu. Další knihovnice raději zachraňuje knihy před vodou, než aby měla starost o vlastní děti a podobných dalších budovatelsko-uvědomělých pasáži, které nechvalně dobře známe z české literatury 50. let se ke konci hemží nepřeberně. Epizoda s vraždou a vězením je zcela nadbytečná, až přitažená za vlasy a konečné rozmotání příběhu predčí svoji kýčovitostí i Rosamundu Pilcher. Něco jako román o Anně Proletářce prolnutý televizním seriálem To je vražda, napsala.
Za první část knihy 5 hvězd.
Cca od 270. strany 2 hvězdy se sebezapřením. Ale jak říkal Werich, to je tak blbý, to se bude líbit

03.04.2021 3 z 5


Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Monika Kindlová

Lid chce být baven, tak by se dala shrnout tato veskrze plochá kniha. Původ tradic ani historické souvislosti zde nečekejme, bydlenky blogují, to je vše, co cílovým čtenářům stačí.

14.03.2021 1 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Vy všichni, co tadý hýkate blahem: Celý přiběh je smyšlený a ani v nejmenším nepřibližuje zivot kopanickych bohyn.
Tucková se obohatila na tematu, který celý znicila. Je to vrcholně neetický pocin.
Vnucka poslední zijicí bohyně je pravem rozezlena: "Nejvíc se nás však dotýká, že do těchto svých výmyslů zavlekla i dříve žijící osoby, konkrétně mám na mysli svoji babičku Irmu Gabrhelovou, ale není to případ jediný."
Badatel Jirí Jilik, který se s posledni bohyní Irmou Gabrhelovou setkal:
„Ukrást někomu jeho vlastní život a nahradit jej životem, který si autor vymyslí, jen aby vyvolal pocit věrohodnosti vymyšleného příběhu, je podle mne vrcholně neetické, a to přesto, že Irma Gabrhelová není v románu vyloženě negativní postavou."

14.03.2021 odpad!


Léčivé rostliny Keltů Léčivé rostliny Keltů Wolf-Dieter Storl

Konečně jsme se dočkali 2. vydaní knihy Magické rostliny Keltů. V originále se kniha jmenuje Rostliny Keltů. Obě vydání jsou totožná. Bohužel nakladatelstvi Fontána vymyslelo do nazvu knihy zase jiný přivlastek.
Obě vydaní jsou stejná.
1. vydaní v nakladatelstvi Volvox Globator je graficky propracované s pevnou vazbou a bílými listy. 2. vydaní v nakladatelství Fontana je brožované, recyklované listy... pro ilustrace i velký počet stran nevhodné. Je to ten nejlevnější paperback! Graficky je to naprosto otřesné vydání. Obrovské zklamání k tomuto nakladatelství.

22.11.2020


Šamanská zkušenost - Praktický průvodce mimosmyslovým vnímáním Šamanská zkušenost - Praktický průvodce mimosmyslovým vnímáním Kenneth Meadows

Kniha je na poli šamanské literatury spíše slabší. Nejde o skutečné šamanské vhledy od přírodních národů. Je to kniha pro začátečníky takového typické esoteriky s dosti infantilním výčtem totemových zvířat. Pro zkušené čtenáře nedoporučuji.

14.11.2020 2 z 5


Moravské národní pohádky Moravské národní pohádky Beneš Metod Kulda

Tato kniha není komplet jeho díla (sběru), je to jen výběr (výbor). Kompletní dílo je v knize Pohádky a pověsti Rožnovska. Ponechávám bez hodnocení, protože hodnotit prameny je poněkud nevhodné:)

24.07.2020


Pohádky a pověsti z Rožnovska Pohádky a pověsti z Rožnovska Beneš Metod Kulda

Oceňuji, že je to komplet jeho díla (sběru). Vyšla ještě kniha Moravské národní pohádky a to je jen výběr (výbor). Ponechávám bez hodnocení, protože hodnotit prameny je poněkud nevhodné:)

24.07.2020


Budulínek Budulínek Josef Věromír Pleva

Druhé Budulínkovo vydání je po ilustrační stránce nejvydařenější. Kniha má ve skutečnosti 56 stran, paginace bůhví proč končí v textu na straně 48.

20.07.2020 5 z 5


Krása nesmírná Krása nesmírná Irina Karnauchovová (p)

Mám Krásu nesmírnou z 80. let. (červený obal). S nádhernými ilustracemi baby Jagy. Pro mě kultovní kniha.

19.07.2020 5 z 5


Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Romance pro křídlovku je čarokrásný příběh z autorova kraje z Lešan. Hrubín byl geniální básník, tak to prostě je. 77%? Nechápu.

19.07.2020 5 z 5


Kouzelná lucerna: Příběhy pro děti k posílení důvěry, tvořivosti a vnitřního klidu Kouzelná lucerna: Příběhy pro děti k posílení důvěry, tvořivosti a vnitřního klidu David Fontana

Bohužel, kniha má klamavý popis, není v ní nic, co by posilovalo osobní sílu dítěte, nic hřejivého. Je to další výchovná knížka plná typického paternalistického adultismu o tom, co je správné a nesprávné, jak malou lidskou bytost opět "dovychovat". Příběhy jsou navíc tak plytké a neučesané, že je nemohu využít ani jako základ pro tvořivé rozhovory. Pro rodiče, kteří vnímají děti jako plnohodnotné lidské bytosti, nedoporučuji nákup.

13.07.2020 1 z 5


Rok ve Svatojánu Rok ve Svatojánu Eva Francová

Vybrakujete Dietera Storla a Marii Treben, k tomu ještě povrchně, přidáte pár receptů a vydáte knihu.

11.07.2020 odpad!


Probuďte silnou ženu Probuďte silnou ženu Clarissa Pinkola Estés

Oproti kultovní knize Ženy, které běhaly s vlky, toto je hlubinná sonda do duše samotné Clarissy: Touha po nikdy nepoznané biologické mamince a typická jihoamerická "koloniální" neschopnost proniknout za ideologický nános křesťanství.

27.12.2019 2 z 5


Na cestě do sousední dimenze Na cestě do sousední dimenze Clemens Kuby

Jsou to reportáže z Kubyho cest k různým pravým i domnělým medicinmanům. O jeho úrazu a psychických okolnostech, které úrazu předcházely (provozování hospody s přítelkyní, se kterou vlastně už chodit nechtěl) se rozepisuje v jiných knihách. Tato kniha je z jeho produkce nejslabší a asi nejvíce ideologicky zatížená.

27.12.2019 2 z 5