AlB3rt AlB3rt komentáře u knih

☰ menu

Poprask na laguně Poprask na laguně Carlo Goldoni

Snad každá divadelní hra je lepší v divadle, než na papíře a tato rozhodně není vyjimkou. Na rozdíl od Sluhy dvou pánů, který je bezesporu vrcholem Goldoniho tvorby, působí Poprask na laguně v knižní podobě zmatečně a místy nezáživně. Na divadelních prknech však ožívá a své nedostatky nedává znát.

06.06.2020 4 z 5


Metrovize Metrovize Jan Charvát

Jakožto rodilý Pražan využívám služeb podzemky téměř každý den. Nikdy jsem se nad metrem nezamýšlel jinak, než jako nad jednou z možností, jak se dostat z bodu A do bodu B. Po přečtení této knihy se však můj pohled na toto dílo docela výrazně změnil.
Kniha mě mile překvapila, je čtivá a i já, úplný laik v daném oboru, jsem se čtením knihy vyloženě bavil a hltal jsem přibývající stránky.
Největší předností knihy jsou bezesporu nádherné vizualizace jednotlivých stanic metra, které navrhli a nakreslili ti nejlepší architekti své doby. I kniha samotná je velice pěkně graficky zpracovaná.
Čtení knihy bylo velice příjemným zpestřením jednoho večera a musím vyzdvihnout, že splnila svůj účel - na stanice odteď pohlížím jako na plnohodnotná architektonická díla.

05.12.2019 4 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Je mi tak trochu záhadou, proč se mi Gatsbyho příběh tolik líbil. Ve své podstatě se jedná o jednoduché vyprávění o nešťastné lásce. Přesto mě kniha pohltila a zejména konec má v sobě alespoň nějakou tu hloubku, a tak si své hodnocení mohu sám před sebou obhájit.

02.11.2019 4 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Je to již pěkných pár týdnů od přečtení této knihy, přesto nad ní stále přemýšlím a ostatní díla nejsou schopna ty myšlenky umlčet. Dle mého názoru knížka nádherně, místy i relativně drsně, ale zejména věrohodně popisuje nejdůležitější a nejkrásnější období lidského života - středoškolská studia. Je to sonda do duše a životního příběhu studenta, ve kterém se každý alespoň částečně najde. S přihlédnutím k faktu, že je to první kniha autora, ji musím zařadit hodně vysoko do svého pomyslného žebříčku. Jedná se o dílo, které značně ovlivnilo můj pohled na trable a radosti, které jsem dřive zažíval a v jisté formě zaživám dodnes. Akorát ten čas letí...

24.09.2019 5 z 5


Ruský týden Ruský týden František Ringo Čech

Humor. Velice kvalitní humor. Kniha chytne a nepustí. Není třeba dodávat více...

13.05.2019 5 z 5


Povídky o vlasti Povídky o vlasti Dmitry Glukhovsky

V knize se střídají dva extrémy. Skvělé povídky s pointou, zajímavým příběhem a svěrazným humorem. Opakem jsou pak povídky, které úplně nedávají smysl a člověk s každou další stránkou vyhlíží konec. Nejsem znalcem současných ruských poměrů, tudíž nemohu hodnotit, zda je ruský národ vyobrazen pravdivě. Nicméně jsem si čtení užil a zejména povídka Panspermie je důvodem, proč dát knize šanci.

12.05.2019 3 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Skvělá komedie, která člověka zaručeně rozesměje. Saturnin jako kniha i postava je dotažena k absolutní dokonalosti.

20.03.2019 5 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Jedná se o epické a velmi čtivé zakončení skvělé série, která člověka chytne a nepustí. Podle mě je Paní Jezera bezpochyb nejlepším dílem ze zaklínačského univerza a zejména vyobrazení bitvy u Brenny jest absolutním vrcholem, kdy jsem hltal každé slovo. Nezbývá nic jiného než vyzdvihnout skvělé vyprávění ze strany pana Sapkowského. Klobouk dolů...

18.03.2019 5 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Jedná se o skvělou kombinaci silného "hrdiny" a kvalitně zpracovaného fantasy světa obohaceného o jakýsi slovanský rozměr. Jednoduše perfektní.

06.03.2019 5 z 5


Klaun si povídá s Bohem Klaun si povídá s Bohem Jiří Suchý

Jedná se o velmi zajímavou úvahu o existenci a "podobě" Nejvyššího. A ačkoliv ne se vším souhlasím, krásně jsem si početl. Jedinou vadou na kráse je jakési "snižování" sebe sama ze strany autora. Jinak není co vytknout.

09.02.2019 4 z 5


Hotel Nostalgie Hotel Nostalgie Mikuláš Vochozka

Od knihy jsem neočekával mnoho, ale byl jsem velmi mile překvapen. Je hezky napsaná, čtivá a dokáže čtenáře vtáhnout do děje, což je umocněno citem pro detail, kterým autor očividně disponuje. Děj je hezky napsaný a čtenář je schopný ztotožnit se s ním a prožívat Barnabášův příběh. Rozhodně mohu doporučit!

18.12.2018 5 z 5