Addelka Addelka komentáře u knih

☰ menu

Cela Cela Benjamin Oliver

Útěk z vězení budoucnosti.
Jedná se o zdařilou únikovou hru. Prostředí vězení budoucnosti je skvěle vymyšlené a popsané.

Ještě než se děj rozjede na plné obrátky, tak mě autor zabavil představením světa budoucnosti a všech technických vychytávek. Luka jako hlavní postava si mě dostal hned na prvních stranách, on má rád knihy. Má jich v cele stovky a nosí mu je kyborg-ostraha věznice. A na to, že je to kyborg, tak má skvělý literární vkus. Děj Vám nastíním jen ve zkratce - Luka je odsouzen k trestu smrti. Jediný způsob, jak může tento trest oddálit je jednou za čas poskytnout „dobrovolně“ své tělo k lékařským experimentům, při kterých buď zemře a tím bude trest vykonán, nebo je přežije a tím je trest na nějakou dobu odložen. Luka je ve vězení skoro 2 roky a shodou velice podivných událostí se dostane ven a zjistí, že svět jak ho znal, už není takový jaký býval.

Relativně krátké kapitoly a nepříliš komplikovaný děj, napomáhají rychlému dočtení. Jedná se o první díl v sérii a já budu mít v hledáčku vydání dalšího dílu.

Pokud se Vám líbila série Silo, Monument 14 nebo Hunger Games a taky pokud máte obecně rádi knihy/seriály/filmy o útěcích z vězení, tak CELA bude dobrá volba.

01.12.2020 4 z 5


Strážci brány Strážci brány Jan Urban

Rozhodně se jedná o neobvyklou kombinaci fantasy/sci-fi a prostředí Prahy/Jižních Čech. Tahle kombinace mě překvapivě chytla a bylo vtipné čekat na tramvaj na stejném místě jako postava v knize, kterou zrovna čtu. Hlavní postava je (mimo jiné) sexista, který se snaží být za každou cenu vtipný. Nebudu lhát, někdy jsem z něj byla dopálená do běla. Nicméně, hlavní postava má vyvolávat emoce a je jedno jestli pozitivní nebo negativní, protože silná emoce vždycky způsobí potřebu diskutovat. Pokud se Vám líbí knihy od Františka Kotlety nebo Jiřího Kulhánka, pravděpodobně se Vám bude líbit i série Pragocalypsa, a naopak.

12.10.2020 3 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Druhý díl detektivky s Cormoranem Strikem. Na všech databázích, kam jsem koukala má tenhle díl vyšší hodnocení než „Volání kukačky“ (první díl). Z anotace jsem se dozvěděla, že vyšetřování bude probíhat v „knižním průmyslu“ = woooow. Čekala jsem opravdu hodně, protože knihy s dějem v knihkupectvích, knihovnách a knižních redakcích miluju. No a víte jak to dopadá, když se na knihu moc těšíte a čekáte nečekané….
Nápad na zápletku je skvělý, posuďte sami: náhlé zmizení autora, který ve svém novém (ještě nevydaném) románu pomlouvá celou knižní komunitu. Cormoran se případu ujme s představou, že za pár dní bude vyřešeno, protože autor nechce být středem pozornosti až ten skandál v knižní podobě vyjde. Noo nebude to tak jednoduché, opět se bude vyslýchat a pátrat jak na běžícím pásu alá Agatha Christie. Robin, frustrovaná z kancelářské práce, si doslova vyprosí u Cormorana šanci předvést své detektivní schopnosti v terénu. Dozvěděla jsem se zase nějaké střípky z osobního života Cormorana i Robin, a tahle dějová linka o jejich minulosti mě baví. Pro tenhle příběh je neobvyklé získávání klíčových důkazů…víc prozrazovat nebudu, ale je to opravdu dobře vymyšlené!
Jak už jsem psala u prvního dílu, „vyslýchací“ styl mi nevadí, ba naopak mám takové detektivky ráda. Jako kámen (mého) úrazu bych viděla, že jsem se dostatečně neorientovala v postavách. Často jsem se musela vracet, protože jsem vůbec nevěděla, kdo je kdo a co se řeší. A myslím, že tohle mi právě zkazilo celý dojem z knihy. Poslouchala jsem jako audioknihu, takže to vracení nebylo jednoduché. Jsem zvědavá, co je nachystáno pro Cormorana v dalším díle.

28.09.2020 3 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Poslouchala jsem jako audioknihu, která byla skvostně namluvená hlavně hlas Christiany v podání Viktorie Taberyové. Příběh je komplikovaně jednoduchý, protože takové příběhy o drogové závislosti jsou. Sledujeme osud dvanáctileté Christine, která rok po prvních experimentech s lehčími drogami zkusí heroin a už u něj zůstane. Příběh je vyprávěn hlavně z pohledu Christine, takže známe její myšlenky a pocity a také z pohledu její matky, která trpí s každou další dávkou a každou další odvykačkou, kterou Christine prochází. Byla jsem překvapena, jak se třináctiletá holka o sebe dokáže postarat a i přes její závislost si uvědomuje, že by měla přestat. Fandila jsem ji celých jedenáct a půl hodiny poslechu.

28.09.2020 5 z 5


Motýlek Motýlek Henri Charrière

Vyprávění o útěcích z trestanecké kolonie na Guyaně. Henri, s přezdívkou Motýlek, se do vězení dostal kvůli vraždě, kterou nespáchal a snaží se co to jde dostat zpět na svobodu. To je ve zkratce oč tu běží. Poslouchala jsem jako audioknihu a bohužel není k dispozici jiná verze než ta zkrácená. Takže fyzická kniha má skoro 600 stran a audio podoba šest a půl hodiny. Váhala jsem jestli do toho jít, ale už dlouho jsem měla Motýlka v hledáčku. Bylo cítit, že někdo text uměle krátil a bylo pár momentů, kdy jsem byla ztracena v místě a čase. Abych mohla knihu spravedlivě soudit, potřebovala bych ji přečíst celou, takže moje hodnocení berte s rezervou.

28.09.2020 3 z 5


Milosrdné přízraky Milosrdné přízraky April Genevieve Tucholke

Tomu říkám Fantasy! Příběh je plný žen-čarodějek, balad, smrti, kouzel, jedu, lektvarů a samozřejmě nesmí chybět příšera. Touha žen stát se slavnými díky svým hrdinským činům. Kdyby měla kniha o 100 stran více, bylo by jednodušší se s postavami pořádně "sžít" a dát hrdinkám větší prostor pro rozvinutí svých rozdílných povah.

28.09.2020 4 z 5


Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Moje první „Absyntovka“, moje první zkušenost s reportážní literaturou. Čekala jsem historickou reportáž a dostala jsem nejenom to, ale k tomu i doslova šokující informace o současné činnosti téhle extremisticke organizace. Naposledy jsem o ku-klux-klanu slyšela v hodinách americké literatury na vysoké škole, a vůbec jsem netušila, že KKK je i v současnosti stále činný. Opravdu existují celá městečka, která billboardy jasně říkají, že jejich město je jen pro bílé. V televizi běží přad, kde arijský chlapec říká: „Moje máma nám říkala, jak se dělá poleva na vánoční dort. Že když se do bílé polevy dostane jen jedna kapička jiné barvy, tak už nikdy nebude sněhobílá. S lidmi je to stejné.“. Autorka v textu volně přeskakuje od historických faktů k rozhovorům se současnými členy, které potkává na sjezdu Ku-klux-klanu ve státě Arkansas. Bylo to hraničící s žánrem sci-fi, nebo alespoň pro Evropany takovéhle věci patří do hluboké minulosti. Doporučuji všem, kteří si chtějí rozšířit obzory.

28.09.2020 5 z 5


Kdysi Kdysi Morris Gleitzman

První díl ze série příběhu o životě polského židovského chlapce za 2. světové války. Nejedná se o skutečný příběh, ale o vymyšleného chlapce, který zažívá události, které se skutečně staly a o kterých autor četl. Celý příběh je psán velice citlivě, protože ho vypráví sedmiletý chlapec, který se ocitá v této nelehké době sám a bojuje s nepřízní osudu velice osobitě. Právě pro styl vyprávění a pro věk hlavního hrdiny je kniha v kategorii „pro mládež“ a já souhlasím, že když si knihu přečtou děti 10+, tak se o druhé světové válce dozví spoustu informací a nebudou mít zlé sny.

28.09.2020 5 z 5


Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

Krátké autobiografické čtení o dlouholetém týrání chlapečka jeho vlastní mámou. Jestli týrání dokáže být horší a lepší, tak tohle bylo nejhorší z nejhorších. Tolikrát jsem při čtení měla pocit úzkosti a zároveň jsem jako máma nemohla uvěřit, že takových zvěrstev je nějaká matka na světě schopna.
Dave je jedním ze čtyř (nebo pěti – teď si nejsem jistá) dětí. Všichni žíjí v úplné rodině v Americe. Pohoda, nic divného pro začátek. Nicméně, jak to tak občas bývá, mezi jeho rodiči to úplně něklape, ale je to takové to tiché „neklape“. Máma začne řešit svou nespokojenost alkoholem a jednoho dne její pití přesáhne tu čáru mezi pitím a velkým problémem. Ze dne na den si Davea vybere jako cíl své zloby. Ze dne na den se k němu chová jinak než k jeho bratrům, platí pro něj jiná pravidla a má jiné povinnosti.
Proč zrovna jeho a ne některého z jeho dvou starších bratrů? Proč ze dne na den? Proč jeho otec pouze přihlíží? Je tam spousta neznámých, ale jedno je jisté, je to nejhorší případ týrání o kterém jsem kdy četla. Ještě teď když to píšu mi jde mráz po zádech a chce se mi brečet. Není to kniha pro slabé povahy, ale pokud hledáte šokující literaturu, tohle je tip pro vás.

28.09.2020 5 z 5


Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Na úvod bych ráda řekla, že knih s tématem Holokaustu jsem přečetla za svůj život hodně. Tohle je jedna z mála, která mi příběhově nesplývá s ostatními, protože je jiná…je uvěřitelná. Příběh 10-ti leté dívky, která se ocitá v koncentračním táboře společně se svoji sestrou – dvojčetem. Fakt, že byla dvojčata jim zachránil život, nebo se to tak z počátku zdá. Text není náročný na čtení, píše ho 10-ti leté dítě, tak se není co divit. Bez okolků (až odosobněně/bezcitně) popisuje, co se dělo při pokusech doktora Mengeleho a zároveň je v příběhu velmi citlivě zachycen vztah k sestře. Tohle by mělo být součástí povinné četby!

28.09.2020 4 z 5


Caligo Caligo Monika Šimkovičová

Volné pokračováni Vigila a za me je to opět v top sci-fi, co jsem kdy četla! Respektive poslouchala v podání Petra Kočiše, je to na pár hodin ;).

28.09.2020 5 z 5


R. U. R. / Bílá nemoc / Matka R. U. R. / Bílá nemoc / Matka Karel Čapek

Rychlovka na cestu vlakem nebo autobusem. Ve dvou a půl hodinách poslechu (nebo 80 stránkách četby) je toho ukrytého strašně moc a přitom s sebou příběh doktora Galéna nese jednoduché poselství. Apel proti válčení a ve své době především proti fašismu je tu pro dospělého čtenáře podán srozumitelně a jasně. Obávám se, že pro dětského čtenáře na základní škole, se skutečný význam skryje za příběh a zůstane nepochopený. Já osobně neumím číst mezi řádky a před přečtením si negooglím historické pozadí knihy (to dělám až po přečtení, protože se bojím spoilerů), takže když příběh hodnotím jako srozumitelný, tak je to pro nenáročného čtenáře

28.09.2020 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Převelice těžký text, jak tématem, tak formou. Četla jsem jako fyzickou knížku a četla jsem ji dlouho. Prvních cca 100 stran jsem ji chtěla odložit. Druhých 100 stran se četlo jedním dechem a posledních 100 stran byl zase boj. Kniha rozhodně není špatná je výborná, já jsem jen čtenářsky zlenivěla na čtení takových textů. Všechny ty young adult knihy se čtou snadno a rychle, je tam spousta dialogů a krátké kapitoly. Nic takového v 1984 nečekejte. Obsahem je to šokující až extrémní, kam dokázal Orwell ideologii „strany“ dotáhnout. Winston, hlavní postava, v celém tom kolotoči zákazů a příkazů, chce jen jednoduchou věci a to vidět minulost takovou jaká skutečně byla. Bez lží, překrucování a lhaní. Ta část, která se věnuje Winstonovi a jeho životu byla ta jednodušší na čtení. Když došlo na popisování ideologie a vůbec celého systému, který ovládá svět změnil se text v jednu velkou hroudu zarovnanou do bloku, bez odstavců, či jakéhokoliv jiného dělení. Věty dlouhé skoro na půl strany a k tomu překrucování a popírání popíraného – jednodušše to bylo jako kdyby na mě někdo hodil deku a knihou jsem se musela probít. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, dala mi spousty podněntů k zamyšlení, ale v dohledné době si 1984 nehodlám přečíst znovu.

28.09.2020 4 z 5