Cela

Cela https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446720/bmid_cela-1vl-446720.jpg 4 67 19

Cela série

1. díl

Když se vytoužená svoboda promění v noční můru! Nezletilí vězni, kteří jsou odsouzeni k trestu smrti a čekají na svůj posední okamžik ve věznici The Loop, mají jedinou jistotu. Živi odtud nevyjdou. Ti, kteří si chtějí život alespoň prodloužit mohou nabídnout své tělo k experimentálnímu testování nových léků. Co přesně to ale znamená, nikdo neví. Luka na svůj trest čeká už dva roky. Naděje na útěk mu svitne v okamžiku, který umožní vězňům dostat se z cel a na chodbách věznice rozpoutá šílenství. To, co ho čeká na vytoužené svobodě, je však mnohem děsivější. Neznámá nákaza proměnila lidi ve vraždící monstra a svět upadl do chaosu. Podaří se Lukovi najít svoji rodinu a vypátrat ty, kteří jsou za katastrofu zodpovědní? 1. díl strhující dystopie pro fanoušky sérií Labyrint nebo Hunger Games.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Loop , 2020


více info...

Přidat komentář

Akléda_
11.01.2023 4 z 5

U téhle knížky mě mrzí, že nevyšla o pár let později a nebyla zasloužile zpropagována, protože by si to fakt zasloužila. Dystopie mě vždycky překvapí v tom, jak děsivě reálné umí být, jak ve mně dokáží vyvolat tolik znepokojení i když si říkám, že se to přece nikdy nemůže stát. Pak si ale uvědomíte, že testování léků na nezletilých odsouzených k smrti není zase tak nereálné... No co vám budu povídat, tohle bylo děsivé čtení, ale ne ve smyslu nadpřirozena. První třetina byla fajn, ale bylo vidět, že to je rozjezd, oproti zbytku knížky zpětně můžu říct, že je začátek kvalitou úplně jinde. Když se to ale začne rozjíždět tak je to fakt hustý. Zvlášť ke konci byly pasáže kdy jsem musela přestat číst, protože se mi dělalo fyzicky špatně a silně nevolno. Bavilo mě objevovat svět, to, jak to v něm funguje i jednotlivé vězně, včetně našeho hlavního hrdiny. Líbilo se mi, že jsme byli seznámeni s tím, jak to v celách funguje, zároveň nám byl vysvětlen Odklad a vše co jsme potřebovali vědět. Autor se rozhodně nebojí krve a smrti, toho se tu dočkáte v úctyhodném množství. Zprvu jsem se bála té romantické linky, pak se ale vyvinula dost jinak a vlastně tam neměla tolik prostoru, za což jsem byla ve výsledku ráda. Dostala jsem odpovědi na svoje otázky a konec je sice otevřený, ale není to zase takový extrém. Tohle mě moc mile překvapilo, navíc jsem celou knížku přečetla do dvou dnů. Pokud hledáte návykové a znepokojivé čtení, Celu rozhodně můžu doporučit.

knihomolkaMist
28.05.2022 4 z 5

Tak toto nebylo vůbec špatné! Vlastně mi. to trochu připomínalo Lockdown: Útěk z výhně, ale bylo to dosti dobré. Četlo se to úplně samo a zápletka byla suprová!


Tereza137
24.05.2022 4 z 5

Fuuuuu... Musím říct, že to byla jízda! Jediné, co bych k této knížce dodala je to, že je až neskutečné, co všechno technologie a moderní doba je schopna zapříčinit, a jak je schopná zničit i to, co byste si mysleli, že ani nejde.

Jediné, co bych vytkla je to, že kniha dle mého mohla být drsnější a brutálnější (více detailních popisů z Loopu, Bloku a pokusech, které prováděli na vězních).

Naopak musím pochválit, že i když je to YA, tak kniha ve mě zanechala myšlenky v tom ohledu, že raději budu žít "pod kamenem," než žít v moderním světě, jak si to představuje tady pan autor.

A ten konec? Trochu mě mrzí, že nás autor nechal si vlastní konec domyslet a spojit si to s myšlením a psychikou hlavního hrdiny... Na druhou stranu, proč ne, ať si každý vlastní konec (a jak tu knihu chápe čtenář sám) domyslí.

Knihu rozhodně doporučuji. Za mě krásné 4*/5* a doufám, že bude pokračování!

tessalovesbooks
11.08.2021 4 z 5

Už od prvního okamžiku, kdy jsem si přečetla anotaci Cely, jsem si myslela, že tohle bude něco přesně pro mě. Navíc je na zadní straně slibováno, že Cela je něco pro fanoušky Labyrintu a Hunger games a to já můžu. No, tak na předchozí dvě zmiňované série to rozhodně nemělo, ale i tak si to podle mě najde své fanoušky. Bylo asi špatně, že jsem od knížky měla tak velká očekávání, protože mě ve výsledku spíše zklamala, ale zase na druhou stranu nemůžu říct, že by se mi nelíbila. Prvních asi 150 stránek bylo spíše takových nudnějších, bylo vidět, že to je spíše úvod do nějaké větší série, ale pak se to konečně rozjelo a já se od toho nemohla odtrhnout. Byla zde hodně vidět inspirace jinými díly, jako např. Pátou vlnou, Hostitelem nebo jako už jsem zmínila Labyrintem a Hunger games. Zároveň jsem však z knihy měla pocit, jako by to bylo něco úplně jiného, něco originálního, co jsem ještě nečetla, jestli mi rozumíte. Zpočátku se možná může zdát, že se zde objeví nějaká typická klišé, co jsou v young adult literatuře zvykem, ale nakonec se ukázalo, že to všechno je úplně jinak, což jsem vážně ocenila. Ohledně konce jsem měla celou dobu nějaké tušení, které se zčásti potvrdilo, ale i tak mě v některých ohledech konec vážně překvapil, autor to napsal opravdu bravurně a už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

4⭐/5⭐ Pokud máte rádi dystopie, tak Celu zkuste, ale druhý Labyrint nebo Hunger games od toho nečekejte.

andrejci
30.07.2021 5 z 5

Ke knížce jsem byla ze začátku hodně skeptická. Kdyby mi někdo řekl, že mě to bude bavit asi bych mu nevěřila. Ale když se to po pár stránkách rozjelo tak to byla bomba.
Jasně místy to bylo nudné a chabé. Někde mi to připomínalo i Labyrint. Ale zbytek byl za mě super.
Věznice mi přišla zajímavá. Jen jsem si ji nedokázala moc představit takže bych tam uvítala i mapu. Nebo někdy lepší popis. To i u ostatních míst a rvaček. Vypadalo to, že i autor sám je takový zmatený.
K postavám žádnou výtku nemám. Dávám jim malé plus za jejich poznámky a komentáře. Hlavní hrdina mi byl sympatický. Což se u mužských hl. hrdinů moc nestává.
Děj ve městě byl hodně nadupaný. Ten mě bavil asi ze všeho nejvíc. Možná trošku ten konec (bitka) byla přehnaná. Ale úplný závěr knihy byl prostě nejlepší. Jsem napnutá jak kšandy doufám, že se dalšího dílu dočkáme brzy.
V plánu bylo dát 4 hvězdičky. Knížka mě, ale hodně překvapila a tak dávám 5.
PS: Moc se mi líbilo označení kapitol. Líp se orientovalo v čase a myslím, že se to k celé knížce hodilo.

trudoš
06.04.2021 2 z 5

Co dělat s trestanci, ze kterých není užitek? Experimentovat na nich! Když přežijí, pomůžou, když umřou, nikomu to neublíží. Alespoň tak to vnímá šestnáctiletý Luka, jenž už dva roky čeká na příležitost k útěku z hypermoderní věznice zvané Look. Když se pak konečně jedna naskytne, to co objeví za zdmi kriminálu, vůbec jako svoboda nevypadá…
Ben Oliver rozhodně neriskuje a sebejistě jde na ruku žánrovým trendům, jaké frčí mezi fanoušky dystopií. Takže je to samá tyranie, pandemie, revolta, umělá inteligence a zombie. V podstatě neopomene nic, včetně první lásky v kulisách post-nukleární společnosti. Naneštěstí kvůli tomu zápletka skáče z motivu na motiv a člověk si za chvilku není jist, na co se primárně soustředit. Což ještě podtrhuje závěrečná smršť zvratů, která bezděčně shazuje celou logiku literární osnovy. Neříkám, že to celé není náramně atraktivní, nápady autorovi rozhodně nechybí, ovšem nesmyslné chování postav a zbytečné dějové odbočky mi zážitek z četby poměrně hodně zkazili.

voody99
20.02.2021 4 z 5

Vše je jak má být ....... Potřebují další díl

6833
04.02.2021 5 z 5

chvíli jsme se v knize ztrácela, ale líbila se mi a jsem zvědavá na další díl.

Preliw
04.01.2021 4 z 5

Jakožto milovnice dystopií, jsem samozřejmě musela mít Celu ihned doma. Dopomohla tomu i velmi lákavá anotace, která mě přinutila se do knížky pustit hned potom, co mi přišla.
Nebudu lhát, jsem větší fanda Hunger games a Labyrintu, ale tato knížka se kvalitou též drží vysoko. Začátek je možná zdlouhavější, ale mně to vůbec nevadilo, byla jsem ráda za popis života ve věznici, přišlo mi to neskutečně zajímavé a poznávání jak denní rutiny hlavního hrdiny, tak světa za mřížemi, si myslím, že autor zvládl obstojně.
Dalším bodem je spouštěč, který je podle mě bombastický. Po spouštěči následuje určitá mise, kdy hlavní hrdina a jeho kamarádi utíkají z věznice, aby přežili a shledali se se svými rodiči. Nic originálního, avšak dostačujícího. Co je však čeká venku, jak se lidé proměnili v blázny... to je asi poprvé, co se v knížce úplně nepovedlo. Nápad je to trochu podobný jako v Labyrintu, nicméně to není ten hlavní problém. Problém je v tom, že autor tento nápad vůbec nedotáhl do konce, což je věčná škoda.
Postav bylo relativně hodně, ale musím říct, že mně to vůbec nevadilo, každá postava měla svůj super charakter, který z ní udělal jedinečnou.
Co se týče rozuzlení, nebudu lhát, úplně jsem ho nepochopila. Nicméně pevně věřím, že více vysvětlení dostanu v druhém díle, který si určitě pořídím a přečtu, už jen kvůli tomu, že já zásadně dočítám série.

Addelka
01.12.2020 4 z 5

Útěk z vězení budoucnosti.
Jedná se o zdařilou únikovou hru. Prostředí vězení budoucnosti je skvěle vymyšlené a popsané.

Ještě než se děj rozjede na plné obrátky, tak mě autor zabavil představením světa budoucnosti a všech technických vychytávek. Luka jako hlavní postava si mě dostal hned na prvních stranách, on má rád knihy. Má jich v cele stovky a nosí mu je kyborg-ostraha věznice. A na to, že je to kyborg, tak má skvělý literární vkus. Děj Vám nastíním jen ve zkratce - Luka je odsouzen k trestu smrti. Jediný způsob, jak může tento trest oddálit je jednou za čas poskytnout „dobrovolně“ své tělo k lékařským experimentům, při kterých buď zemře a tím bude trest vykonán, nebo je přežije a tím je trest na nějakou dobu odložen. Luka je ve vězení skoro 2 roky a shodou velice podivných událostí se dostane ven a zjistí, že svět jak ho znal, už není takový jaký býval.

Relativně krátké kapitoly a nepříliš komplikovaný děj, napomáhají rychlému dočtení. Jedná se o první díl v sérii a já budu mít v hledáčku vydání dalšího dílu.

Pokud se Vám líbila série Silo, Monument 14 nebo Hunger Games a taky pokud máte obecně rádi knihy/seriály/filmy o útěcích z vězení, tak CELA bude dobrá volba.

Tesset
23.11.2020 3 z 5

Bylo to celkem zvláštní, zdálo se mi jakoby se většinu knihy nic moc nedělo, pak prásk a byl konec a musela jsem hodně přemýšlet, o čem to vlastně bylo. Taková neurazí-nenadchne kniha. Bylo tam celkem dost překlepů - někdy i tak nešťastně, že člověk "visel za konečky prsů" :)

6591
17.11.2020 4 z 5

Píšu toto hned jak jsem to dočetla, moje první reakce? Wau! Vše je tak jak má být XD! Já to asi nepochopila... Tedy asi jen ten konec. I když teď jak nad tím uvažuju tak asi jo. A už teď se těším na druhou knihu Blok. Jediné co té knize vytýkám -spíš českým překladatelům - je to že kniha se v originálu jmenuje Loop (jako ta věznice ) ale v cz ji pojmenovali Cela -_-. Doufám že pokračování se už bude jmenovat tak jak má.

Libris_Na_Ex
10.11.2020 3 z 5

Tahle kniha hodně tratí na tom, že vyšla až teď. Protože pokud jste už něco z žánru dystopií četli, moc vás to nepřekvapí. Výjimečné mi to nepřišlo, bolo tam až moc charakterů, mezi kterými jsem se ztrácela. Na druhou stranu vyloženě špatné to nebylo.

Acourtofbook
07.11.2020 4 z 5

Už od prvního okamžiku, kdy jsem si přečetla anotaci Cely, jsem si myslela, že tohle bude něco přesně pro mě. Navíc je na zadní straně slibováno, že Cela je něco pro fanoušky Labyrintu a Hunger games a to já můžu. No, tak na předchozí dvě zmiňované série to rozhodně nemělo, ale i tak si to podle mě najde své fanoušky. Bylo asi špatně, že jsem od knížky měla tak velká očekávání, protože mě ve výsledku spíše zklamala, ale zase na druhou stranu nemůžu říct, že by se mi nelíbila. Prvních asi 150 stránek bylo spíše takových nudnějších, bylo vidět, že to je spíše úvod do nějaké větší série, ale pak se to konečně rozjelo a já se od toho nemohla odtrhnout. Byla zde hodně vidět inspirace jinými díly, jako např. Pátou vlnou, Hostitelem nebo jako už jsem zmínila Labyrintem a Hunger games. Zároveň jsem však z knihy měla pocit, jako by to bylo něco úplně jiného, něco originálního, co jsem ještě nečetla, jestli mi rozumíte. Zpočátku se možná může zdát, že se zde objeví nějaká typická klišé, co jsou v young adult literatuře zvykem, ale nakonec se ukázalo, že to všechno je úplně jinak, což jsem vážně ocenila. Ohledně konce jsem měla celou dobu nějaké tušení, které se zčásti potvrdilo, ale i tak mě v některých ohledech konec vážně překvapil, autor to napsal opravdu bravurně a už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

4⭐/5⭐ Pokud máte rádi dystopie, tak Celu zkuste, ale druhý Labyrint nebo Hunger games od toho nečekejte.

tom8157
26.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Za mě rozhodně zajímavá kniha. První část mě naprosto nadchla - popis každodenní rutiny ve vězení Loop a (ne)jistá budoucnost.
Pak ovšem přijde část, kdy se skupina vězňů dostane na svobodu a zjistí, že venku vypukla apokalypsa v podobě jakéhosi viru. Dle mého autor zcela nevyužil obrovský potenciál, jaký tato scéna má a zápletka se mi zdála dost přitažená za vlasy.
Jenže na konci se Luka ocitne v Bloku a opět "vězeňské pocity"...
Zkrátka taková houpačka.
Rozhodně se těším na další díl a jsem zvědavý, jak se to všechno vyvine.

Borufka_9
16.10.2020 3 z 5

Kniha se mi líbila, jen tomu něco chybělo. Bylo to takové nemastné neslané, jako by složené z několika knih/filmů. Při představení věznice mě hned napadl film se Stallonem Plán úniku, potom knihy typu Labyrint, Monument 14 a další, jak psali už mnozí přede mnou. Každopádně číst se to dalo v pohodě.

martinakraus
14.10.2020 4 z 5

3,5*
Je to vcelku dobrá YA dystopie (= pro mladistvé), ale zároveň nic, co bych ještě nečetla. Za mě osobně spíš než Hunger games (jak slibuje zadní strana obálky) je to mix Labyrintu, Ostrova (toho filmu s Ewanem McGregorem) a The Walking Dead (Živí mrtví, jestli se nepletu v češtině).
Nebylo to špatný, to vůbec ne! Jen to prostě nebylo v ničem extra jedinečný, originální. I tak si ale přečtu druhý díl, až vyjde - co mám dělat, já ty YA dystopie prostě můžu, no :D.
Co si ale ještě dovolím vyzdvihnout je reprezentace lidí s fyzickým a mentálním handicapem/onemocněním. Nejsem ten typ člověka, co strhává * za to, když v knížce nenajdu žádnou LGBT+/černou/handicapovanou postavu, to vůbec ne. Podle mě musí být reprezentace pořádná a nebo musí nějak hýbat dějem, jinak to za mě osobně není potřeba nějak hrotit.
V příběhu téhle knížky to ovšem bylo potřeba, kvůli sociálnímu kontextu světa, ve kterém se kniha odehrává. To je za mě velký VELKÝ plus!

Mishak
06.10.2020 2 z 5

Kniha nebyla úplně špatná, ale dá se říct, že mi úplně nedala to, co jsem očekávala. Prakticky nic se pořádně nevysvětlilo. Pořád jen spekulace o něčem a zbytek si domyslete, nebo si počkejte, nebo nevím. I přes všechny moje zapsané poznámky jsem nedokázala proniknout více do příběhu a hledat „skryté“ jak se říká. Myšlenka je skvělá, ale proč ji nerozvinout ještě víc do hloubky?

Luco jako postava mi nebyl zrovna moc sympatický. Myslím, že jsou tam lepší postavy. Navíc jsem se nemohla vyznat pořádně v jeho myšlenkách. Nejdřív budeme zachraňovat Wren a žárlit na každého, potom se to otočí a jde nám o Kinu. No jako v tom aby se někdo vyznal. Občas byly fakt otravné a docela hloupé (př. pokud je to tak, jak to je, pak to tak je - jakože co?) . A několikrát jsem se přistihla, že vlastně děj ani nevnímám a myslím na něco úplně jiného. I když několik fajn myšlenek se našlo (např. není lepší žít svobodně ve zpustošeném světě než otročit v utopii?).

I přes tyhle všechny nedostatky nechápu, jak mě nedokáže nechat chladnout Lucův pobyt v Bloku! Mě prostě zajímá, jak to bude dál. Nechám tomu nějaký čas a pak uvidím, jestli se vydám po Lucově cestě i nadále, nebo už ne.

Veroniq21
16.09.2020 5 z 5

Moc pěkné čtení. Vtáhne a jen tak nepustí. Čeká nás v budoucnosti něco podobného?