Temné blues v New Orleans

Temné blues v New Orleans https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505980/bmid_temne-blues-v-new-orleans-uaz-505980.jpg 4 263 63

Tomáš Kosek série

< 4. díl

Paranormální detektiv Tomáš Kosek má problémů víc než dost. Nejenže dluží CIA službičku a musí pro ni vyřešit, proč se z amerických mariňáků stávají zombie, ale má na krku i pár hladových naštvaných démonů a bohyně, které získaly prastarou magii. K tomu mocného sumerského démona, jezinky a starou dobrou babu Jagu. To však není nic proti tomu, že se mu místo dcer mají narodit dvě děsivé zrůdičky. Ale kdo jiný by si s tím měl poradit než právě on? František Kotleta se vrací k jedné ze svých nejúspěšnějších literárních postav a je to jízda víc než podařená.... celý text

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Závěrečný díl série o doktoru Koskovi jsem objevil zcela nečekaně díky reklamě. Vůbec jsem netušil, že Kotleta chystal pokračování. Byl jsem spokojen, dostal jsem oddychovku, jakou jsem čekal. Kosek pokračuje v trendu nastoleném předchozími knihami. Jde opět o sbírku volně propojených povídek. Jako vždy se mi některé líbily více, jiné méně a jestliže jsem u minulého dílu psal, že náměty pro sexuální magii už Kotletovi docházejí, tak si stojím za tím, že to stále platí. Ačkoliv je i tohle kniha zábavná, je podle mě dobře, že série je u konce, další díly už by byly asi jen mlácení prázdné slámy.

Doktor Kosek tentokrát cestuje po světě, řeší záhady a bojuje proti lokálním božstvům za občasné pomoci oblíbence Bakulgy. Stejně jako minule mě asi nejvíc bavila povídka odehrávají se u nás v republice. Ač exotické lokace a mystéria mají také něco do sebe, české části mi vždy připadaly nejlepší. Stejně jako u Havany mě titulní povídka oslovila paradoxně nejméně.
Tradičně připojím své hodnocení jednotlivých povídek:

Temné blues v New Orleans 3*
Pod jezinčiným úplňkem 5*
Věčné město 4*
V poušti 5*
Sitarane 3*

Budulman
01.02.2024 3 z 5

Kosku, Kosku, vůbec mi to neulehčuješ...
V posledním sborníku lítala kvalita nahoru a dolů, jak ve splašeným výtahu.
Temné blues v New Orleans - na rozjezd dobrý, tím spíš, že rum (ne tuzemák) mám opravdu rád...
Pod jezinčím úplňkem - totální pecka a být to ještě víc rozvinuté, vůbec bych se nezlobil!
Věčné město - téma Říma je zajímavý, ale chvilkama to bylo trošku už nevim...
V poušti - tohle mě asi "neba" nejvíc, teda "ba" nejmíň, chvilkama jsem už vyhlížel, kdy to skončí.
Sitarane - začátek divnej, ke konci lepší, oživlých mrtvol se mi už zajídalo a Eva byla fajn zpestření :)
Sbohem, pane Kosku - zakápnul jsem slzu a budu na pana Koska v dobrém vzpomínat, bylo to, když se ohlédnu, super dobrodružství :)

A teď hodnocení posledního svazku... tentokrát lepší trojhvězda, když porovnám k předchozím třem svazkům.

Omnibus má každopádně jako celek váhu a kvalitu betonu paneláků, ve kterejch bydlíme, v knihovně se i s podpisem vyjímá velice hezky :)


Honey0105
13.01.2024 2 z 5

Nějak si nemohu pomoc, ale série s Tomášem Koskem mě prostě nevtáhla. Jsou mi zde velmi sympatické postavy, ale povídkové příběhy nikoliv. Je to sice rychlé a úderné, ale možná až moc sexu na těch pár stránek a málo napětí. Tento poslední díl mě bohužel vůbec nevtáhl a kdyby nebylo té trochy humoru a Libora Terše, který knihu namluvil, možná bych ani knihu nedokončila.

Kyri
11.01.2024 3 z 5

Jde o knížku složenou z povídek, které jsou spojené jedním detektivem, ale které na sebe až tak moc nenavazují. První mě opravdu vtáhla. Možná i pro smysl pro humor, který mi vyloženě sedí.
Hlavní hrdina vůbec není černý mág, je ten hodný, jen poměrně často obětuje zvířata a lidi (hlavně, že ještě pozná, kdo je ten zlý, vhodný k obětování)...
V každé povídce se objeví odpovídající žena/ženy, které hlavní hrdina nakonec osouloží - trochu předvídatelný průběh, díky kterému by bylo dobré si přiznat, že už je to tak trochu (soft) porno.
Je to první knížka z této série, kterou jsem přečetla. Nevím, jestli chci zkoušet další.

hanzmb
03.12.2023 4 z 5

Po 1. povídce jsem myslel, že se jedná o jasných 5*. Docela mě bavila i ta následující. S každou další mé nadšení klesalo a klesalo. Šlo jen o neustálé omílání základního schématu bez toho, že by autor přinášel něco nového. Nakonec jsem přidal 1* po přečtení informace, že touto knihou série končí. Taková odměna za sebereflexi.

21olaf
26.11.2023 4 z 5

Jasně, je to "Kotletovina", ale zombie a démoni nebudou můj šálek kávy. Takže další zatím vynechám, ale kdo ví...

DomYell
09.11.2023 4 z 5

...Myslim, ze na tyhle veci uz jsem byl vazne stary, ale nebylo jine reseni, pokud jsem ji nechtel obetovat.
"My umreme?" zeptala se.
"Ne, pokud ze me co nejdriv vydolujete poradnou davku spermatu," odvetil jsem. Francouzska jen pokrcila rameny a klekla si. Hned jsem pochopil, co na ni ti miliardari videli.
-uryvek z knihy-

Vsechny 4 dily jsou jako Harry Potter pro dospeleho kluka, kde misto kouzelnicke hulky kouzli muzsky ud. Je to akcni, sexisticke, adrenalinove, beckove, ceckove, nekdy i deckove a eckove, podle toho, jestli se Chlumska svlekne, ci nikoliv.

Tohle je to koreni, ceske literatury. Je to chilli, ktere nekdo miluje a nekdo nesnasi. Zadne ubrecene dojaky, kriminalisti sbirajici vlasy a chlupy ze zadku a pak hledajici pachatele podle otisku prstu. Proste akcnak pro chlapy, co si nebere servitky.

Marketplace
16.10.2023 4 z 5

Takový pěkný závěr celé povídkové série. Některé povídky skvělé, některé slabší. Takže 4*

Dandulka
02.09.2023 5 z 5

Kotleta nezklame. Magie, zombie,krev a spousta sexu, prostě klasika. Skvělá pohodovka.

kuruteku
28.08.2023 3 z 5

Jasně, jeden brak doveden do konce, nicméně, kdyby měla kniha i svou hudební složku, velmi by ji to posílilo. Za to blues hvězdička navíc. I za ten doslov, který něco uvádí na pravou míru. A za jezinky a Babu Jagu, neb i my máme své démony.

Romanka89
27.08.2023 3 z 5

Rozloučení s detektivem Koskem. Hlásím, že pro mě Kotleta splněn, touto sérií. Nebylo to špatné, ale na další knihy se nechystám. V posledním díle mi opět vyhovovalo, že jednotlivé kapitoly jsou jednotlivé případy, takže se příjemně četlo. Povídka "V Poušti" pro mě nejslabší, ale je to prostě tím že mě ten Egypt vůbec nebere. "Jezinky" a "Věčné město" fajn, "Sitarane" a "Blues" výborný. Ale jo, možná trochu se mi po Koskovi bude stýskat.

Oponn
20.08.2023

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

New Orleans a jeho zpocené, tabákem nasáklé prostředí mi nesedlo. Nebo jsem to Kotletovi nevěřil, stejně jako jeho exotické ostrovy, kdo ví. Kosek měl zůstat doma, tam byla jeho největší síla, v prostředí českých luhů a hájů. Příběhová roztříštěnost knihy také moc nepřidá na prožitku, ale člověk má alespoň pocit, že to odsýpá.

Pro mě jediným světlým momentem je povídka Jezinky, kterou jsem si neskutečně užil. Čechy, česká mytologie, správný Kotletův humor, přímočarý příběh. "Jsem snad zkurvenej Smolíček Pacholíček?"

I tak děkuju autorovi za pokračování a uzavření jeho pro mě nejoblíbenější série.

markinho962
16.08.2023 1 z 5

Holt není všechno zlato co kdo vyplodí....

PetrKral
28.06.2023 2 z 5

Trápil jsem se moc. A to jsem všechny předchozí knihy ze série četl a měl docela rád. Ach jo.

Johny_H.
28.06.2023 3 z 5

Autor má rozhodně lepší série a z dosud předčtených (nečetl jsem jen sérii Věda kontra iracionalita) Je tato série druhá nejslabší hned po sérii Underground. každému sedne něco jiného autora mám jinak moc rád a naopak nejlepší je série Spad a zatím probíhající série Legie.

vlkodlaq
25.06.2023 5 z 5

Důstojný závěr série a asi nejlepší kniha ze série. Ačkoliv se slovo "důstojný" k žánru možná nehodí.. Jako všechno, co jsem od páně Kotlety četl, je celá série nadprůměrně čtivá, co si budeme, je to hlavně akce a spád, co dělá knihy a povídky páně Kotlety zajímavými, děj se s bolavým kolenem a svěšeným koutkem úst jen nesměle táhne za mnohem silnějšími kamarády akcí a spádem.

katallinka
20.06.2023 3 z 5

Opět dost bizár, který ale funguje a stále mě baví, až mi bylo na konci líto, že je to poslední díl série.

JSmerda
04.06.2023 5 z 5

Hlavní hrdina Tomáš Kosek to je takový Indiana Jones křížený s Jamesem Bondem aneb sexem v magickém kruhu je možné vyřešit téměř všechno :)
Mám tuhle sérii rád. Jednak se mi líbí práce s historickými reáliemi (magické praktiky různých národů/zemí), jednak se mi líbí nadsázka s jakou autor František Kotleta pracuje.

sidini
28.05.2023 5 z 5

Tomáš Kosek, neodolatelný detektiv je opět v akci. Už notoricky se na něj sype jeden magický případ za druhým a k jejich vyřešení se nebojí jít s kůži na trh. Ať při něm stojí sám Bakulga!
Není tajemstvím, že se jedná o poslední knihu ze série o paranormálním detektivovi, ale nechybí v ní proud akce a hlášky, které vám nedovolí číst, aniž byste se nahlas nezasmáli.

Maki_Puchalovic
19.05.2023 5 z 5

Strašně nerada se loučím s postavou Tomáše Koska. Dle mého se jedná o nejlepšího a zároveň nejděsivějšího religionistu co znám.
Magie mě vždycky jako téma bavila a v případě, že je zpracována tímto velmi jedinečným způsobem, tak mě zaujala ještě mnohem víc.
Kniha v sobě ukrývá hned několik kulturních prostředí. Myslím si, že nejen mě, ale více čtenářů navnadila na jejich bližší prozkoumání.
Jen co zvládnete prvních pár stran, máte chuť na kvalitní rum, ten nejsmradlavější doutník a samozřejmě na pořádné orgie.