Labyrint tajností

Labyrint tajností https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458583/bmid_labyrint-tajnosti-ALb-458583.jpg 5 349 93

Na amišské farmě rodiny Gingerichových dojde uprostřed noci k požáru, při němž shoří stará stodola. Jako by to nebylo dost zlé samo o sobě, zjistí zoufalí rodiče, že jejich nejstarší syn Daniel někam zmizel. A hasiči najdou v troskách stodoly lidské ostatky. Případu se ujímá Kate Burkholderová, náčelnice policejního oddělení Painters Mill, do jehož jurisdikce farma spadá. První zprávy nevěstí nic dobrého – požár s největší pravděpodobností založil někdo úmyslně. Pitva navíc prokáže, že ve stodole skutečně uhořel Daniel Gingerich. Kate se pouští do vyšetřování vraždy mladíka, na nějž všichni, kdo ho znali, pějí jen samou chválu. Jenže není všechno zlato, co se třpytí, a náčelnice z letmých náznaků mezi amišskou komunitou odkrývá jedno strašlivé tajemství za druhým…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

A Gathering of Secrets , 2018


více info...

Přidat komentář

Bedřich63
09.04.2024 5 z 5

Další, tentokrát už desátý díl je za mnou. K předchozím dílům už jsem napsal spoustu postřehů a tak je docela složité napsat něco dalšího.
Náčelnice Kate Burkholderová jde opět po hlavě, nebo možná spíš bezhlavě do dalšího vyšetřování a znovu jí hrozí mnohá nebezpečí. Opět dvakrát přežije svoji smrt. Zbývá ještě pár dílů, tak si úplně nedokážu představit, že by nás hlavní hrdinka této série opustila. Proto opět musí úřadovat trocha štěstí, náhoda a zkušenost její a jejich kolegů.
Autorka skvěle popisuje prostředí, podmínky života a práce komunity Amišů, jejich zvyky, tradice a soužití s ostatními lidmi. Co se mi zdá, že trochu drhne, je ta část detektivní. Z Kate už je "Superwoman", která dostane v každém dílu naloženo tolik, že už těch kostí a svalů v těle, které ještě nedostaly zásah, moc nemá.
Už dříve jsem napsal, že mám obavu, že v dalších dílech už nebude o kom psát, protože těch mrtvých Amišů je hodně. Po nahlédnutí do Wikipedie jsem ale zjistil, že v USA jich v roce 2010 žilo 249 tisíc a jejich počet se od roku 1992 zdvojnásobil.
Jako v každé společnosti i v komunitě Amišů, která je docela uzavřená okolnímu světu, se vyskytují lidé zlí, páchající zločiny. Autorka se ve svým knihách zaměřuje na tyto jedince a na nich má postaveny příběhy jednotlivých dílů.
I nadále zůstávám této sérii věrný.

kyssling
07.04.2024 4 z 5

V rámci série jedna z nějlepších knih. Napínavý příběh se smutným průběhem, přivítal bych větší prostor pro další postavy ...


Arwen777
01.04.2024 4 z 5

Co nového napsat u desátého dílu série? Je to velmi slušný nadprůměr, jako vždy. Rozesmály mě komentáře některých čtenářů o zdecimování amišské komunity a souhlasím.
Ale přesto, že věrní odběratelé této série už vědí, do čeho jdou, stále to není nuda. Reálie už sice nejsou tak překvapivé, ale L.C. vždy dokáže případ úspěšně zamotat a následně postupně logicky vysvětlit. O napětí není nouze, Kate se do nebezpečí vrhá po hlavě a skoro to vypadá, jako by všechnu důležitou práci mohla udělat jen sama. A tak to také máme rádi.
Musím říct, že při popisu požáru mi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě a ten hučící hladový oheň jsem živě slyšela. Doufám, že naposledy.
Takže fanouškům doporučuji, kvalita se drží!

Címa
12.03.2024 5 z 5

Opět super dil, promyšlený pribeh, pořad se něco děje a když už myslíte, ze je případ vyřešen, ještě se vždycky něco objeví. Teď už jen ta jejich svatba, na kterou čekám.

SilvieSisinka
10.03.2024 5 z 5

Opět úžasné čtení,vždy mě její knihy baví.

Aknel26
02.10.2023 4 z 5

Z této série jsem zatím četla jen čtvrtý a desátý díl a je zajímavé, že oba začínají úplně stejně - sebevraždou mladé dívky. Další podobnost naštěstí souvisí jen s prostředím, v němž se odehrávají, tedy v komunitě Amišů, případ jako takový je úplně jiný.
Kate by neprohloupila, kdyby mě přijala do svého týmu, protože jsem ve vyšetřování byla vždy o krok před ní - nemusela by se dostávat do svízelných situací a nastavovat vlastní krk.

dlabikk
27.09.2023 4 z 5

Opět hodně dobré čtení, ač desátý díl, stále tato série baví. Kate by tedy nemusela být v každém díle tak moc blízko smrti, to se sem moc nehodí. Do samého konce jsem nevěděla, kdo stodolu zapálil. Proč? to je zřejmé již brzy. Těším se na další díl, mám před sebou naštěstí ještě čtyři :o)

Evule *
11.08.2023 5 z 5

Překvapivé, čtivé, napínavé. Není co dodat, prostě za mě opět skvělé.

danica6371
07.08.2023 3 z 5

Rozhodně zajímavé rozuzlení. Tentokrát jsem absolutně neodhadla.... Co mě ale vytáčí jsou neustále se opakující popisy už 100x popsaného - třeba že na pitevně mají prvotřídní vzduchotechniku. Nebo že jsou tam nachytané jednorázové návleky, dva dřezy s pákovými bateriemi a váhy... to mě už opravdu trochu irituje :-)

katerina4564
21.07.2023 5 z 5

Další úžasný díl od Lindy Castillo. Její knihy čtu jedním dechem už jen proto, že prolínají dvě odlišné komunity. Čtenář si odskočí od stereotypu krimi příběhů do prostředí amišské kultury. Jsem také ráda, že se konečně usmálo štěstí na Monu. Byť jsou všechny knihy dosti podobné námětem a způsobem propletenosti případů, každá je originál. Jedinou malou výtku mám k tomu, jak se náčelnice Kate dostává dost často do ohrožujících situací, kdy je postřelená, napadená a podobně, tam bych být autorkou trochu ubrala, neboť nikdo není nesmrtelný, ale i tak mě tento malý defekt nepřesvědčí k odebrání jediné hvězdičky.
Velký přínos pro čtivost knihy má rozhodně překlad, který je, stejně jako v předchozích dílech naprosto skvělý a bezchybný.

Pája699
18.07.2023 5 z 5

Tohle je prostě návyková série v čele s náčelnicí Kate Burkholderovou :-)

Požár na farmě Gingeriových a smrt syna Daniela rozpoutá zapeklité vyšetřování. Milý, ochotný, pracující a věčně usměvavý Daniel...kdo by ho chtěl probůh zabít a ještě tak strašným způsobem?
Kate v průběhu vyšetřování zjistí, že Daniel nebyl takový, za jakého ho všichni měli.

Děj měl spád a za mě zajímavý a překvapivý konec a odhalení vraha

Tahle série se moc povedla a já mohu jen doporučit k přečtení.

soukroma
11.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Dost hrozné zločiny, drsná pointa a závěr: zbytečné oběti kolem jednoho vskutku nepovedeného Amiše. V polovině jakoby bylo jasno, ale autorka přidávala pak na dalších nečekaných a zbytečných činech a obětech. Krom toho některé věci nevyjasnila a celé vyústění mi nepřipadalo věrohodné. Ano, zakládá se to asi na tom, že o některých zločinech dívky nechtějí mluvit a v amišském prostředí tuplem ne, a když už, tak jsou samy pokárány a neřeší se nic. Pak mi ale bylo divné, když matka jedné z nich (navíc z nejliberálnější větve Amišů), která viděla a věděla kdo a co dělá a k čemu se ještě chystá, a to nejen vlastní dceři, místo rozhodných kroků včas neudělala nic, až posléze volila zcela pomýlenou akci na nevhodné osobě.
Stylem se mi taky moc tentokrát čtení nelíbilo: sice rychlé, na jeden zátah, ale autorka se opakovala, po třech stránkách připomínala tupému čtenáři, co už bylo řečeno, a ještě tupější na jednom opakovaném místě byla i Kate (fotografie).
Celé mi to připadalo jako hodně kostrbaté a nepodařené připomenutí, že je třeba včas predátora a jeho (zlo)činy nahlásit na policii, jakkoli to obětem ani jejich okolí není příjemné. 70%

minirock
26.03.2023 5 z 5

Ti amišové si prostě nedají pokoj. Tentokrát knížka začíná požárem na amišské farmě při které uhoří mladý muž. Kate se pouští do pátrání a vychází najevo že mladík kterého nejdříve všichni chválí byl pěkný proutník který nenechal žádnou pěknou holku napokoji. Na povrch vyplývají mnohé nepěkné věci, přibývají mrtví a náčelnice Kate Burkholderová má zase plno práce. Ještě že má o jednoho policistu víc, dispečerka Mona se stává novým právoplatným členem paintersmillského policejního sboru. A i když mi závěr tak trochu připomínal Ramba kdy je Kate jeden den málem zastřelena a druhý skoro uhoří, stejně se mi to moc líbilo a považuji tenhle díl za jeden z nejlepších z celé amišské série. Jen tak dál.

šipek
21.03.2023 5 z 5

Klasická pohodová detektivka, která mě hodně baví. Po knihách této autorky sáhnu vždy jednou za čas a nikdy mě nezklamou.

a304
01.03.2023 5 z 5

Detektivka krásně "zamotaná" a krásně čtivá, doporučuji.

Mandlevest
01.03.2023 5 z 5

Po dočtení dalšího dílu z této velmi populární amišské série přemýšlím, co za tím je, že ji čtenáři (většinou) tak milují a jsou jí věrní. Jelikož je toto již desátý příběh s Kate Burkholderovou, vše zajímavé ze života Amišů už asi známe, zápletky jednotlivých příběhů nejsou složité, řekla bych, že jsou si i trochu podobné a vývoj soukromé linky s Tomasettim také nepřináší příliš vzruchu:-). Přesto, anebo právě proto, se na každý další případ této série těším. Dostala jsem přesně to, co jsem očekávala a Kate, ač ta její naivita je až úsměvná, mám čím dál raději. Tak zase někdy:-).

Lolila
17.02.2023 5 z 5

Túto sériu som si zamilovala. Sympatická hlavná postava, stále napínavé príbehy. Našťastie sa stále dokáže dostať z každého "prúseru", do ktorého sa dostane, veľa krát mi to pripadá dosť nereálne.:-) Ako napísala Evaho73, je ako mačka s deviatimi životmi.:-)
Ale aj napriek tomu je to výborná detektívka so sympatickými postavami, odohrávajúca sa v zaujímavom prostredí.:-) Určite odporúčam a pokračujem v ďalších častiach.

Karolína7
10.02.2023 5 z 5

Lindu Castillo jsem si s jejími příběhy z amišského prostředí velice oblíbila. Jako vždy skvělý, napínavý děj, od kterého jsem se silou vůle obyčejně odtrhávala vždy až kolem půlnoci. Kniha se četla jedním dechem.

Makůvka
08.02.2023 5 z 5

Tato série je pro mě sázka na jistotu. Hned od první stránky je to čtivé a v napětí vás to udržuje až do konce. Zápletka je velice dobře propracovaná a my můžeme krok za krokem sledovat Kate a její sympatický vyšetřovací tým, jak se ubírá k vyřešení případu.
Kdo zná tyto knížky s amiši, ví moc dobře, že není vše, tak jak se zdá. Moc se mi líbí i nenásilné prolínání osobního života Kate a Tomasettiho s vyšetřováním vraždy mladého amiše.
Za mě opět skvělá detektivka, kterou můžu jen doporučit.

veronika4001
08.02.2023 5 z 5

Kniha mě přitáhla už svým začátkem. Požár. Nenásilný, přesto zničující. Přes jednoduchou koncepci autorčiny tvorby jsem byla zvědavá, jakým směrem se děj bude odebírat. Příběhu nelze odepřít reálný zdroj napětí, rychlý sled událostí, častá akce, hrdinku, která opět zaujme a nezklame a v každé kapitole cliffhangery, kdy se ocitáte na prahu očekávaného a neoddiskutovatelně jedete dál. Pro mě to byla nejlepší kniha ze stejnojmenné série Případů Kate Burkholderové.