Pomsta bílého jednorožce

Pomsta bílého jednorožce https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445322/bmid_pomsta-bileho-jednorozce-5Nz-445322.jpg 4 285 73

Častolov z Frýdlantu, který se honosí erbem Ronovců, přijde za nevyjasněných okolností o manželku Anežku, kterou najdou mrtvou pod skálou, na níž se jeho hrad tyčí nad krajinou jako orlí hnízdo. Její smrt uzavře královský popravce jako nešťastnou nehodu, jenže záhy poté je zabit i on. O tom, že nejnevděčnějším úkolem je pomáhat příbuzným, se přesvědčí Oldřich z Chlumu, když své ženě Ludmile slíbí celou záležitost vyšetřit. Jakmile se pustí do pátrání, začnou mysteriózními způsoby umírat další lidé a vše se točí kolem soutěsky, zvané Peklo. Co je ovšem nejhorší, nikdo z případných podezřelých ty vraždy spáchat nemohl, a tak nakonec nastupuje církev, neboť ďáblova stopa je nepopiratelná.... celý text

Přidat komentář

hana4834
11.01.2024 5 z 5

Opět dobrá oddychovka

čef
15.09.2023 5 z 5

Mnoho zápletek a jejich řešení se použilo již v minulých dílech této série historických detektivek s Oldřichem z Chlumu a jeho pomocníků, ale není to podle mne příliš na škodu. Stále je to výborné čtení před spaním, bez divokých popisů strašných hrůz. Vše je civilní a civilizované. Motivy pachatelů se tedy dají snadno pochopit a dílo celkově ocenit.


tlllk
27.05.2023 3 z 5

...bavíme sa tu o období kedy sa hrady a tvrdze dávali a odoberali za zásluhy a neboli súčasťou bežného dedičského konania. Celý ten príbeh je značne prekombinovaný a zmodernizovaný. Myslím si že táto séria ma aj lepšie kúsky ako tento.

Alex.rrr
07.05.2023 3 z 5

Příběhy mám moc ráda a přečetla jsem skoro všechny. Tento mi přišel trochu slabší. Celkově byl napínavý a rozuzlení bylo až hodně jednoduché. Konec mi přišel strašně rychlý. Čekala jsem nějakou záhadu a ono nic. Tentokrát jsem měla i problém zorientovat se ve jménech a rodech.

mi-380
20.12.2022 5 z 5

Mezi hříšné lidi Království českého jsem vstoupil někde uprostřed a hned jsem se radostně přidružil. Autor nad očekávání splnil můj předpoklad oddechové četby, v níž spojil detektivku a středověké dobrodružství s historickým pozadím doby krále železného a zlatého. Chvilku jsem byl zaskočen množstvím postav a jejich starobylými jmény (což zřejmě pro věrné a obeznalé čtenáře není žádný problém), ale brzy jsem mezi ně zapadl a se sympatickou trojicí, vlastně čtveřicí (s Ludmilou), se pustil, křížem krážem dobře známým kouzelným krajem kopců, hradů, tvrzí, roklin a lesů severně od Prahy, do napínavého pátrání.
90 % (aktuálně 235 hodnotících s průměrem 84 %).

PREBURDA
31.07.2022 4 z 5

Příběh vraždami posetý, zajímavě zamotaný a rozuzlení s přiznáním pomoci hravé manipulace. Opět musím napsat, že knihy mne baví, ale vadí mi, že se postavy nevyvíjejí a zůstavají stále na "mrtvém bodě".

kokrokr
27.07.2022 3 z 5

Tak tohle nelze brát vážně, šestnáctiletá holka jako „femme fatale”? To děvče nemá žádné vzdělání a zkušenosti, vyrůstá v lesích na malém hrádku s minimem obyvatel a najednou jedná jako Lukrécie Borgia a Mata Hari v jedné osobě? Jak se na samotě mohla dostat k potřebným informacím? A to že by mohla běžně koupit jedy je nesmysl. Myslím, že se Vondruška opět hodně rozjel a překombinoval co se dalo, jen těch vražd je na několik románů. Je to vlastně taková dobrodružná pohádka pro dospělé. Za tuhle povídačku dávám dva a půl bodu.

olívoil
17.04.2022 5 z 5

Kam až může vést zapovězená láska a myšlenky zlé a chtivé ženy?............opět se mi kniha velice líbila............

Art82
23.10.2021 5 z 5

Další super díl. Tenhle byl jeden z těch povedených. Krásná oddechovka.

jihej
25.08.2021 5 z 5

Oldřich z Chlumu, panoš Ota, zjizvený Diviš....další z detektivek s dokonale vykreslenou atmosférou středověku. Opět velmi poutavý příběh osvědčeného autora.

Lena79
11.08.2021 5 z 5

Na začátku knihy jsem měla dojem, že se autor zbláznil (omlouvám se, pane Vondruško), co se zeměpisu týče. Z omylu mne vyvedl až komentář čtenářky kolacky, která upřesnila polohu děje, kde svým způsobem jedno navazovalo na druhé a při zpětném ohlédnutím se mělo i logiku. Příjemná oddychovka.

Jaruš7
09.08.2021 5 z 5

Příběh ve tvaru makramé, každý uzlík vede záludně k jinému, kde se dělí a v dalších utvoří podivný, celkový obraz symbolu štěstí ve zvířecí podobě.
Záchytným bodem nemohou být sotva poznané postavy, neboť jsou koseny, sotvaže je poznáme. A tak se vše kupí, splétají lži a utajené city mají v zákeřnostech reje.
Kam vkročí žena, tam jsou vášně ve varu.
Zase skvělý, gradující a mistrně komplikovaný příběh.
Audiokniha v excelentním přednesu.

Vera.rrr
11.07.2021

Super kniha, bezvadný příběh, plný napětí, tajemna a hlavně plný nebezpečí z vraždy. V okamžiku, kdy to čtenář nejméně očekává se objeví nová oběť vraždy, která je víc jak dokonale promyšlená a bezvadně načasovaná. Příběh upoutá snad skoro každého od počátku až do samotného konce. Velice pěkné, jako nakonec všechny knihy od pana Vondrušky. Doporučuji přečíst, určitě se nebudete nudit

Alma-Nacida
07.07.2021 3 z 5

Tentokrát to bylo až moc propletené a složité. A plavu i v místopisu, že by byl Frýdlant tak blízko Bezdězu? Nebo je to jiný Frýdlant? :) Každopádně jsem nad tím moc nehloubala a jen jsem oddychově dějem proplouvala. ;)

Morisius
06.07.2021 3 z 5

První kniha mnou čtená od autora a mohu doporučit. Pohodová a čtivá kniha.

Jen při proplétání se textem mě to nutilo si dohledávat fakta o právech tehdejší šlechty a jejich postavení s úřadem ve společnosti.

Kanimůra2
24.06.2021 5 z 5

Já mám detektivky pana Vondrušky ráda. Vrah zabíjí nejčastěji dýkou, pod mrtvolou louže krve. Žádné drastické popisy umírání, mučení a týrání jak se dnes často stalo zvykem. Knihy se čtou samy. Laskavý moudrý a spravedlivý Oldřich z Chlumu, věčný svůdce všech nezadaných i zadaných dívek Ota a na první pohled přísný velitel Diviš. Ovšem jen na první pohled. On by svojí Martu nedal za nic na světě. A bručí vlastně proto, aby si před posádkou nezadal.
Pro mě je četba vždycky oázou klidu. Postavy působí až lehce naivně ( a to nemyslím ve zlým), všude vládne pohoda a klid. Jen ta mrtvola a louže krve je ruší..no tentokrát jich bylo víc než jindy..

Standa24
16.06.2021 5 z 5

Další oddychovka z pera pana Vondrušky. Příběh se mi líbil a splnil mé očekávání.

Danuše7
08.06.2021 4 z 5

Tajemný ďábelský příběh, zase lidé

š.m.i.k
26.05.2021 3 z 5

Tentokrát jsem z příběhu vůbec nebyla nadšená. Každou chvíli nějaká mrtvola, pointa hodně překombinovaná a závěr mi připadal tak hrozně naivní...

Shardlake
20.05.2021 3 z 5

Tentokrát Oldřichovi z Chlumu nestačila k vyřešení případu pomoc pouze panoše Oty a vojáka Diviše, ale musela přijít na řadu i ženská logika a ženský pohled na věc od jeho manželky Ludmily z Vartenberka. Odpočinkové čtení