Oko na nebi

Oko na nebi https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105062/bmid_oko-na-nebi-xqJ-105062.png 4 80 21

Osm lidí, osm individualit. Mysl každého z nich obsahuje temná zákoutí, která zůstávají skryta pod jejich nenápadným zevnějškem. Co se ale stane, když se po nehodě částicového urychlovače ocitnou uvězněni v sérii halucinogenních světů, stvořených na míru jejich hodnotovým systémům? Ve svém raném románu Philip K. Dick nastoluje otázky subjektivního vnímání reality, (ne)možnosti poznání lidské osobnosti na základě vnějšího pozorování a také víry v sebe sama.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Eye in the Sky , 1957


více info...

Přidat komentář

Luigi1
19.08.2023 3 z 5

Tato kniha se jakštak povedla dala číst docela to šlo

Ivan F
15.07.2023 3 z 5

V tomto rannom diele sa už formuje typický pre Philip K. Dick: mierne suchý no lahodný, svižný a vecný, s frenetickým popisom šialeností, ktoré šialenosťami nie sú a useknutým záverom.
Počas čakania na záchranu po katastrofálnej havárii urýchľovača častíc majú obete ešte v bezvedomí strašný sen, v ktorom prežívajú svoje najhoršie obavy: fóbie, hlboko vštepenú paranoju, blahoslavenú nevedomosť, atď. a toto všetko je nehmotné ako sny, ale aj tak to všetko cítia akoby to bolo skutočné. Nie som sklamaný ani touto Philipovou knihou zo začiatku jeho spisovateľskej kariéry pretože nápad príbehu je výborný, no prevedenie je stále chabé, na Dicka nedokonalé. Okrem toho tu Philip odhaľuje toľko predsudkov, koľko sa snaží nájsť ich dôraznú protiváhu návštevou dokonalých svetov jednotlivých protagonistov. Pritom v detailoch spisovateľ servíruje spôsoby akými ideológia podfarbuje uchopenie reality, čím nevedome podčiarkuje svoju hlavnú myšlienku, teda to, že všetci sme stvorenia podľa vlastného presvedčenia. A to si budem pamätať veľmi dlho.


FirstDaw8ID
19.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Nemůžu se ubránit dojmu, že z tohoto nápadu a tématu šlo vytřískat mnohem víc. P. Dick píše neuvěřitelně čtivě a tak jsem rozhodně při čtení nijak netrpěl, rozhodně si však dokážu představit to, že by se v prvním světě strávilo o něco méně času a celkově bych čekal mnohem absurdnější příhody v daných světech či myslích. Ovšem stoupání do nebes na deštníku jen tak nezapomenu (jak je, nepříliš esteticky, vyobrazeno na obálce knihy). Natož pak oprava auta modlitební knížkou. Příběh je plný skvělých nápadů, slušelo by mu však pevnější sevření a tah na branku.

vlkcz
11.10.2022 4 z 5

Kdyby to napsal někdo jiný než PKD (ale kdo by to tak asi mohl být?), tak s 5* neváhám. Ale možná, že už toho mám načteno moc, takže mi prostě přišlo, že už jsem skoro všechna témata někde četl. Předně se mi vnucovala myšlenka na to, že Dick rozpracoval svojí vlastní povídku "Svět, který si vysnila". Zároveň tam byly záblesky Mamlase z maloměsta a urputně se mi vybavoval Heinleinův Job (i když toho Heinlein vydal notně později).
Když pominu uvedené, ryze subjektivní výhrady, přeci jen je vidět, že jde o jeden z prvních Dickových románů a určitá nevypsanost je z textu cítit. Na druhou stranu, tahle přímočarost a nekomplikovanost (ve srovnání s pozdějším Dickem) může z Oka na nebi dělat ideální vstupní bránu k PKD. Protože přese všechno to Dick prostě je se vším všudy.
A velkou černou kaňku má tentokrát Argo za nezvykle vysoký počet gramatických chyb a překlepů.
Shrnuto: 4,5*

FireOfFilth
16.07.2022 4 z 5

Několik lidí se stane obětí nehody urychlovače Bevatronu. Jenže, jsou mrtvý či přežili. Každá z osobností má v hlavně něco jiného, jiné radosti, jiné strachy. Postupně si několik z nich projdeme. Je to zajímavý trip a čtenář se jen kochá bizarností.
Kniha je to zajímavá a někomu nemusí úplně sednout, ale je to prostě typický Dick.
Hodnotím 70 %

opic 12
22.04.2021 5 z 5

Potřeboval jsem nějakou šlehu.Po nějakém čase na mě dosednula abstinenční chmura po nějakém čtivu od PKD.
V časech nezměrných dezinformačních explozí které na nás stále více útočí jsem si nemohl vybrat výstižnější a nadčasovější dílko.
Takže se opět k němu vracím.Nic neztratilo ze své zábavnosti a spousty věcí k rozebrání at se vám to líbí nebo ne.
Opět první odstavce v knize nic nedávají vyloženě na zlatém podnose.Jakoby všední vyprávění.Osudy několika lidí.Obyčejně neobyčejných lidských charakterů.
Než je vše vysvětleno a pochopeno a začne do sebe zapadat stejně nějaký čas to trvá i naší ústřední osmičce.Když se tak nakonec stane Dikouš přidává na obrátkách a ještě více naopak zamotává.Příběh v příběhu.A ještě vaše nitro a panovačné představy.To jsou příběhy které rozhodně máme ve zvyku skrývat.
Dick rád rozpitvává a k tomu potřebuje scí-fko aby vše pěkně vyplavalo napovrch.
Žít ve světě někoho.Žít ve světě někoho.Žít ve světě někoho.
Ohýbat.Manipulovat.Psychopati všech zemí spojte se.A ted jdu stvořit nějaký nový třeba kult.A nebo se nechat něčím někým ovládnout.Dick to věděl a měl to v malíku.
.............................................................................................
Spatřil jsem mnoho aspektů reality o nichž jsem neměl ani ponětí.Vyšel jsme z ní s novou perspektivou.Možná je takovej zážitek dobrej k tomu,aby se člověk dostalz vyjetejch kolejí.Pak by to stálo za to.
..............................................................................................................
Hamilton se zazubil a pomohl jí nasednout do auta.Odted budu ke všem naprosto upřímnej,budu říkat co si myslím a jak to cítím.
Život je i tak dost krátkej.
...........................................

Eldar80
15.02.2021 4 z 5

Před čtením knih nečtu anotace. (Někdy tam jsou spoilery.) Tentokrát to byla chyba. Až do poloviny jsem nechápal, o čem to vlastně je. Buď sem blbej jako troky a nebo sem si toho nevšiml. Ale až mi to došlo, tak jsem se výborně bavil.
I hlavní postavy pochopily co se děje, takže co bylo původně implicitní se stalo zřejmým. S tím si Dick vyhrál, protože z absurdního drama vytvořil grotesku. Fakt vtipné. Zase je to imaginace utržená ze řetězu.
Pro široké publikum to moc není. Má to myšlenku a významný přesah, ale zároveň je to bláznovina. Pro Dicka typické. Psychologická témata většinou nacházíme v seriózních románech a tady z toho Dick dělá frašku.
Čtení mě fakt bavilo. Očekávané předsudky a stereotypy tomu přidávaly na komičnosti. Nebylo to tak intelektuální jako jiné jeho knihy a určitě to patří k těm lepším. Má to vtipný děj, super nápady a dobře vymyšlené postavy.
Když se řeší lidská psychika, tak se pozornost zaměřuje do našeho nitra. Ale jak to vypadá, když se naše myšlenky promítnou ven? Jak naše politické přesvědčení ovlivňuje to, jak vidíme svět a ostatní?
Rozhodně super a doporučuju. Jen je nutné vědět, zda má člověk chuť na trochu ujeté a humorné psychologické drama. A co mě nejvíc zaujalo? Že jsem při čtení zjistil jak vypadá Bůh. Neuvěřitelné. :D
Takže škoda toho zpracování. Výhodou zas je stručnost. Po přečtení jsem si musel ujasnit rozdíl mezi bábismem a Bahá‘í. Takže asi tak. 85%

Mickhesh
12.08.2020 4 z 5

Číst Dicka je jeden trip co vás baví. Nepřemýšlíte jestli je to logické či jen výplod, ale opravdu uvěříte. Oceňuji u této knihy i humor a hlavního hrdinu. 80%

alef
26.03.2020 5 z 5

Co je skutečné? Co je iluze a výplod fantazie?

Někdy to může být dost těžké, možná až téměř nemožné, se v tom vyznat. Zvlášť, když najednou pro vás svět zničeho nic přestane být logickým a začne vám připadat spíš jako výsměch jakémukoliv smysluplnému vesmíru. Navíc, všechny hodnoty a morální zásady, na kterých byl ten váš svět postavený, jsou najednou ty tam ... a ještě navíc, najednou nevíte ... bylo, nebylo, někde jinde, někdy jindy, ale hlavně, nějak jinak?

"Spatřil jsem mnoho aspektů reality o nichž jsem neměl ani ponětí. Vyšel jsem z ní s novou perspektivou."

Takže, připravte se na to, že hned na začátku hlavnímu hrdinovi (mimochodem Hamilton je sympaťák :-), události pořádně zamíchají s jeho způsobem života ... "celou řadou návyků, žebříčkem hodnot, kterým věřil a považoval za samozřejmé", a to by dokázalo vyvést z míry asi každého. Hamilton, jako uznávaný vědec, samozřejmě brzo přijde na to, že "něco je špatně a všechno ostatní s tím nějak souvisí".

"Každý svět má své zákony. Jde jen o to, přijít jim na kloub."

A tak se do toho Hamilton se svým trochu "zvrhlým" humorem a navíc s osobitými názory na americkou politickou situaci (která vzhledem k tomu, že jsou 60. léta 20. století, zahrnují hysterii a strach ze špionáže, z levičáků, nebo z fanatických patriotů) pustí, a rozjede šílenou hru s halucinogenními vizemi a s realitou, aby zjistil, jak snadné je, aby se vám rozpadl celý svět ...

"To něco uvnitř mě se dívalo ven a zjistilo, že svět nezapadá sám do sebe."

Jak pokus o vyrovnání se s mnohoznačností reality, ale taky s politickým pozadím a společenskými konvencemi, dopadne, už musíte zjistit sami ... můžu jen doporučit!

Mimochodem, v 60. letech bylo v Americe velmi populární i téma paralelních světů.

morize
17.08.2018 3 z 5

Souhlasím s místními komentáři v tom smyslu, že námět knihy měl daleko větší potenciál, než ve výsledku předvedl. Nemůžu však říct, že bych v konečném důsledku nebyl s četbou spokojený. Je sice pravda, že jsem očekával, že mi P.K.D. závěrem více vytře zrak (a hlavu), ale na celkovém pozitivním dojmu to nic nezměnilo. Poctivé 3*. Spíš 3 a půl :)

Julinka679
05.06.2018 1 z 5

Tohle se bohužel moc nepovedlo... Bylo to vážně neuvěřitelně ukecané, světy nebyly skoro vůbec zajímavé a celé to postrádalo trochu "šťávy"...
Od Dicka jsem čekala víc ale určitě zkusím další knihu jelikož povídky má skvělé! :-)

honajz
27.04.2018 2 z 5

Osobně mi to celé přišlo neuvěřitelně ukecané a ani ty světy mne nějak nedostaly. Kniha má jisté náznaky podivných světů a záhadného mystična, ale jen náznaky. Někdy mi přijde, že autor bral první dobrou variantu. Například, co vás napadne, když se řekne trest Boží? A ono opravdu, hnedle zde máme kobylky. Není to rafinovaněji propracované, spíše takové nahozené. A ukecané, zbytečně natahované.

Knišíl
31.01.2018 5 z 5

Další zábavná story od PKD. Tentokráte i s nebývalou vrstvou humoru. PKD patří mezi mé oblíbené spisovatele a tak to zůstává i po přečtení této knihy. Pro mě osobně jedna z nejčtivějších knih od PKD.

bob0795
29.10.2016 3 z 5

Tohle je zatím má třetí kniha od Dicka a oproti Temnému Obrazu a Valisu i nejslabší. To ale rozhodně neznamená, že je špatná nebo průměrná, jen v porovnání s jeho mistrovskými díly poněkud zapadá. Na druhou stranu, Oko na nebi je jeden z jeho úplně prvních románů, který vydal v roce 1957 a každý autor se nějak vyvíjí. Příběh je velice zajímavý, celkově má však zápletka dost sestupnou tendenci co se kvality týče. Zatímco první polovina knihy je výborná, ta druhá má co dohánět. Někdy jsem měl trochu pocit, jako by si už autor nevěděl rady, tak aktuální dějovou linku rychle usekl a jelo se dál. Taky mi příliš nesedla nesympatická hlavní postava. Jako celek ale určitě zajímavá a dobře čtivá kniha.

ANATS
24.05.2016 4 z 5

Opět příjemné čtení, příjemná Dickovka.
Totální chaos v mé hlavičce, myšlenky co je skutečné a co už jsou jen "halucinace".....tak to mám ráda. Moje představivost a fantazie jede na 100%.
Ale příběh sám o sobě mě přijde docela jednoduchý. Nevím....prostě něco tomu chybí.
Proto jsem nedala pět hvězdiček, ale jen čtyři.

DRALI
20.09.2014 3 z 5

Pro mne bohužel slabší Dickovka. Velmi dobrý nápad a zprvu i hezké čtení se změnilo v celkem "nudný" příběh. Nejvíc mne zarážejí dialogy vedené v příběhu, chvílemi vyznívající jako kdyby je psal dvanáctiletý kluk. Přitom kniha měla velký potenciál.. Dick mne baví, tato kniha bohužel spíše zklamání.

opic 12
23.01.2014 5 z 5

Jedna z prvních Dickovek,pro mě jako čtenáře druhá.Totální sprcha pro moje smysly a představivost s vědomím pro realitu, že vše je jinak. Většina věcí se odehrává v labyrintních makovicích postav (i v našich),nahoru dolu,sem a tam,dopředu dozadu a zase zpátky. Alenko podej mi ruku,padám za Tebou...? Ale vlastně kam se dostanu??? Věřte ani autor vám nedá odpověd. Vizionář PKD to podává s nenapodobitelnou čtivou fascinací,ostatně jak jinak že.

lazarus
29.01.2013 5 z 5

Zábavná a docela promyšlená hříčka. Konec mě byl jasný ještě před vyzrazením, ale i tak jsem se velmi dobře bavil.
Jako ve většině Dickových knih se paranoia střetává s nejistotou co je ještě skutečnost a co už Vaše osobní " haluz ".
Překlad originálu je rozhodně v pohodě a nějaké rušivé české nářečí je samozřejmě kravina.

stilgar1
22.06.2012 5 z 5

Oko na nebi, raný román P. K. Dicka (vůbec jeden z prvních, který autor vydal), se dočkal českého vydání velmi pozdě. O to překvapivější je, jakých kvalit dosahuje. Nejde pouze o to, že si autor pohrává s velice originální myšlenkou (což je u něj ostatně běžné). Tuto myšlenku totiž navíc dokázal uchopit naprosto excelentním způsobem a posunul tak celý román do několika rovin, kterých si dokáže zdatnější čtenář povšimnout a případně je i dále promyslet. Ačkoliv to není na první pohled zřejmé, základní sdělení Dickova románu je politické (obdobně, jako ve většině jeho knih). Skrze neštěstí, které potká hlavní hrdiny, kritizuje zejména totalitarismus, který zřejmě chápe jako převládnutí jednoho "světového názoru" nad všemi ostatními. Každá podoba totalitarismu (a Dick jich zde čtenářům představuje hned několik - teokratický, feministický, fašistický, atd.) je pro autora zjevně nebezpečná. Toto jeho sdělení však implikuje i jiné otázky, mezi kterými jistě převažují ty epistemologické...

Jedinou slabinou celého díla je snad samotný český překlad, který je svými sklony k užívání jistého českého nářečí mnohdy až neúnosně rušivý.

Mikisan
11.04.2012 4 z 5

Zajímavý a chytlavý příběh...jen závěr mohl být propracovanější.Opravdu je škoda,že se nedostalo na ostatní.Moc by mě zajímal pohled nejmladšího hrdiny.