Svědectví oběšence

Svědectví oběšence https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506417/bmid_svedectvi-obesence-o3F-506417.jpg 4 37 12

Lizzie Martinová série

< 5. díl >

Když inspektora Scotland Yardu Benjamina Rosse zavolá do věznice Newgate muž odsouzený k smrti, neočekává, že by jeho svědectví mohl věřit. Ale vyprávění o vraždě, jíž byl tento muž před více než sedmnácti lety svědkem, je natolik věrohodné, že se inspektor Ross neubrání otázce, zda na tom, co odsouzený muž říká, přece jen není kus pravdy. Na záchranu života odsouzence je už pozdě, ale na vyšetřování vraždy, která zůstala po celá léta neodhalena, pozdě není, třebaže přesvědčit nadřízené, aby se Ross mohl věnovat „odloženému případu“, se ukáže jako krajně obtížné. Benova manželka Lizzie Benjamina přesvědčí, aby ve svém úsilí nepolevoval, i když ví, že tím oba vstupují na nebezpečné území…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Testimony of the Hanged Man , 2015


více info...

Přidat komentář

konicekbily
09.04.2024 4 z 5

Historické detektivní příběhy mám rád. Kromě zápletek oceňuji na nich popis prostředí a jednání zúčastněných osob a přemýšlím, zda by to mohlo být ve skutečnosti tak, jak je popisováno v knize. U této spisovatelky na její příběhy odpovídám na tuto otázku, že mohlo by to tak být, a proto si je občas rád přečtu.

Ulala
26.11.2023 4 z 5

Dobrá historická detektivka. Mezi jinými ukazuje neutěšitelné podmínky života v této době. Tuto sérií jsem si oblíbila - příběhy jsou jednoduché, čtivé a zápletky zajímavé.


v.e.v.er.ka
14.11.2023 3 z 5

Neurazí nepotěší, nuda která má naštěstí jen 280 stran které ale byli dost nekonečné.... Každopádně jsem dočetla a další knihu od autorky nepotřebuji

Christie2020
27.10.2023 3 z 5

Zpočátku velké nadšení z knihy opadlo. Čekala jsem větší zápletku i dějový spád.
Škoda. I tak to nebyla špatná kniha.

Mi--LADA
03.09.2023 5 z 5

Četla se super. Druhý nejoblíbenější příběh z podařené série Lizzi M. Nejvíc se mi líbila jednička (Nezvykl zájemo m.) a pak právě Svědectví oběšence, měl spád a hodně zápletek.
Tak snadno jsem se přenesla z Čech 21.století do viktoriánské Anglie. :)
A naštěstí to nebylo z prostředí věznice, to je jen na pár stranách zpočátku, pak se zbytek odehrává v jiných prostředích. Dvě hlavní zápletky se vyvíjí odděleně, vyšetřování vraždy starého, bohatého pána, věnujícímu se charitě, která se stala v osaměle stojícím domě. V druhém vyšetřování se pátrá po zmizelé manželce a malé dcerce nevlídného, despotického obchodníka s vínem.
Detektivka je zábavná a dá se u ní zasmát a dokonce i zaplakat nad osudy některých nešťastných postav.

kolacky
03.09.2023 5 z 5

Paní Grangerová je výborná spisovatelka, mám načtenou její první, druhou a teď i třetí sérii. Tady mě jenom naštvalo východisko, které zbylo pro Jane. Mizerná doba...

petrarka72
22.06.2023 5 z 5

Kdysi jsem hltala Markbyho - a proto jsem se, navzdory skepsi vůči viktoriánským detektivkám, rozhodla zkusit Lizzie Martinovou, potažmo Rossovy - a přineslo mi to, nadneseně řečeno, mnohé rozkoše. Za prvé mají tyto případy leccos z noir příběhů, za druhé vždy se najde téma, jehož stín padá až do současnosti a za třetí jsou formálně sevřené, soustředěné a přehledné. K tomu zde ten dickensovský úvod... Velká spokojenost.

sadlo
19.06.2023

Ann Grangerová je moje oblíbená spisovatelka. Přečetla jsem všechny její knihy a mohu říci, že jsem se ani u jedné nenudila.

cepina
31.05.2023 5 z 5

Vynikající a velmi zdařilá detektivka ve stylu Hercula Poirota bez zbytečných násilností a potoků krve. Pravá anglická detektivka přesně jak od mistra Doyla.
Kdo má rád viktoriánské období a jak se žilo ve staré Anglii, ten si zajisté přijde na své. Jsou zde ukázány zvyky, mluva, počínání místních obyvatel, postavení žen ve společnosti, ale také zákoutí, prašné silnice a staré domy.
Příběh začíná přivoláním inspektora Benjamina k muži odsouzenému na smrt. Je vinný, i podle jeho doznání, prostě neustál svým emocím a udělal chybu. Jenže se chce podělit o událost, kterou spatřil před sedmnácti lety. Údajně viděl mladou ženu, která urdousila v domě starého pána. Ben mu nejprve nevěří, myslí si, že si chce pouze vyšetřováním oddálit popravu. Jenomže děsivé detaily jsou až příliš reálné.
Po cestě domů Ben potkává pod mostem mladou ženu s dítětem v náručí a tím se začíná odvíjet druhá linka příběhu. Kdo je ta mladá žena, co tam dělá a proč se ukrývá?
Ben je puntičkář a perfekcionista s dobrým srdcem, který chce za každou cenu dojít k vyřešení obou případů.
Ještě více mě ale bavila jeho žena Lizzie, která se pouští do vyšetřování a svým laickým pohledem a neotřelým chováním a názorem vnáší svěží duch do případu. Řekla bych, že v té době je nebývale moderní a odvážná. Nebojí se vyrazit do zmíněného města a vyhledat lidi, kteří by mohli vědět, kdo byl onen starý muž. I když může dostat sebe, služebnou i manžela do problémů. Může se vůbec po sedmnácti letech dojít k vyřešení?
Nedaleko odtud dochází k dalšímu úmrtí...
Styl psaní autorky mě bavil. Úplně jsem se viděla v dané době, vše je detailně popsáno, stejně tak charaktery lidí.
Byla jsem vtažena do této historické detektivky a moc mě bavila. Dýchla na mě ponurost zákoutí uliček a venkova devatenáctého století. Syrovost, chudoba tohoto prostředí a této doby. Prostředí bylo skvěle vykresleno, jako bych se tam právě ocitla-to se mi líbilo asi ze všeho nejvíce.
Tato detektivka mi neskutečně sedla, téměř tři sta stran uběhlo ani nevím jak. Vše do sebe skvěle zapadalo, vše bylo do detailu popsáno a vysvětleno.
Já jsem spokojena, příjemně překvapena a hodnotím všemi pěti hvězdičkami.

čef
31.05.2023 5 z 5

Velice pěkná detektivka z viktoriánské Anglie resp. z Putney dnes čtvrti Londýna. Tehdejší policejní způsoby vyšetřování za pomoci rodinných příslušníků jsou opravdu zvláštní a půvabné, jestli to tak opravdu bylo, kdo víNicméně zábavný příběh to je, i přes ty mrtvé. Dobrota.

Aligator805
08.05.2023 5 z 5

Pohodové čtení. Skvělé navozená atmosféra viktoriánské Anglie. Zajímavá zápletka staré vraždy a postavení žen ve společnosti.

babicka_amalka
23.04.2023 4 z 5

povedená série - těším se vždycky na každý další díl a nebývám zklamaná;
poklidné, příběhy vroubeny popisem dobových reálií (což je vítaná nadstavba), mám je ráda;