Mrtvá z Deptfordu

Mrtvá z Deptfordu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517060/bmid_mrtva-z-deptfordu-65230bc61e56d.jpg 4 25 7

Lizzie Martinová série

< 6. díl >

Jedné listopadové noci objeví dělník z doků mrtvolu neznámé ženy. A tak je do této neutěšené části města povolán inspektor Ben Ross ze Scotland Yardu, ovšem nedaří se mu nalézt žádného svědka, který by viděl, jak k vraždě této ženy došlo. Dokonce i Jeb Fisher, místní hadrář a vetešník, přísahá, že nikoho a nic neviděl. Mezitím se Bennova žena Lizzie snaží ututlat skandál: rodinný přítel Edgar je závislý na hazardu a nemá jak splácet dluhy. Ač nerada, Lizzie souhlasí, že navštíví vymahačku dluhů v Deptfordu, která má jeho případ na starosti. Ovšem jakmile Lizzie dorazí na místo, zjistí, že její muž vyšetřuje vraždu právě oné dámy. Edgar byl poslední, kdo viděl paní Cliffordovou živou, a měl velmi dobrý důvod ji zabít.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Dead Woman of Deptford , 2016


více info...

Přidat komentář

kolacky
předevčírem 4 z 5

Lizzie mám ráda od první knížky. A s Benem jsou výborný pár i na pátrání, jakkoliv se to šéfovi nelíbí.

Mi--LADA
25.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Tahle série mi neskutečně sedla. Všechny knížky jsou super, i když tahle patří mezi ty trošičku slabší. Všechny se snadno čtou, není to nic náročného, ale ani zbytečného, na oddechovku je to vyvážené tak akorát.
6.příběh je o vraždě lichvářky, do které se jako podezřelej namočí vzdálený rodinný příbuzný, bezohledný hazardní hráč Edgar, který by klidně zničil budoucnost vlastní sestry, jen aby jí využil a sobě si trošku pomohl. Je vrahem on nebo někdo jiný?
Nechybí tady zase ani ti nejchudší z nejchudších, tentokrát služka lichvářky a rodina hadráře, žijící a pracující v neskutečné špíně a bídě. Kontrast světa bohatých a bídných, stejně jako kontrastní atmosféra londýnských zatuchlých uliček versus lepších tříd je to, co mi na tom baví. Plus žádná zvláštní brutalita a snaha, která je na oddechovku ne úplně častá: vykreslit charaktery různorodých postav.
Chci si tyhle viktoriánské detektivky koupit. Všechny.


tereza7090
22.11.2023 5 z 5

Opět vynikající a zdařilá detektivka z viktoriánské doby. Kdo má rád starou Anglii, ten si zajisté přijde na své. Jsou zde ukázány ponuré uličky londýnského podsvětí, temná zákoutí, doky s loděmi, devatenácté století plné špíny a utrpení chudých, nedůstojné postavení žen ve společnosti.
Tato autorka mě baví svou květnatou mluvou, naprosto dokonalým vykreslením charakterů osob, ale hlavně prostředím, ve kterém se ocitám při prvních řádcích. Vše je naprosto věrohodné, zdá se mi, jako bych v Londýně devatenáctého století byla a nechám se unášet spolu s místními obyvateli po proudu řeky Temže.
Příběh začíná povoláním inspektora Benjamina Rosseho k vraždě ženy, kterou našel jeden z místních dělníků v Deptfordu. Zdá se, že případ se ocitá ve slepé uličce a musí jako vždy nastoupit Benova žena Lizzie. Lizzie má totiž mimořádné schopnosti vnést do případu světlo a dopomáhá s vyřešením.
Na scéně se ocitají další protagonisté příběhu, ať už je to teta Parryová, rodinný přítel Frank se svou snoubenkou Patience a jejím bratrem Edgarem, služebná zavražděné ženy Britannia, hadrář Jeb se svou rodinou, obyvatelé okolích domů.
Každý tady má své místo, postavení i svůj úděl. Každý má svůj styl a jsou zde vidět rozdíly bohatších a chudých. Jsou zřejmé nejenom v chování a oblečení, ale také v projevu.
Lizzie fandím a držím palce, je to neuvěřitelně silná žena, která se až vymyká pravidlům této doby. I inspektor je velký klaďas, který má srdce na svém místě, i když se zdá na první pohled hodně přísný. Má pro strach uděláno a rád dovede případy do zdárného konce. Občasné vtipné glosy jsou zpestřením celého příběhu.
Pachatele jsem neodhadla, i když menší náznaky ke konci knihy byly. Na první pohled zřejmý motiv je také povoděním čtenáře.
Je to nadprůměrná detektivka, která nepotřebuje potoky krve, zbytečné oběti. Naopak si vystačí s jednou vraždou, ale zato tak spletitou a s mnoha tajemstvími, že to právě ji dělá zajímavou a neotřelou.
Opravdu jsem si vychutnala celou knihu na tři přečtení a už se těším na další případ Benjamina a jeho ženy. Doufám, že by se Agatha Christie nebo
Arthur Conan Doyle neurazili, kdybych tuto spisovatelku přiřadila právě k nim. Tato série je totiž dokonalá a nemůžu ji nic vytknout. Myslím, že právem zaslouží plný počet hvězdiček. A vydavatelství Moba má šťastnou ruku při výběru autorů.

Ulala
21.11.2023 4 z 5

Tuto sérií tzv. Viktoriánských detektivek jsem si docela oblíbila. Čtu je sice na přeskáčku, ale to ani tak nevadí. Autorka vše podstatné vždy zopakuje. Tentokrát se děj dotýká přátel rodiny - bratra snoubenky bratrance Franka, který se zaplete do vraždy lichvářky. Jednoduchý děj, dobře se kniha čte a autorka podrobně zobrazuje rodinné vztahy v této době. Ráda si doplním předchozí díly.

Marthas
07.11.2023 4 z 5

(SPOILER) 4/5 Ano, kniha byla dobrá. Nikoliv úplně bez chyby, ale téměř. Pouze jednou uteklo aby/chom korektorce a autorka si jednou spletla při oslovení postav Bena a Bessie. Překlad stále stejně kvalitní, díky patří paní M. Martinové za příjemný prožitek s knížkou. To, co jsem si přála v minulém komentáři, mi autorka vyplnila a jak vidno v předchozím díle to byla pouhá příprava na uvedení staronových postav zpět na scénu, super. Přesto bych ke knize měla drobnou výtku. Zdá se, že trpí krapet nešvarem autorčiných novějších počinů. Měla jsem pocit, jako bych sem tam zahlédla kulisy. A i vyřešení případu pro mě nebylo takovým překvapením, jak by se očekávalo, v tom už ale má spíše prsty jistá čtenářská zkušenost. Zkušenější čtenáře přeci jen za nos tak dobře nepovodíte, alespoň ne v detektivce.
Přesto se těším a stále doufám, že série u nás vyjde komplet anebo resp. že vyjdou všechny knihy této série, které autorka stihne napsat. Bohužel přeci jen není z nejmladších.

petrarka72
03.11.2023 4 z 5

V rámci žánru super. Atmosférický Londýn, zapamatovatelné postavy, zápletka na hranici klišé (ale co jiného už dnes spolehlivě funguje?). Čtivé tak akorát.

Aligator805
14.10.2023 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení.