Ničemnost

Ničemnost https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495489/bmid_nicemnost-a4Q-495489.jpg 4 48 17

Lizzie Martinová série

< 4. díl >

Když je pan Thomas Tapley, úctyhodný, ale poněkud sešlý džentlmen, nalezen ubitý k smrti ve svém obývacím pokoji, jeho soused, inspektor Scotland Yardu Benjamin Ross, okamžitě přispěchá na místo činu. Tapley se nedávno vrátil ze zahraničí, ale jinak se toho o tomto muži ví jenom málo. Jakmile se o Thomasově smrti dozví královský soudní rada Jonathan Tapley, přihlásí se jako svědek a na povrch začíná vyplouvat pravda o tragické minulosti muže, jenž byl jeho bratrancem. Benova manželka Lizzie je přesvědčená, že Tapley byl v den své smrti sledován, a po krátkém pátrání zjistí, že několik dní před smrtí přijal záhadnou návštěvu v překrásném kočáře. Seznam podezřelých začíná narůstat a Ben musí odhalit, kdo by mohl mít z Tapleyho nešťastného skonu největší prospěch. Další knihy autora... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

A Particular Eye for Villainy , 2012


více info...

Přidat komentář

Baaletka
03.11.2023 4 z 5

Milé, vtipné, oddychové, jemně napínavé počteníčko.

Domanovak
13.10.2023 5 z 5

Pořád stejně vysoká úroveň. Zajímavý děj, spousta dobových informací a odpovídajíc spád děje.


čef
10.07.2023 5 z 5

Detektivka z viktoriánské Anglie je opět tak dobrá jako předcházející díly série. Baví mě sledovat jednání všech postav, tolik odlišné od dnešní doby. Zápletka je dosti ovlivněna situací homosexuálů té doby, ale vše je přiměřené tehdejšímu názoru. Těm, kdo četli něco z této řady, nemusím tuto knihu doporučovat, ostatním zájemcům o starou dobrou Anglii, knihu určitě doporučuji.

orinka3
01.07.2023 2 z 5

Bohužel jsem zklamaná. Na začátku je zavražděný mrtvý se záhadnou minulostí. Jenže aby to bylo napínavé, nesměly by tam být ony sáhodlouhé popisy prostředí, dále pak postavy, které sice usilovně pátrají, ale s nevalným úspěchem. Strašně a nudně se to táhne. To není detektivka jak má být, lituji. Ale na stranu druhou, už se to nehemží tiskovými i jinými chybami.

milary
13.04.2023 3 z 5

Kdybych četla čtvrtou část viktoriánské detektivní série s Lizzie Martinovou a inspektorem Rossem jako první, asi bych hodnotila vlažně. Předchozí díly, vč. prvního, který je rovněž v modrých číslech, mi přišly informativnější, napínavější, originálnější, - zkrátka lepší.
Jenže jak postupně čtu, vyhovují mi i drobné zmínky o době, oblíbila jsem si vedle hlavních postav i ty vedlejší, a tak jsem se jen tak uvelebila v již známém prostředí a užila si nenáročné čtení s trochou napětí bez zvlášť kritických výhrad; zkrátka jako odpočinek.
A těším se na avizovaný pátý díl.

jarin58
10.03.2023 3 z 5

Kniha špatná nebyla,ale příběhu chybělo napětí.Proto za tři hvězdy.

petrarka72
31.12.2022 5 z 5

Příjemné, poklidné čtení. Navíc má tato série vzestupnou kvalitativní tendenci.

Katania
24.11.2022 3 z 5

Mě se tahle série líbí. Dobová atmosféra a podnikavá žena, je známkou dobrého čtiva.

soukroma
21.11.2022 3 z 5

Strašlivě zdlouhavé: autorka moderních detektivek se holt vrhla na "viktoriánskou tvorbu", tedy mimořádně rozvláčné rozprávění, bez napětí a švihu potřebného pro detektivní příběhy.

Ulala
19.11.2022 4 z 5

Tomu, kdo má rád klasické detektivky a historií, vřele doporučuji. Vtipně popsaná spolupráce Lizzie s manželem - detektivem Rossem, dobře vykreslené prostředí a život ve viktoriánské době. Z této série je to moje první kniha a určitě si přečtu předchozí i další díly.

kolacky
17.11.2022 4 z 5

Kde by byla policie, nebýt Elisabeth?

Aghatte
01.11.2022

Nedotčeno, nehodnotím.
Nemůžu Ann přijít na chuť.
Krásné obálky, lákavé názvy a uvnitř nic, nuda.
Podařilo se mi dočíst do konce a s chutí 1 ( slovy jednu ) knihu autorky.
Vracím do knihovny a přenechám jiným, kdo ocení více.

Hatshepsut
15.10.2022 4 z 5

Parádní pokračování této detektivní série, která se odehrává v prostředí Londýna druhé poloviny 19. století. Velmi náročná práce detektivů, kdy ještě nebyla dostupná technologie, metody a postupy, které jsou již běžné v naší době. Odhalit pachatele rozhodně nebylo jednoduché a byla to mravenčí práce. Dozvěděla jsem se, že tato série má ještě další díly, tak velmi věřím, že vyjdou i u nás.

EvikU.
13.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Krásná poklidná detektivka z období Anglie, Londýn 19.století. Líbilo se mi prostředí a čas knihy. Smysluplné vyšetřování na základě svědků a věcí, které jim byli dostupné. Prostředí gentlemanů, ale i chudiny na ulici, kteří si také mohou lecčeho všimnout. A žádné potoky krve, jak je u dnešních thrillerů zvykem, čím víc krve teče, tím líp.

Zamilovala jsem si hlavní hrdiny. Komisaře Bena a jeho ženu Elizabeth nebo-li Lizzy, jak ji zkráceně nazýval. V té době se ženy nemohou angažovat v „mužské“ profesi. Ben má o svou ženu sice strach a jeho nadřízený z toho taky neskáče radostí, že se jim plete do vyšetřování, oba ale po informacích, které jim poskytne, které vypátrala svou cestou uznají, že jim pomáhají. Mnohdy se lidé svěří spíše ženě, než policistovi. Neopomene sdělit hlavnímu komisaři, že Scotland Yard by potřeboval do týmu ženy.

Jak už to tak bývá, na povrch pomalu vystupují další a další nitky, které vedou k různým cestám. Než se najde ta jediná správná, může to chvíli trvat. Postupně při vyšetřování nachází další a další lidé, které ač to nevědí, jsou součástí příběhu, svědci, kteří viděli něco, co souvisí s vraždou, ale na první ani na druhý pohled to nevypadá, že by to mělo nějak souviset. To skládání dílků spolu s Benem je to, co se mi moc líbilo.

Trochu mne zaskočilo, jaké postavení měla služka u Lizzy, že jezdila pátrat s ní, že Ben o případu mluvil i před služkou… domnívám se, že i to, že se svěřoval ženě bylo trochu nad čáru, ale že by to troubil do světa i před služebnou si nemyslím. Však věci ohledně vyšetřování jsou i dnes přísně tajné…

Knihu jsem si užívala, mám ráda starší detektivky, kde se do případu motají ženy se svými postřehy. Pozorují ostatní lidé a dávají si dohromady věci zdánlivě nesouvisející. Připomíná mi to trochu styl Agathy Christie. Doporučuji všem, kdo má rád anglické detektivky.

Mi--LADA
03.10.2022 5 z 5

Moc se mi to líbilo, nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Mělo to spád a bavilo mi to jak dějem, dobrodružstvím. Je to takové poutavé pátrání, příběh, v němž se pořád něco děje. Nechyběl ani občasný humor, dobré postavy. Správná oddechovka, kvůli které jsem nespala, jen abych věděla, jak vše skončí.
Nějaké logické díry by se tam sice našly, konec mohl být i jiný, ale nevadí, je to taková nenáročná fajn četba, převážně dobře jsem se příběhem zabavila a proto dávám spokojených 5 hvězd. Zlepšila se i kvalita překladu. Těším se na další díl, povedená série!

Aligator805
22.09.2022 4 z 5

Poklidné, pohodové čtení.

babicka_amalka
25.08.2022 4 z 5

opět nezklamalo: je to takové poklidné, člověk se při četbě snadno přenese do "starého Londýna";
v originále už vyšlo 8 knih s Lizzie, tak se těším na další - snad vydávání série neskončí, jak bývá ve zdejších krajích často zvykem ;-)